Grafik Tasarımcı nedir? Tanımını yapabilirim diyen buyursun...

Kayıt
7 Temmuz 2008
Mesaj
209
Tepki
5
Selam,

by_maske arkadaşımıza;

Sitemizin yöneticilerinin umarım önüne geçen bir açıklama yapmamış olurum düşüncesiyle başlamak istiyorum.

Grafik Tasarımcılar Meslek Birliği yönetiminin almış olduğu bir kararla camiayı oluşturan ve kendisini " Grafik Tasarımcı " olarak gören bu tanımlamayı özümsemiş olan ya da özümsemeye çalışan kişilerin yaratıcılıklarının ( yaratıcılık kavramı yoktan var etmek değil, doğada mevcut olan formasyonları sanatsal birikimin ışığında yeniden yoğurmak ve yorumlamak anlamında kullandım ) zirvesini zorlayan ve oluşturdukları tasarımları kendisinin ilan edebilme cesaretinde olan bizlerin yaşadığımız sorunların çözümüyle birlikte bu sorunların asıl kaynaklarından birisi ve belki de en önemlisi olan bazı tanımlamanın yerli yerine oturtulması ve grafik tasarımcıların bu oluşum sürecinde aktif olarak yer alması, düşüncelerini belirtmeleri, belirttikleri bu düşüncelerin dikkate alınması ile birlikte kendilerine verilecek değerin de doğal ve kolay olarak ortaya çıkması anlamında ortaya attığımız;

" Grafik Tasarımcı Nedir..? "

sorusuna bu alanda katılan tüm arkadaşlar kendi düşüncelerini ve birikimlerini yazıya döküyorlar. Bu düşüncenin ve son katılma tarihinin olmadığı bir durum söz konusu. Çünkü yaşam nasıl ki sürekli kendisini yeniliyorsa bir grafik tasarımcı da aynı özenle kendisini yenilemeli ve gelişen koşullara ve sanatsal bakış açılarına kendisini uyarlamalıdır. Bu bağlamda oluşumun ve dönüşümün fikirsel yansıması da aynı şekilde kendisini gösterecektir.

Süre geçecek ve grafik tasarımcı bu geçen süre içerisinde kendisini ve düşüncesini yenileyecektir. Bakış açısı gelişecek, davranış biçimi oturacak, yaklaşım tarzı olgunlaşacak, kendisine karşı olanla olmayan arasındaki ayrımı net olarak ortaya koyabilme yeteneğine ve becerisine sahip olacaktır.

İçerisine dahil olduğu bu meslek grubunun temel tanımlamalarını da bu oranda sürekli geliştirecek ve yenileyecektir. Sektöre yeni katılanlar, eski katılanları kendisine örnek alacak, eski katılanlar yenilere yön ve yol gösterecek yaşam bu şekilde devam edecektir.

Grafik Tasarımcının kim ve ne olduğu ise sürekli değişecek ve gelişecektir. Yaşam değişir, gelişir ve dönüşür. Yaşamın içerisinde direkt olarak yer alan ve sağlıklı bir bakış açısına sahip olduğunu düşünen grafik tasarımcılar da içerisinde bulundukları konumun tanımlamasını da geliştirecektir.

Konuya bu şekilde baktığımızda bunun ne bir süresi ne de tanımlamanın son şekli olabilir. Gelişim sürer, gelişime ayak uydurabilen ayakta kalır. Uyduramayan ne yazık ki silinir gider. Yaşam bu kadar acımasız ve bir o kadar da basittir. Karmaşık olan sanatsal bakış açısının yaşama yansıtılmasıdır. Yaşamı kolaylaştıran da zorlaştıran da aslında özünde yine biziz.

Yaşamaya, üretmeye, yorumlamaya ve yeniden yorumlamaya devam...

Saygılar...

Melih Yongacı
GMB Halkla İlişkiler Sorumlusu
 

Arzu ULUIRMAK

Art Director
Kayıt
22 Nisan 2008
Mesaj
993
Tepki
14
@Melih Yongacı

Sn. Melih Yorgancı, Burası sizinde siteniz... Biz bu konuda tamamen sizinle aynı fikirdeyiz... Bu topik altındaki hakimiyetiniz bizide onure eder. Mesajınız için teşekkürler...
 
