Grafikerin Türkçe bilgisi olmalı mı?

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
Grafiker demek görsel iletişimci demek. Görselin içinde resim de var, yazı da var. O halde şekil ve metin iletişimcisi demek. O halde metni de, yazıyı da, edebiyatı da iletişim aracı olarak kullanmalı demek.

Kısaca gözü de, sözü de iyi kullanmalı demek.

Grafikerin Türkçe bilgisi olmazsa, tasarımın iki ayağından biri topal kalmış olur.

Chat dili dediğimiz şey, bu konunun dışındadır.

Acele ile ve hızlı yazmak kaygısı ile, çok çabuk iletişime geçmek maksadı ile; hoşçakal yerine hşçkl yazmak olsa olsa KISALTMA YAPMAK olur. Tıpkı Kollektif Şirket yerine Koll. Şti. yazmak gibi. Veya Anonim Şirket yerine A.Ş. yazmak gibi. Numara 53 yerine No. 53 yazmak gibi.

Her ne kadar bu CHAT dili Türkçemizin bozulması olarak niteleniyorsa da telefonda konuşmak kadar sürat isteyen chat yazışmalarında zamandan kazandırmak amacıyla yapılan bu kısaltmalar TEK ŞARTLA HOŞ KARŞILANABİLİR; sadece CHAT yaparken veya telefonda SMS mesaj yazarken! (Zaten gnctrkcll ifadesi de çok zekice bir reklamcı buluşu olup, gençlerin SMS mesaj yazarken zamandan tasarruf etmeleri nedeniyle aradaki sesli harfleri atmalarını çağrıştırmak ve TURKCELL SMS mesajlarının ne kadar hesaplı olduğunu vurgulamak amacıyla yapılmıştır. Bunun Türkçenin bozulmasıyla veya Türkçeyi bilmemekle, ya da Türkçenin yanlış kullanımıyla ilgisi yoktur.Bunun Grafikerin Türkçe bilgisi konusuyla ilişkili olduğunu düşünmek reklamcılığı bilmemektir.)

Bunun dışında, normal mektup yazarken veya bu sitede FORUMlara yazarken CHAT dili kullanmak son derece yanlıştır. Çünkü acele yazmayı ve kısaltma yapmayı gerektirecek hiç bir zorunluluk yoktur.

Asıl konumuz, CHAT dili kısaltmaları olmayıp, TÜRKÇEYİ BİLMEMEK, YANLIŞ KULLANMAK ve İMLA HATALARI YAPMAKLA ilgilidir.

Grafikerlerin yüzde 95'i, HAYDİ ARAMIZA SENDE KATIL şeklinde yanlış yazmaktadır. Doğrusu HAYDİ ARAMIZA SEN DE KATIL olmalıdır.

Hatta bunu Türkçe konusunda görüş beyan edenler ve edebi yazı yazma iddiasında olanlar bile yapmaktadırlar.

Bu gün Türkiye'deki sıradan halkın da, sıradan grafikerin de TEK ve EN ÖNEMLİ SORUNU CEHALETTİR (Cehalet= Bilgisizlik, kültürsüzlük ve eğitimsizlik)

Bu, HER KONUDA OLDUĞU GİBİ, TÜRKÇE KONUSUNDA DA BÖYLEDİR.

Tekrar ediyorum; Chat dili kısaltması başka şeydir, İMLA HATASI başka şeydir. Biri aceleden, diğeri bilgisizlikten kaynaklanır.

İKİSİNİ KARIŞTIRMAK VAHİM HATADIR.
 
Kayıt
10 Haziran 2013
Mesaj
107
Tepki
105
İnternet sektörün de Reklam herşey diyebilirim. Bu nedenle güzel bir kompozisyonun yanında metnin de çok değerli bir yeri var! Bu güzel makale aslında günümüz türkçesini nasıl kullanmamız gerektiğini özetliyor. Üstad bir sorum olacak size görsel ve metnin eşit değer taşıdığını söylemek güç. İfade ve zihin de kalıcılık açısından görselin öneminin daha büyük olduğunu düşünüyorum yanılıyormuyum?
 
