Fikir ve kanaat açıklamaya zorlama hakkında

Durum
Konu kapatılmıştır.
Kayıt
14 Ağustos 2008
Mesaj
40
Tepki
0
@fogbird

Aşağıda ilginç bir konu açıldığı için, bağlantılı olduğunu düşündüğüm bu küçük konuyu açma gereği duydum.

Alıntı yaptığım konu dolayısıyla, sayın Avukat İnan Bey'e şöyle bir soru sormak isterim:

Acaba, herhangi bir örgütlenmenin oluşum grubundan, kendisine ait kullanılabilecek materyalleri çekerek çıkmak ve bu konuda kısa bir açıklama yapmak, suç mudur? Ayrılan kişi, kendisine ayrılma gerekçeleri hakkında sorulan ahiret sorularına cevap vermek zorunda mıdır? Susma hakkı var mıdır? Cevap vermezse, kendisine isnat edilecek fiiller, yakıştırılacak sıfatlar gibi konularda, evrensel insan hakları hükümlerine sığınabilir mi?

Teşekkürler.

L.E.
 
Kayıt
18 Aralık 2007
Mesaj
465
Tepki
5
Sayın Levent Bey,
Ben hukukçu değilim, zaten burası da "hukukcular.org" değil... Kilitlenen konunuzu da İnan Yılmaz bey in açtığı konuyu da okudum... Kafamda bazı soru işaretleri oluştu, yanıt alabilirsem çok sevineceğim...
Sizin söylediğinize göre, Bir Grafikerler Birliği kurulacaktı ve siz zaten halihazırda elinizde olan bir TÜZÜĞÜ grafikerlere uyarladınız ve bu hareket bir ivme kazandı;
Ama bir Avukat olan İnan bey in yazısından anladığım kadarı ile, bu TÜZÜK zaten kanun tarafından belirlenmiş bir formatta olması gereken bir yazı...
Sizin söylediğinize göre siz bu birlikten çıktıktan sonra da sizin yazdığınız TÜZÜK web sayfasında yayımlanmaya devam etmiş; ama bu TÜZÜK zaten başkası tarafından Grafikerler için yazıldığında sizin yazdığınızla aynı olacaksa o TÜZÜĞÜ web sayfalarından kaldırmamalarının ne zararı var.
 
Kayıt
14 Ağustos 2008
Mesaj
40
Tepki
0
Bu konu altında merak ettiğiniz konuyu kısaca açıklayayım...

İnan Bey'in açtığı konuya verdiğim cevapta, sizin sorunuzun da cevabı var:

@leventelpen

Kültür Bakanlığı'nın tip statü denilen tüzüğü, hazır şablondur. Ancak hiç bir meslek birliği tüzüğünde, bunu birebir göremezsiniz. Çünkü bazı bölümler, o meslek birliğinin durumuna ve ihtiyaçlara göre redakte edilerek düzenlenir. Zaten bakanlıkta, redakte edilsin, edilmesin, yazılmış bütün tüzük metinlerini, baştan sona gözden geçirip düzeltiyorlar. Başvuruyu son halini almış bu düzeltilmiş tüzük metni ile yapıyorsunuz.

Bu şablon DIŞINDA, bir de 10'uncu madde "i" bendi altına meslek birliğinin ihtiyacı olan istenilen maddeler, tamamen SERBEST biçimde yazılabiliyor. İşte benim dava konum budur. Ben TÜZÜĞÜN TAMAMI hakkında değil, o yazdığım "i" bendi hakkındaki ÖZGÜN maddeler için dava açtım. Elbette tüzüğün tümünün bana ait olduğu gibi bir iddiam yoktur.

Canlandırmacılar Meslek Birliği tüzüğünün 10'uncu madde "i" bendi altına yazdığım maddeler ile grafik tasarımcılar için düşünülmüş meslek birliği tüzüğünün 10'uncu madde "i" bendi altına yazdığım maddeler, aynı değildir. Benzer olanları vardır.

Anlaşıldığını umuyorum.

L.E.
 
Kayıt
18 Aralık 2007
Mesaj
465
Tepki
5
Levent Bey,
"10'uncu madde "i" bendi altına meslek birliğinin ihtiyacı olan istenilen maddeler..." demişsiniz... Aynı amaç için yola çıkmış, böyle bir birlik yolunda hareket eden kimselerinde "ihtiyacı olan" şeyler aynı değil midir?
Bu durumda, "bu TÜZÜK zaten başkası tarafından Grafikerler için yazıldığında sizin yazdığınızla aynı olacaksa o TÜZÜĞÜ web sayfalarından kaldırmamalarının ne zararı var?"
soruma bir yanıt almış olmuyorum ne yazık ki... Zaten daha önce yazdıklarınızdan bir yanıt alabilse idim soru sorma ihtiyacı duymazdım.
 
