Grafiker kursu mu? Grafik tasarım eğitimi veren üniversiteler mi?

Aslı SAYILIR

Altın Üye
Altın Üye
Kayıt
22 Mayıs 2012
Mesaj
3.069
Tepki
192
Faruk bey arama yaptığımızda maalesef aranan kelime konularda o şekilde görüntülenmekte.Imleç ile yazı seçilince kelime görünmekte...Arama sonucu bulduğunuz konulari bulunduğu konu başlığından manuel bulduğunuzda bu sıkıntı ortadan kalkmakta...Bu durum üzerinde çalışacağız..Saygilar..
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
@Aslı SAYILIR
Bu teknik problem ne yazık ki beni de yanılttı. Ama belki bunda da bir hayır oldu, bunun düzeltilmesine vesile olmuş oldum. İyi çalışmalar.
 
Kayıt
12 Mart 2013
Mesaj
3
Tepki
0
Çok güzel bir konu .naçizane bende bir kaç fikrimi dile getirmek isterim. Evet eğitimin yerini hiç bir şey tutamaz. Üniversite eğitimi bizi donatır. Ama iş hayatı için en önemlisi Teorik bilgiden çok pratik bilgi. Ne zaman ki bunu sağlayan bir eğitime tabi oluruz o zaman avantaj bizden yana olur. Grafiker olmak kültürlü olmayı gerektirir. sanattan insan psikolojisinden, popüler kültürden her şeyden haberdar olmak bilmek zorundayız.

Ben bütün bunları üniversitede öğrenmedim. Zaten su ürünleri mezunuyum. Ama üniversiteye gidemedim diye yılmadım. Alternatif bir eğitim aradım. Kariyerist Bilgi Teknolojilerinden aldığım bir yıllı kapsayan tam zamanlı Akademik bir eğitim planı idi. Grafik Tasarım ve Görsel İletişim. Eğitim konularımız normal kurslardan elbette farklıydı. Her şeyden önce tasarım ve çizim öğrendik..
o yüzden mezun olunca junior art director olarak işe başlayabildim. Bu çok önemli eğitim sizi nereye taşıdığı. Ben bu eğitime çok güvenmiştim. Haklıda çıktım . Sonunda istediğim gibi meslek hayatıma başladım. Araştırın Yanılmayın. Ne demek istediğimi bu eğitimin müfredatını incelerseniz daha iyi anlarsınız.

Sonuta bilge adam diyenler var. 300 satin 150 saatinde grafik öğretiyor gerisi web tasarım. Bu saatlerle bu iş öğrenilmez..tekrar söylüyorum iyi araştırın. Müfredat Kariyerist in sitesinde duruyor inceleyin, daha iyi anlıcaksınız ne demek istediğimi. Hatta buraya yapıştırıyorum ki herkes okusun...

1. Dönem Grafik Tasarım ve Görsel İletişim Akademik Müfredatı


TEMEL TASARIM İLKELERİ

Grafik Tasarım Nedir?

Grafik Tasarımda Anahtar Kavramlar, Araçlar ve Uygulamalar
Grafik Tasarım Tarihi
Çağ Dönümünde Modernizmi Hazırlayan Sanat Hareketleri ve Grafik Tasarım
20.yy’ın Başında Avrupa Sanat ve Tasarımını Yönlendiren Modern Sanat Hareketleri
Modern Sanat Hareketleri Ortamında Grafik Tasarım
Amerika’da Modern Hareketin Gelişimi
Uluslararası Tipografik Stil
Kurumsal Kimlik ve Görsel Sistemler
Kavramların Görsel Anlatımı
Grafik Tasarımda Uluslararası Dönem


Grafik Tasarımda Yazı ve Görsel Malzeme Kullanımı
Grafik Tasarımda Yazı Kullanımı
Editoryal düzenleme
Vurgu
Okunabilirlik
Kontrast
Grafik Tasarımda Görsel Malzeme Kullanımı
Fotograf kullanımı
Kadraj
Kontrast
İllüstrasyon kullanımı
Enformasyon Tasarımı
Diyagram
Infografi
Örnek tasarımlar
Yayın Tasarımı
Kurumsal Kimlik Tasarımı
Reklam Tasarımı


