Freelance Grafik Tasarım Fiyat Listesi

cell

Üye
Kayıt
30 Haziran 2009
Mesaj
4
Tepki
0
Faruk Hocam, aydınlattığınız için çok teşekkür ederim.
 

ONDESİNG

Üye
Kayıt
14 Mayıs 2011
Mesaj
46
Tepki
0
aslında esnaf ve sanatkarlar derneğine üye olup belirli bir fiyat listesi cıkartmak lazım grafikerler ajanslar odası varmı ? ayrıca simdi bizim işimiz basit ve kolay gözüksede 15 gün 8 sayfa kataloğa uğraştığımı biliyorum birde çantacılar cıkmıs işimiz zor herkeze ALLAH hayırlı bereketli rısklar versin emeğin bir fiyatı yoktur ama hayırlı işler.
 

Lupe

Üye
Kayıt
19 Mayıs 2011
Mesaj
1
Tepki
0
en cok dikkatimi ceken bir tek referansini dahi sunmayanlar. en cok bagiranlar oluyor sadece burasi icin degilde tüm forumlarda bu fiyat konulari acildimi hep ayni muhabet is veren ilan actimi yine ayni tarz kisiler referans göstermiyor yada gösteremiyor isin teorisini konusuyor. vede bir cok is vereni bu tür yerlerden isci aramakdan sogutuyor.


benim anlamadigim 50 liralik tasarim yapanin 50 liralik müsterisi binliralik tasarim yapaninda binliralik müsterisi vardir sen binliralik tasarim yaparkene kalkip 50 tasarimmi yapcaksin bu kadar hiddetleniyorsun

hele hele 25 bin 50 bin geldide almadim vermedim gibi sohbetler neyin nesi ya ?
yok avrupada öyle böyle 15 yildir avrupada ajans isletiyorum. türkiyeye kiyasla fiyatlara bakarsan iyi gözüküyor burada yasiyorsan sanildigi gibi degil sadece belli bir isim vede yer edinmis kisiler bu paralari aliyorlar ki bunu türkiyede de yapan ajanslar veya kisiler vardir. burada konusulan genel piyasa ise adi gecen olay avrupada da ayni her yerdede ayni (yasam sartlari ile kiyaslarsan.)

bence herkez yaptigi is kalitesi kadar müsteri buluyor daha iyilerinin oldugunu konusuldugunu gördükce kendi bulamadiginin hincinida burada yazip bize sayfalarca okutup sinir ediyor.

bu tartismayi yapanlara sunlari diyorum
- koy referanslarini takildigin her foruma sayfaya zati senin tasariminin degeri 50 den fazla ise müsteri seni bir sekilde bulur.
- yaptigin isler o kadar kaliteli ise zati yapmis oldugun müsterilerinin tavsiyesi ile müsteri slkintin olmaz hele hele 3 5 yil ve daha fazla bu islerle urasiyorsan.
daha bunun gibi saycak bir cok sey varda neyse
 

ozelgoze

Üye
Kayıt
3 Temmuz 2011
Mesaj
1
Tepki
0
Butun postları okudum, hak verdigim kısımlar var tabii, yanlız ben profesyonel olan bir insanın neden fiyatlar konusunda yakındıgını anlayamıyorum veya neden bir taban fiyat konmak istendigini. Eğer ki sen profesyonel bir tasarımcı isen ; 50 tl ye yapılan bir logo ile 5000 tl ye yapılan (hocamızın yaptıgı gibi) bir logonun aynı kalitede olmicagını hatta olamicagını biliyor olması lazım. Zaten aynı kalitede olabiliyorsa burda bir sorun var demektir. Profesyonellerimiz okadar da profesyonel degil demektir. Yani bir musteri ile oturup konusmayı bilen, işine hakim bir insan farklıdır tecrubesiz piyasayı bilmeyen veya umursamiyan bir insan farklıdır. "Cahillik" veya halk tabiri ile "köylülük" den gelen bir sebepden dolayı insanlar 50 tl lik işi yapıyorlar ise; profesyonellerin "profesyonel" oldugu icin yan gelip yatmasından vede Grafik tasarımcıların olusturdugu toplulukların bir araya gelip fiyat listesi hazırlamanın dısında insanları bilgilendiricek bedava seminerler veya egitimler vermemelerinden kaynaklandıgını neden goz ardı ediyorsunuz? Bu sözüm özellikle eğitimcilere.. özür dilerim hocam sizin üzerinizden örnek vericem ama bu topicde tek egitimci sizsiniz diye; 5000 tl ye logo yaptınız. Hiç kimse bu seminere sponsor olmak istemez ise 5000 tl nizi buna harcayabilirsiniz. Ki bu seminer sayesinde insanlar guzelin ve estetigin farkında olarak bir işi yaptırırken nelere dikkat etmesi gerektigini bilerek, 50 tl ye logo olmicagını gorerek, kısacası köylüleri sehirli insanlar haline getirerek ordan gonderdiginizde, 3 ayda yaptıgınız 5000 tl lik işi 1 ayda bir yapmaya basliyabilirsiniz ki sponsorda bulunur okadar grafiker var piyasada ve forumda aglayan.. Bu işin taban fiyat belirleyerek bir cozume ulasıcagını sanmıyorum. Ancak insanlar bilinçli hale gelirse bu mümkün. Oturdugumuz yerden insanların bilgilenmiş olmalarını beklemek veya onlara dayatma yapmak ile bir yere varılmicagını anlamıs olmak gerektigini dusunuyorum. Sonucta biz portakal satmıyoruz. Olaya sadece bir tüccar olarak bakamayız.. Böyle devam edersekde aglamaya devam edilir. Tabii cogu grafikerde elini kıpırdatmadan para kazanmaya alısmıs. İnsanlar bilgili oldugu zaman cehaletten zengin olmaya calısanlar aglicaklar.. Muhtemelen de profesyonel gecinenlerinde sonu gelicektir. Kimse oturdugu yerden para kazanamicak..
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
@guento

