Freehand Dökümanlarını Jpeg yapmak !!!

gokizem

Üye
Kayıt
28 Ağustos 2007
Mesaj
1
Tepki
0
Freehand içeriğindeki sayfaları olduğu gibi jpeg olarak çıkış almak için exportluyorum.Fakat bana kötü bir görüntü sunuyor.Hazırladığım yazılı sayfalarıda göremiyorum onların sadece resimleri geliyor bana.
Bu işten anlayan bir arkadaş bana yardım edebilirmi acaba freehand içeriğindeki dökümanı resim ve yazıları ile sayfa halinde nasıl jpeg formatına çıkarabilirim.
Onlardı digital ortamda kullanmak için bunu yapmak istiyorum.
Şimdiden tşkler ...
 

Grafikemez

Üye
Kayıt
13 Ağustos 2007
Mesaj
65
Tepki
2
Konunuza çözüm olabilecegini düşündüğüm bir makale umarım işinize yarar.

Dosya Göndermek

File mönüsündeki Export komutunu kullanarak FreeHand dokümanlarınızı diğer programlarda kullanılacak şekilde kaydedebilirsiniz.Bunun için:1- File mönüsünden Export komutunu verin.2- Karşınıza gelen iletişim kutusundaki Format mönüsünden gerekli dosya formatını seçin.3- İçine kaydetmek istediğiniz klasörü seçin veya New Folder düğmesine basarak yeni klasör yaratın.4- Göndereceğiniz dosyaya bir isim verin.5- Export düğmesine tıklayın.İsterseniz dokümanınız üzerindeki bütün objeleri değil de sadece sizin istediğiniz objeleri kaydedebilirsiniz. Bunun için:1- Export etmek istediğiniz objeleri Ok ile seçin.2- File mönüsünden Export komutunu verin.3- Karşınıza gelen iletişim kutusundaki Format mönüsünden gerekli dosya formatını seçin.4- İçine kaydetmek istediğiniz klasörü seçin veya New Folder düğmesine basarak yeni klasör yaratın.5- Göndereceğiniz dosyaya bir isim verin.6- Selected objects only seçeneğini işaretleyin. (Eğer Export komutunu vermeden önce herhangi bir seçim yapmadıysanız, bu seçenek pasif olur)7- Export düğmesine tıklayın.

Export komutuyla kullanacağınız dosya formatları şunlardır:

EPS



Baskıda kullanılacak renkleri korunması için en ideal formattır. Eğer dosya Macintosh üzerinde kullanılacak ise Macintosh EPS, Windows altında kullanılacak ise MS-DOS EPS, Photosop’ta açılacak ise Photoshop EPS, Mac ve Windows dışı bir sistemde kullanılacak ise (Unix gibi) Generic EPS formatında kaydedilir.EPS dosya kaydederken, FreeHand dokümanı çok sayfalı ise her sayfa ayrı bir EPS dosya olarak kaydedilir. Export iletişim kutusu üzerinden hangi sayfaların EPS kaydedileceğini belirleyebilirsiniz.EPS dosya oluşturmanın bir diğer yöntemi ise File mönüsündeki Save veya Save As komutuyla ulaşılan iletişim kutusundaki Editable EPS seçeneğidir.Editable EPS, sonra FreeHand’de açılıp değiştirilebilen ve yine EPS olarak kaydedilebilen bir dosya formatıdır. Sadece tek sayfalık FreeHand dokümanları için geçerlidir.

Metin Formatları (ASCII, RTF)

RTF olarak FreeHand üzerindeki metinleri export ettiğinizde font, stil, punto gibi bilgileri de export edersiniz. ASCII formatı ise metinleri düz yazı olarak kaydeder. Her iki format da sadece metinleri kaydeder, sayfa üzerindeki diğer objeler bu işin dışında kalır.

PICT

Macintosh’un standart resim formatıdır. Eğer çiziminizi Postscript olmayan bir programda kullanacaksanız veya Postscript desteği olmayan bir yazıcıdan basacaksanız PICT formatını kullanabilirsiniz.

