Farklı düşünmek (Hayal Gücü) 1

danisman

Consultant
Kayıt
27 Nisan 2009
Mesaj
1.504
Tepki
30
Merhaba;

Hayal gücümüzü genişletmek ve hiç kimsenin aklından bile geçirmediği şekilde düşünmek için neler yapmalıyız?

Hayal gücümüzü genişletebilmek için, öncelikle aklımızın sınırlarını genişletmemiz gerek. Nasıl düşünülmesini bildiğinizde hayal gücünüzü genişletmek çok daha kolay olacaktır. Düşünmeyi bilmenin yolu ise eğitimden geçmektedir.

Eski bir çiftçiyi düşünün, babasından gördüklerini tekrarlayarak çiftçilik yapmaktadır, yani babasından o konuda farkında olmadan eğitim almıştır. Karşılaştığı tüm problemleri daha önce yaşadıklarından ve edindiği tecrübelerden yola çıkarak çözüme kavuşturur. Peki, nedir düşünmeyi bilmek? Düşünme becerinizi geliştirmek çok erken yaşlarda ebeveynler tarafından çocuklara, yani size aşılanması gerekir. Peki, bu ülkede kaç ebeveyn bunu çocuklarına uygulamış olabilir sizce? Belki çok bilinçli şekilde değil ama azınlıkta olsa da sanırım vardır. İki binli yıllarda doğan çocuklar bu konularda çok daha şanslıdır düşüncesindeyim.

Düşünce gücümüzle birlikte hayal gücümüzü de geliştirmek tasarım ve reklam kulvarında çalışan insanlar için çok daha mühimdir. Hangi ülkede veya hangi şehirde bu mesleği yapıyor olursanız olun, mutlaka sizin de tespit etmiş olduğunuz bir gerçek vardır. Size iş yaptırmaya gelen insanların, sizden çok şey beklediği gerçeği. Bu neden böyledir, hiç düşündünüz mü? Böyledir, çünkü siz yönlendiren taraf durumundasınız. Yönlendiren, yani bir yerde yönetici konumunda olursunuz, karşınızda yer alan insan, sizin yanınıza yönlendirilmek üzere gelmiştir. Bunun başlıca nedenlerinden birisi de reklamcılığın doğumundan bu yana bu özelliği içerisinde barındırmasıdır. Zaten gerçek bir reklamcı kesinlikle yönlendirilmekten hoşlanmaz ve her zaman yönlendiren taraf olmak ister. Bu aynen ormanların kralının aslan olarak bilinmesi gibidir. Aslan belki kral olmak istemez ama o kraldır, çünkü doğa ona böyle bir özellik bahşetmiştir.

Şu durumda yönlendiren taraf olmak durumunda olduğunuza göre, üzerinize düşen görevi en iyi şekilde yapmak durumundasınız. Bunu en güzel şekilde yapabilmek, hayal gücünüzün ne kadar geniş olduğu ile bağlantılıdır. Şimdi tekrardan başa dönecek olursak hayal gücümüzü genişletme konusunda neler yapabiliriz ona göz atalım. Benim burada size vereceğim tavsiyeler akademik bilgilerle çok da alakalı değildir. Benim bu yazımda o tür bilgiler arayacaksanız, şimdiden bu yazıyı okumaktan vazgeçebilirsiniz. Ben size daha basit, daha anlaşılabilir bir şekilde hayal gücünüzü kullanmayı nasıl öğreneceksiniz bunları anlatmaya çalışacağım.

Hayal etmek demek, olmayan bir şeyleri düşünmek demektir, yani, hayal+düşünce, ikisi ayrılmaz bir bütündür. Düşünmeyi biliyorsanız hayal etmeyi de rahatlıkla başara bilirsiniz. Peki, nasıl olacak bu düşünce şeklimiz? Bir önceki yazımda da bahsettiğim üzere gözlemler yaptınız ve yaptığınız gözlemler sonucunda bazı senaryolar oluştu kafanızda. İşte bu senaryoları ve düşündüklerinizi yazacaksınız. Yazdığınız zaman unutmazsınız, unutmadığınız zaman, istediğiniz bilgiye rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Sanat ile uğraşan insanlar genel anlamda sabırlı ve akıllı insanlardır. Yani düşünmesini bilen insanlardır, grafik ve tasarım işi de bir sanat ve sanatçılık olduğuna göre (gerçi sanat çevreleri grafik tasarım işini sanat olarak kabul etmeseler bile) sizde rahatlıkla düşünmeyi ve hayal etmeyi başaracak o güce sahipsiniz demektir. Sadece sizin düşünmeniz yeterli midir? Yeterli değildir. Karşınızdaki insanları da düşünmeye sevk etmelisiniz, peki, bu nasıl olacak?