1-Benim buradaki tüm yazılarımı okuyanlar GMK'nın grafiker haklarını yeterince koruyamadığını ve sahip çıkamadığını savunduğumu ve bu nedenle GMK'dan ayrı olarak TGDD'nin (Tüm Grafikerler Dayanışma Derneği'nin) kuruluş çalışmalarını Facabook'ta başlattığımı göreceklerdir. (Bakınız;
http://www.facebook.com/home.php?sk=group_247343731949738&id=247389831945128#!/group.php?gid=129818752791)

2-Yine benim buradaki tüm yazılarımı okuyanlar, TGDD'nin grafikerlere tıpkı Tıp'taki Uzmanlık Sınavı (TUS) gibi Grafikerlikte Uzmanlık Sınavı (GUS) yaparak tıpkı uzman doktorluk gibi Uzman grafikerlik sertifikası vermesi gerektiğini yazdığımı göreceklerdir.

Böylece pratisyen doktorla cildiye veya üroloji doktoru nasıl ayrılıyorsa, web tasarım grafikeri ile kurumsal kimlik grafikeri veya dergi tasarım (süreli yayın) grafikeri de öyle ayrılacaktır, resim çizmesini bilen grafiker ise illüstratör-grafiker olarak uzmanlık sertifikası alacaktır.

Hatta, bu yazılarımı okursanız, bu görüşüme karşı çıkan birilerinin beni, grafikerleri sığır gibi damgalamakla itham ettiğini de göreceksiniz.

Oysa aylar, hatta yıllar sonra yukarıdaki alıntıda bir başka üyemiz tıpkı benim söylediklerimi söylüyor.

İnanıyorum ki, zaman beni haklı çıkaracaktır ve öncü olmak bazı zorlukları da göğüslemeyi gerektiriyor.

Şimdi, benim düşüncelerimin başka üyeler tarafından da gündeme getirilmesinden mutluluk duyduğumu belirtmek zorundayım.

3-GMK böyle sertifika , ehliyet veya diploma vermiyor, veremiyor. Böyle sınavlar düzenlemiyor. Böyle sınavlar düzenlese grafik piyasasını da düzenleyecektir. İşte bu nedenle TGDD bu sınavları düzenlemek ve bu sertifikaları vermek iddiasındadır.

4-Yukarıda alıntı yaptığım kardeşimiz haklıdır, tıpkı TSE gibi GES olmalıdır. Bunun açılımı Graphic Education Standards (Grafik Eğitimi Standartları) olmalıdır ve Grafik Eğitimi veren a) Üniversite, Yüksek okul ve meslekliselerinde, b) Dersane ve Kurslarda bu GES ölçülerine göre eğitim verilmeli, GUS sertifikalarıyla uzmanlık dallarına ayrılarak grafikerler mezun edilmeli, böylece her düzeydeki ALAYLI GRAFİKERLERE DE MEKTEPLİ OLMA ŞANSI VERİLMELİ, aradaki fark ve anlamsız sürtüşme yok edilmelidir. Hatta mektepten bir şey bilmeden mezun olan diplomalı grafikerler de bu eğitimlerden geçirilmeli, bu kez hakkıyla sertifika almalı, böylece PİYASA DÜZELTİLMELİDİR.

5-Piyasa düzelince zaten kim kimdir, kim kaç paralık iş yapar, kaliteli işle kalitesiz iş arasındaki kalite ve fiyat farkı nasıl belirlenir, FİYAT TARİFELERİ NASIL OLMALIDIR gibi konular KENDİLİĞİNDEN NETLEŞECEKTİR.

