Dreamweaver'ı Tanıyalım

Ömer YILDIZ

Admin
Yetkili Kişi
Kayıt
29 Temmuz 2007
Mesaj
2.320
Tepki
92
Macromedia, gerçekten de Web tasarımı alanında kullanışlı ve kullanıcıya keyif veren kaliteli programları piyasaya sürerek bu alana, yani Web tasarımı alanına yeni bir soluk getirdi.

Bunu sadece Dreamweaver programı için söylemiyoruz. Genelde firma, Web tasarımı konusunda iddialı çalışmalar yapıyor. Fireworks, UltraDev, Flash gibi hit programları üreterek bu alanda ne denli başarılı olduklarının altını çizdiler. Bu kadar başarılı bir firmanın elinden çıkmış olan Dreamweaver´dan da mutlaka büyük başarılar bekleniyordu. Nihayetinde öyle oldu ve program ilk sürümünden bu yana Webmaster´ların bilgisayarlarından eksik etmedikleri ve yeni sürümlerini iple çektikleri bir efsane halini aldı.

Dreamweaver ile hala tanışmadıysanız veya yeni tanıştıysanız programın arabirimi size karışık gelebilir. Zira biz ilk çalıştırdığımızda bize çok karışık gelmişti. Muhtemelen FrontPage´den sonra programla yeni tanışacak olan arkadaşlar da biraz ürkecek. Ama bu karışık sizi korkutmasın, çünkü bu karışıklık, programın ne denli geniş özelliklere sahip olduğunun bir göstergesidir. Buna pratikte "Ne kadar karışıklık, o kadar özellik" de diyebiliriz.

Gözünüz korkmasın, bu yazıdan sonra yavaş yavaş alışacaksınız. Okuyacağınız yazı sizlere rehberlik etme amacıyla yazıldığı için, programın özelliklerini, neyi, nasıl yapacağınızı ve önceki sürümüne göre yenilikleri size sunacak.

Programı nereden temin edebilirim?
Dreamweaver programını kendi Web sitesi olan Macromedia.comadresinden temin edebilirsiniz. Tabii ki bu 30 günlük deneme sürümü. Tam sürüm satın almak için yine aynı adresten bilgi edinebilir veya sipariş verebilirsiniz.

Dreamweaver´ı kurmak için ekstra bir şey yapmanıza gerek yok. Normal bir şekilde kurulumunu yapabilirisiniz.

Programın bu sürümünde programcılık yönüne daha da ağırlık vermişler. JavaScript debugger da bu iddiamızı doğrular nitelikte.

"Split View" özelliği kullanırsanız ekran ikiye bölünüyor ve üst tarafta sayfanızın kodlarını düzenleyeceğiniz kod editörü, alt kısımda ise sayfanızın grafik düzenlemelerini yapacağınız pencere açılıyor. Bu sayede hem kod yazıp, hem de bir başka pencerede kontrol etme şansına sahip oluyoruz. Bu seçenek, özellikle kod yazmayı ilke edinmiş arkadaşlara yararlı olacak gibi görünüyor.

Programa eklenmiş olan çok geniş HTML dökümanları. "Code Reference Inspector" seçeneği ile geniş HTML dökümanlarına kolay yoldan ulaşabiliyorsunuz. "Code Navigation" seçeneği ile sayfanızın kodları arasında gezinebilme şansına da sahipsiniz.

Programın görünüşünün de yenilenişi, Dreamweaver´a ayrı bir hava katmış. Yenilikler bu kadar diyebiliriz. Diğer yenilikleri de Dreamweaver kurtlarının keşfine bırakıyoruz.
 
Yukarı Alt