Fil mi? Sincap mı?

danisman

Consultant
Kayıt
27 Nisan 2009
Mesaj
1.504
Tepki
30
İnsanlar yaşadıkları sürece, yani, nefes alıp verdikleri müddetçe, başarılı olmak, para kazanmak ve iyi yaşamak için çabalar dururlar. Bazı araştırmalara göre, bir insan, ömrünün yarısından fazlasını uyuyarak geçirmekte denilmekte, ne şekilde olursa olsun, her insan, yukarıda saydıklarımızı yapmak amacıyla öğrenim görür, çaba sarf eder, emek harcar.

Siz de bu insanlardan birisiniz. Peki, başarılı olmanın kıstası nedir? Nedir başarılı olmak? Gerçekten iyi yaşamak, nedir? Tüm bunların yanıtını, kendimize gerçekten verebilmekte miyiz?

Diyelim ki, gerçekten, iş yaşamınızda her şey yolunda gitmekte ve siz birçok insanın amacı ve hedefi olan yerlere, hızlı bir şekilde ilerlemektesiniz. Çalışmanızın ve fedakarlıklarınızın karşılığını almaktasınız.

Nedir bu fedakarlıklar? Hayatta yaşanması gereken birçok şeyden fedakârlık etmek zorundasınız, en başta uykunuzdan, sonra hakkınız olan dinlenme saatlerinizden, belki dostlarınızla bir cafede oturup, kahkahalar atarak içilecek bir fincan kahveden, buna benzer bir sürü şeyden fedakarlık ederek, istediğiniz yere ulaşmaktasınız.

Mücadeleniz hiç kolay değildir, sadece bulunduğunuz sektör içerisinde yaşanan olumsuzluklarla değil, ülkenin ekonomik şartlarıyla, dünyanın ekonomik şartlarıyla, olurlarla, olmazlarla, çarpışmak zorundasınız. Birisi darbe vurmazsa, diğeri mutlaka bir şekilde size dokunur bu koşulların ve ister istemez, sizde etkilenmek durumunda kalırsınız.

Bu noktaya geldiğiniz zaman, aklınıza mutlaka geçmişiniz gelir, geçmişte her şeyin daha kolay, daha keyifli ve daha kolay olduğunu hatırlarsınız. Eskiden size bir ekmek, birazda yanında tüketeceğiniz erzak oldu mu, yeterliyken, artık tüm bunların size yetmediğini hissetmeye başlarsınız. Çünkü omuzlarınıza aldığınız sorumluluk denen yük, öylesine ağırlaşmıştır ki, kendinizden daha çok, taşıdığınız sorumlulukları düşünmeye başladığınızı hissedersiniz. Artık personelleriniz, iş veya iş yerleriniz, araç veya araçlarınız, belki eşiniz, çocuklarınız, onların geleceği ve sıraladıkça kabaran bir listeyle burun buruna yaşamaya çalışırsınız. Artık bu noktada, sizi, sizden başka hiç kimsenin anlamadığını, anlarsınız.

Tüm bu listede olması gerekenler, aileniz ve çok yakınlarınızken, bakarsınız ki, dışarıdan da birçok insan ve insanların sorumluluğu size ait olmaya başlamıştır. Deyim yerindeyse “dağda bir kuzuyu kurt kapsa, siz sorumlu tutulursunuz” tüm bunları idare etmek ve mücadele gücünü kendinizde bulmanız hiç kolay değildir.

Düşünceler, ne yapabilirimler, nasıl yapabilirimler, sizin aklınızı meşgul eden sorular olarak yaşamınızı doldurmaya fazlasıyla yeterlidir.

Burada, en önemli hususlardan birisi, karşımıza çıkmıştır veya çıkmak üzeredir ve şayet bunu düşünmeye zamanınız olursa, kendinize, şu soruyu sorarsınız. Ben ne yapıyorum? Evet, gerçekten de, ne yapıyorsunuz? Ne yapıyoruz? Yaşamanın bedeli, bu kadar ağır mıdır? Yoksa kendi kendimize mi, yaşamı bu denli zorlaştırmaktayız?

