Grafik Tasarımcı Nasıl Olunur?

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
@Hasan Güner

Ben de tekrar ediyorum;
"bu nedenle yazıların tabelanın dışına gelebileceğini okulda değil piyasada öğrenir diplomalılar" dediniz.

Tüm diplomalıları kastettiniz.

Yanlıştır. Bazı diplomalılar demeniz daha doğru olurdu.

Demek ki yine problem kelimelerde, ifade biçiminde...

Siz "bazı diplomalılar teknik tecrübesizliklerinden dolayı tecrübe kazanana kadar teknik hata yaparlar" deseydiniz daha ADALETLİ OLURDUNUZ.

Ama siz TÜM DİPLOMALILAR diyorsunuz.

TÜM ÖĞRENCİLER kesim payını vermeyi bilmez, taa ki piyasaya girene kadar diyorsunuz.

KİMSE TÜM DİPLOMALILARI, TÜM ÖĞRENCİLERİ BU KADAR AŞAĞILAYAMAZ, bu hakkı yoktur.

Kesim payını bilen, taşma payını bilen RGB ve CMYK farkını bilen öğrenciler vardır. Bütün iş HOCADA biter, USTASI ADAM OLMAYANIN ÇIRAĞI DA ADAM OLMAZ.

Bu dediğim grafik eğitimi için de geçerlidir, oto tamircisi için de geçerlidir.

AMA 2 kere 2, 4 eder kadar kesin bir DOĞRU VARDIR Kİ, TÜM ALAYLI GRAFİKERLER DEĞİL, TÜM TASARIM BİLMEYEN GRAFİKERLERİN YAPTIKLARI TASARIM DEĞİLDİR, TASARIM KİRLİLİĞİDİR. Bunların yaptıkları çöptür. Çöpe atılmayan ama ne yazık ki para ödenip kullanılan çöptür.

Eğer Diplomalı olup da tasarım bilmiyorsa onunki de çöptür, diplomasız olup tasarım bilmiyorsa onunki de çöptür.

OKUL TASARIM ÖĞRETMEZ TASARIM KİŞİSELDİR, öğretilseydi her tasarım birbirine benzerdi lafınız ise yine TUZAKTIR, girdaptır.

Tasarımın bir disiplini vardır. Müziğin bir disiplini vardır. Dövüşmenin, boksun, karatenin bir tekniği vardır. Disiplini vardır, dolayısı ile eğitimi vardır...OKULUNA GİTMEZSENİZ MAHALLE KAVGASI GİBİ DÖVÜŞÜRSÜNÜZ.

Ta baştan söyledim; tartışmanın bir etiği, bir görgüsü, bir edebi vardır. Bunlara kodlama dedim. Bunları bilmezseniz kahvehane kültürüyle, mahalle zihniyetinin kodlarıyla konuşursunuz. Konuşma frekansları tutmaz, parazit olur dedim mi, dedim.

--------------------


Kazı koz anlama alışkanlığımızı bırakalım. Kimse kimseye DİPLOMASI OLMAYAN İŞ YAPMASIN demiyor. Böyle demediğimiz halde böyle denmiş gibi tavır almak kışkırtmaktır.

HERKES YERİNİ BİLSİN diyoruz. Diplomalılar acemi çaylaktır deyip EĞİTİM gereksizdir girdabına çekmek istiyorlar DİKKAT EDİN diyoruz.

Şu linke giriniz;
https://www.grafikerler.org/grafiker-...html#post82252

Göreceksiniz ki; alaylı-mektepli grafiker omuz omuza olmalıdır diyorum.

Ama siz ne yazık ki farklı kodlamalarla konuşuyorsunuz. Demediğim şeylere ben demişim gibi itiraz ediyorsunuz.

Ben tasarım teori+pratik ile oluşan bir sentezdir diyorum. Siz son cümlelerinizde aynısı söylüyorsunuz ama yine de bana itiraz ediyormuşsunuz gibi yapıyorsunuz.

Bu tartışma yöntemi doğru yöntem değil.

