Flashı arka plan yapmak

Kayıt
7 Ocak 2009
Mesaj
534
Tepki
7
Web sitesi yaparken swf uzantılı bir flashı backround a yani arkaplanımıza nasıl atayabiliriz? aranızda webmaster olan var mı :)
 

Abdullah Şahin

Altın Üye
Altın Üye
Kayıt
3 Nisan 2008
Mesaj
2.630
Tepki
89
Hatice Hanım

Swf uzantılı flash ı arka plan yapma şansınız bulunmamaktadır. Ama size önerim bu swf yi gif formatına dönüştürürseniz arka plan olarak kullanabilirsiniz.
 
Kayıt
7 Ocak 2009
Mesaj
534
Tepki
7
@Abdullah Şahin

Abdullah Bey yorumunuz için teşekkürler...Demek ki web sitesi tasarlamakta henüz o kadar gelişmedik öyle mi :D ...Önerinizi zaten uygulayabiliyordum ben yalnız swf yi backround a atmayı merak etmiştim.
 
Kayıt
12 Aralık 2010
Mesaj
374
Tepki
5
Action Script 2 kullanarak yapmak mümkün kısaca anlatayım.

İlk olarak sahnemize resmimizi import edelim (File/Import/Import to Stage) (CTRL + R). Benim resmim 480×288 px boyutunda… Sahne boyutunu da aynı ölçüye getiriyorum (boşluğa tıklayarak aşağıda Properties (özellikler) panelinde Size (ölçü)’den).

Resmimi yine özellikler panelinden sahneye tam olarak oturttum (x,y).

Not : Boyutları küçük olan bir resim seçtim. Siz büyük boyutlu bir resim seçebilirsiniz. Ayrıca Sahnenin resim ile aynı ölçüde olmasının bir anlamı olmadığı gibi resmin sahnede nerede olduğu da benim için önemli değil, Çünkü bu iki durumu da Actionscript ile halledeceğim ama aşağıda yeni öğrenenler için bir durumu anlattım onun için böyle yapıyorum. Yani resmi sahneye tam oturtmasanız da sahne boyutunu resimle aynı ölçülere getirmeseniz de aynı sonucu elde edersiniz..

Tamamdır, şimdi resmi Movie Clip yapacağım.

Resim seçili iken F8 (Modify/Convert to Symbol)’ e basıyorum ve karşıma Convert to Symbol (Sembole Çevir) penceresi geldi. Burada Type olarak Movie Clip’i seçiyorum, Name kısmına imageMC yazdım ve son olarak Registration olarak Merkezi seçiyorum. Okeyledim, artık sahnede imageMC isimli bir Movie Clibimiz var.



Not : Registration (Point); Kayıt noktası da denebilir. Bu nokta Movie Clip(MC)’in 0 noktasıdır. Eğer MC’ye çift tıklayıp içerisine girerseniz, resmin sahneye tam oturmasına rağmen x ve y değerlerinin negatif rakamlarda olduğunu göreceksiniz. Çünkü kayıt noktasını merkez olarak belirledik. Eğer sol üst köşe olarak belirlemiş olsaydık resim x ve y değeri olarak MC’nin içerisinde 0 değerini alacaktı. Bunu anlatıyorum çünkü eğer flash’i yeni yeni kullanmaya başlıyorsanız öğrenmeniz gereken ilk şeylerden birisi bu. Çünkü flash, Animasyonu oluştururken bu noktayı feyz alır. İleride karmaşık projeler ile uğraşırken size sorun çıkarabilir ki şu anki örneğimizde de eğer merkezden farklı bir kayıt noktası seçerseniz, dersin sonunda animasyonu çalıştırdığınızda resmin farklı bir yerde çıktığını görürsünüz.

Unutmadan Movie Clibimize bir instance name (örnek isim) vermemiz gerekiyor. Movie Clibin üzerine tıkladım ve Özellikler panelinden image_mc ismini verdim.

Neyse devam edelim; şimdi yeni bir Layer(katman) ekliyorum (Insert/Timeline/Layer). Bu katman Actions katmanı olacak. Yeni yarattığım katman seçili iken F9 a basıyorum ve Actions paneli açıldı. Aşağıdaki kodu buraya ekliyorum.

Kod:
Stage.scaleMode = "noScale";
Stage.align = "TL";
var stageListener:Object = new Object();
Stage.addListener(stageListener);
setBackground();
stageListener.onResize = function() {
setBackground();
};
function setBackground() {
var middleX = Stage.width/2;
var middleY = Stage.height/2;
image_mc._x = middleX;
image_mc._y = middleY;
image_mc._width = Stage.width;
image_mc._height = Stage.height;
if (image_mc._xscale > image_mc._yscale) {
image_mc._yscale = image_mc._xscale;
} else {
image_mc._xscale = image_mc._yscale;
}
}
Actionscriptimizi de ekledik, şimdi kodu açıklayalım:
İlk başta flash’e boyut sınırlaması yapmamasını söyledik, ve hizalamayı TL olarak atadık( T: top (üst), L: left (sol)).