6-Yukarıdaki kardeşimizin dediği "herkesi bağlayıcı düzenlemeler" ancak böyle yapılabilir, ve şakayla karışık söylediği "korsan grafikere hayır" kampanyası da ancak bu düzenlemeler yapılırsa "haklı ve meşru" bir zemine oturur.

@ONDESİNG

Bu kardeşimize vereceğim cevap da şu olacaktır;
a) Esnaf ve Sanatkar Derneği gibi olan Grafikerler Meslek Kuruluşu Derneği zaten vardır ve bu konu açıldığından beri bu dernekten ve fiyat tarifesinden bahsediyoruz; demek ki konunun tümünü okumamışsınız. Ya da gözünüzden kaçmış.
b) Fiyat tarifelerini istediğiniz kadar çıkartın, kimse uymazsa, bir anlamı yoktur.Fiyat tarifeleri sadece meslek üyelerine tavsiye niteliğindedir ve müşteriye de fikir verir. Serbest piyasa koşullarında herhangi bir bağlayıcılığı yoktur.Bu nedenle bir grafik sanatçısı sanatına veya bir grafik emekçisi emeğine istediği fiyatı biçer diyenler olmakta ve fiyat tarifelerinin geçersizliğini savunmaktadırlar.
c) Fiyat tarifeleri ancak ve ancak TARİFEYE SAHİP ÇIKAN GÜÇLÜ BİR MESLEKTAŞ TOPLULUĞU VARSA geçerliliğini ve CİDDİYETİNİ korur.
d) Çantacılara karşı en iyi mücadele yukarıda bahsettiğim GES ve GUS konularını hayata geçirmekle mümkündür.

@Lupe

Bu kardeşimin yazdıklarına şunları söyleyeceğim;

1-Türkiye'de mac operatörlerini ucuz emek diye işe alıp onları müşteriye grafik tasarımcı diye sunan, grafik yaratıcılık ile uygulamacılık arasındaki farkı sıfırlayıp, tasarım diye berbat işlerin çıkmasına sebep olan, fiyat listelerinin çok altında tasarım ücreti talep edip, hatta tasarım ücreti almıyoruz diyen nice patron tanıyorum.

2-Üstelik uygulamacıya tasarımcı dedikten sonra onu müşterinin emrine verip, müşterinin istediği tasarımları yapmasını tembihleyip, tasarım kalitesine değil, cebine girecek paraya bakan nice patron tanıyorum.

3-Yukarıdaki GES ve GUS olayları hayata geçerse, grafikerler güçlü bir dernek çatısında birleşirse herşey netleşecek, herkesin sıfatı ve görevi belli olacak, kimden ne iş istenecek bu da belli olacak. O zaman kimse olur olmaz konuşamayacak, ahkam kesemeyecek. Ortaya portfolyolarını koyacak. Aldığı sertifikalar ile Portfolyosu arasında paralellik ve uyum olacak. O zaman sertifikasız grafiker çalıştıran patronla sertifikalı grafiker çalıştıran patron ayrılacak.

4-Ciddi grafiker örgütlenmesi ve dayanışması; a) Fiyatları düzenleyecek, b) Tasarım kalitesini arttıracak c) Piyasayı düzenleyecek d) Sömürüyü azaltacak e) Patronları bile düzenleyecek, iyi patron iyi grafikerle çalışacak ve iyi kazanacak, çünkü iyi tasarıma iyi fiyat istemeye yüzü olacak f) Müşteriler de bilinçlenecek, eğitilecek, iyi grafikere iyi para verileceğini bilecek, kime gideceğini bilecek. g) Şimdiki gibi kör tuttuğunu öpmeyecek.

5-Kimin elinin kimin cebinde olduğu , körün tuttuğunu öptüğü bir sistemde ( YANİ KURALSIZ, NİZAMSIZ, İNTİZAMSIZ ve SAHİPSİZ bir SİSTEMDE) iyi bir grafiker, harika portfolyosunu teşhir etti ve halkın beğenisine sundu diyelim. Müşteri gördüğü harika tasarımları çok beğendi diyelim. Ama bu müşteri 50 liraya logo, sayfası 10 liraya katalog yaptırmaya alıştığı (VEYA ALIŞTIRILDIĞI için) yine bu fiyatlarla bu çok iyi grafikere, tasarım yaptırmak isteyecektir. Grafiker yapmaya mecbur değildir fakat müşteri de kimden ne isteyeceğini bilmek durumundadır. Tıp fakültesindeki profesöre, sağlık ocağındaki doktora gider gibi giderse bunda bir terslik var demektir. İşte grafikerlerin ehliyetine göre derecelenmesi, müşterilere de daha sağlıklı seçim yapma şansı verecektir.