Ben size saygı duyup değer verdikçe siz kimse şunu diyemez bunu yapamaz gibi ifadeler kullanıyorsunuz. Oysa beni SERT YAZMAKLA İTHAM EDEN SİZDİNİZ.

Şu ifadenizde bana yanlış gelen bir çok nokta var;

"ben çok grafik tasarımcı biliyorum
web tasarımı da yapan
grafik tasarım başka birşeydir web tasarım başka birşeydir
ama bakıyoruz grafik diploması olan web diploması olmadığı halde o işe de el atıyor
kodlama yok dinamik uygulama bilgisi yok (flash vs. gibi) ama web tasarım yapıyor
(ya da yaptığını iddia ediyor referanslar sunuyor)
tabi bu durum web yazılım için yıllarını ve emeklerini vermiş insanları çileden çıkartıyor"

1-Ben grafik diploması OLMADIĞI HALDE, web tasarımcı olduğunu iddia edip bir akşam yemeği fiyatına WEB SİTESİ YAPANLARA da KARŞIYIM, SİZ KARŞI MISINIZ Hasan bey?

2-Yoksa siz sadece grafik diploması olup da web diploması olmayıp web yapanlara mı karşısınız? YİNE GRAFİK DİPLOMASINA karşı olmak gibi bir saplantınız olmasın sakın?

3-WEB DİPLOMASI dediğiniz NEDİR? NEREDEN VERİLİR?

4-WEB DİPLOMASI gibi bir deyimi ilk kez sizden duydum. WEB TASARIMCISI DEMEK İSTİYORSANIZ BAŞKA ŞEYDİR, WEB YAZILIMCISI-PROGRAMCISI derseniz ayrı şeydir.

5-Sizin probleminiz sadece KULAKTAN DOLMA BİLGİLERLE, benimle tartışma yapmak ISRARINIZDIR. Bu yüzden nezaketimi anlarsınız ümidiyle defalarca KODLAMA sorunu var dedim ama anlatamadım.

6-Dinamik uygulama bilgisi sadece Flash vs değildir. Flash'ın action script kodlaması ile yapılan dinamik uygulamalar çok nadirdir , web sitelerinde %3ü bile geçmez. Flash'ın action script ve animasyon gibi farklı bölümleri vardır. Dinamik web sitesi deyimi daha çok ; çeşitli programlama dilleriyle ( ASP, PHP, JAVA vs) kodlanmış PORTAL, E-TİCARET, SANAL POST, MAILING hizmetleri gibi web siteleri için kullanılır ve BUNLARI yapan kişiler de WEB PROGRAMCISIDIR. BUnların da WEB TASARIMCISIYIZ diye ORTAYA ÇIKMALARI çok ama çok YANLIŞTIR.

7-ARTIK BİR ÇOK ÜNİVERSİTEDE GRAFİK TASARIM BÖLÜMLERİNDE, masaüstü yayıncılık grafikerliği ve web-internet yayıncılığı grafikerliği dersleri okutulmaktadır. WEB TASARIM ALTINDA ÖĞRETİLEN BU DERSLERDE PROGRAMCILIK ve YAZILIMCILIK (yani mühendislik) değil, FLASH, DREAMWEAVER gibi programların FREEHAND ve PHOTOSHOP ile birlikte kullanılması, HTML-STATİK web sitelerinin hazırlanması gösterilmektedir. Bu eğitimi alan GRAFİKER, PROGRAMLAMA GEREKTİRMEYEN WEB SİTESİ TASARIMLARI yapabilmektedir.

8-Demek oluyor ki WEB PROGRAMCISI aslında WEB TASARIMCISI DEĞİLDİR. Çünkü SANAT EĞİTİMİ ALMAMIŞTIR.

O halde nasıl oluyor da sanat ve tasarım eğitimi almamış ama grafik tasarım programları kullanan bir bilgisayar kullanıcısı grafik tasarımcı sayılıyor???

Tasarımı program mı yapıyor, insan mı yapıyor?

