Göç Sonrasını Görmek!

Kayıt
7 Haziran 2008
Mesaj
533
Tepki
6
Pırdesur (Kırmızı Köprü) belgeseli Tunceli'de göç sonrası yaşamı konu alıyor...

(25 Haziran 2008) Kürtçe (Zaza) ve Türkçe çekilen Pirdesur-Kırmızıköprü filminin çekimleri tamamlandı. Yönetmenliğini Caner Canerik'in yaptığı filmde, Ali Şanlı, Cevahir Şanlı, Cemal Yıldırım, Celal Çelik, Metin Güler, Ferhat Fırat, Hasan Canpolat, Hasan Doğru, Hasan Tuncel, Beser Demirtaş, Fatma Bozkurt, Demir Şirin, Sinan Demirtaş, Latif Pekin, Umut Pekin ve Dersim Kültür Derneği oyuncu ve müzisyenleri yer aldı.

Türkiye’nin özellikle 1990’lı yıllardan itibaren Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde yaşanan iç göç, büyük trajedileri de beraberinde getirdi. Milyonlarca insan, her biri farklı bir sabah ansızın, tüm birikimini bırakarak hiç tanımadıkları, bir kat yatak alarak bilmedikleri kentlere göç etti.

Türkiye tarihinde yaşanan en önemli bu iç göç olayına ilişkin yetersiz olmakla birlikte bir çok araştırma yapıldı, sorun ve çözümü konusunda fikirler geliştirildi.

Çekimleri yaklaşık 2 ay süren Pirdesur belgeseli, köydeki kültürel sosyolojik değişimi, yaşamı, mücadeleyi aktardığı gibi, hayati anlarda bile bürokratik yöntemlerin insan yaşamlarını nasıl etkilediğini anlatırken, zorlu süreçlerde Türkiye insanının birbirleriyle dayanışmasına dair de etkileyici örnekler sunuyor.
 
Yukarı Alt