Flashta Preloading Yapımı

Curse

Üye
Kayıt
30 Eylül 2007
Mesaj
315
Tepki
2
Flashta Preloading Yapımı Günümüz internet kullanıcılarının muzdarip oldukları problemlerin başını "HIZ PROBLEMİ" çekmektedir. Bilgisayarınız, modeminiz ve abonesi olduğunuz ISS gibi öğeler bağlı olarak internet erişim hızı farklılık göstermektedir. Web sitesi sahiplerinin bol ziyaretçili günler geçirebilmeleri için sitelerinin "HIZLI" çalışması gerektiği artık hepimizin bildiği bir gerçeklik. Ziyaretçilerin zamanlarının dar olması, en kısa zamanda en fazla bilgiye ve eğlenceye erişmek istemeleri itici sebeplerden sadece bir kaçı. Sitemizin sadece hızlı olması bol ziyaretçi çekmesi için yeterli olmayacaktır. Bunun için hem işlevsel hem de görsel olmalıdır. İşlevselliği ve Görselliği sağlamak için sayfamızda dinamik öğelerin bulunması gerekecektir. Bu öğeler ise optimum düzeyde kullanılmadıkları taktirde sitemizin yavaş açılmasına sebep olacaktır. Bu da sitemizin ziyaretçiler tarafından “mimlenmesi” için yeterli bir sebep.

Macromedia Flash bu problemi Preloading yöntemi ile aşmış durumda. Örneğin; web sitemizin girişinde "Görselliği" sağlamak için kısa bir klip yayınlamak istiyoruz. Bu klibin içerisinde kullanacağımız tweenler, grafikler, vektörler ve scriptler klibin yayınlanma hızını etkileyecektir. Çünkü bu öğeler önce tek tek yüklenecek, yükleme işlemi tamamlandıktan sonra film oynatılacaktır. İşte bizim bu süre içerisinde ziyaretçiyi sitemizde tutmak için bir şeyler yapmamız gerekmektedir. Bunu Preloading yöntemini kullanarak yapılmış basit bir döngüsel animasyon ile sağlayabiliriz.

Preloading kullanmasak ne olur? : Web sayfasının öğeleri internet üzerinden önce bizim bilgisayarımıza yüklenir. Bütün öğeler yüklendikten sonra film klibi oynatılır. Biz internette yayınladığımız Flash animasyonunda Preloading kullanmazsak film kesik kesik oynayacaktır. Bunun sebebi filmde sadece yüklenen karelerin oynatılmasıdır.
Biz bu uygulama ile “Ne kadar hızlı” ana sorusu altında “Ne kadar bekleyeceğim?”, “Site yüklenirken hiçbir ileti almayacak mıyım? ” ,” Yükleme işleminin bitimine ne kadar kaldığını bilecek miyim? alt sorularına da cevap arayacağız, Preloading (Önyükleme) sayfası hazırlayacağız. Bu işlemde mantık şöyle çalışır:
* İki adet sahne (Scene) vardır.
* Birinci sahne (Scene) yükleme sahnesidir.
* İkinci sahne (Scene) ise asıl sahne yani yüklenen sahnedir.
* Asıl sahne (Scene) yüklenirken ziyaretçiye birinci sahnede yükleme işleminin bitimine ne kadar kaldığı bir gösterge yardımı ile gösterilir.
* Yükleme işlemi bittikten iki seçenek vardır. Film otomatik olarak oynatılır veya ziyaretçiye tıklatılacak bir “Oynat” butonu ile gösterim başlatılır.
Şimdi Macromedia Flash’ta adım adım Preloading hazırlayalım.
1- Yeni Flash bir belgesi açın.
2- Modify (Değiştir) menüsünü tıklayın ve Scene (Sahne) komutunu çalıştırın.

3- + tuşuna basarak sahne ekleyin



Burada dikkat etmemiz gereken durum Scene1’ in, Scene2’ nin üzerinde olması gerektiğidir. Çünkü yüklemeişlemi ilk sahneden başlar.
4- İkinci sahnede 70 kareden oluşan herhangi bir film hazırlayın.
5- Birinci sahneye geçin ve iki katman oluşturun.
6- Birinci katmana Animasyon, ikinci katmana da Action adını verin.
Şimdi ise filminiz yüklenirken ziyaretçinin izleyeceği mini filmi hazırlayalım. Bu filmin çok çabuk yüklenmesi ve hemen çalışması gerekmektedir. Ziyaretçiyi bir de bu mini filmin yüklenmesinde bekletirseniz hiçte iyi karşılanmayacaktır.
7- Insert (Ekle) menüsünden New Symbol (Yeni Sembol) komutunu tıklayın. Açılan pencereden Movie Clip (Film Klibi) seçeneğini işaretleyip OK (Tamam) düğmesine basın.
8- Kısa ama gösterişli bir filmcik hazırlayın.
9- Bu film Library’ de (Kitaplık) yerini alacaktır. Eğer Library’ niz (Kitaplık) kapalı ise CTRL+L tuşlarına basarak çıkartabilirsiniz.
10- Filmciği, Scene1’ e, Animasyon katmanına sürükle-bırak yöntemi ile getirin.
Şimdi oynayacak olan filmciğimiz de hazır. Actionsları yazalım.
11- Scene1’de Action katmanının ilk karesine tıklayın.



12- + tuşuna basın ve Deprecated > Actions (Temel Davranışlar) menüsünden If Frame Loaded (Eğer Kare Yüklenirse...) komutunu tıklayın.



13- Scene (Sahne) bölümünden bizim yükleteceğimiz Scene2’ yi seçin.Type (Tip) bölümü varsayılan haliyle kalsın.
14- Frame (Kare) bölümüne ise oynatacağınız film kaç kareden oluşuyorsa o değeri girin. Bizim filmimiz 70 kareden oluştuğu için biz 70 değerini girdik.
15- Tekrar + tuşuna basın, Actions (Temel Davranışlar) > Movie Control menüsünden Go To (Git ve...)komutunu tıklayın.



16- Scene (Sahne) bölümünde yine Scene2 olacak. Type (Tip) kısmı varsayılan haliyle kalacak. Frame (Kare) ise 1 değerini girin.



Bu aşamada biz filmimize Scene2’ yi 70. Kareye kadar yükle ve 1. Karesine git komutunu verdik. Şimdi ise yüklerken ne yapacağını belirteceğiz.
17- Animasyon ve Action katmanlarını ikinci karelerine F6 tuşu ile anahtar kare olarak ekleyin.
18- Action katmanının ikinci karesine gelin ve tıklayın.
19- + tuşuna basın ve Actions > Movie Control > Go To (Git ve...) komutunu tıklayın.




__________________
 
Yukarı Alt