Kayıt
6 Mart 2008
Mesaj
1
Tepki
0
hayal gücü çok yüksek olan , hayalindekini kağıda aktarabilen yada dijital ortamda programlarla bir bütün yaparak tasarlayan , müşterinin isteğini yapan özgür kişilerdir.
 

20beş

Üye
Kayıt
27 Şubat 2008
Mesaj
3
Tepki
0
Sevigli kardeşlerim; site ortamında oluşturduğunuz bu güzel hoş görü, yardımlaşma, samimiyet ve arkadaşlık oratamı için site kurucuları ve yöneticileri başta olmak üzere tüm garfikerler ve bu alnla ilgilenen meslek camiasına teşekkür eder saygı ve sevgilerimi sunarım.
Her işte olduğu gibi; birlik ve beraberlik duygusu ve işlerliği, o işin başarı oranını yarı yarıya etkiler. Bunu unutmayalım ve şu sözlere dikkat edelim lütfen. Milli şairimiz bize çok hoş nasihatte bulunmuş;
''TOPLU VURDUKÇA YÜREKLER, ONU TOP SİNDİREMEZ''
Öyleyse hepimiz birbirimize köstek değil,destek olmak zorundayız.Birbirimizle yardımalaşmak zorundayız ve herkes ayakta kalmak zorunda.
ben erzurumda 30 yıldır bu işi yapan bir kardeşinizim. yaşım 48. azda olsa genç kardeşlerime haddim olmadan bişeyler anlatmak istedim.
Melih Yorgancı kardeşimizin şu (BİRİLERİ YIKILIR VE SİLİNİR, BİRİLERİ GÜÇLENİR VE AYAKTA KALIR) sözleri doğrudur. ancak bizim toplumumuzun ticaret yapısına uymaz be kardeşim. Bizim toplum yapımızda birilerinin batmasını beklemek yerine, onun elinden tutmak ve kaldırmak vardır. Bir kimsenin kaybetmesini, silinmesini, yok olmasını beklemek, ticaret ortamında(TİCARİ VE AHLAKİ TERBİYESİZLİKTİR) bizim toplumumuz da asla ve asla terbiyesiz bir toplum değildir ve olamaz.böyle şeyler hoş şeyler değildşr gençler. başınızı ağrıttım özür dilerim. sevgi ve saygılarımla. hoşcakalın.
 

Arzu ULUIRMAK

Art Director
Kayıt
22 Nisan 2008
Mesaj
993
Tepki
14
@20beş

Bu sözler toplumun ticaret yapısına neden uymaz anlayamadım... Heleki Türkiye şartlarında tabiri caizse "cuk oturur" Kaldı ki bu sözler Melih beyin dilekleri değil sadece gözlemleridir... Kimse kimsenin silinmesini yok olmasını beklemiyor zaten.. Fakat bu bizim mesleğimizin kanunu haline gelmiştir nerdeyse... Tabikide gelişime ayak uyduramayan silinir gider, ve bunun aksini iddaa edemeyiz... Sn. üye "ÇALIŞAN DEMİR PAS TUTMAZ" çalışmayanıda kimse zorla çalıştıramaz... Bizim zaten bu sitedeki amacımız bu işe yeni başlayan arkadaşlara köstek değil destek olmaktır... Ama biz gelişime açık olana yardım edebiliriz öyle değil mi? Ayrıca, Sn. Melih Yorgancı'nında yaptığı işlere bakarsak, kendiside meslektaşlarının geleceği için uğraş vermektedir... Bu tartışma yersizdir...