Bitmap Görüntü Formatları

FreeHand dokümanınızın nokta esaslı bir görüntüsünü yaratmak istiyorsanız, format bölümünde yer alan TIFF, BMP, GIF, JPEG, LRG, PNG veya Targa dosya formatlarından uygun olanını kullanabilirsiniz.Bütün nokta esaslı (piksel tabanlı) formatlar için ortak bazı özellikler vardır.

Bu özellikleri değiştirmek için Export iletişim kutusundaki Options düğmesine tıklayın. Karşınıza yeni bir iletişim kutusu çıkacaktır.



Resolution bölümü oluşturacağınız nokta esaslı görüntü dosyasının çözünürlüğünü belirler. Yüksek çözünürlüklü dosyalar uzun sürede dönüştürülür, çok yer işgal eder ve daha fazla bellek isterler.

Anti-aliasing ise objelerin kenar kısımlarının piksellerinin yumuşatılması için kullanılır. Bu şekilde kenar bölgelerde oluşacak kırıklıkları önleyebilirsiniz. Genellikle görüntü amaçlı kullanılacak dosyalar için iyi sonuç verir.

Include alpha channel seçeneğini işaretlerseniz, FreeHand dokümanınızda sayfa üzerindeki boş yerler hazır bir maske olarak export edilir. Daha sonra, maskelemeyi destekleyen bir görüntü işlem programında, bu kanalı seçim amaçlı olarak kullanabilirsiniz. Örneğin bu dosyanızı Photoshop ile açtıktan sonra Load Selection komutuyla seçimi yüklemeniz mümkün.

Alpha includes background seçeneği ise, alfa kanalı olarak arkaplan katmanına çizmiş olduğunuz objeleri belirler. Bu şekilde tintli dolguları yarı transparan bölgeler olarak algılar.

More düğmesi ise seçmiş olduğunuz nokta esaslı formata özel seçeneklere ulaşmanızı sağlar. More düğmesini tıkladığınızda formata özel seçeneklerin yer aldığı iletişim kutusu görüntülenir. Şimdi her format için bu seçenekleri inceleyelim:

TIFF: Karşınıza çıkan Color depth seçenekleri resminizin renk sayısını belirtir. Eğer bir alfa kanalı kullanacaksanız, 32-bit with alpha seçeneğini işaretleyin.

BMP: Windows sisteminin standart resim formatıdır. Color depth seçenekleri renk sayısını belirtir.
8-bit compressed seçeneği dosyanın 256 renk üzerinden sıkıştırılarak kaydedilmesini sağlar. Eğer bir alfa kanalı kullanacaksanız, 32-bit with alpha seçeneğini işaretleyin.

GIF: Özellikle Web sayfalarında kullanılan resim formatıdır. 256 renkten oluşur ve LZW sıkıştırmasıyla resim dosyasının kapladığı alanı yarıya indirir. Sahip olduğu 256 renkten bir tanesini şeffaf tanımlayabilme yeteneği vardır.

Formata özel bölümdeki Interlaced GIF seçeneği resmin ekranda daha hızlı görüntülenmesini sağlar. Transparent GIF seçeneği ise FreeHand sayfasının beyaz bölgelerinin şeffaf tanınmasını sağlar.

JPEG: Görüntü dosyalarınızı sıkıştırarak oluşturur. Formata özel bölümdeki Image Quality girmiş olduğunuz yüzde değeri kadar resmin kalitesini korur. Yüksek oranlar kullanırsanız daha kaliteli fakat daha az sıkıştırılmış resim dosyaları elde edersiniz. Progressive JPEG seçeneği ise transfer hızı optimize edilmiş JPEG dosyaları yaratır. Web sayfalarında kullanılacak JPEG görüntüler için idealdir.

LRG: xRes görüntü işlem programının kullandığı formattır. Alfa kanalı istiyorsanız, 32-bit with alpha seçeneğini işaretleyin.PNG: Web sayfalarında kalite bakımından kayıpsız ve iyi sıkıştırılmış görüntü dosyaları için kullanılır. Yüksek renk derinliğine sahip seçenekleri vardır. Ekranda hızlı görüntülenmesi için Interlaced

PNG seçeneğini işaretleyin.Targa: FreeHand dosyanızı video görüntüleri işleyen bir programda kullanmak istiyorsanız bu formatı kullanabilirsiniz. Compressed seçeneği sıkıştırılmış dosya yaratır.
 