Şimdi tekrar düşünelim, hani, o bir lokma ekmeğin bize yettiği ve daha fazlasına hiç gereksinim duymadığımız o dönemleri. Üniversite yıllarını hatırlayın veya ilk iş hayatınıza başladığınız zamanları. Ne güzeldi değil mi? Sadece o gün için ne yiyeceğimizi, akşama ne yesek, kahvaltıda ne yesek diye düşünürdük, düşünürdünüz. Bu veya buna benzer düşünceler içindeyken, şimdi hangi noktalara gelindiğine şahit olursunuz. Belki en fazla aşk acısı yorardı aklımızı, sevgililer veya ufak tefek borçlarımız. Şimdi gelinen nokta, çok daha farklıdır artık ve siz, ne geriye dönebilirsiniz, ne de çok ileriye gidebilirsiniz. Çünkü yaşamın en önemli özelliği geriye dönüşün olmamasıdır. Zaten hayatta neyi yapamazsın sorusuna verdiğim tek yanıt budur, geriye dönüş yapılamaz.

Kimi zamanlar filleri ve sincapları düşünürüm, öylesine heybetli, öylesine güçlülerdir ki filler, bakan herkes, beklide imrenerek bakar. Fakat hayatta fil olabilmek hiç kolay değildir bir defa karnını doyurması için bile bir samanlık yiyeceğe ihtiyaç duyar. Oysa sincap olmak öyle midir? Önünde bir avuç yiyecek olduğu zaman, doyurur karnını…

Çalışırken, gelecek hakkında planlar yaparken, çok iyi düşünmek gerek, fil mi olmalı? Sincap mı?

Siz hangisi olmak isterdiniz?

Yeni bir yazımızda, yine buluşmak üzere, hoşça kalın…

Ozan Muhammet CANDAN
Grafikerler.Org






 
Kayıt
17 Mart 2008
Mesaj
3.270
Tepki
100
fil mi yoksa sincap mı bilemem ama aklıma peygamber efendimizin bir sözü geldi.
literatürde hadis denir: hiç ölmeyecekmiş gibi dünya, yarın ölecekmiş gibi ahirete çalışmalı insan...
akabinde yine bir hadisi şşerifle tamamlayayım konuyu. iki günü eşit olan ziyandadır.
bunların arasından fırsat buldukça neden dünyaya geldiğimizi de kendimize sormalıyız...

teşekkürler ozan bey.
güzel bir yazı idi...
 
Kayıt
10 Haziran 2009
Mesaj
363
Tepki
4
Eski Dönemler çok iyiydi belkide ama kıtlık vardı ozan bey bildiğim kadarıyla
ama insan şükrettiği sürece Allahta yardım eder kul da.
hayvanlar alemi bırak yerinde kalsın.:D
ben size bir soru sorayım

SİZ HİÇ UÇAN FİL GÖRDÜNÜZ MÜ? :D
 

danisman

Consultant
Kayıt
27 Nisan 2009
Mesaj
1.504
Tepki
30
Hayvanlar alemi, zaten her zaman yerinde Abdullah Bey, bazen insanların hayvanlar aleminden öğreneceği çok şey vardır, tabi öğrenmek isteyenler için...
 
Kayıt
7 Ağustos 2009
Mesaj
157
Tepki
1
ozan bey paylaşımınız için teşşekkürler ilk olarak bizim suanki gelmiş oldugumuz durum cogumuzun bugun ekmek coksa fil yarın ekmek azsa sincap bu hayat böyle sürer gider tabiki düzenl yaşamak gerek ama düzenli yaşamak gerek oda demektir ot gibi yaşamak benim ve ailemin kısmen gelmiş oldugumuz durum
 

yakan

Üye
Kayıt
15 Haziran 2009
Mesaj
232
Tepki
0
Ozan Bey'in yazılarında sanki " kendi mi buluyorum" dersem yeridir . Üye olduğum günden bugüne kadar tüm yazılarını okumaya gayret ediyorum.Şu an tatilde olsam bile çok kısa süreliğine oturduğum şu bilgisayar başında mail kutuma baktıktan sonra açtığım ilk site olan grafikerlerde aradığım ilk konu Ozan Bey'in yazıları olmaktadır.

Bu yazınızda da yine kendime pay çıkardım tabiki.

Elinize sağlık Ozan Bey... iyi ki bu siteye üye olmuşum.
 

danisman

Consultant
Kayıt
27 Nisan 2009
Mesaj
1.504
Tepki
30
Sayın xdemonx, beğendiğiniz için ben teşekkür ederim, hayatlar farklı olsada aynı ülkede yaşayan insanların sorunları çoğunlukla aynıdır, her şey gönlünüzce olsun...
 

danisman

Consultant
Kayıt
27 Nisan 2009
Mesaj
1.504
Tepki
30
Sevgili Yakan, çok teşekkür ediyorum, yazılarımı takip ediyor ve faydalı olabilecek sonuçlar buluyorsan, ne mutlu bana, tatilin gönlünce olsun...
 
Yukarı Alt