6-"Grafikerlerin derecelendirmesi olmaz, grafikerin portfolyosu olur, göstersin portfolyosunu, yaptıklarına bakalım, hangi kalitede ve kaç paralık grafiker olduğuna müşteriler karar versin" demek ise GRAFİKERLİK MESLEĞİNE çok KURNAZCA YAPILMIŞ BİR İHANETTİR, SABOTAJDIR.

BU; şu demektir; "Grafikerler örgütlenmesin, birlik ve beraberlik içine girmesin, haklarını-hukuklarını savunmasınlar. Madem ki grafikerler TASARIM ÜRETMEKTEDİRLER, o tasarımların da bir alıcısı vardır. ALICILAR, SATICILARIN DEĞERİNİ ve FİYATINI BELİRLESİN"

Eğer bu görüş doğru olsaydı; BEKO buzdolabı çeşitlerinin fiyat tarifesi olmazdı, bu fiyatları MÜŞTERİLER belirlerdi.

Eğer bu görüş doğru olsaydı; hastanelerin fiyat tarifeleri, avukatların fiyat tarifeleri olmazdı. Fırıncılar birliği ekmek fiyatlarını belirlemezdi...

SON SÖZ; Grafikerlerin fiyat tarifeleri olmasın, grafikerler uzmanlıklarına göre derecelere ayrılmasın, grafik eğitiminde standartlaşmaya gidilmesin, denilirse; güçsüz grafiker ile patronu karşı karşıya getirilir, örgütsüz bırakılmış grafiker ile müşteri karşı karşıya getirilir. Böyle yapmakla grafikerlerin bir çatı altında dayanışma içine girmesi engellenmiş olur. Meslekte iyileşme olmaz.

Grafikerlerin başı boş, dağınık ve güçsüz olmasını istemiyorsanız, grafiker dostuysanız grafikerlerin GMK dışında daha sağlıklı ve etkili bir dayanışma içine girmesine sıcak bakmalısınız.

@ozelgoze


ozelgoze dostumuzun görüşlerine genel olarak itirazım yok, ancak ayrıntıları yeniden değerlendirmemiz lazım. Çünkü doğruları savunurken araya yanlışlar da karışmış.

İki şeyi anlayamıyormuş;
1-profesyonel olan bir insanın neden fiyatlar konusunda yakındıgını anlayamıyorum
2-neden bir taban fiyat konmak istendigini anlayamıyorum.

Sayın ozelgoze, anlatayım;
1-Profesyonel bir kişi ile kastedilen ben isem, fiyatlar konusunda yakınmıyorum, yakınmak başka şeydir, eleştirmek başka şeydir. Ben Türkiyedeki grafik tasarım fiyatları arasındaki 100 misli farktan bahsettim ve bunun hiç bir meslekte bu kadar derin uçurum halinde olmadığını vurguladım. Buna fiyatlardan yakınmak denilmesi ne kadar doğru olur? Ben buna meslekteki kalite uçurumu ve fiyat uçurumu olarak dikkat çekmek istedim. Bunun de sebebinin grafikerlik mesleğinin ya çok yukarılarda, ya da çok aşağılarda dolaşması olduğunu ikisinin ortasını bulmamız gerektiğini belirttim. Buna yakınma diyorsanız, demek ki sizin yakınma anlayışınız bu... Neden yakındığımı anlamamışsınız ya, işte bu anlattığım nedenlerle yakınmışım.Umarım şimdi anlamışsınızdır.
2-Neden bir taban fiyat konmak istendiğini de anlamamışsınız. Bunu da yukarıdaki alıntılara verdiğim cevaplarda anlatmaya çalıştım, yine anlamadıysanız söyleyin tekrar anlatırım.

Sayın ozelgoze ben de sizin şu cümlenizi anlayamadım;
" Eğer ki sen profesyonel bir tasarımcı isen ; 50 tl ye yapılan bir logo ile 5000 tl ye yapılan (hocamızın yaptıgı gibi) bir logonun aynı kalitede olmicagını hatta olamicagını biliyor olması lazım. "

Cümleniz Türkçe açısından bozuk, kimi eleştirdiğiniz, kime hitap ettiğiniz anlaşılmıyor.
"Biliyor olması lazım" derken, "biliyor olman lazım" mı demek istiyorsunuz? Amatör veya profesyonel olsun, bir grafiker 50 liralık logoyla 5000 liralık logonun farkını bilmez olur mu? Asıl bu farkı müşterilerin anlaması gerekmez mi?

Asıl konumuz fiyat tarifesi ve siz niçin fiyat tarifesi gerekli olduğunu anlamadım diyorsunuz, ve sonra 50 bin liralık logo ile5000 liralık logonun farkından bahsediyorsunuz.

Herkes fiyat tarifesini kendisi belirlesin, bunu mu demek istiyorsunuz?

Bunun da ne kadar sakıncalı olduğunu bir üstteki arkadaşa verdiğim cevapta açıkladım.