Kayıt
10 Haziran 2013
Mesaj
107
Tepki
105
Faruk hocam tespitlerin çok iyi yalnız kelimeler yada yapısal anlayışla insanlara ayı yada maganda demek ne derece doğru? Kaldı ki sektör de ayılara denk gelen sanırım sizsiniz. Şahsım adına bu tür sorunlar yaşamadığım için mantıklı bir şekilde empati kuramıyorum. Ekseriyetle sektörde bu tür sorunlar da yaşayan çok çevremde örnekleri var ama. Özel sektörün sillesini yiyen bir sosyal medyacı, blogger ve grafiker diye tam kendimi nitelendirmek istemesem de sektördeki adı ile grafiker olarak bu tür sorunları hepimiz adına yaşamamayı umut ediyorum..

Note 2 Cihazımdan Tapatalk ile gönderildi.
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
Ramizcim,
Şu videoyu seyretmeni öneririm. Sen elbette bu videodaki insanlarla da karşılaşmadığını ve onlara denk gelmediğini düşünebilirsin. Ama her gün yüzlercesi binlercesi ile yolda karşılaşıyorsun.Oturup konuşmadıkça kimin ayı, kimin maganda olduğunu anlayamazsın. Çok şık giyimli eli yüzü düzgün fakat beyni ayı beyni olan hatta ayıdan daha aptal olan bir sürü insan var... Ben onlarla çok karşılaştım, o yüzden o makaleleri yazdım. Demek ki sen karşılaşmamışsın veya makale yazmaya değer bulmamışsın.

Şu videoyu izle, sonra da ayı konusuna devam etmek istersen geyik muhabbeti yerine ayı muhabbetini anlatan bir kaç makalenin linkini vereyim.
https://www.youtube.com/watch?v=rLAF8-_0T3Y

ŞUNLARI İLAVE ETMEK ZORUNDAYIM;

Konu Grafikerin Türkçe bilgisi olmalı mı, konusuydu Ramiz kardeşimiz görsel tasarım mı önemlidir, sözel tasarım mı önemlidir? Diye sordu. Kendi sorusuna kendisi cevap verdi ve görsel tasarım önemlidir dedi. Herhalde bunu; grafiker Türkçeyi iyi kullanmasın anlamında söylememiştir.
Bunun üzerine ben reklam yazarları mı daha kreatiftir, yoksa art direktörler (grafikerler) mi daha kreatiftir konularını işlediğim makalelerin linklerini verdim.

Bu linkleri verince o linklerdeki yazılarımda ayı ve maganda kelimeleri sevgili Ramiz'in dikkatini çekmiş, ve ayılara ve magandalara rastlamadığını söyledi ve bu deyimleri kullanmamı hoş karşılamadı. Ben de ona bir video linki yolladım.

O linkteki görüntülerin grafikerlikle ne ilgisi var diyenlere de şu makalemi yolluyorum, elbette Sevgili Ramiz bu tiplerle de karşılaşmamıştır, ne hikmetse bu tipler hep bana denk geliyor;

YIL 2000, ET LOKANTALARI ZİNCİRLERİ SAHİPLERİNDEN
KILLI KADAYIF KARDEŞ NE DEDİ?

Mecidiyeköy’ de 5-6 kişilik kadrosu olan bir ajansta çalışıyordum. O günlerde hızla büyüyen Orta Doğu Arap-Kürt sofrası kebapçı zincirlerinden bir tanesine broşür hazırlıyorduk.
Firmanın reklam işleriyle görevlendirdiği genç ve güzel bir bayan yetkili ile karşılıklı saygı çerçevesinde zevkli bir ön çalışma yapmıştık…
Daha sonra son değişiklikler için bu bayan, patronlardan biriyle geldi. Gelen patron kardeşlerden biriydi, göbeğine kadar açık kıllı göğsü ve gerdanındaki parmak kalınlığındaki altın zinciri ile restoran zincirlerinin servetine ve Abuzer Kadayıf tiplemesine aynen uyuyordu.
Önce parayı, sonra kadını belli bir yaştan sonra gördüğü için yanındaki güzel bayana hava atıyor, grafik tasarım üzerinde istediği olur olmaz değişiklikleri bana yaptırıyor, bayana da ikide bir “nasıl oldu” diye soruyordu. Bayan kaçamak cevaplar veriyordu, çünkü tasarım artık tasarım olmaktan çıkıyordu. Bay kıllı kadayıf umduğu takdir ve desteği bayandan göremiyordu.
Tasarım katliamına son vermek için son bir şansımı deneyerek hiç de kullandığım bir üslup olmadığı halde, istenilenlerin grafik tasarım kurallarıyla bağdaşmadığını güzel sanatlar okullarında böyle öğretilmediğini söylemek talihsizliğinde bulundum. Aklımca, mektepli olmama sığınacak ve tasarımı kurtaracaktım.
Adam aynen şunu dedi;

