Grafiker kursu mu? Grafik tasarım eğitimi veren üniversiteler mi?

tümen

Üye
Kayıt
10 Temmuz 2009
Mesaj
58
Tepki
0
merhaba arkadaşlar

ben lise-4 de okumaktayım bu sene lise 4 de okuyacağım yani. arkadaşlarım bir çopu seney dersanelere gidecekelr ama benim üniversite gibi bir planım yok. onun yerine bilge adama gitmeyi düşünüyoum. 1992 doğumluyum , web ve grafik tasarımına gideceğim. sizce çok mu erken ? veya benim yşaımda giden arkadaşlar var mı? şu anda giden veya daha önce kursu bitiren arkadaşalrın göüşleri neler gerçekten bilge adam işinizee yaradı mı? kararsız kaldım 9 eylüle kaar %40 indirimli kayıtları da var mış düşünüyorum gitmeyi ama sizlerin görüşleri lazım aydınlatırmısınız akrdeşinizi?

şimdiden teşekkürler
 
Kayıt
28 Mayıs 2008
Mesaj
173
Tepki
3
merhaba tümen,
bence hemen kursları düşünme.. Eger yapabiliyorsan imkanın varsa 2 yıllık dahi olsa bir üniversiteye git derim.. Kurslarda gördüklerinin fazlasını göreceksin ve kendini geliştirebilmen için fırsatın olacak.. Bir yandan da hayatın ne olduğunu orada göreceksin. Ve fırsat varken değerlendir bence...
 

tümen

Üye
Kayıt
10 Temmuz 2009
Mesaj
58
Tepki
0
Aslında tabi ki ünversite okumak güzel bir fikir .

yalnız günümüz de üniversite çıkışlı olan arkadaşlarımızı görüyrsunuz değil mi?

üniversite okumak 4 yılık özellikle önceden bulunmaz bir nimetti. inşşaat mühendisler,makine mühendisleri, web programcıları yalnız devletimiz çok üniversite açtığı için bir ada eleman çokluğu meydana geldi. yalnız bazı alanlar var ki üniversite okumaya gerek yoktur. inşaat mühendisi olmak yerine ps,ai bunalrı iyi bilmek hepsinden iyi olur oldu şu an günümüzde.

2 yıllık demişsiniz bence gereksiz yani 2 yıl yakında devlet kaldıracaktır zaten bu 2 yıllık yüksek okulları .lise den bir farkı yok söylenene göre.

her neyse diylim ki üniversite okuduk ne olacak yine bilge adama gelip eğitim alacağız.

ben biraz hızlı kiğşilerdenimdir. :)

direk oalak bilge adamda kurs almyı planlıyorum. akranlarım yani yaşıtlarım üniversiteye hazırlanıyorlar ve kendilerine çok güveniyorlar. ben onalrdan çok güveniyorum ve öss yi takmıyorum fakat. onlar dersanelere gidiyorlar 2000 tl ye en azı bitirince ne olcak 3 saatlik bir sınav ya kazanamazsam demiyorlar hepsi emin en kötüsü pc mühendisi. yalnız ben o ya kazanamazsam ksımını diyorum bu sene bilge adama gitmeyi planlıyorum ille de bilge adam değil tabi netron gibi diğer kurumlar da olabilir. yalnız bana bilgi vermenizi istiyorum ynai bilge adam da benim yaşımda kişiler oluyor mu? bitirince iş piyasasında bir katkısı var mı? ;

denildiği gibi iş buluyorlar mı?
 

User4

Forumdan Uzaklaştırıldı
Kayıt
18 Ekim 2008
Mesaj
1.325
Tepki
39
Üniversite mezunu olmadan Bilge adam kursundan mezun olduğunda, kariyer planlarını unut derim. Üniversiteye giden arkadaşların kariyerlerinde en üst noktaya geldiklerinde, sende bi matbaada çalışırken bulursun kendini, ne oldu diye bakarsın sonra. Çok çok çok yanlış düşünüyorsun, piyasayı bir bilsen senin gibi ne çok grafiker adayı olduğunu, bu işi yapmaya meraklı olan kişilerin içinden sıyrılmak istiyorsan üniversite okumalısın, çok üzülürsün sonra..
 
Kayıt
9 Eylül 2008
Mesaj
1.562
Tepki
25
üiversite şart... Erkin beye tamamiyle katılıyorum dikkate al derim ve çok çok ii araştırmalısın
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
@tümen

Grafiker olmak, kültürlü olmak demektir. Sanat kültürü ve reklam kültürü, görsel iletişim teknikleri, mesaj verme yöntemleri, tasarımın püf noktaları... hepsi fakültelerdeöğretilir. Bunu iyi öğreten fakülte veya yüksek okullar vardır, veremeyen yüksek okul veya fakülteler vardır.