Demek istiyorsunuz ki, köylü müşteriler 50 liralık logo ile 5000 liralık logo arasındaki farkı bilmiyorlarsa, 5000 liraya logo yapan profesyonel grafikerler, 5000 lira masraf yapsınlar, bu köylü müşterileri şehirli müşteri haline getirecek seminer ve konferanslar versinler... Yani diyorsunuz ki; devletin adam edemediği kişileri iyi para kazanan grafikerler adam etsin!

Valla ne diyeyim? Bu dediğiniz seminerleri, eğitim faaliyetlerini grafik eğitimi veren Üniversite hocaları yapmasın, bir logoya 15.000 lira fiyat koyan GMK yapmasın ama bir grafiker yapsın diyorsunuz.

Siz de bu ifadelerinizle örgütlü dernek dayanışmasına karşı çıkıyor (veya hiç aklınıza getirmiyor) ve bireysel mücadeleyi savunuyorsunuz.

Doğrularla yanlışları karıştırdığınızı söylemiştim, bakınız;
"Ancak insanlar bilinçli hale gelirse bu mümkün. Oturdugumuz yerden insanların bilgilenmiş olmalarını beklemek veya onlara dayatma yapmak ile bir yere varılmicagını anlamıs olmak gerektigini dusunuyorum."

Kimse oturduğu yerden insanların bilgilenmesini beklemiyor. Dediğiniz gibi dayatma da yapmıyor.Bu ifade en azından bana haksızlık çünkü gördüğünüz gibi insanlar bilgilensin diye çırpınıyorum. Ama yine de yaranamıyorum. Çünkü ne dediğim önemli değil, ne yazık ki dediklerimin ne kadar anlaşıldığı önemli.

Fiyat listesi dayatma değildir ve her meslek grubunda vardır, bunu yukarıdaki kişilere verdiğim cevaplarda anlattım.

Dediğiniz şu ifadeye katılıyorum; "Ancak insanlar bilinçli hale gelirse bu mümkün."

Zaten Tüm Grafikerlerin Dayanışma Derneği kurulmasını da hem grafikerlerin, hem patronların hem de müşterilerin bilinçlenmesi için gerekli görüyorum ve bu uğurda çaba sarfediyorum.

Şu sözlerinizi üzerinde düşünülmeye değer buluyorum;
"Tabii cogu grafikerde elini kıpırdatmadan para kazanmaya alısmıs. İnsanlar bilgili oldugu zaman cehaletten zengin olmaya calısanlar aglicaklar.. Muhtemelen de profesyonel gecinenlerinde sonu gelicektir. Kimse oturdugu yerden para kazanamicak"

Eğer; elini kıpırdatmadan ve oturduğu yerden para kazanmaya alışmış grafikerler ile profesyonel olmadıkları halde profesyonel geçinen grafikerleri bir kefeye koyuyorsanız, ben onlara yukarıda bir başka üyeye verdiğim cevapta bahsettiğim operatörü grafiker diye yutturan kurnaz grafik patronlarını da ekleyeceğim.

İşte bunlar cehaletten para kazananlardır, kaliteyi ve fiyatları düşürenler bunlardır. Bunları öldüremeyiz... peki nasıl yok edeceğiz?

Değiştirerek ve dönüştürerek yok edeceğiz. Bunun yolu da dediğiniz gibi BİLGİLİ OLMAKTIR. Onların BİLGİLİ olması, onlardaki CEHALETİ yok edecektir.

Onların bilgili olması için ise yine en başta belirttiğim GRAFİKER EĞİTİM STANDARTI (GES) ve GRAFİKER UZMANLIK SERTİFİKASI (GUS) çalışmalarını yapacak TGDD (Tüm Grafikerler Dayanışma Derneği) (bakınız; tgdd.org) 'nin yasal olarak kurulması, faaliyete geçmesi, gerekmektedir.

Herkes bilgili olursa, sanatın ve emeğin değeri anlaşılır, böylece zirvedeki yüksek fiyatlar ile en dipteki çok düşük fiyatlar orta yerde birleşmiş ve toplumun kabul edeceği noktaya yayılmış olur. Tasarımın kalitesi de artar, kaliteli tasarımlar da yaygınlaşmış olur, bilgi cehaleti yenmiş olur.

Bakınız; fiyat tarifelerini daima meslek örgütleri (dernekler, meslek odaları, meslek birlikleri vs) yayınlar.

Birlik olan yerde DİRLİK olur. Birlik olan GÜÇLÜ olur.
Güçlerimizi birleştirmedikçe BİLGİ DE artmaz, KALİTE DE artmaz, KAZANÇ DA ARTMAZ!

FİYATLARI KABUL ETTİRECEK TEK ŞEY GÜÇ'TÜR.

GÜÇ ise KALİTEDİR, BİLGİDİR ve DAYANIŞMADIR.