-Ben senin gibi güzel sanatlar tahsili almadım, ama bu tasarımın parasını ben veriyorum, senin zevkine göre değil benim zevkime göre yapacaksın. Senin dediğin değil, benim dediğim olacak.
İnanın, herkesin bildiği ve dillerde dolaşan “Kro’yum Ama Para Bende” sözünün bir başka ifadesiydi…O sözü duyar fakat inanamazdım, canlı örneğini o zaman bu muhabbette yaşadım.
Bu muhabbetten sonra; para ile kültürün aynı adamda olmadığını çok daha iyi anladım.
Kıllı kadayıf, bayanın gözünde aklı sıra bir zafer kazanmıştı… Parasını sokağa atarak berbat bir tasarım yaptırmıştı.
Bir an, çalıştığım ajanstan istifa etmek aklıma gelmişti, ama hayat şartları vesaire diye özetlediğimiz gerekçeler yüzünden yapamamıştım.
Bu olaydan sonra reklamcılık biliminin kurallarına göre doğru reklam yapmak yerine, müşterinin beğenisine göre reklam yapmak zorunda kalanlara daha bir hoşgörü ile yaklaşmaya çalıştıysam da; asıl reklamcıları bu duruma iten koşullardan nefret etmeye başladım.
Parayı verenin düdüğü çaldığını, kendi parasıyla kendi reklamını rezil edenlerin sayısının da hayli fazla olduğunu zaman geçtikçe daha iyi anladım.
http://www.farukcagla.com/herkeste_geyik_muhabbeti_bizde_ayi_muhabbeti.html
 
Kayıt
10 Haziran 2013
Mesaj
107
Tepki
105
Faruk bey sizinle geyik yapacak samimiyete sahip değilim geyikte yapmak istemiyorum. Dünyanın en iyi eğitim araştırması PISA'da 64 ülke içerisinde 42. Olan Türkiye'nin nasıl bir eğitim ortalaması var ki siz bana ayılardan yada magandalar dan bahsediyorsunuz. Video örneği trajikomik! Kaldı ki konuya yanlış bir örnek.Yaş olarak bizden büyük olmanız sektör de çok insan, sizin demenizle çok ayı tanımanız manasına gelir, gayet doğal ki görüş ve makalelerinize de saygı duyuyorum. Ama insan tercihlerin den ibaret bir hayat yaşıyor. Özel sektörde yer alıyorsak atacağımız adım öncesinde herşey konuşulmalı ki konuşulmadığı için belki de ayılarla muhatap oluyorsunuz. Parayı kim veriyorsa ne yazık ki patronda o demek zorunda kalıyoruz. Öncelikle yanlış anlamayın burada kimseye bişey öğretecek bir sıfatla yorum yapmıyorum. Yapılan işler başında konuşularak sonuçlandırmak, işin sonunda ufak degisikliklerle bizi rahatsız etmeyeceğinin teminatıdır. Grafikerler olarak yorumlarsak yapılan işe saygı duyulması gerektiğini insanlara ifade ettikten sonra ben ufak sorunların göze batmayacağı kanaatindeyim..