Kısaca GRAFİK TASARIM denilen SANAT, bilgisayar operatörlüğü, grafikerlik, sanat yönetmenliği kadrolarından oluşan ekip işidir, mükemmel ve doğru olan budur.

WEB TASARIM denilen sanat da Web programcısı, Web tasarımcısı (animatör, web grafikeri vs.) ve sanat yönetmeninden oluşması gereken bir ekip işidir. Programcı (yazılımcı) tasarımdan anlamaz. Programcının programcı diploması var diye "web tasarımı yaparım" demesi yanlıştır. Web programcısıyım, programcılık esaslı dinamik web sitesi yaparım ama estetikten, sanattan, görsel tasarımdan anlamam demesi lazımdır.

Bunu demiyorsa tıpkı mac operatörünün ben tasarımcı grafikerim demesine benzer şeyler söylüyor demektir.

Her ikisinin de diploması olması şart değildir. Biri ortaya WEB TASARIM, diğeri de GRAFİK TASARIM koyabiliyorsa SORUN YOKTUR.

Ama ortaya koydukları TASARIM değilse, sistemde bir sorun var demektir.
Tasarım yapan ile yapamayan BİR TUTULUYORSA, yara derin demektir.

ASIL KAVGA, diplomalı-diplomasızlar arasında değil; TASARIM BİLENLE BİLMEYENİN arasındaki kavgadır ama bu, perdelenmek için diplomalı-diplomasız kavgası şeklinde sunulmaktadır.. Böylece SAFLAR KANDIRILMAKTIR. Ekonomik KRİZ yoktur, ekonomik KERİZ vardır.

Hiç. bilenle bilmeyen bir olur mu? Cümlesi tasarım bilenle bilmeyen birdir şekline ŞEYTANİ BİR KURNAZLIKLA DÖNÜŞTÜRÜLMEKTEDİR.

Bunları bu sitede ben defalarca yazdım. Benim bu sitedeki bütün yazılarımı okumanızı öneriyorum. Özellikle yukarıda linkini verdiğim yazımı okuduğunuzda kimin neye hizmet ettiği daha iyi anlaşılacaktır.

Önceki mektubumda belirtmiştim, artık size ve diğer okurlara bu kadar uzun yazamayacağım.

Saygılarımla.
 

GnyKbr

Üye
Kayıt
9 Kasım 2009
Mesaj
3
Tepki
0
Uzun zamandır mesaj yazılmayan bu tartışma konusunu devam ettirmekte bir sakınca olur mu acaba? Benimde düşüncelerim var. Çok güzel bir konu yarıda kesilmiş ve unutulmuş.

Çok güzel bir konu olmuş ama uzun zamandır yazılan bir mesaj yok. Ben de görüşlerimi sunmak istiyorum ama konu yazarları da devam ederler mi yazmaya bilmiyorum. Eğer konuya devam ederlerse bu konunun devamı güzel olurdu.
 
Kayıt
3 Ağustos 2009
Mesaj
604
Tepki
74
Sayın GnyKbr,
Hem foruma, hem de konuya duyduğunuz teveccüh takdire şayandır.
(Bu kadar türkçe olmayan sözcüğü birarada kullandığım da görülmemiştir!)
Konunun günü geçmemiştir. Dahası, bu konunun günü asla geçmez. Eminim ki, meslekten olan ya da mesleğe ilgi duyan herkesin söyleyecek bir sözü vardır. Ben bazen iki yıl önce yayınlanmış bir fotoğrafa bile yorum yapıyorum.
Sizin de, söylenecek bir sözünüz olduğuna göre konu hâlâ günceldir.
Değerli fikirlerinizi bekliyoruz.

Tuncer ÖZKAN
 

Fulyam

Üye
Kayıt
18 Eylül 2008
Mesaj
1.262
Tepki
16
Grafikerlik ya da benim gözümle yoktan varetmek çok güzel birşey.. Düşüncelerin , renklerin ,hayal gücünün ,bilgi paylaşımının ... vb... hiçbir şeyin sonu yok. Grafikerlerlik büyülü ve etkileyici bir meslek ..

