film afişi yorumlar mısınız

Kayıt
7 Temmuz 2008
Mesaj
208
Tepki
5
Selam,

Tasarlamak zor, eleştirmek kolaydır... düşüncesinde olmadan konuya mümkün olduğunca objektif bakmak adına bir kaç söz yazabilirim.

İşin Adı : Film Posteri (ya da Afişi )
Tema : Ruhların Dansı üzerine grafiksel ve tipografik anlatım
İş Disiplini : Grafik Tasarım

Yorum :

Hazırlanan grafik tasarım masaya yatırılır ve ilgili konsepte uygunluğu tartışılır. Konsept genel anlatımı ile ruhlar aleminde gerçekleşen bir törenin görsel ve tipografik anlatım yoluyla filmin senaryosuna uygunluğunu oluşturan bir film poster çalışmasının hazırlanması.
Şimdi filmin senaryosunu bilemiyoruz. Poster hazırlığı için bize gerekli olan konseptin ne olduğunu bilemiyoruz. O zaman bu çalışma ile ilgili herhangi bir yorum da yapamıyoruz.

Tüm bunların dışında düşüncemizde oluşan genel yaklaşımları içeren bir bakış açısıyla ilgili çalışmaya yaklaştığımızda ortada bulunan tasarımın görsel ve tipografik bütünlüğe sahip olmadığını görüyoruz. Film posteri olma noktasından uzak, genel anlatımı eksik ve en önemlisi de slogana konu olan " Ruhların Dansı " düşüncesiyle bütünleşmeyen bir çalışma.

Hazırlanan çalışma da kullanılan görsel ögeler iki dünya arasına sıkışmış kurtulmak için amaçsız bir çaba içerisine girmiş bir karanlık ruh ile iki dünyanın bekçileri olan ( Posterin altındaki iki görsel ) ruhların bu duruma seyirci olması dışında bir de ortada antik yunan dönemine ait bir büst görüntüsü. Şu an bu yorumu yaparken postere konu olan sloganı da ele aldığımızda " Artık kendimizden bile neden şüphe edeceğimizi " düşünmemiz gerekir. Şüphe edecek bir durumun olduğunu sanmıyorum. Zaten şüphe etmek üzerine bir tasarım da yok. O zaman " Ruhların Dansı " ile şüphe etmenin ilişkisini de çözemiyorum.

Gri mavi siyah ağırlıklı bir zeminin ne anlatmak istediği ruhların dansına yönelik hangi tür vurguya işaret ettiğini ise henüz çözemedim. Bu tür bir zemin sanırım olumsuzluğa işaret ediyor olsa gerek. Oysa ki mantığımızda " Ruh " kavramı kötülüğü içerisinde barındırıyor olsa bile iyi yönü ağır basan bir bakış açısını yansıtır.

Bir çok düşünce ve yaklaşım biçimi birbirine karıştırılmış. Net konu anlatımı içermiyor. Amaca yönelik olmanın dışında bir çalışma.

Saygılar...

Selam,

Türk Grafik tasarımcılarının yurtdışındaki gururu Sn. Emrah Yücel'in Hollywood için tasarladığı film posterlerini aşağıdaki linkten inceleyebilirsiniz.

http://www.emrahyucel.com/movieposters.html

Bilginize,

Saygılar...
 
Yukarı Alt