Gölgelendirme ve Ton Eğzersizleri

Yasemin Ertosun

Altın Üye
Altın Üye
Kayıt
21 Haziran 2009
Mesaj
768
Tepki
39
Gölgelendirme ve Ton Eğzersizleri
Bu dersimizde gölge yapma yeteneğimizi geliştireceğiz, bu sayede çizimlerimiz gerçeklikten yoksun görünmüyecekler…

Sivri uçlu bir kalem ile başlıyarak, çapraz şekilde kümelenmiş birbirine yakın düz çizgiler çizin bu çizgilerin hangi yöne doğru olucağı farketmez çünkü sonrasında diğer yöne aynı çizgileri çizeceksiniz..


Çapraz çizgilerin üstünden üstünden başlıyarak dikey çizgiler çizin. Bu işlemin tonu ne kadar derinleştirdiğine bakın. Aynı şekilde yatay çizgilerle devam edin. Daha sonra yaptığınız ilk çapraz çizginin ters yön olanını yaparak devam edin. Bu şekilde koyuluğu dört misli arttırırsınız.



Kısa çizgilerden oluşan küçük grubları birbirlerine çok yakın mesafede çizerek koyuluk yakalayın, böylece aralarında çok fazla boşluk olmayacaktır…

Aynı işlemi birbirlerini keserek koyu bir alan oluşturan kısa çizgileri rastgele çizerek yapın. Ardından, kalemi kağıttan kaldırmadan, her yöne doğru geri ve ileri haraketlerle tek bir çizgi çizerek koyuluk oluşturun.


İlk gölgeleme denemelerinizden bir tanesinin üzerine parmağınızı ya da meşin kalemi sürterek onu karaltı haline getirin.
Son olarak kurşun kalemin ya da daha etkili olan grafit kaleminin kenarıyla gölgeleme yapmayı deneyin.
Not: ben 2B kalem ile çalıştım.



Bir gri ölçek oluşturarak gölge konusunda biraz daha muntazam bir çalışma deneyelim. Bu kez gölgeleme yaparken kaleme ne kadar baskı yaptığınızın farkında olmalısınız.


Yedi adet yan yana sıralanmış fazla büyük olmayan kutucuklar çizelim. İlk kareyi boş bırakalım, nerden başlayıp nerde son bulduğunu daha rahat anlamamız için. Ardından en açıktan en koyuya doğru sırası ile ilerleyin, ton tamamen simsiyah olana kadar. Kendinizi geliştirdikçe karelerin sayısını sekize, dokuza hatta ona kadar bile çıkarabilirsiniz. En sonunda kendinize bu konuda güvenmeye başlıcaksınız ve bu, Leonardo Da Vinci ve Michelongelo’nun çizimlerinde yapabildiği şey, yani üç boyutlu yüzeye düşen ışığın etkisini yansıtabilme konusunda size ilham vericektir.


Son olarakta en fazla dikkat gerektiren gölge eğzersizi renk tonları solan kareler dizisidir. Onbir tane kare var ve bunlar eğri yüzey etkisi vermekteler. Onlara zaman harcayın, oldukça incelik gerektirirler.

Ufak bir ipucu; çalışmalarınızda hamur silgi kullanarak rahatsız olduğunuz ton fazlalıklarını kolaylıkla alabilirsiniz.

Bir sonraki dersimiz; Üç boyutlu çizimler ve tonlamaları

Kaynak: Yasemin Uyar / Grafikerler.org
 

Yaşar Karadeniz

Grafikerler.org
Altın Üye
Kayıt
7 Eylül 2008
Mesaj
3.274
Tepki
75
Bu değerli bilgiler ve paylaşım için teşekkür ederiz Yasemin hanım, emeğinize sağlık, elleriniz dert görmesin.
 

semira

Üye
Kayıt
30 Mayıs 2009
Mesaj
255
Tepki
145
@Yasemin Uyarkesinlikle çok faydalı teşekkürler:)ellerinize sağlık
 

Yasemin Ertosun

Altın Üye
Altın Üye
Kayıt
21 Haziran 2009
Mesaj
768
Tepki
39
@Hasan Güner

:) o kadar emek harcadık oturduk çizdik adımız geçmesinmi yani ?
 
Yukarı Alt