Yusuf Çakmak
Üye
- Kayıt
- 29 Ağustos 2007
- Mesaj
- 327
- Tepki
- 7
Yukardaki örnekte derste uyguladığımız arayüzümüze Bonzai ağaçları ile ilgili uzun bir yazı eklemek istediğimizde yazı ekrandan taşıyor. Ancak bu yazıyı belirleyeceğimiz bir alanda ScroolBar eklentisiyle okunabilmesini sağlıyabiliriz. Bunun için öncelikle yazacağımız yazı tipini soldaki panelden Text Tool´u seçip ekrana birkere tıklattıktan sonra aşağıda açılan properties özelliklerinden Text tipini Dynamic Text olarak belirtip bir de herhangi bir instance name atıyoruz. Ve altta kırmızı ticklerle vurgulamaya çalıştığım üzere en sağda Show border around text kısmını seçili hale getiriyoruzki beyaz background çıkmasın.Onun 2 yanında Selectable text kısmını da seçersek flash içindeki yazılar aynı HTML´dekiler gibi seçilip kopyalanabilir olacaktır.
Şuanda sadece metininin geleceği Metin kutusunu ayarlıyoruz. Ekrana yazımızın geleceği alanı belirtmek üzere köşelerinden büyütebileceğiniz aşağıdaki gibi bir dörtgen çiziniz.Biraz sonra kopyalacağımız yazımız tam bu dörtgenin içinde yer alacaktır.
Metin kutumuzu belirttikten sonra bu metin kutusunun içine gelecek
uzun yazımızın Scrollable yani Scroll edilebilir olduğunu belirtmemiz
gerekiyor.Yandaki gibi Text-Scrollable diyelim.
Böylelikle uzun yazımızın gelecek olduğu Metin kutusunu boyutları ve Instance Name ´i ile tanımladık.Buraya yazacağımız veya copy-paste edeceğimiz metinler metin kutusu dışında kalacak yazılar artık Metin kutusunu genişletmeyecek. Şimdi benim dışardan kopyaladığım uzun metni metin kutusunun içerisine paste(yapıştır) diyorum.
Yazımızı metin kutusunun içine yerleştirdik şimdi ise metin kutusuna sığmayan ve altta kalan yazılarımızı sağda küçük bir scrollbar ile göstermemiz gerekiyor. Bunun için Window-Components panelinden UIScrollbar bileşeninden faydalanacağız.
UIScrollbar bileşenini tutup panelden sahnemize Dynamic Text olan metin kutumuzun sağ kısmında borderına bırakıyoruz.
Böylelikle ekranda gördüğünüz üzere ScrollBar yazımıza eklenmiş oluyor. Components panelinden kullanacağınız her bileşen aslında arkaplanda actionscript barındıran ve sizinde özelleştirebileceğiniz aksiyon topluluklarıdır. Componentların parametre ayarlarına dikkat etmeniz gerekir. Mesela bizim azönce eklediğimiz ScrollBar´ın parametreleri seçtikten sonra aşağı properties panelinin yanında aşağıdaki gibi gözükür.
Target instance name sizin metninize verdiğiniz Instance Name´i hedefler,eğer alışılagelmişin dışında tasarım gereği tepede sağa sola şeklinde bir ScrollBar isterseniz Horizantal demeniz yeterli olacaktır.
Böylelikle yazımız bizim belirlediğimiz bir alanda ScrollBar ile gezilebilir durumda ve tasarımımız ve arayüzümüz değişmeden uzun içerikleri ziyaretçilerimize okutabiliriz.