Gölgelendirmelerin Baskıda Kayması !

rzcs

Üye
Kayıt
5 Aralık 2009
Mesaj
29
Tepki
0
Bundan 1 Hafta Önce 30000 bin adet bir el ilanı baskıya verdim. Altta çalışmanın zemininde görülen ve corel draw ile vermiş olduğum "Fountain" efektinin yukardan aşağı koyulaşmasını istedim. fakat matbaadan geldikten sonra çalışmaya baktım ve bu efektin soldan sağa doğru kaydığını gördüm. çalıştığım matbaa ya soeduğumda ise bu efektlerin bir anahtarı var onu kitlemezssen çalışma filme giderken kayma yapar dedi bana... şimdi benim anlamadığım nokta daha önce yüzlerce çalışma yaptım ve bu kayma söz konusu olmadı. fakat benim siz arkadaşlarımdan ricam işimi şansa bırakmak ve bi daha mahçup olmak istemediğim için, bu sorunları nasıl gidermem gerek yada nasıl bir tedbir almam gerek, bunu öğrenmek istiyorum...





Yukarıdaki fountain efektinin filme giderken kaymasının sebebi belirtmiş olduğum anahtarın kapatılmaması sonucundamı olduğunu açıklığa kavuşturursak çok sevinirim...

 

danisman

Consultant
Kayıt
27 Nisan 2009
Mesaj
1.504
Tepki
30
Merhaba yaptığın çalışmayı "convert to bitmap" yaparsan sorun yaşamazsın, unutmadan "DPI birimini 305" yapmayı ihmal etme, kolay gelsin...
 

rzcs

Üye
Kayıt
5 Aralık 2009
Mesaj
29
Tepki
0
teşekkür ederim bundan soraki çalışmamda deniyecem
 

evve

Üye
Kayıt
3 Şubat 2010
Mesaj
57
Tepki
0
@danisman

Neden 305dpi? "kare kok 2" bazindan bakarsak 250dpi bile hic eksik kalmaz. Tedbir olsun diye 300dpi kullanilir.

305dpi onerinizi aciklar misiniz?

saygilar :cool:
 

danisman

Consultant
Kayıt
27 Nisan 2009
Mesaj
1.504
Tepki
30
Merhaba, bu konu hakkında bilginiz var ise neden açıklamadığınızı çok merak ettim? Bu açıklamayı benden bekleyerek, nereye varmak istediğinizi de merak ettim…

Ben yinede, kısa bir açıklama yapayım konu hakkında. Ofset baskı, basılı medya ve görseller için 305 dpi kullanılır. Bunu yaparken, bu hesaplama, eski matbaa hesabından gelmektedir, fakat yeni sistemlerde 240 dpi yeterli olabilmektedir. Buna rağmen işimizi garantiye almak ve riske girmemek adına 305 DPI her zaman en güzel sonuca ulaştırır bizi.

Dikkat ederseniz, PS'de default, 240 değerinde açar raw arayüzünü. Fakat bu bize baskı için, gerçek sonuçları vermez. 305 dpi kuşe kağıda baskı için en iyi çözünürlük olup, gerçek ve ideal baskı için 304,8 ve üzeri değerler kullanılır, bunu yuvarlayarak 305 dpi olarak kullanırız.

Üçüncü kalite ya da diğer bir deyimle, saman kağıtlara baskılarda bu çözünürlük düşürülebilir, çünkü baskı kalitesi çok önem arz eden işler değildir. Yine imaj kalitesine bağlı olarak, aynı şekilde ozalit çıktılarında yeterli çözünürlük 150 dpi, vinly baskılarda ise 75 hatta 50 dpi yeterli olabilir.

Görsel baskısı ile uğraşanlar için yine 305 dpi' yı öneririm. bir ay önce 2,2cm'ye büyütmek durumunda kaldığımız bir fotoğraf baskısı, 157 dpi da basılmak zorunda kaldı, baskıya bakılacak mesafeyi de göz önüne aldığımızda yeterince iyi bir sonuç aldığımızı düşünüyorum.