Müşteri ve arkadaşlarınızla konuşmalarınızda konuyla ilgili şakalar yapın, kelimelerin, durumların farklı perspektiflerinden değerlendirilmesini sağlayın, karşınızdakini düşünmeye sev ettiğiniz gibi otomatik olarak siz de düşünmeye başlayacaksınız. Alışılmadık sorular sorun “Bütün evleri yeşile boyasak ne olur?” İnsanların su altında balıklar gibi yaşamasını nasıl sağlayabiliriz?” gibi, cevabı tek olmayan ilginç fikirler atın ortaya ve bu tip sorulara yanıtlar verin. Dikkatle ve özen gösterilerek seçilen kelimeler daima ilgi çekerler, bu tür kelimeler sahip olduğunuz fikirleri keskinleştirir. Bir kişiyi çok esrarengiz olarak bulduğunuz oldu mu? Neler düşündünüz onun hakkında? Esrarengiz bulduğunuz o kişi ile sıkı bir sohbet ortamına girdiniz mi? Konuştukça, aslında çok da esrarengiz bir insan olmadığını fark ettiniz mi? Bu genelde ünlü olan veya gündemdeki insanlarda yaşanan bir durumdur. Biraz sohbet ettiğiniz zaman aslında onun da çok sıradan birisi olduğunu keşfedersiniz. O kişideki tek gerçek “hayal gücünün sınırlarının olmadığıdır” o insan sırf bu özelliği sayesinde sizin gözünüzde büyümüş ve kocaman bir yer edinmiş ve hedefine ulaşmıştır.

Şimdi tekrar düşünelim. En gözde politika liderlerini, en gözde pop müzik sanatçılarını, en gözde bestekârları, en’leri düşünelim. Sizce tüm bu insanların ortak noktası nedir? Elbette ki “düşünce ve hayal güçleridir”

Reklamcılık ve tasarımcılık hakkında hayal gücünüzün ne kadar önemli olduğunu herhalde şimdi çok daha iyi anlamış bulunmaktasınız.

Doğru düşünebilmek en doğru soruları sormak ve doğru cevapları bulmaktan geçer. Hem kendinize, hem karşınızdakine aklınıza ilk gelen mantıklı soruları değil, düşünceye sevk edecek en mantıksız bulduğunuz soruları yöneltmelisiniz. Bu şekilde davrandığınız sürece, doğru düşüncenin ilk basamaklarına adım atmaya başlamış olursunuz. Bu size yapacağınız işlerde daha yaratıcı ve kendi görüşlerinizi geliştirme fırsatı da doğuracaktır.

Neden? Sorusunu sürekli kullanmayı alışkanlık haline getirin. Neden sorusu insanların size karşı bir açıklama yapmasını sağlayacaktır. “Ben logo rengimin kırmızı olmasını istiyorum” diyen bir müşteriye, neden? Dediğiniz zaman, size bunun sebebini açıklayacaktır. Siz böylece o işe lacivert rengin çok daha iyi olacağını anlatabilmek için gerekli bilgiye ulaşmış olursunuz.

Boş zamanlarınızda kendinize sürekli sorular sorun ve bunların cevaplarını bir kağıda yazın. Bu sorular “alışılagelmiş işlerin çok değişik bir şekilde uygulanması” üzerine olabilir mesela. Fikirlerinizi ilk düşündüğünüz şekilde değil, farklı biçimlere çevirerek sorun. Örnek vermek gerekirse, bazı hayvanlar biliyorsunuz kış uykusuna yatarlar, şimdi bunu değiştiriyoruz, “ bazı hayvanların yaptığı gibi, biz insanları da kış uykusuna yatırırsak, ne olurdu? Biraz daha değiştirelim şimdi, belki bu çok sıra dışı bir soruydu, kabul ediyorum. Peki, “tost yaparken sucuk, salam, sosis veya kaşar kullanmak yerine, kayısı koysaydık, tadı nasıl olurdu?

Bazen de konulara eklemeler yapın olayı daha da büyültelim. Fatih Sultan Mehmet bugünkü şartlarda yaşasaydı, neler yapardı? Önceden düzenlenmiş bazı şeyleri değiştirelim şimdi de “A ile başlayan alfabemizi, Ş ile başlatsak, ne olurdu? Sandalye dediğimde aklınız ne geliyor? Peki, sandalye kelimesi yerine, bilgisayar demiş olsalardı, ne olurdu?

Biliyorum aklınız karıştı ama siz bu yazıyı okurken aslında farkında olmadan belki de birçok yeni şey öğrendiniz. En azından ben öyle olduğunu düşünüyorum…

Yeniden görüşmek üzere, hoşça kalın…


Saygılar…


Ozan Muhammet CANDAN


Farklı düşünmek (Hayal Gücü) 2
Farklı düşünmek (Hayal Gücü) 3
 

Ömer YILDIZ

Admin
Yetkili Kişi
Kayıt
29 Temmuz 2007
Mesaj
2.320
Tepki
92
Yine bir Ozan Muhammet yazı dizisi, yine keyif alarak okuduğum bir yazı ve yine herkesin okuması gereken bir yazınız.

Teşekkürler Ozan bey.
 
Yukarı Alt