Elde basit Siluet çizimi..

Mira Gabo

Altın Üye
Altın Üye
Kayıt
22 Nisan 2010
Mesaj
101
Tepki
9
Çizim programlarıyla bir fotoğraf üzerinden fotoğrafın çevresinden hat alıp kopyalayarak siluet hazırlamak mümkündür. Ancak elle bir insan silueti hazırlamayı öğrenirsek kendi çizgi tarzımızı yansıtan bir siluet yapabiliriz. Ve bu siluetlerimizi de çizim programlarında şablon olarak kullanabiliriz. Bu hem kendi eserimiz olduğu yani kopya olmadığı için bize mutluluk verir, hem de piyasada çizim yapan herkesin -basmakalıp sanki aynı elden çıkmış çizimler- gibi çizim yapmasının önüne geçilir.

Tabi aslında temel sanat eğitimi almadan, ışık gölge nedir, denge ve armoni nasıl sağlanır bilmeden, anatomi çalışmaları yapıp insan vücudunu iyice tanımadan, moda eğitimi, renkler formlar konusunda eğitilmeden, kısacası moda tasarımında gerekli tüm bilgilere vakıf olmadan siluet çizimi yapmak çok da profesyonelce bir sonuç ortaya koymayacaktır. Ancak bir meslek eğitimi gibi düşünmezseniz, bir hobi olarak ilgileniyor iseniz ya da temel sanat eğitimi almış tüm gereken bilgilere sahip olup ama kolayca hemen yapabileceğiniz basit siluetler yapmak istiyorsanız, ben burada birkaç ders ile basit siluet nasıl yapılır konusunda sizlerle bilgilerimi paylaşmak istiyorum.

Hiç kalem tutmayı bilmeyenler için ise öncelikli olarak önerim; tıpkı ilk okul talebeleri gibi çizgiler ve harflerden başlayarak, bolca gölgeli ışıklı çizgi ve harfler çizip antrenman yapmalarıdır. Ta ki eliniz titremeden düzgün çizgiler çizebilir hale gelene kadar bu resimde gördüğünüz gibi alıştırmalarla önce el melekesi kazanmanız gerekir.



Peki bu ışık veya gölge nasıl çizilir; en basit anlatımla 2B yumuşak uçlu bir kursun kalemle elinizi iyice bastırarak çizgi çizdiğinizde çizginiz kalın ve koyu renkli olur ama elinizi hafifletip kağıda bastırmadan çizdiğinizde çizgi hafif bir çizgi olur yani açık renkli ve ince olur. Diyelim ki çizgimizde hiç gölge ya da ışık olmayacak tek düze bir çizim olacak o zaman HB sert uçlarla gölgesiz çizimler yapabiliriz. Şimdi konumuz gölgeli çizgidir, böyle bir çalışmada yumuşak uçlu kalem ile yavaşça elinizi en soldan bastırarak çizmeye başlayıp, sağa doğru giderken elinizi gitgide daha hafifletip bastırmadan çizmeye özen gösterirseniz, soldan sağa doğru açılan ve incelen bir çizgi elde etmiş olursunuz.. böylece çizginiz sol tarafı gölgeli sağdan ışık almış bir çizgiye dönüşür.

Çizgi antrenmanı ile el melekelerimizi kuvvetlendirme çalışmalarının yanısıra silindir küp gibi çalışmalarla da kendinizi ilerletebilirsiniz.

Şimdi burada basit siluet çizimi dersi vereceğimize göre ilk önce bir kafa çalışması ile işe başlayacağız.






Kolay gelsin..
 

Mira Gabo

Altın Üye
Altın Üye
Kayıt
22 Nisan 2010
Mesaj
101
Tepki
9


Arkadaşlar bu bazlar üzerinden yüzün dış hattındaki girinti ve çıkıntıları değiştirerek değişik tiplerde yüzler çizebilirsiniz, denedikçe zevkli hale gelmeye başlar. Bu bazlar üzerinde bir sürü tip oluşturma imkanınız vardır. Kolay gelsin..
 

Mira Gabo

Altın Üye
Altın Üye
Kayıt
22 Nisan 2010
Mesaj
101
Tepki
9
Rica ederim zevkti, ben de size teşekkür ederim eklediğiniz dersleri fırsat buldukça okuyorum dostum.. sevgiler
 

Hakan D

Yönetici
Yetkili Kişi
Yönetici
Kayıt
20 Haziran 2008
Mesaj
3.386
Tepki
716
Ipek Hanim harika ve cok muhim bilgiler paylasiyorsunuz, tesekkur ederim hepsi icin.
Takip ediyorum yazilarinizi. Bu konularda cok bilgilisiniz.
 

Mira Gabo

Altın Üye
Altın Üye
Kayıt
22 Nisan 2010
Mesaj
101
Tepki
9
Asıl ben sizlere teşekkür ederim Hakan Bey, ben bu sitede aradığım her konuda cevap bulabiliyor ve sizlerin eklediği derslerle Corel kullanmayı öğreniyorum. Bilgime gelince, malum mesleki eğitimin verdiği bilgiler, istedim ki bu alanda eğitim almak isteyenleri bu derslerle cesaretlendirelim, ki umarım da bunu başarırız. Çünkü sanat gerçekten de sevgiyle ortaya konabilen bir dal, sabır isteyen ilgi alaka ve sevgi isteyen bir alan olduğu için, yeni adım atacakların cesarete ihtiyacı vardır. Aslında sizlerden farklı bir şey yapmıyorum, burada hepimiz de bilgilerini aktarma konusunda gereken özveriyi ve paylaşım bilincini taşıyoruz, anladığım kadarıyla da bu alanı bu kadar cazip kılan da budur diye düşünüyorum. Aslında zamanım olsa aktaracağım çok şey var ama ne yazık ki içine daldığımız yaşamın gerekleri böyle paylaşım zamanlarımızı sınırlıyor. Saygılar..

Aaaa bu arada altın üyelik verilmiş şimdi farkettim:kiskis: yönetici arkadaşlarıma teşekkür ederim:grafikerler:
 

Mira Gabo

Altın Üye
Altın Üye
Kayıt
22 Nisan 2010
Mesaj
101
Tepki
9
Arkadaşlar Pazar günü bir iş seyahatine çıkacağım için hazırlık yapmam gerekiyor ve malum ondan sonra da seyahat süreci derken bir hafta kadar buralarda olamayacağım. Yokluğumda dersleri bıraktığımı düşünmeyin, döndüğüm zaman kaldığımız yerden devam edeceğiz. Sevgiler..
 
Yukarı Alt