Sayın Keskinoğlu ;
Linkini verdiğiniz videoyu seyrettim, video paylaşanı da sizin rumuz ile aynı olduğundan videoyu sizin hazırladığınızı varsayarak yazıyorum.
Evet, bahsettiğiniz gibi; bazı fontlarda türkçe karakter sorunu yaşıyoruz ve bu konu ile biraz ilgilenen birisi fontlab veya benzeri bir programı temin ederek ve videoda anlattığınız şekilde yada benzeri bir kaynaktan öğrendiği kadarı ile elindeki fontu açıp kendi çabası ile türkçeleştirmeye çalışıyor.
Sizin paylaştığınız videoda; düzenlemeya çalıştığınız font ta
ğ harfi olmadığı için harfin yerini aktif hale getirdikten sonra
g üzerine başka bir karakter üzerinde bulanan benzer bir şekili kopyalayıp ve biraz küçültüp çevirip
ğ harfini oluşturuverdiniz.
g harfinin üzerindeki şeklin adı breve dir.
yumuşak g harfinin adı
gbereve 'dir. eğer ki bu fontu tasarlayan kişi breve yi yapmışsa fontlab programında olmayan karakter üzerine iki kez tıkladınız mı breve varsa gbreve otomatik olarak oluşturulur.
Her fontun tasarımcısı tarafından belirlenmiş, standart, uyum, görünüm, düzen,gövde, yükseklik ve daha bir çok kriter ile ortaya konmuş bir yapısı vardır. Örneğin klavika fontunu nerede görseniz tanırsınız, nasıl tanırsınız aslında bütün fontlar kabaca birbirine benzer fakat biraz detaylı bakınca ilk bakışta görmediğimiz bir çok ayırt edici özelliği o an farkederiz.
Eğer ki rastgele bir şekili breve diye g harfinin üstüne koyup yumuşak g harfi oluşturursak, elde ettiğimiz ğ harfi çakma bir ğ harfi olur evet işimizi görür, yazınca ğ harfi yazar ama bir şeyler noksan değil mi.. ? Fontları biraz anlayan ve iyi bir gözleme sahip usta bir grafiker belki orjinal yapıya sahip bir g şapkası(breve) oluşturur.... ya hiç bilmeyen...?
Hele bir de elindeki fontlara acemice karakter düzenlemesi yapıp fontları orada burada paylaşırsa... ve aynı fontu bir başkası daha değişik bir şekilde düzenlemişse...
Ortalık font cümbüşüne döner... Ve nitekim öyledir.. Şimdi internette warez sitelerinde arasak en az 200 çeşit türkçe helvetica, 200 çeşit türkçe klavika vs vs buluruz.. bu şekilde aynı isimde bilgisayara yüklenmiş fontlar bazen sistemde çökmeye kadar neden olabilir.
Bir başka husus; videonuzda diyorsunuz ki isterseniz fontun adını değiştirip istediğinizi yazabilirsiniz.. Nasıl yani bir başkasının emek verip tasarladığı bir çalışmaya kendi ismimizi mi vereceğiz.. ??????
Şimdi... ben de diyorum ki... ; ben bir font tasarımcıyım, tasarladığım fontları
myfonts sitesinde sözleşmeli bir satıcı olarak satıyorum. Bazı fontları ücretsiz dağıtıyorum fakat ücretli fontlarımın yanında bir de lisans sözleşmesi veriyorum.. bu sözleşme; myfonts tarafından( EULA) uluslararası telif haklarını koruma kurallarına uygun olarak hazırlanmış...
Eğer ki benim ticari bir fontumu illegal olarak kullanan birisini yakalarsam ve satın aldığını bana kanıtlayamazsa o kişi veya kurum için binlerce TL lik tazminat ve telif davası açabilirim... Ve bunu bir başka font tasarımcı da yapabilir, benden söylemesi..
Font dosyaları bir yazılımdır ve eğer tasarımcısı ücretsiz dağıtmadı ise ticari ürünlerdir. Dolayısıyle yasalar ile koruma altındadır. Font dosyalarının illegal paylaşımları ülkemizde şimdilik pek problem yaratmıyor.. Ülkemiz dışında ise bu konularda cezai yaptırımları çok ağır..
Ülkemizde şu an bilişim suçları konusunda cezalar yetersiz ve eksik.. Fakat bu konuda uluslararası düzene uygunluk için çalışmalar yapıldığını, 1-2 yıl içinde yasallaşacağını haberini duyurmak istiyorum..
Sayın Keskinoğlu; Eminim ki bütün amacınız başkalarına bir fayda sağlamak ve yardımcı olmak.. Bu çabanızdan dolayı sizi tebrik ederim, fakat yine de hani bilinse daha iyi olur diye yazdım bunları..
Kolay gelsin, İyi forumlar.