Saygılarımla
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
@sosyetiko

Sayın Mehmet Kıymık'ın bu nefis yazsını onaylıyor ve destekliyorum.
Müşterilere sunulması gereken bir tavsiye listesi olarak değerlendiriyorum. Her müşterinin bilmesi gerekir diyorum.
Bu tavsiyelere uymayan müşterilere etkili ve verimli grafik tasarım hizmeti verilemeyeceğini belirtiyorum. Çünkü en iyi grafik tasarım, gerçek tasarımcıya gerçekten saygı duyan iyi müşteriye yapılır. Kötü müşteriye iyi tasarım yapmak çok zordur.
Eğer grafik tasarım müşterilerinin çoğu bu tavsiyeleri bilip göz önünde tutarak grafik tasarımcıya yaklaşırsa iyi tasarımcılar iyi kazanır ve iyi yaşar. Müşteriler de iyi reklam yaptırır ve iyi satış ve prestij sağlar

İşte Grafikerler Meslek Birliği bu sorunların da çözümüne katkıda bulunmak için kuruluyor.

Ben diyorum ki, grafik bir kültür mesleğidir. Müşterinin de kültürlü olması gerekir.

Faruk Çağla
www.farukcagla.com
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
Ayrıca, Sayın Mehmet Kıymık'ın bu isabetli ve değerli yazısını kendisinin ismini ve bu gruptan aldığımı belirterek kullanmak istiyorum. Bu konuda gerekli iznin verilmesini rica ediyorum.
Faruk Çağla
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
@koyumawi

Arkadaşlar, bu sitede yayınlanan GRAFIK TASARIMCI KİMDİR, Tanımlarından enyalın olan yukarıdaki tanımı biraz genişlettim. Sanırım daha kapsamlı oldu ama uzun ve gereksiz olmadı.

Ne dersiniz?

10 MADDEDE GRAFİK TASARIM;

1)-Bir hizmeti veya bir düşünceyi yaymak, benimsetmek veya bir ürünü tanıtmak ya da sattırmak için kullanılacak tüm kompozisyonların hazırlandığı,
2)- Kompozisyonda; metin, yazı (tipografi), resim, desen, çizgi ve fotoğraf düzenlemelerin yapılıp renklerinin ayarlandığı,
3)- Çalışmanın baskı (CMYK) veya görüntü (RGB) olarak, ya da çeşitli basım ve sunum tekniklerine uygun hale getirildiği ;
4)-İletişim meslek alanı ile güzel sanatlar meslek alanı arasında çok özel bir yere ve konuma sahip olan;
5)-Güzel sanatların temel kurallarının, tasarım-iletişim teknolojileri prensipleriyle birleştirildiği,
6)-Mesajın kestirme ve sembolik anlatımlarla etkili ve akılda kalıcı tarzda veya iz bırakıcı şekilde görsel anlatım biçimine dönüştürüldüğü;
7)-Daha çok reklam, tanıtım, basım-yayın ve iletişim sektörünün içindeki mecra ve medyalarda faaliyet gösteren,
8)-Sanayi, endüstri, ticaret, turizm, eğitim, sağlık ve kültür sektörlerine hizmet eden,
9)- Temelini kültür, bilim ve sanatın evrensel kurallarından alan sanata "Grafik Tasarım" sanatı, bu işin eğitimini alarak yapan kişilere "Grafiker" (Almanca) veya "Grafik Tasarımcı" (Türkçe) veya Graphic Designer (İngilizce ) denilir.
10)-Amerika ve Avrupa'da Trade Art (Ticari Sanat) olarak da ifade edilir. Sinema, çizgi film, karikatür, resim, fotoğraf ve hüsn-ü hat (güzel yazı-Calligraphy) sanatlarıyla bazen iç içe bazen yan yanadır. Gelişmiş toplumlarda hemen hemen her sektörün ihtiyaç duyduğu sanat'tır.

(Bu tanım Faruk Çağla'ya aittir, ancak isim belirtilerek alıntı yapılabilir.Başkasının imzasıyla yayınlanamaz.)
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
@karadefter

hayal avcısının duygularıyla kim oynar? Kim acımaz ona?
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
@eminecik

Bilgi ve Kültür kelimelerini kullandığınız için kutluyorum. Grafik bir kültürdür.Kültürlü insanların kültürlü insanlar için yaptığı sanattır, gerisi zenaattır.Kültürlü grafik ile kültürsüz grafik hemen ayrılır.
 
Yukarı Alt