Grafik Tasarımcı Nasıl Olunur?

cs3

Üye
Kayıt
12 Mart 2010
Mesaj
1
Tepki
0
çok güzeL konuştun abi
 

MissTracy

Üye
Kayıt
18 Mart 2010
Mesaj
10
Tepki
0
" TÜM TASARIM BİLMEYEN GRAFİKERLERİN YAPTIKLARI TASARIM DEĞİLDİR, TASARIM KİRLİLİĞİDİR. Bunların yaptıkları çöptür. Çöpe atılmayan ama ne yazık ki para ödenip kullanılan çöptür.

Eğer Diplomalı olup da tasarım bilmiyorsa onunki de çöptür, diplomasız olup tasarım bilmiyorsa onunki de çöptür."

İşte herşey bu lafta bitiyor. Faruk bey çok güzel açıklamış.

Grafikerlik herşeyi bünyesinde kapsayan bir meslektir ve bu yüzden grafikerlik yapmak da zordur.
Yine ne diyoruz? Eğitim şart! kurslardan bahsetmiyorum ama gerçek bir grafiker olmak için en azından üniversite bitirebilmek gerekli. Üniversite girişinde yapılan canlı desen çizimleri, imgesel çalışmalar ve genel kültür testlerinin geçilmesi... Sonuç olarak grafiker olmaya çalışan öğrenciler arasından üniversitenin kazanılabilmesi o kişinin gerçek grafiker olduğunu muhakkak gösterir.Haksızlık da gerçek grafiker olmayanların böyle bir yarıştan geçmemesi ve gerçek grafikerlerin sırf iyi bir eğitim alabilmek için hayatlarının büyük bir bölümünü adamalarından kaynaklanıyor.
Sonuç olarak ne oluyor ?
Gerçek grafikerler, üniversite bitince grafikerlik mesleğinin aslını kavrıyorlar ama iş yaşamına gecikiyorlar. Sahte grafikerler ise onlardan önce iş yaşamını öğreniyorlar ve bu onlar için, patronları için yeterli oluyor zaten. Burda o zaman önemli olan paramı yoksa gerçek eğitim mi? Büyük çoğunluk eğitimi tercih ederse ortaya da kirli tasarımlar çıkmaz diye düşünüyorum...
 

FuLL_@s

Üye
Kayıt
23 Mayıs 2010
Mesaj
1
Tepki
0
Faruk bey.Bu tasarım konusunda kendimi geliştirebilmem için daha doğrusu önce işin eğitimini almam için bana uygulamamı önerebiliceğiniz şeyler varmı.çünkü bu mesleği çocukluğumdan beri yapmak istemişimdir ama hem maddi hemde manevi olarak bi türlü hazır olamadım.daha fazla geri plana atmadan bana yardımcı olabiirmisiniz ?

SAYGILARIMLA
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
@FuLL_@s

Sayın Full,
"önce işin eğitimini almam için bana uygulamamı önerebiliceğiniz şeyler varmı." diyorsunuz ya, dediğiniz gibi, önce eğitimini almanız gerekli. Önce eğitimini aldığınızda zaten grafikerlik eğitimi almış oluyorsunuz.Ama dediğiniz gibi hem maddi hem manevi olarak hazır olmanız gerekiyor.Yani parasal olarak ders alacak maddi imkanınız, ruhsal olarak da buna hazırlıklı ve istekli olmanız gerekiyor.

Bu sitede grafiker akif adlı kardeşimize ne yapmalıyım konusu altında yazdığım cevabı okuyunuz. Orada sorunuza yanıtlar var.

Ayrıca; grafik eğitimi demek grafik tasarımı veya grafik tasarımcılığı eğitimidir. Grafik programcılığı eğitimi değildir. Grafik tasarımı eğitimi içinde grafik programları dersleri de vardır. Ama grafik program dersleri veren dersaneler ilave olarak grafik tasarım dersleri de vermezler.

Grafik tasarımı eğitimi yalnızca 4 yıllık üniversitelerde, 2 yıllık yüksek okullarda veya 4 yıllık meslek liselerinde verilir. Tam verilir, yarım verilir, çeyrek verilir, doğru verilir, yanlış verilir ama buralarda verilir.

Dersanelerde ise grafik pogramları eğitimi verilir.Dersaneler grafik tasarımcı-sı yetiştirmez, çünkü tasarım dersleri verilmez. Dersanelerde grafik programları kullanıcısı yetiştirilir. Bunlara da siz grafiker oldunuz, yalanı söylenir. Tasarımı kendi kendinize yapa boza, deneye yanıla öğreneceksiniz denir. Onlar da olsun, biz tasarım bilmeyen grafikeriz, yine de grafikeriz ya, derler. ( BU konuda bu sitede Sn. Tuncer ÖZKAN'ın GRAFİKER TASARIM YAPAR adlı yazısını okuyunuz)

Evet; ya okul ya dersane...
Şimdi sizin maddi manevi durumunuz bunlardan hangisine uygun ise onu seçmelisiniz.