Sonra bir stageListener objesi yaratıyorum ve shaneye ekliyorum ki sahne ölçüleri değiştiğinde istediğimiz fonksiyonu çağırabilelim.

İlk olarak setBacground() fonksiyonunu çalıştırıyorum.

Sahne ölçüleri değiştiğinde, fonksiyonu tekrar çağırıyorum.

En son olarak ta fonksiyonumuzu tanımlıyorum.

Fonksiyonda ilk önce sahnenin orta noktasını, yarattığım değişkenlere (variable) atadım. Daha sonra image_mc örnek isimli resmimi bu noktalara yerleştirdim, yani sahneye ortaladım. Resmimin genişliğini ve yüksekliğini sahne boyutlarına eşitledim, ve son olarak if else kullanarak orantıyı oluşturdum, yani bu son kısım oranlı büyüme ve küçülmeyi sağlıyor.

Şimdi CTRL + ENTER ile animasyonu çalıştıralım ve kenarından köşesinden çekiştirelim resmin oranlı olarak büyüyüp küçüldüğünü göreceksiniz.

Buraya kadar herşey yolunda gittiyse, publish (yayınlama) işlemine geçebiliriz.



Publish Settings (yayınlama ayarları)’e giriyorum (File/Publish Settings – CTRL + SHIFT + F12).

Burada Dimensions kısmını Percent (yüzde %) yapıyorum (Width 100, Height 100).

Scale olarak No scale seçiyorum,

Flash alignment‘ı Center Center olarak ayarlıyorum ve publish butonuna tıklıyorum. Tamamdır.
Şimdi, dosyanızı nereye kaydettiyseniz, Flash, oraya bir tane html dosya ile bir javaScript dosyası (AC_RunActiveContent) çıktısı veriyor.

Burada html dosyasını açıyorum ve arka plan resmimin, kenarlardaki boşluklar haricinde browswerda arka planı kapladığını görüyorum. Son olarak ufak bir CSS koduyla kenar boşluklarını da kapatalım. Şöyle ki;
Html dosyamı herhangi bir html editöründe (Dreamweaver, Note Pad,..) açıyorum ve <head> etiketi içerisine aşağıdaki CSS kodunu ekliyorum.

Kod:
<style type="text/css">
body {
height: 100%;
width: 100%;
margin: 0;
}
</style>
Evet bu kadar, artık istediğiniz gibi denemeler yapabilirsiniz. Browser’ınızı hangi çözünürlükte açarsanız açın, arka plan tam ekran ve orantılı olarak gözükecektir.

Not: Alıntıdır.
 
Kayıt
12 Aralık 2010
Mesaj
374
Tepki
5
ben onun link olduğunu farketmemiştim ne yalan söyleyim kb dostum. Neyse bir daha arayan arkadaş olursa oda yararlanır böylece.
 

mcdost

Üye
Kayıt
21 Mart 2011
Mesaj
18
Tepki
0
bu işlemleri hangi programla yapıyorsunuz, ben flash cs5 actım, ancak benim resmim kenardan cekilmiyor! kenardan cekmek nedemek? oluan htmlde resmım ağ üst köşede duruyor kalan yerler beyaz. bir tane resim var yani!! bir öneriniz varmi, cunku ben arka planın ekrana tam oturmamasıyla ılgılı bir sorun yasıyorum, photoshopta hazırladığım arayüz(background)ekrana göre sol tarafta boş bir sutun oluşturuyor
 

mcdost

Üye
Kayıt
21 Mart 2011
Mesaj
18
Tepki
0
kodları yazdıktan sonta ctrl enter yapıyorum fakat resim buyudugunde yanları beyaz bosluk oluyor kuculttugumde ıse resımden kesıyor yanı buyutupğ kuculturken olusan pencere boyutunda resmım buyuyp kuculmuyor, ayrıca publıshten sonra kaydettıgı yer neresı gercekten bu konuda sorun yasıyorum, publısh settıngs te once ok dıyorum sonra tekrar acıp publısh dıyorum cunku anlatımda bu konuda bırsey soylememıssınız, nereye kaydedoyor flashc5 kullanıyorum, kaydedılmıs dosyayı bulamıyorum ımagemc yada html dosyası yok , sormuyorkı nereye kaydedeyım dıye, yardımcı olurmusunuz, photoshop arayuzumdekı arkaplan degısık boyutlardakı ekranlarda sorun cıkartıyor bu anlatımın sorunu cozecegını dusunuyorum, ancam bahsettıgım noktalarda takıldım, yardım edebılırmısınız.
 
Yukarı Alt