Teorik ve Pratik Eğitimler - Atölye
MS Office Eğitimi (Word, Powerpoint)
Temel Sanat Eğitimi 1.Bölüm (Renk Bilgisi Işık, Nokta, Çizgi, Leke, Doku, Perspektif, Resimde Kompozisyon Uygulama çalışmaları, Anatomi, Renk, Perspectif, Çizim Teknikleri)
Reklam ve İletişim Bilimi
Consept Geliştirme ve Reklam Tasarımı
Metin ve Reklam Yazarlığı
Grafik Tasarımda Tipografi
Tipografi ile Logo ve Amblem Tasarımı
Freehand MX Eğitimi
Marka ve Kurumsal Kimlik-Atölye
Adobe Illustrasyon Eğitimi 1.Dönem
Adobe Photoshop Eğitimi 1.Dönem
CorelDraw Eğitimi 1.Dönem
Adobe Indesign ile Dergi Tasarımı ve Mizampaj
Matbaa Teknikleri 1.Dönem


2. Dönem Grafik Tasarım ve Görsel İletişim Akademik Müfredatı

Temel Sanat Eğitimi 2.Dönem (Desen, Anatomi, İllüstrasyon, Yaratıcı Atölye Çalışması: Karakter Tasarımı – Tiplemeler – Tip yaratma)
Adobe Illustrasyon Eğitimi 2.Dönem (Tablet)
Adobe Photoshop Eğitimi 2.Dönem
Ambalaj Grafiği ve Tasarım Teknikleri
Matbaa Teknikleri Eğitimi 2.Dönem
Multimedya Tasarımına Giriş
3D Max İle Animasyon Temelleri ve Modelleme
Adobe After Effect CS3 : Hareketli grafik – jenerik hazırlama
Adobe Flash ile Hareketli Animasyon
Temel Fotoğrafçılık ve Reklam Fotoğrafçılığı
Bitirme Projesi : Reklam Kampanyası
Grafik Tasarım Teknik İngilizce Eğitimi
 

Nillale

Üye
Kayıt
16 Temmuz 2011
Mesaj
5
Tepki
0
Bunca şeyi 1 yılda mı ögretiyorlar? Birde İllüstrasyon kullanımı ne demek?Ya Kariyerist Bilgi Teknolojileri ne demektir?
 
Kayıt
12 Mart 2013
Mesaj
3
Tepki
0
@Nillale

Kariyerist Bilgi Teknolojileri Akademisi eğitim aldığım kurumun adı. Bir yılı aşabiliyor eğitim takriben. Ama dersler bitince beni staja gönderdiler önce. Rehberlik servisi beni aradı. Akademik eğitim planında herkesin staj yapması zorunlu zaten. Evet bütün bunları bir yılda öğrendik, çok çalıştık ödevlerimiz ağırdı ama ben mutluyum şu an istediğim işi yapıyorum.
 