Note 2 Cihazımdan Tapatalk ile gönderildi.
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
Ramizcim tekrar merhaba;
Konu ayılık ve magandalık konusuna istemeden saptı. Konumuz GRAFİKERİN TÜRKÇE BİLGİSİ OLMALI MI? konusudur ve bu konuya dönmekte fayda var. Bu konuyla ilgili olarak filanca makaleden veya falanca videodan örnek vermeyeceğim, Eğitim durumu 64 ülke içinde 42. sırada olan Türkiye'den ve Ramiz TAYFUR adındaki bir grafikerin yazdıklarından örnek vereceğim. Ramiz kardeşimiz şöyle yazmış;
"
"Yaş olarak bizden büyük olmanız sektör de çok insan, sizin demenizle çok ayı tanımanız manasına gelir, gayet doğal ki görüş ve makalelerinize de saygı duyuyorum. Ama insan tercihlerin den ibaret bir hayat yaşıyor. Özel sektörde yer alıyorsak atacağımız adım öncesinde herşey konuşulmalı ki konuşulmadığı için belki de ayılarla muhatap oluyorsunuz. Parayı kim veriyorsa ne yazık ki patronda o demek zorunda kalıyoruz. "​





Ramiz kardeşim; yukarıya alıntıladığım satırlarında Grafikerin Türkçe Bilgisi olmalı mı konusuna uygun olarak şu hataları gördüm:
Yaş olarak bizden büyük olmanız sektör de çok insan,​





ifadende "sektör de" yerine, "sektörde" olmalıydı. "Ama insan tercihlerin den ibaret bir hayat yaşıyor" derken "tercihlerin den" ifadesi "tercihlerinden" olmalıydı. "herşey" yerine "her şey" olmalıydı. ..."ne yazık ki patronda o demek" ifadende "patonda" yerine "patron da" olması gerekiyor.

4 satırlık yazında tam 4 tane hata var. İşte eğitim sırasında 64 ülke içinde 42. sırada olan ülkemdeki Türkçe hataları. Soruyu tekrar soralım; Grafikerin Türkçe bilgisi olmalı mı? Ne dersin, olmalı mı?
 
Kayıt
10 Haziran 2013
Mesaj
107
Tepki
105
Faruk bey üstün dil bilgisi takıntınız sizi sorun yaşamaya zorluyor yorumların altındaki imzaya bakarsanız özenerek yazılacak bir cihazla size cevap vermediğimi anlarsınız. Kaldı ki sizin bazı konularda obsesif olduğunuz çok açık. Ders çıkartmak gerekecek birşey varsa yaşınızdan dolayı insanlarla yaşadığınız sorunlardır. Saygılarımla,


iPad 'den Tapatalk aracılığı ile gönderildi
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
Ramiz bey, anladım sorun sizde değil, tüm sorun yazı yazıp yolladığınız makinede. Hatayı makine yapıyor siz değil...

Öte yandan sorun yine sizde değil sorun bende, çünkü size göre bende obsesif takıntı durumu var. O yüzden siz Türkçeyi yanlış kullanıyorsunuz. Böylece hatayı siz değil ben yapıyorum. Ben size göre obsesif olunca siz yanlış yazıyorsunuz...

Gencecik yaşınızla, ömründe hiç maganda görmemiş biri olarak inanılmaz hayat tecrübenizle ne güzel teşhisler yapıyorsunuz öyle.

Bir teşhis daha yaptınız; Faruk Çağla yaşından dolayı insanlarla sorunlar yaşıyor... Psikiyatri diplomanızı nereden aldınız?

Siz hiç yaşlanmayın ve insanlarla yaşlılık yüzünden böyle sorun yaşamayın lütfen. Bu dünyayı genç olarak terk etmeye bakın, çünkü kurtlar kocayınca köpeklerin maskarası oluyor.

Ramiz bey, genç yaşta unutkan olmaya ne deniyor? Erken bunama mı? Bir soru sormuştum cevaplamayı unutup bendeki hastalıklardan bahsetmeye başladınız.
Cevaplamayı unuttuğunuz soruyu tekrar sorayım;
Grafikerin Türkçe bilgisi olmalı mı? Ne dersiniz, olmalı mı?​





 
Kayıt
10 Haziran 2013
Mesaj
107
Tepki
105
Bakın Faruk hocam Türkçe bilgisi olmamalı demiyorum. Konu yeterince amacından saptı zaten. Olmalı diyerek sonlandırmak istiyorum. Yalnız burada size karşı amacım saygısızlık değil bunu belirtmek istiyorum sadece fazla ince düşünüyorsunuz, yine de yorumlarınız için teşekkür ederim iyi akşamlar diliyorum..

Note 2 Cihazımdan Tapatalk ile gönderildi.
 
Yukarı Alt