Ben grafiker değilim ,farklı bölümde okudum ... sadece yaklaşık 5-6 senedir ilgi duyuyorum.. Saatlerce herkesin yaptığı işlere bakabilirim.. Çünkü bundan zevk alıyorum... Emek verilen çok ama çok güzel çalışmalar var... herşeyin başı sevgi , yetenek ,emek ve eğitimden gelir

sanırım bir daha dünya ya gelsem grafiker olurdum... : ) Çok güzel bir meslek...

Arkadaşlar hepinize başarılar dilerim....
 
Kayıt
3 Ağustos 2009
Mesaj
604
Tepki
74
Bu mesleğe bu kadar sevgiyle yaklaşan insanı kim tutabilir ki!
Başka bir işi yapıyor olmanın ne önemi var.
Hemen... şimdi.... Photoshop, illustrator veya Corel Draw yükle. denemelere başla. Forumdaki dersleri takip et.
Çok basit de olsa forumda yayınla. Acımasız da olsa eleştirileri bağrına bas. Yine... yeniden..
Seni kim tutabilir ki?
Asla yılma.. Bu işin sonunu getiren yoktur. En baba grafikere bile yapılacak yığınla eleştiri vardır.
Merdivenleri birer birer çık. Ama hızlı hızlı çık..
Uzat elini yıldızlara.. Hepsini tutamazsın. Ama biri eline gelir inan.

Gönlünce olsun.
Tuncer ÖZKAN
 

GnyKbr

Üye
Kayıt
9 Kasım 2009
Mesaj
3
Tepki
0
Teşekkürler yorumunuz için Tuncer Özkan,

Ben de bu mesleği yapmıyorum. Ama bu mesleğe ilgim çok büyük. Grafik tasarımlarını her zaman incelerim. Reklamlar, kartvizitler vs.

Bilgisayar ile aram çok iyi. Zamanında (2003 yılında) Sistem Mühendislği kursuna gitmiştim bir senelik ve sertifikamı almıştım. Kursu bitirdikten sonra araya askerlik girmişti ve çok uzak kalmıştım o zamandan sonra.

Tartışmalar olmuş grafikerlik okul bitirmeden olunmaz, grafikerlik kurslarına gidenler grafiker olmaz gibisinden. Ben bu fikre pek hoş bakmadım açıkçası. Tamam okumak çok farklı birşey doğru ama okul bitirmeyen de grafiker olmaz demek yanlış gibi.

Ben grafiker olmak istiyorum tabii yaş oldu 26. Geç sayılmaz bence ama okul okuma gibi bir şansım yok artık. O yüzden tek çıkar yol kurslar. Bilgisayar bilgim zaten çok iyi bi kaç pratik yapmak hızlıca ilerlememi sağlayabilir. Ama tam emin değilim işte. Kursların fiyatları belli. Çok pahalılar çoğu. Ama bir kurs buldum şu an bir lise de grafikerlik eğitimi veren bir öğretmen tarafından veriliyor. Hem grafik programları hem de çizim, desen dersleri veriyor. Yani bir grafikerlik bölümün de okur gibi.

Kendime inancım var fazlasıyla fakat öğrenebilirmiyim ve ilerletebilirmiyim korkusu var içimde. Baştan birşeye başlıyorsun çünkü. İlerisini düşünmek gerekir fazlasıyla. Yaşım genç olsa düşünmeden atlayabilirdim ama yaş ilerledikten sonra herşeye bakış daha farklı olabiliyor.

Tuncer bey son mesajınız gerçekten çok güzel. İnsanın hevesini daha da arttırıyorsunuz. Görüşlerini yazan arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.
 

Ahmet ALTUN

Font Tasarımı
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
29 Mayıs 2009
Mesaj
1.398
Tepki
36
@Tuncer Özkan


Şiir tadında ne güzel bir mesaj.. :)
 
Yukarı Alt