Tüm kardeşlerime selamlarımla.
 

xlander

Üye
Kayıt
19 Ağustos 2011
Mesaj
1
Tepki
0
Merhaba arkadaşlar,

Siz ne yaptığınızı biliyorsanız bunun piyasa fiyatını da bilirsiniz. Ne yaptırdığınızı biliyorsanız bunun da piyasa fiyatını da bilirsiniz. Şu işi yapacağız/yaptıracağız kaça yapılır ki bu diye düşünüyorsanız önce bir derin nefes alın ve arkanıza yaslanın. (Zamanında Windows kurmaktan yorulanlar lütfen gülüşmeyiniz)

Faruk Bey, aslında sanat-zanaat metaforu ile yaratıcı tasarımcı ve uygulayıcılar gibi ikiye ayırmış. Doğru ama eksik bir yaklaşım. Eksik olduğu için çözüm önerisi de uygulanabilir değil. Ben tasarımcı ve teknik arkadaşlar diye isimlendireceğim. Bir de 3. ve aslen bu fiyat dalgalanmalarını yaratan grup var ki bu üçüncü gruba da iyi niyetle taklitçiler diyelim. Bu grup kişilerde olabiliyor kurumlarda..

İyi bir tasarımcı yaratmak tanrı için, iyi bir tasarımcı kalmak kişi için, iyi bir tasarımcıyı elde tutabilmek toplum için maliyetli bir iştir. Toplum için bu maliyeti gerek severek, gerekse öğrenerek karşılayan toplumlara gelişmiş toplumlar/ülkeler diyoruz. Kişi içinse, öncelikle ileri bir genel kültür yanısıra güzel sanatların bir kaç dalı ile yakınen ilgili olmalısnıız; felsefe, sosyoloji, edebiyat, tarih, psikoloji, sinema, fotoğraf konusunda söyleyebilecek sözleriniz olmalı. Uzay, zaman ve insan gibi bahisler açılırsa kurabilecek cümleleriniz olmalı. Üstüne işletme, endüstri, ekonomi, finansman, reklamcılık gibi konularda bilginiz olmalı. Sentezle uzatabiliriz ama gerek yok. Sürekli kendinize yatırım yapmalı ve şanlıysanız gelişmiş bir toplumda yaşamalısınız.

İkinci gruptaki teknik arkadaşlar da değerlidir. Siz de genel kültür sahibi olmalı, takım çalışmasının önemini bilmeli, konunuzdaki teknik literatürü ve üretim araçlarını iyi takip etmelisiniz. Şanlıysanız siz de gelişmiş bir toplumda yaşamalısınız.

Üçüncü grup için çok bir şeye ihtiyaç yok. Bir kaç programın %10 unu bilip, gelişmemiş bir ülkede yaşamanız yeterli. Böylelikle ülke gibi gelişmemiş müşterilerinizi ve müşterileriniz müşterini en önemlisi kendinizi aldatmaya devam edebilir, sürümden kazanırsınız. Çokta güzel olur. Elbette 100 liraya logo yaptıran kobi 5 yıl sonra bunu ayda 30 bin metal musluğa basarken gerçek maliyetini görecek ama sorun değil. Şimdilik müşteri çok. "Asistan yardımcısı" diye güzide holding çalışanlarına ait titrler bile gördüğümüz için sizde "art director" diye kart bastırırsınız bir de olur biter.

Su akar yolunu bulur. Tüm sorunlarına rağmen ülkemiz gelişmekte olan bir ülke ve bu ve benzer konulardaki kötü tarihi genetiğini yenecektir. Yenemezse de çok sorun olmaz, doğal seleksiyon toplumlar içinde çalışır. Konuyu dağıtmadan birinci ve ikinci gruptaki arkadaşlara tavsiyem ne olursa olsun yılmamaları kendileri ve toplum için katma değer yaratmaya devam etmeleridir. Mesleki platform ve örgütlerde herkalükarda yararlıdır. Üçüncü gruba bir tavsiyem yok. Suyun doğru akması, sel olup yıkmaması ve bunu kısa sürede yapması için Faruk Bey'in iyi niyetli girişimlerini takdire değer buluyorum.

Yeri burasımıdır bilemiyorum ancak tüm takdirlerime rağmen bu sınav meselesi teşhiş yanlış olduğu için çözüm olabileceğini sanmıyorum. İşimiz sanat deyip kalkıp bunun da ölçülebilir olduğunu söylemek çok tutarlı değil. Verdiğiniz örnekleri eleştirmek yerine ben genel konuşmak istiyorum.