Kayıt
14 Ağustos 2008
Mesaj
40
Tepki
0
Hayır efendim, onları o "birlik" için bir araya gelen insanlar ortaklaşa yazmadı ki... Kimse çıkıp yazamayınca, ben yazdım. Ayrıca, aynı amaç için bir araya gelmek başka, o belirtilen yere, uygun maddeleri yazmak, başka birer iştir. Aynı amaç için bir araya gelen herkes, tüzük maddesi yazmak zorunda mıdır?

Maalesef bu gibi işler küçük ve önemsiz gibi görüldüğünden, küçümseniyor. Oysa kimse, bu kadar "kolay" bir iş için klavyeyi eline alıp madde madde yazamıyor, nedense (!)
 
Kayıt
18 Aralık 2007
Mesaj
465
Tepki
5
@leventelpen
Tabiki bir zorumluluk yoktur... Zaten böyle bir şey ancak gönüllülük esasına dayalı olmalıdır.(Aynı zamanda belirli bir bilgi birikimi gerektirmez mi?)
Ben siz yazmak zorundaydınız, zaten çok basit bir iş, bu iş zaten sizin vazifeniz demiyorum...(Böyle bir zorlamayı düşünemem bile)
Aynı amaca yönelik, istekler tabi ki aynı olacaktır...
Aynı istekleri, farklı ifadelerle yazmak gerçekten gerekli miydi? diyorum.
Ayrıca öyle bir değişiklik yapsalar size bir saygısızlık olmaz mıydı?
 
Kayıt
14 Ağustos 2008
Mesaj
40
Tepki
0
Yok, her yiğidin yoğurt yiyişinin farklı olması gibi, herkes, farklı cümleler yazacaktır. Hiç bir zaman, birebir olamayacaktır. Ortaklaşa yazılsa idi, daha iyi olacaktı bence. Keşke öyle olsaydı. Durumu görüyorsunuz, sizce, bu, ne kadar mümkün olabilirdi?

Bir de, asıl farklılığı eklemeyi unutuyorum. Belki bu cümleler düz birer cümle olsaydı, yine de orijinal sayılmayabilirdi. Oysa o cümlelerde, faalyetlere ve gelecekte yapılacaklara ilişkin FİKİRler vardı. Bunları bulan bendim.
 
Kayıt
18 Aralık 2007
Mesaj
465
Tepki
5
@leventelpen
Evet durumu görüyorum ama ne yazık ki anlamlandıramıyorum...
- Bir Birlik kurulmak isteniyor... (Güzel, buraya kadar problem yok. Böyle bir ihtiyaç olduğu tespit edilmiş gerekli adımlar atılmaya başlanmış)
- İşler hızlanıyor, deneme amaçlı bir Forum bile kuruluyor...(Bu da güzel tartışmaktan yanayımdır, kimse kendi hatasını göremez, uyarılmadığı sürece aynı hatayı devam ettirir)
- Forum meselesinde işler çuvallıyor... (davalar açılıyor, sinirler geriliyor, bölünmeler oluyor)
Bir işte çuvalladığınızda ya ayağa kalkar tekrar denersiniz ya da arkanızı döner gidersiniz.
Levent Bey siz yıprandığınız için bu birlik meselesinden vaz geçmişsiniz(ya da ben yanlış anlamışım, eğer öyle ise lütfen düzeltin), Faruk Bey de devam etmeyi seçmiş... Onun devam etmeyi seçmesi sizi niye şaşırtıyor ya da rahatsız ediyor... Sonuçta bu Dünya Sultan Süleymana kalmamış, bize mi kalacak... En azından kişiyi sevmesenizde amacından dolayı müsamma gösterebilirsiniz bence.
 
Kayıt
14 Ağustos 2008
Mesaj
40
Tepki
0
Kişi ismi vermem yasak :)

Ben oluşumdan sadece ÇEKİLDİM... İstifa etmedim. Çekilirken, çalışmalarımı da çektim. Ama o(nlar) benim çalışmalarımdan birini, hiç bir fikrî hak ve insan hakkı tanımadan tepe tepe kullanmaya kalktılar. Hem de beni, etinden sütünden faydalandıkları, meslek birliğinin nasıl oluşacağını onlara anlatan adamı "dışlayarak"... Ne adına? Sözümona fikir ve insan hakları adına! Traji-komik bir durum değil mi?

Bu durumda, yola devam mı edilmiş oluyor? Siz durumu hâlâ idrak edemediniz. Gerçekte yola devam ediyormuş gibi görünen ile devam etmiyormuş gibi görüneni iyi analiz edin. Devam eden, gerçekte köstek oluyor, devam etmeyen, gerçekte devam edilmesini sağlıyor.

Sonuç olarak, HER NE PAHASINA OLURSA OLSUN ve NASIL OLURSA OLSUN BİRLİK fikri, yanlıştır.

BİRLİK, "BİR"LERİN TOPLAMIDIR. "TOPLAMIN BİRİ" DEĞİL..
 
Kayıt
5 Haziran 2008
Mesaj
45
Tepki
0
Levent abi güzel açıklamışsın konuyu, lakin senin bu hukuk işleri biteceğe benzemiyor pek. Allah yardımcın olsun.
 
Durum
Konu kapatılmıştır.
Yukarı Alt