Bedava eğitim almak istiyorsanız, web üzerinde grafikerlik öğreten siteler var, onlardan yararlanınız. Onları inceleyip tasarım öğretenleri bulabilirseniz oradan tasarım öğreniniz. Program öğretenler çoktur, onlardan da program öğreniniz.

Tatmin olmuyorsanız ve yine bedava eğitim istiyorsanız en sağlıklı yol, gerçek bir grafik tasarım ustasının yanına çırak olarak giriniz, karın tokluğuna çalışınız, ama mesleği öğreniniz.

Ustalardan portfolyolar bahsinde portfolyosunu görmeyi arzuladığımız ama bir türlü göremediğimiz Serhat Çetin adlı alaylı grafiker, TAM 7 YIL, AHMET ÇAĞILDAK adlı mektepli bir grafik ustanın yanında çalışmış ve mesleği ondan öğrenmiştir. İşte gerçek okul budur. Usta çırak ilişkisini reddedenler yanılmaktadır.

Aslında üniversitelerde de her hoca bir usta, her öğrenci de bir çıraktır.

Ben de üniversiteye girmeden önce, piyasadaki bazı ustaların yanında çıraklık yaptım. Bu yazılarım bu sitede bir yaşlı grafikerin anıları bahsinde mevcuttur.

Ben hem alaylı hem mektepliyim. Beni alaylıların düşmanı gibi göstermek isteyenler vardır. Ben alaylıların değil cahillerin düşmanıyım. Tasarımcı olmadığı halde tasarımcıyım diyenlerin ve onları kullanıp onların sırtından geçinenlerin düşmanıyım. Bozuk sistemden beslenenlerin düşmanıyım.

Mektepte öğrenir, alayda pişersiniz, olgunlaşırsınız.Okulda ders almadan hayattan ders almak çok pahalı ve zor bir yoldur. Çünkü başınızda yol gösterecek bir hoca, bir mürşit, bir önder, bir rehber, bir usta yoktur. (Bakınız Faruk Çağlanın öğrencileri linki)

İşte hayattan ders alırken yorulanlar, ezilenler, daha iyisini isteyenler, daha insanca yaşamak isteyenler bana "hocam ne yapmalıyım?" diye sormaktadırlar. Onların derdi photoshopta drop shadow nasıl verilir diye sormak değildir. Onu bir operatöre de sorarlar. Onlar aslında "ben nasıl kurtulurum" demek istiyorlar yani "biz nasıl kurtuluruz, biz nasıl tasarım öğreniriz" demek istiyorlar. Ben drop shadow vermeyi biliyorum ama nereye vereceğimi bilmiyorum diyorlar. Kendimi geliştirmek istiyorum derken demek istedikleri budur.

Kestirmeden şunu diyorum; doktoru doktor, mühendisi mühendis, grafikeri de grafiker yetiştirir. Tekstilci grafiker yetiştiremez. O halde tasarımcı olmak istiyorsan tasarımcıdan, operatör olmak istiyorsan operatörden ders alacaksın. Bu bir.

Tek tek kurtuluş yoktur, birlikte kurtuluş vardır.Grafikerler; alaylısıyla mekteplisiyle tek yürek tek yumruk olmadıkça bu dediklerimi yapamazlar. Grafiker sorunlarını grafikerler çözmelidir. Bu iki. Bunun için de facebookta tüm grafikerler dayanışma derneği grubunu kurdum ve bu grup da bu site yetkililerince desteklenmektedir.

Neymiş? Grafiker grafikeri eğitmeli, grafikerler dayanışmaya girmeli...! İşte İDEAL TASARIMCı ve TASARIM O ZAMAN OLUŞUR !

Konu başlığı GRAFİK TASARIMCI NASIL OLUNUR, ben de açıkladım GRAFİK TASARIMCI BÖYLE OLUNUR.

Yoksa 700 milyona günde 12-14 saat çalışır, müşterinin dediklerinin aynısını yaparız.
YOKSA TASARIMCI değil EMİR ERİ olunur, Grafik işçisi olunur.

Kolay gelsin.
 

kaya63

Üye
Kayıt
24 Nisan 2010
Mesaj
19
Tepki
0
osmanlı devletinin yıkılmasında en önemli etkenlerden biri de bilime eğitime gereken önemin verilmemesi idi. peki bugün eğitime bilime önem veriliyormu ? düşünsenize bugün ülkemizin kendi işletim sistemi olsaydı ne kadar güzel olurdu.
 

hsnkr

Üye
Kayıt
19 Haziran 2010
Mesaj
1
Tepki
0
İyi günler;
Benim arkadaşım suanda liseyi açık öğretimden okuyor ve yeni başladı isteği Grafiker olmak yeteneğide bulunmaktadır .Şİmdi açık öğretimden grafiker olabilir mi 2 Temmuza kadar bölümünü seçmesi gerekiyorda.Bilgilendirirseniz beni çok sevinirim.Saygılar.
 

galip

Üye
Kayıt
18 Ağustos 2010
Mesaj
1
Tepki
0
teşekkürler.yazılarınızı okumak çok güzel.yeni üyeyim inş. birşeyler öğrenirim sizlerden
 
Yukarı Alt