Birinci ve ikinci grubun ticari bilgi eksiklikleri, operasyon ve fiyatlandırma da eksiklikleri varsa elbetteki meslek odaları onlara yardımcı olmalıdır, bilgilendirmeli, örnek fiyat aralıkları yayınlamalıdır. Önemli olarak bu meslek örgütleri diğer meslek örgütleri ile ilişkiler kurmalı onlarıda bilgilendirmeli.
Ancak asıl ekarte edilmesi gereken üçüncü gruba yönelik bir çözüm üretemiyorsanız 1. ve 2. grupları isterseniz senede sekiz kere sınava tabi tutun herhangi bir yol kat edemezsiniz.
Zaten dünya kadar okul, diplama, kurs, sertifika vs hali hazırda mevcut. Bu üçüncü grup yeter çok çaldık bakın bunlar belge almışlar diyip bu işleri bırakacak olsalardı çoktan bırakırlar veya bilinçsiz firma ve müşteriler de bunlara rağbet etmez tek kriterleri "ucuz olsun da olduğu kadar" dan vazgeçelerdi. Kaldı ki teknik arkadaşlar hadi tamam da ciddi bir tasarımcının böyle bir sınava rağbet ettiğini görsem o kişinin tasarımcı olduğundan şüphe ederim.

Bu bir gelişmişlik sorunudur. Arz-talep sorunudur. Ayrıca sanmayınız ki bu sadece tek bir sektörün sorunu. Tekstilde 1.2 tl ye thirt üretenleri görünce şaşırmıştım. Turizmde neleri gördük, inşaat sektöründe neleri gördük. Saymakla bitmez. Daha Çin dalgası Türkiye'de çok hissedilmiyor ama hissedilecek. Bugün ne alırsanız alın Çin malı haline döndü. Pek çok büyük holding matbaa işlerinde Çin'e döndü. Pek çok sektörümüz battı daha da etkiler ama kimse merak etmesin kalite uzun vadede kazanır.

Devletin bu konularda bir düzenlemeye gitmesinde de yana değilim. Bilişim ve sanat işlerinde maalesef düzenlemeler verimli olmuyor. Devlet sanatçılığı garabetinde olduğu gibi şimdi bir de başımıza devlet tasarımcılığı çıkmasın.
Beko listelerini güzel yapsın diye ithalatı zorlaştırmak ve bazı ülkeleri aşırı vergilendirmek, veya temel gıda olduğundan fırıncıya tavan fiyat koymak aslında iyi. Yanlış anlaşılmasın bunu negatif manada söylemiyorum. Aksi halde 100 dolara buzdolabı alır, 3 bin dolara araba alır, 5 liraya ekmek yer ve pek çok insan işsiz kalır ve kalitesizlikten büyük ihtimal ölürdük ama sanata ilgili sektörleri düzenlemek bunlar kadar kolay bir iş değil. Ama en azından gerek görsel gerek endüstriyel tasarıma yatırılan bütçeler teşvik edilebilir, vergi indirimleri sağlanabilir.

Peki bu 10 liraya 100 liraya iş yaptığını sananları nasıl ekarte edeceğiz hiç bir şey yapmayalım derseniz, yapmayın derim. Siz işinizi iyi yapın bu yeterli. Faruk Bey'de tabi yanlış anlamasın benim fikirlerime rağmen umarım siz haklısındır ve başarılı olursunuz. Sizin haklı olmanız hepimiz için daha iyi olurdu doğrusu. Zaten meslek odaları her işi kendilerine yontacağına memlekette bir sürü fuar var organizasyon var sadece buralara gidip firmalara yönelik ilgilendirmeler yapsa, ucuzun başlarına neler açacağını gösterse sektör için daha hayırlı olurdu. Kaldı ki bu sayede sektördeki bir ve ikinci gruptaki arkadaşlar için daha görünür olurlar bu insanları da kendilerine çekerlerdi.

Benim asli işim, üst düzey işler için rakamların daha iyi olduğu çoklumedya, web-interaktif tasarımlar olmakla birlikte baskı ve grafik işleri de %20 civarlarında portföyümde oluyor. O açıdan komedisine şu 5 bin lira 25 lira işine değineyim. Bu biraz kim kimi döver mantığı. Türkiye şartlarında 5 bin de 25 bin de iyi bir paradır. 25 binin üstünde kurumsal kimlik çalışmalarını şahsen biliyorum bu açıdan 25 bine kurumsal kimlik yapanıda sektörü baltalıyor diye eleştiren bulunur. Bir kaç Türk firmasının yabancı tasarımcılara 400 binlerin üstünde rakamlara logo yaptırdığını biliyoruz. 1 milyon dolar ve üstüne yapılmış logolar biliyoruz dünyada. Ama firmalara da kızmamak lazım Türkiye'de uzmanlaşma zor olduğu için bu seviyede logo üretebilecek kişi veya ajans olduğunu sanmıyorum. Hadi ya falan demenize gerek yok 1 milyon dolara yapılan logonun maliyeti üreteni için en az 500-600 bin doları bulur. Bu seviyede bir logo için kaç kişilik ekip gerektiğine kaç uzmanla görüşmeniz gerektiğine şaşırırsınız. Kurumsal kimliği yansıtması, yenilikçi bir bakış, uygulama maliyeti, sadece firmaya özel font üretimi gibi geyikleri bırakın. Logonun algı testlerini (bu mesela 7-8 ayrı test yaş gruplarından tutun, sektöre göre değişen rakip logo, ürünler, ortam çoklu testlere kadar) tetikleme testlerini, renginin ve biçiminin çeşitli nerolojik ve görsel hastalıkları bulununanlarda klinik testleri, hedef müşteri kitlesinin logoya daha yoğun maruz kaldığı zaman dilimindeki ışık oranının, firmanın global ciroları ve hedefler dikkate alınarak hedef lokasyonlara göre... Bu cümleyimi bitirmiyim arzu ederseniz sonra devam ederiz..