Sanırım seni desen ve resim yapmakla ilgili özel yetenek sınavları korkutuyor. Ne yazık ki grafiker olacak kişiler ressam olacak kişiler gibi benzer sınavlara sokuluyor. Bu da eğitim sistemimizin değişmesi gereken bir yönü.

Kısaca diyeceğim odur ki; özel kurslar veya dersaneler grafik tasarım öğretmez, grafik programları kullanmasını öğretir.

Bunu iyi anlaman için şu örneği vereyim; her yeni grafik tasarım yepyeni bir beste yapmak gibidir. Dersaneler sana keman çalmasını, piyano çalmasını öğretir ama beste yapmasını öğretmez.

Yani; program kullanmasını öğretir ama yaratıcı zekayı çalıştırmayı öğretmez.
Dersaneler inşaat kalfası yetiştirir ama mimar mühendis yetiştirmez. İkisi de inşaat yapar, hangi inşaatı yapacağına sen karar ver.

Mantar gibi çoğalan özel üniversiteler ve meslek yüksek okullarının hepsinde de iyi eğitim verildiğini söyleyemem.

Ama Devlet üniversitelerinin lisans ve önlisans okullarının grafik eğitimini tercih etmeni tavsiye ederim. Özel üniversiteler ise 20 tane ise, ancak içlerinde 3 tanesinin grafik eğitimi iyidir. Ama bu seni özel dersanelere yöneltmemelidir.

Benim oğlum sadece 2 ay photoshop, corel ve freehand dersi aldı. sonra 2 ay da dreamweaver ve flash dersi aldı. Çok ucuz bir dersaneye gitti ve bu dersleri aldı. Ama benim yanımda grafik tasarım eğitimi gördü. Çok pahalı bir özel dersaneye giden bir gençten çok daha başarılı bir grafiker oldu. Özel üniversiteye giden bir gençten de daha çok şey biliyor.

Sanat eğitimi başkadır, program eğitimi başkadır.
Bu farkı iyi anlayan iyi grafiker olur.

Şunu şöyle düşün;
Türkiyeye bilgisayar gireli 15 yıl oldu. Bilgisayar öncesi dönemde yapılan grafik tasarımlar grafik tasarım değil miydi?

Atom bombası yokken de askerin tüfeğinin ucunda süngü vardı, atom çağında da süngü var. Neden? Göğüs göğüse savaş yok olmadı.

Tasarım bilmek temeldir. Program sadece araçtır. Tasarımı program yapmaz. Program tasarımı kolaylaştırır ve zenginleştirir.

Her neşter kullanan doktor olamaz. Her tabanca taşıyan attığını vuramaz.

Sadece program öğrenerek grafiker olamazsın, olsan olsan grafik işçisi olursun.

Tasarım bilmeyene grafiker, tasarım bilene tasarımcı grafiker denir sözü kocaman bir yalandır.

Başarılar dilerim.
 

tümen

Üye
Kayıt
10 Temmuz 2009
Mesaj
58
Tepki
0
açıklamalarınız için teşkkür ediyorum hepinize.

Sanırım gerçekten haklı olduğunuz yanları var .

ben 7 senedir filan bilgisyarla uğraşan kişilerden birisiyim. donanım anlamında son 2 sene web e yöneldim ordan da grafikerliği bugun bir abi ilekonuştum .

kendisi de grafiker olmak senini iin zor oalcaktır. sizlerin dediği gibi grafik işcisi oalbilirsin ancak dedi .

sanırım haklı da. bana önerdiği sistem ve network uzmalığı bilgim olduğu için bu konularda beni direk buralara yönlendirdi. peki size şimdi bir de bunu sorayım.

Bilge Adam veya netron da Sistem uzmanlığı & network uzmanlığı nasıl olur?
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
@tümen

Sorduğun soru benim uzmanlık alanımın dışındadır. Burası da grafikerlik sitesidir.

Ama aramızda sistemci ve bilgisayar programcısı arkadaşlar az sayıda da olsa var olabilir, belki onlar yanıtlayabilir.
 

ender k

Üye
Kayıt
6 Ekim 2009
Mesaj
2
Tepki
0
Merhaba Arkadaşlar


Sizin tecrübenizden faydalanmak istitiyorum.Size bir sorum olacak ben ve arkadasım ösym nin 5-9 ekım tarihleri arasında actıgı ek kontenjanı ile ön lisan grafik tasarımı bölümünü yazmayı istiyoruz fakat biz düz lise çıkışlıyız ve resim yetenegimiz de yok sizce bu bölümü yazsak okumak zor mu olur. bİde biz calısıyoruz okul dısında cok bos zamnımız olmayacaktır.Sizce yazalım mı bu bölümü.
 

BüMu

Üye
Kayıt
21 Şubat 2010
Mesaj
2
Tepki
0
kurslar dersaneler sana keman çalmayı öğretir beste yapmayı öğretemez.. beste yapmak senin içinde olacak.. beste yapmak bir yetenek içte varsa olur.. aynı grafik gibi...
 
Yukarı Alt