Grafik Tasarımında Font Tercihleri nasıl olmalıdır?

danisman

Consultant
Kayıt
27 Nisan 2009
Mesaj
1.504
Tepki
30
Grafik çalışmaları birçok kesim tarafından basit ve hakir görülüyor olsa da çok zor, meşakkatli ve deneyim gerektiren çalışmalardır.

Grafik tasarımda dikkat edilmesi gereken birçok husus ve kural vardır. Bu işi yapan arkadaşlarımızın çoğu bunu bilir veya yaşayarak zamanla öğrenirler.

Bu kuralların kimisi açık ve anlaşılır şekilde olanlarıdır veya gizli kurallardır. Bu konu hakkında da bir makalemiz yakın bir zamanda sizlerle buluşacak…

Grafik tasarımı, kuralları dâhilinde yaptığımızı farz ederek, font tercihi konusuna değinmek istiyorum. Bazı arkadaşlarımızın veya birçok arkadaşımızın ortak sorunu ve en çok uğraştıkları konudur font tercihi.

Grafik tasarım konusunda, ister deneyimli olsun, isterse olmasın, kimse tek hamlede bitiremez bu işi yani bir çırpıda seçemez istediği fontu. Burada elbette ki, düz yazıların oluşturduğu bir çalışmadan bahsetmiyorum. Afiş tasarımları, kapak tasarımlar, broşür, katalog ve diğer çalışmalardan bahsediyorum. Yani fontların ve etkilerinin ön planda olduğu çalışmalardan bahsediyorum.

Grafik tasarımın bir görsel iletişim sanatı olduğunu aklımızdan hiç çıkarmayalım. Durum böyle olunca, çalışmamızı tamamlayan unsurların başında font tercihi gelecektir, çünkü en ön planda yer alan görünürlük, kullandığımız görseller kadar fontlardır aynı zamanda.

Peki, font tercihlerimizi nasıl yapmalıyız?

Her kurum, kuruluş ve işletmenin bir kişiliği/kimliği mutlaka vardır. Bunları iyi belirlemeliyiz, hedefimizde ne var, kimler var tespit etmeliyiz. Ayrıca, işletme ve kuruluşların yaptıkları işler kadar, hitap ettiği kesim de önemlidir, bunu da aklımızda bulundurmakta fayda var.

Tüm bunlar önemli elbette ama daha önemli noktalar da olduğunu hatırlatmak isterim.

Nedir bunlar?
Keskin hatlar, siyah, lacivert dediğimde aklınıza ne gelir? Sert bir duruş, kuralcı ve bu kurallar içinde hareket edilmesi gerektiğini anlarız. Buradan şunu da anlayabilir miyiz, erkeklere hitap eden bir iş kolu veya meslek olabilir mi?

Yuvarlak ve yumuşak hatlar, pembe renkler dediğimde ilk düşündüğünüz nedir? Bayanlara hitap eden bir işletme veya o yönde iş yapan bir kuruluş olabilir mi?

Buradan da şunu anlayabiliriz sanırım. Her işletmenin, her meslek kolunun, her sektörün aslında gizli de olsa bir kimliği var. Akıllarda yer eden ve düşünülen, en azından düşünüldüğü farz edilen…

Öyleyse, çalışmasını yapacağımız işletme, kuruluş veya iş kolunun görünen veya görünmeyen kimliğini iyi tespit etmeli ve ona uygun bir font belirlemeliyiz. Öyle ki, belirleyeceğimiz fontlar, işletmeyle, kurum veya kuruluşla bağdaşmalı, örtüşmelidir.

Daha da konumuzu basitleştirmek gerekirse, yapacağımız çalışmada yer alan meslek, hizmet, kurum veya kuruluşu yaşamalıyız, içinde olmalıyız, hissetmeliyiz…

Hemen sarılıp klavyemize font aramak yerine, kapatıp gözlerimizi seçeceğimiz fontu, öncelikle kafamızda belirlemeli, hayal etmeli ve sonrasında uygulamalıyız...

Tasarımınız bol olsun…




Ozan Muhammet CANDAN
Grafikerler.org
 

Aslı SAYILIR

Altın Üye
Altın Üye
Kayıt
22 Mayıs 2012
Mesaj
3.069
Tepki
192
Kaleminize sağlık Ozan bey. Benim kendi adıma en çok sorun yaşadığım konudur font seçimi.. Hatta bugün de bu konu ile ilgili forumdan arkadaşlar ile görüştük :) Bundan sonraki çalışmalarımda dediklerinizi kulağıma küpe edeceğim. Teşekkürler
 

Emre DEMİRCİ

Bronz Üye
Bronz Üye
Kayıt
7 Eylül 2012
Mesaj
647
Tepki
89
çok güzel bir yazı en iyi şekilde anlatmışşınız elinize bileğinize sağlık ve paylaşım için teşekkürler.
 

Hakan D

Yönetici
Yetkili Kişi
Yönetici
Kayıt
20 Haziran 2008
Mesaj
3.382
Tepki
716
Yazınız için teşekkürler Ozan.
 

Hasan Güner

.com
Bronz Üye
Kayıt
14 Şubat 2009
Mesaj
3.128
Tepki
45
Hemen sarılıp klavyemize font aramak yerine, kapatıp gözlerimizi seçeceğimiz fontu, öncelikle kafamızda belirlemeli, hayal etmeli ve sonrasında uygulamalıyız...
çok doğru
teşekkürler
 

danisman

Consultant
Kayıt
27 Nisan 2009
Mesaj
1.504
Tepki
30
Sevgili Aslı, Emre, Hasan Yıldız, Hasan Güner ve Hakan Dağdeviren ilginize teşekkür ederim...

Teşekkürler sevgili Murat...
 
Yukarı Alt