Nillale

Üye
Kayıt
16 Temmuz 2011
Mesaj
5
Tepki
0
Ben de 4 yıl okudum. Çok çalıştmı ve oraya gelene dek de çok çalıştım tek istedigim o okula girebilmekti. Çok degerli egitimcilerimiz vardı, Alman hocamız bu işi en iyi bilen ve aktaranlardan biriydi. Ancak 4 yılın sonunda keşke 5 yıl olsaymış dedik. Staj da yaptık tabiki. İlk yıl okulda yaptım, hurufat dizmeyi,el pedalında kart basmayı ögrendim.Mezun olunca çalışmaya başladım. 22 yıl Grafik tasarımcı olarak çalıştım. Ama bunca yıl da hala ögrenilecek çok şey oldugunu görüyorum. Unutmadan, iki kızım var ve ikisi de grafik tasarım okudular . Anadolu Üniversitesi Türkiyenin en iyi Grafik tasarımcı yetiştiren okullarından biridir. Biri bu okulu bitirdi ve bilgisayarıda çok iyi kullanıyor. Digeri Doguş Ünv. ni bitirdi Anadolu Ünv. Grafik bölümünü kazandı ama gitmedi. Çünkü aslında hiç bir okula gitmese de evde iyi bir egitim alabilirdi. Marmara Ünv.ni de kazanmıştı. Ben okumanın her zaman daha dogru oldugunu düşünenlerdenim. O nedenle çocuklarıma kendim egitim vermedim. Arkadaşlarımın yanında da ögrenebilirlerdi. Çünkü piyasa da çalışan ve çok iyi konumda olan arkadaşlarım vardı. Bunların bir kısmı GSF lerde ders veren hocalardır. Buna ragmen nedense çocuklarımın bir üniversiteden mezun olmalarını istedim. Niye acaba onlara eziyet mi etmişim? Üstelik biri MÜ Entasta 5 yıl okuyup bitiremeyince Doguş Ünv sinde Grafik okumak istedi. Tam 9 yıllık bir egitim almış oldu. Sizce boşuna mı oldu bunca okumak?
 

GürhanErkal

Altın Üye
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
22 Aralık 2009
Mesaj
444
Tepki
43
@Nillale


Nillale hanım okumak hiç bir şekilde boşuna olamaz.

Kendimden örnek vermek gerekirse ben alaylı yetiştim üniversitede farklı bir bölüm okudum. Ve gsf okumadığıma çok pişman oldum. Her stajyerime ve yaşça küçük arkadaşımı GSF'ye göndermek en büyük amaçlarımdan biri oldu.

Amma bir de şu var; GSFlerde grafik tasarım bölümlerinin çoğunu ve müfredatını ele aldığımızda çok uzun seneler boyunca arkadaşlar okumalarına rağmen onlara piyasaya yönelik (hatta üst düzey gerçekten estetik çalışmalarında istendiği piyasaya yönelik) bir altyapı verilemiyor.

Benim gözlemlediğim iyi tasarımcılar hep okul yıllarında çalışmaya başlamış mesleğin inceliklerini gene alayda öğrenmiş ama okuluda aynı zamanda sürdürüp işin kültürünü almış kişiler.

GSFlerde yanlış anlaşılan şu bence Türkiyedeki tasarım sektörünün bence berbat olmasının temelinde de bu yatıyor: Grafiği, Türk sanatlarını, heykeli, resmi vbyi ele alıyormuş gibi ele alıyorlar temel yanlış burda. HEykel adam bu bölümü okuduysa heykel yapacaktır. Tamamen sanatsal bir tatminle konuyu ele alabilir. Parayı ikinci plana atabilir. Resim de öyle. Ama kalkıp tasarımcıdan bun bekleyemezsiniz.

Tasarımcı piyasanın ihityaçlarına cevap veremiyorsa çok acıdır ama boşuna okumuştur. Okuyan arkadaşlara soruyorum yaklaşık 2 senelerini eski baskı teknikleri, elle farklı şekillerde çizim vb şeklinde geçirip temel bilgiler alıyorlar. İyi güzel ama ihityaca cevap veremiyorlar.

4 senelik mezun adam çok başarılı zeki biri değilse ve piyasada da bol bol çalışmamışsa kendilerini sanattan, estetikten bi haber program operatörlerine çay getirirlerken buluyorlar.

Sonrada patronun gözünde okullular bu işi beceremiyor oluyor. Daha da ucuza geldiğinden 3 aylık kurs bitirmiş corel bilen çcocuğa işi veriyor.

Piyasanın kötü durumunun asıl nedeni budur işte GSF mezunu tasarımcıların piyasayı karşılayamaması karşılığında da bu boşluğu cahil diyebileceğimiz kesmin ucuzcu mantığın doldurması.

