film çıkışı ile ilgili bilgi lazım

Kayıt
27 Haziran 2008
Mesaj
184
Tepki
1
yeri burası değil ama böyle bir bölüm olmadığından buraya yazdım. Uygun bi yer varsa taşınsın lütfen. Film çıkış alan bi işyerin de çalışmaya başlıcam da beni bu konu da bilgilendirecek arkadaş varsa cevap yazsın lütfen. Şimdiden teşekkürler.
 

toprak101

Üye
Kayıt
10 Ocak 2008
Mesaj
6
Tepki
0
tam olarak e yapmak istediğini daha detaylı yazsan (hangi programda.hangi çıktı makinası ile ne yapmak istediğini yazarsan sana yardımcı olabiliriz
 
Kayıt
22 Ağustos 2008
Mesaj
7
Tepki
0
onu bende merak ediyorum baskıya girmeden önce renkler ayrılıyor ve ölçülendirme yapılıyor saffaf filme cıkarılıyo sonra pozlamaya gidiyor bunu öğrenmek isitorum
 

Serkan Baysal

Altın Üye
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
10 Haziran 2008
Mesaj
2.204
Tepki
76
Film çıkışında renk ayrımını siz değil, sizin yerinize kullandığınız program yapar. Renk sayısının hiç bir önemi yoktur. Burada film çıkış makinesinide bir yazıcı olarak düşünebilirsiniz. İçerisine kağıt yerine film koyarsınız sadece. Yazıcıda yaptığınız bazı ayarlamalara benzer ayarlamalar bu makineler içinde yapılır. Film çıkış mantığı yazıcınıza kağıt çıkışı gönderme mantığı ile aynıdır.

Film çıkışından çıkan filmlerin basılacak kısımları siyah basılmayacak kısımları ise tamamen şeffaftır. Bu şekildeki filmlere pozitif filmler diyoruz.

Tabaka ofset baskı makineleri için genellikle pozitif kalıp sistemi uygulanmaktadır. Bu sistem için uygulanan film montajı, çalışma kolaylığı sağlar. Pozitif rehberlerle daha kolay ayar yapılır. Hataların tespiti daha kolaydır. Ayrıca tramlı resimlerde renklerin üst üste oturtulması çok daha kolay olur.

Bu durum isteğe ve işin şekline göre farklılık gösterebilir.

Örneğin Basılacak iş ofset sistemi ile basılacaksa mutlaka pozitif olmalıdır. Fakat basılı bir iş üzerine magnezyum klişeler ile yaldız veya gofre gibi ekstra çalışmalar uygulanacak ise negatif film tercih edilmektedir. Bu durumda Baskı yapılacak yerler tamamen şeffaf, baskı olmayacak yerler ise simsiyahtır.

Birde film çıkışında ters emisyon ve düz emisyon dediğimiz bir uygulama mevcuttur.

Ofset sistemi ile basılacak işler genellikle ters emisyon olarak alınan filmler ile basılır. Fakat baskı serigrafi tekniği ile yapılacaksa bu kezde düz emisyon olarak alınması gerekmektedir. Bu işlem her iki yöntemdede film değerlerinin kalıp üzerinde en iyi olabilmesi adına yapılmaktadır.

Film çıkışı alınan bir işin daha sonraki adımı kalıp montajı ve pozlandırmadır.

Kalıplara montajlanan filmlere, pozlandırma dediğimiz makinede 3-5 dakika arası poz verilir. Pozlanan filmlerde ışık almayan yerler sertleşir ve banyoda açılmaz. Diğer alanlar banyoda açılır. Banyodan çıkan kalıplar yıkanır, zamklanır ve baskıya hazır hale getirilir.

Bu işlemler sırasında kalıp ne kadar az ışık görürse o kadar az zarar görür. Çok fazla ışık gören kalıplar zaman içinde uçar ve deformasyona uğrar. İyi muhafaza edilen baskı kalıpları ortalama 40-60 bin tiraja ulaşır. (Günümüzde bunu geçenler vardır :D)

Daha sonra kalıplar ofset baskı makinesine takılır ve işin baskısı yapılır.

Umarım faydalı bir yazı olmuştur.

Saygılarımla.
Serkan Baysal
 

Yaşar Karadeniz

Grafikerler.org
Altın Üye
Kayıt
7 Eylül 2008
Mesaj
3.274
Tepki
75
Sn Serkan Baysal film baskı tekniğini oldukça açık bir şekilde ifade etmiş anlatmış, benim anlatmak istediklerimde bunlardan ibaret Serkan bey verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederiz
 
Kayıt
17 Ocak 2008
Mesaj
769
Tepki
6
arkadaslar kesinlikle heyecan yapmayin altiustu bi makine, cok basit, basinizdan biriki hata gectikten sonra cozersiniz :D:D (benim gibi :D:D )
 
Yukarı Alt