İşin sonuçlarını, bitiş haline en yakın şekilde görebilmek için elinizdeki imajı PS’de açıp menüden image> image size komutunu verirseniz, açılan pencerenin altında ki “resample” imaj check' ini kaldırdığınızda (eğer şeçili durumda ise) imajınızı oluşturan piksel sayılarına göre baskı yapacağınız medya için çözünürlüğü ayarlayıp baskı boyutlarını öğrenebilirsiniz.

İyi çalışmalar...
 

evve

Üye
Kayıt
3 Şubat 2010
Mesaj
57
Tepki
0
@danisman
Konuyla ilgili, tum grafikerlerin az veya cok bilgisi vardir. Soruyu size yoneltmemden amac, sadece fikrinizi ogrenmektir. Herhangi bir farkli amac icerisinde oldugumu dusunmekle, hakkimda suizan yapmis olursunuz.
@danisman
Haklisiniz. Eger yazdiklariniza bir formul aciklamasi ekleyecek olursak, o zaman
EN UYGUN COZUNURLUK = LPI * 1.5
olacaktir. Onerdiginiz 305dpi'ya gore LPI
305dpi = LPI * 1.5 ==> 203.33 LPI veya 204 LPI. Yalniz, bu cozunurlukteki isleri film ciktisindan alip da kaliba aktarmissaniz, isi basmaya ustlenecek baskicilari bulmak icin biraz zaman harcamaniz gerecektir.
Eski matbaa hesabi da bunu baz almaktadir. 1.5 bir constant diyebiliriz. Yani Pisagor'dan kalma C^2 = A^2 * B^2.
Eger "Raster Angle" 45 derece olursa constant = 1.5, diger acilarda constant 1 ile 1,5 arasi degisebilir. Ama, tum bu islemleri 300dpi veya 305dpi ile yerine getirmis oluruz. Cunku daha fazlasini insan gozu algilayamaz.
@danisman
Hicbir itirazim yok. Yalniz 304.8'in nasil tespit edildigini aciklar misiniz?
@danisman
Arti sunlari eklemek isterim. saman kagitlarin boyayi kaldirma ozelligi dusuktur. Yani kalipta gordumuz tram noktasi, kagit userinde yayilir ve oldugundan daha buyuk capta olur. Bundan dolayi da, yuksek cozunurluk soz konusu kagitlarda kullanilamaz.
Ama, tabi filmlerde Density ozelligini dusurerek yineyuksek cozunurlugu kullanabilirsiniz. Ama, ne kadar mantikli ona deneyi yapacak olanlar karar versin.

Saygilar :cool:
 

evve

Üye
Kayıt
3 Şubat 2010
Mesaj
57
Tepki
0
Sayin Danisman,

Sizinle RIP konusunu da gorusmek isterim. Forumda Baski Oncesi'nde konu acip tecrube paylasiminda bulunan uyeler cok az bulunmakta. Bence bu bir eksikliktir. Diger matbaa forumlarinda konuyla ilgili cok ama cok bilgi bulabilirsiniz. Grafikerler'in de bu alanda zenginlesmeye ihtiyaci var.

saygilar :cool:
 

danisman

Consultant
Kayıt
27 Nisan 2009
Mesaj
1.504
Tepki
30
Merhaba evve,

Yaptığınız açıklamalar için teşekkür ederim, film çıkış için standart değerler 304.8 DPI'dır, doğal olrak film çıkış için götüreceğimiz işlerin bu değere sahip olması, film çıkışlardaki kaybı giderecek ve en iyi sonuçlara ulaşmamızı sağlayacaktır.

Bu konu hakkında ayrıca bilgi vermek gerekir, bir konu altında paylaşılacak bilgilere, ihtiyacı olanlar doğrudan ulaşamazlar. O yüzden en uygun bölüme, "matbba öncesi baskı hazırlıkları" "dijital baskı ve ön hazırlıkları" gibi başlıklar altında bilgilerinizi paylaşmanızı öneririm...

İyi çalışmalar...
 
Yukarı Alt