Elbette öğrenebilecek çok şey var. Keşke ben de okumuş olsam bu bölümü ama gerçekler de bunlar açıkcası.
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
Grafikerlik Eğitimi almak isteyen kişiler her hafta Faruk Çağla’ya internetten şöyle sorular soruyor;

1--Faruk bey.
Bu tasarım konusunda kendimi geliştirebilmem için daha doğrusu önce işin eğitimini almam için bana uygulamamı önerebiliceğiniz şeyler varmı.çünkü bu mesleği çocukluğumdan beri yapmak istemişimdir ama hem maddi hemde manevi olarak bi türlü hazır olamadım.daha fazla geri plana atmadan bana yardımcı olabiirmisiniz ?


2--İyi günler;
Benim arkadaşım su anda liseyi açık öğretimden okuyor ve yeni başladı isteği grafiker olmak yeteneği de bulunmaktadır .Şİmdi açık öğretimden grafiker olabilir mi 2 Temmuza kadar bölümünü seçmesi gerekiyor da.Bilgilendirirseniz beni çok sevinirim.

3-ben henüz 15 yaşındayım photoshop art work gibi programlar kullanıyorum... ve grafiker olmak istiyorum size ne yapmalıyım?

4-Merhabalar...
Faruk Bey öncelikle yazınız için teşekkür ederim,ben düz lise mezunu bir gencim,grafik tasarım konusunda herhangi bir bilgi sahibi değilim.Gerek merak gerek zamanı dolu bişeylerle geçirmek için bu işi yapmaya karar verdim ve grafik tasarım kursuna başlayacaktım.Önce netten biraz araştırayım dedim,nihayetinde bu siteyi buldum ve üye oldum.Yazınızı okuduktan sonra kursa gidip gitmeme konusunda tereddüte düştüm,gerçekten gerek grafikerliği gerekse piyasayı çok güzel tarif etmişsiniz.Peki ben şimdi ne yapmalıyım,nerden başlamalıyım,yoksa bu işten vaz mı geçmeliyim? bişeyler derseniz çok sevinirim...

Faruk Çağla’nın genellikle verdiği cevap şu;

Türkiyede sorunuzun cevabı olabilecek ÖSS sınavsız ve YÖK dışı eğitim verebilecek dershane yoktur. Üniversite ve yüksek okulda grafik eğitimi şansını elde edemeyenler için sadece PROGRAM ve YAZILIM EĞİTİMİ VERMEYİP, GRAFİK TASARIM EĞİTİMİ DE VEREBİLECEK DERSHANELER ACİLEN AÇILMALIDIR.
4 yıllık Güzel Sanatlar Fakültelerinin Grafik Bölümlerinde;
bir kitap kapağı tasarımı 4 ay gibi uzun bir sürede yapılıyor. Bu okullar TASARIM öğrettiklerini iddia ederlerken YAZILIM öğretmiyorlar. Piyasaya YAZILIM bilmeyen TASARIMCI mezun ediyorlar.

Bu okullarda her şey TEORİK, ne yazık ki PRATİK yok!

2 yıllık Meslek Yüksek Okullarının Grafik Tasarım eğitimi ise daha vahim!
4 yılda başarılmayanı 2 yılda hiç başaramıyorlar. Yarım öğrenci mezun ediyorlar.

Dershaneler?

Neredeyse bir özel üniversite kadar ücret talep eden dershaneler, Grafik TASARIM eğitimi verdiklerini söyleyerek, sadece YAZILIM eğitimi veriyorlar. Grafik TASARIMCISI değil, Grafik İŞÇİSİ yetiştiriyorlar.

PRATİK eğitim vermek iddiasıyla TEORİK eğitimi ihmal ediyorlar…

İster 4 yıllık, ister 2 yıllık okul mezunu olsun, isterse dershane mezunu olsun, tüm bu eğitim kurumlarını bitiren mezunlar YARIM EĞİTİM ALIYORLAR.

Yarım eğitim alanlar da PİYASADA YARIM, hatta ÇEYREK MAAŞA ÇALIŞIYORLAR.

Bunun sebebi nedir? Suç kimdedir? Şu linki okuyunuz;
http://ogrenci.farukcagla.com/01-giris-yazisi/bir-yuksek-grafikerlik-masali.html
 
Yukarı Alt