farklı dillerde sitenizin aramalarda çıkması için ne yapmalı?

futurist

Üye
Kayıt
7 Kasım 2012
Mesaj
161
Tepki
9
senaryo şu arkadaşlar
bir site kurdum
kurduğum siteye yazı yazarken aklıma şu geldi
türkçesi olmayan bir kişi bu yazdığımı nasıl okuyacak?

dedim ki yukarıya bir "eng butonu" koyup bütün siteyi ingilizceye çevrireyim.
hep çok dilli sitelere hayrandım önceden neyse

butonu koydum ama sonra dolanırken sitenin birinde
"google translate language choose" gördüm
tepkim hemen VAYYYY oldu. 40-50 dil var hatta korece bile

benim eng çok gözüme batmaya başladı
neden benim koreli çinli portekizli bir arkadaşım benim sitemi okuyamasın
dedim


tabi hemen araştırmaya başladım. buldum birşeyler
denedim ama googgle kodu sitemi bozuyor
başka translath.is diye bir yerden aldım bayraklı falan şık güzel ama
bu seferde sadece başlığı çevriyor metinlere hiç dokunmuyor.çok yavaş yükleniyor.

sonra çok düşünüyorum ya yine birşey düşündüm şöyle ünlü siteleri bir bakayım kim ne kullanmış
baktım kimsede translate yok.
ama o ülkeden aratınca dil otomatik o dilde çıkıyor.
Uzun lafın kısası ben mesela hindistandaki aramada da çıkmak istersem.
hintçe bir sayfamın olması gerekiyorsa
google translate butonunu ekleyince mi çıkıyor.
seo için önemli mi mesela?

türkiyede zor çıkarken aramada hindistanı koreyi de düşünmem çok manidar değil mi?
hocama hep böyle sorular soruyordum
bana cin olmadan adam çarpmaya çalışıyorsun demişti
idealleri yüksek biriysem ne yapayım
))
 

futurist

Üye
Kayıt
7 Kasım 2012
Mesaj
161
Tepki
9
bu dil meselesini sadece ben mi merak ediyorum. herkes halinden memnun biride çıkıp bende merak ediyorum diye bile yazmamış ilginç.

ben ilk araştırmalarımı yine yazayım bari:
ama biraz araştırdığıma göre şöyle google siteni arşivliyor ve dünyanın neresinde kim ne yazsa o yazdığı kelimeler ile araştırma yapıyor ve senin siteyi buluyor. tek yol sitenden, aranan o kelimenin geçmesi.

yani birisi diyelim ki "otomobil" arattı. google hemen otomobil geçen bütün siteleri listeliyor. ama yabancı otomobil sitelerini listelemiyor. onun için " car" yazman lazım ki ingilizce siteleri listelesin. bütün dillerde böyle işliyor sistem.
ama benim bütün dünya dillerinde çıksın diyorsan o konu ile ilgili bütün dillerde içerik yazacak ve keyword kelimelere o dilde kelime ekleyeceksin. böylece aramalarda çıkmış olur.

yukarıda bahsettiğim google translate durumunun arama motorunda çıkmana hiç bir faydası yok sadece sitene öyle böyle girmiş yolunu kaybetmiş gariban bir yabancıya kolaylık sağlaması için düzenlenmiş bir eklenti sadece.

ama küçük tiyo vereyeyim. dille uğraşmam ama yinede aramalarda çıksın dersen resimlere oynayacaksın. yani resimlerin isimlerine 2 dil yazabilirsin. mesela otomobil sitesinde yüzlerce otomobil fotoğrafın var diyelim fotoğraflara resim1, resim2 gibi değilde audi-araba-car şeklinde yazılırsa böylece audi aramalarda hinttede olsa uzak ihtimal listeye girersin.

ama yine söylemeden geçemeyeceğim bir husus var google amcayı kızdırmayacaksın. mesela google'a gel bende bu içerik var deyip sonra o içeriği koymazsan google çok kötü küsüyormuş daha sitene gelmiyormuş duyrulur. keywordda ne varsa içerikte hazırl olmalı mümkünse önce içeriği yayınla sonra keyworda ekle derim.

bütün ümitlerim tükendi.eklentiyi yükle sonra yangel yat olmayacak anlaşılan :))))))))
 

Emre ÇETİNER

Altın Üye
Altın Üye
Kayıt
23 Eylül 2012
Mesaj
483
Tepki
17
Bu bahsettiğin dil mantığı farklı. Özellikle büyük projelerden bahsederek girerek anlatayım. Öncelikle translate sistemleri çok işlevsel olmadığından hiç bir projede göremezsin. Büyük projelerde yaklaşık 20 ve üzeri dilde çevirileri yapılmış şekilde dil seçenekleri mevcuttur. Daha sonradan sistemlerine entegre ettikleri yazılım htaccess ya da web.config dosyası ile gelen kullanıcının dns bilgilerinden hangi ülkeden girdiğini tespit ederek gerekli dildeki sayfaya yönlendirilir bahsettiğin gibi resimlerin alt etiketleri içerisindeki metinler keywords ve desriptionlar bu şekilde derlenmiş ve webmaster tools dediğimiz google amcanın siteye yapmasını istediğin alanda gerekli düzenlemeler yapılıp servis edilmiştir.
 

futurist

Üye
Kayıt
7 Kasım 2012
Mesaj
161
Tepki
9
emre bey teşekkür ederim. htaccess dosyasını bende kullandım ama dil için değil site hızlansın diye. gerçekten işe yaradı. ama küçük farkla. siteye ilk girdiğinde gün içinde 5 saniyede açılıyorsa aynı kişi tekrar girdiğinde 2 saniyede açılmasını sağlıyor. ama dil e faydası olduğunu bilmiyordum. web.config duymadım.araştıracağım

ama aslında benim bahsettiğimle sizin söyledikleriniz benzer şeyler. büyük bir şirketseniz mesela sony diyelim. adamlar dediğiniz gibi sitenin 20 farklı dilini çevirtirip koyar. ilk etapta bende bunu düşündüm sitenin komple ingilizcesini çevirecektim sonra üşendim işin kolayına kaçayım dedim. o biraz profesyonel bir iş. basit blog ve kişisel bir site için külfet.
 
Yukarı Alt