Saygılar, sevgiler.

Xlander
 

Torch

Üye
Kayıt
6 Mayıs 2011
Mesaj
3
Tepki
0
Arkadaşlar Piyasa Fiyatları Konu Madem Başımdan Geçen Birkaç olayı sizlerle paylaşmak isterim 2004 yılından beri grafik-tasarım mesleğimi icra etmekteyim. Bir Çok büyü piyasada hatrıgeçen firmalarda çalıştım şu anda freelance çalışıyorum neden ? 2008 yılından beri girdiğim firmalarda ki Ambalaj Flexo Ofset ve Tekstil Aksesuar Piyasasında Çalıştım . Ne zaman 2008 yılındaydı Tekstil aksesuar piyasasına girdim dengem bozuldu cebimdeki paranın bereketini yaptığım işin kıymeti sıfıra indi gözümde maaşı anlaşıyoruz misal 1300 TL ay sonu geliyor 850 TL veriyor idare ette şimdilik 1 ay böyle 2 ay böyle 3 ay böyle e içeride biriken rakam yok maaş yok bet yok bereket yok başka bir firmaya geçiyoruz aynı başka oda aynı hatta firmaları sırasıyla yazıyım

Dax Textile & Acces. Hollanda Lansmanlı Bir Firmaydı
Zafer Aksesuar : Büyük Fİr Firma Ancak Maaş Yok
Sena Düğme ve Aksesuar Köklü firma ancak maaş yok

maaş vermemelerinin sebebi bir kaç eski personele verilen talimat nedir durumlar kötü de bizde para alamıyoruz de kullanalım biz bunu mantığı

Freelance çalışmaya başladım bir müşterime sıfırdan esoftmanın üzerine dikilecek etiketleri aldım ense yaka kol ve sallantı kartları 5000 adet sallantı kartına 750 tl fiyat vermiştim maliyetinide yazıyım 570 tl idi neden kar marjı düşün çünkü yeni açıyorum dedi yap bir güzellik dedi yalvarırcasına bende madem öyle yeni açıyorsun yeni imalata başladın eyvallah dedim. ödemeyide haftalık anlaştık. matbaaya mecburen parayı veriyosun işi yaptırıyosun matbaacı para masaya gelmeden işe başlamam der. haftalık ödeme oldu 1.5 aydır ses soluk yok mail attım hesp ile alakalı gelen cevap

Anlayışın için teşekkür ediyorum. Şişlide yeni bir mağaza açtık çok masraf oldu biraz daha vakit ver bana

Bundan sonra tekrar yolladığım mail tahminen edep terbiye kurallarının dışına çıkıyor neyse imalathaneyi mağazacılığa çevirmiş ve bendende zaman istiyor. ne yapmalı nasıl çalışmalı şimdi topkapıdaki büyük matbaaların handikapıda çok büyük freelance ciye diyorlarki ben seni destekliyorum bak fiyatlarım ne kadar uygun. Bir Yandanda Firmalara mailler broşurler dağıtıyorlar freelancecilere para kaptırmayın diye nasısa 30-40 tane köle gibi grafikeri bağlamış 700 tl den çalıştırıyor şimdi dostlar sizler söyleyin ne yapmalı ne etmeli..
 

yaqmoz

Üye
Kayıt
25 Mayıs 2012
Mesaj
1
Tepki
0


Arkadaşlar bir reklam şirketi yukarıda belirttiğim sticker ı yapmamı istediler.
İş makinelerine yapıştırılıyor daha once ellerinde bu stickerlardan varmıs ama dijital ortamda olmadıgı için benden aynısını yapmamı istediler bende yaptım verdim. Çok acil olarak sizden bir fiyat istiyorum ne kadar istemelyim.
Daha önce yazılım firmasında çalışıyorudum fakat bi yandanda freelancer olarak çalışmak istiyorum piyasayıda cok bilmiyorum. Lütfen yardımcı olurmusunuz ?

Bu arada adam bana sürekli çalışacaz ona göre bir fiyat ver dedi :/
 
Yukarı Alt