Ömer YILDIZ

Admin
Yetkili Kişi
Kayıt
29 Temmuz 2007
Mesaj
2.320
Tepki
92
Bence en iyisi EPS ( Encapsulated Post Script ) olarak kaydet sonra Photoshopta istediğin boyutta bir belge açıp Place yap. Kaliteli bir görüntü alırsın. Yanlız EPS kayıt ederken "sellected...." kısmının işaretli olup olmadığına dikkat et ve EPS kaydetmeden önce seç kaydetmek istediğin kısmı ya da şekli...

Yada: oncelikle, export yaparken yazılarıda secili hale getirip tabi convertlemen gerekiyor daha sonra export yapıp jpeg formatını zeçtinkten sonra setup bolumunden resolution kısmındaki dpi derecesini yukseltirsen resmin kaliteside artar.

Sayfa gibi kaydetmetk istiyorsanda sayfa ebatinda bir diktortgen ciz hazırladığın sayfa taslağını ortala cizgiyi beyaz yap o kareyi ve içindekileri seç export yaparken select object only yaparsan sayfa sayfa kaydeder.Her bir sayfana bunu uygularsan işi tamam oluyor.Baska tekniklerde vardır ama ben bunu uyguluyorum.Umarım işine yarar
 

graffi

Üye
Kayıt
9 Kasım 2007
Mesaj
1
Tepki
0
Jpeg yapmadan önce Convert etmen yeterli olucaktır. Ancak convertledikten sonra yazılara text olarak müdahale edemeyeceğinden duplicate edip aynı sayfadan bi tabe daha yap sonra bi tanesi convertli bi tanesi convertsiz olsun. Convertli olanı jpeg yapar sorunu çözersin. Yardımcı olduysam ne mutlu. Bol şans.:p
 
Kayıt
25 Ekim 2008
Mesaj
80
Tepki
0
Jpeg yapmadan önce Convert etmen yeterli olucaktır. Ancak convertledikten sonra yazılara text olarak müdahale edemeyeceğinden duplicate edip aynı sayfadan bi tabe daha yap sonra bi tanesi convertli bi tanesi convertsiz olsun. Convertli olanı jpeg yapar sorunu çözersin. Yardımcı olduysam ne mutlu. Bol şans.:p


aynen katılıyorum sana....:)
 

ahmettt

Üye
Kayıt
30 Aralık 2010
Mesaj
1
Tepki
0
'' 6- Selected objects only seçeneğini işaretleyin. (Eğer Export komutunu vermeden önce herhangi bir seçim yapmadıysanız, bu seçenek pasif olur)7- Export düğmesine tıklayın. ''

demissiniz ya benimde böyle bir sorunum oldu çalışmamı freehand de yaptım jpg olarak export ettim tamam güzel, ama sayfa dışındaki (sayfadan taşan kısımlar) yerleride almiş. bende photohopta cropladıma ama bu işlem direk fh'den yapılmalı galiba bilmediğim birşey var. bir de export ederken 'Selected objects only' seçenegi bende silik gözüküyor etkin değil yani, acaba freehandi kurarken eksik bişe mi yaptım???
şimdiden teşekkür ederim...
 

Yaşar Karadeniz

Grafikerler.org
Altın Üye
Kayıt
7 Eylül 2008
Mesaj
3.274
Tepki
75
Ahmet bey export yaparken herhangi bir objeyi yada sayfa içersindeki hiçbir nesneyi seçmediyseniz onun için Selected objects only seçeneği aktif olmaz ve sayfanın içersinde ve dışında olan tüm objeleri export yaparken aktarır. Sadece sayfa içersindeki objeleri jpeg yapacaksanız istediklerinizi seçip işareti çekleyin. FreeHand kurarken herhangi bir hata olduğunu düşünmüyorum.
 
Yukarı Alt