Grafikerlerin ve Ajansların Sıkıntıları Nelerdir?

Serkan Baysal

Altın Üye
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
10 Haziran 2008
Mesaj
2.204
Tepki
76
Grafikeri grafikerliğinden bezdiren, ajansı ajanslığından bıktıran, bu ilişkileri yozlaştıran, bu mesleği berbat eden ETKENLER ve SEBEPLER nelerdir?

Ben Grafikerim diyenlerin NE DERTLERİ VARDIR? NE SORUNLARI VARDIR? NE ŞİKAYETLERİ VARDIR? ONLARI MUTSUZ EDEN ŞEYLER NELERDİR?

Lütfen herkes bu konudaki görüşlerini, yaşadığı sıkıntıları kısa da olsa yazarsa belki bazı gerçekler gün ışığına çıkar. Belki o zaman bugüne kadar yapılmayan bazı şeyler yapılabilir. Belki hakkımızı savunabilir ve sonunda alabiliriz…

Bunlar sorgulanmalı, çözüm yolları bulunmalıdır.

Şimdiden hepinizin eline sağlık…

Saygılar..
 

Sedat Gül

Graphic Desing
Altın Üye
Kayıt
18 Temmuz 2008
Mesaj
2.054
Tepki
141
Herşeyden önce dik durmak gerekir, para kazanacağız diye müşterinin her isteğine
evet demek çok saçmadır, bir hasta doktora gittiğinde nasıl davranıyorsa reklama ihtiyacı olan insanda bu işi yapanlara öyle davranması gerekiyor.
bütün bu işi yapanlara tek sözüm var, KURALLARINIZI EN BAŞTA BELİRLEYİN
sonra geri dönüşü çok zor oluyor
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
Ajanslarınkini bilemem.

10 maddede grafikerler ne yapmalı?

1-Grafikerler mesleklerinin ilkelerini ve sınırlarını iyi belirlemeli.

2-Mesleklerinin onuruna, haysiyetine sahip çıkmalı.

3-Meslek dışındaki zararlı etkileri tespit edip, önlem almalı.

4-Meslek içindeki mesleğe zarar veren unvanı grafiker olan bilinçsiz kişileri bilinçlendirip, onları yararlı hale getirmeli.

5-Grafiker sorunları ve isteklerini her fırsatta her medyaya iletmeli. Tartışılmasını sağlamalı.

6-Kesinlikle ama kesinlikle bir çatı altında toplanıp, tek tek kırılmamak için bir arada ve tek vücut halinde, BİRLİK şeklinde bulunmalı.

7-Bu birliğe engel olacak etkilere karşı ortak tavır almalı.

8-Grafikerlerde işçi ve amele zihniyeti değil, tasarımcı ve sanatçı zihniyeti yerleşmeli.

9-Bu konuya 1-2 kişiden çok daha fazla grafiker ilgi duyup yazmalı.

10-Eğer yazmıyorlarsa, demek ki sorunları yoktur, sorunlarla karşılaşınca da durumlarından şikayet etmeye hakları olmamalı.
 
Kayıt
9 Ağustos 2008
Mesaj
6
Tepki
0
Merhabalar. Ben forumumuza Azerbeycandan katılıyorum. Eğer izniniz olursa ben de fikirlerimi belirtmek isterim. Öncelikle aslında Azerbeycanda durum Türkiyede olduğundan daha kritik. Burada grafiker diye çalışan her kes evindeki bilgisayarıyla photoshop,corel öğrenip işe başlayan kimselerdir. Ve bir kaç yıldan beri bu işi yaptıkları için tecrübeli adlandırılarak ayrıcalıklı olmuşlardır. Anlıyacağınız bunların arasından sıyrılmak üniversiteyi yeni bitiren bir genç için çok zordur. Burda grafiekerlerin ortalama maaşı 200-300 dolardır. Yeni başlayanlar için 100-150. İşe almak için 1 ay parasız çalışıp göze girmek gerekir, herkese gülümsemen gerekir, hoşlanmadığın kimse bile olsa onunla kaynaşmalısındır, olmadı bir bahaneyle atarlar. Ben bu sene bitirdim üniversiteyi hala bu sorunlara bir çözüm bulup da işe başlayamadım. Acaba zamanında üniversiteye gitmeyip de proqramdami ustalaşmalıymışım?

NOT: Türçemde kusurlar olursa önceden herkesden özür dilerim arkadaşlar!
 

Serkan Baysal

Altın Üye
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
10 Haziran 2008
Mesaj
2.204
Tepki
76
Sayın noatabu;

Türkçeniz gayet anlaşılır ve okunaklı.

Anlattıklarınızda kısmen bizim yaşadığımız sorunlar gibi. Fakat siz doğru olanı yapmışsınız. Üniversite okumuş, bu işin temelini öğrenmiş ve mantığını kavramışsınız. Piyasaya programı bilen ama tasarımı ve bu işin kültürünü bilmeyen kişiler gibi değil, bu işi meslek olarak kabullenen ve işini profesyonel olarak yapmak isteyen biri olarak atılmaya hazırlanıyorsunuz. Kendinizi hiç bir zaman o kişilerle aynı kefeye koymayınız. Öyle olmadığınızı ve bu işi bildiğinizi önce kendinize daha sonra işverene ispatlamanız gerekir.

Programlarla ilgili eksiklerinizi forumumuz aracılığı ile giderebileceğinze inanıyorum. takıldığınız yerleri mutlaka sorunuz. Grafik tasarımla alakalı teknik bilgilerde forumuzda mevcuttur. Tamamına göz gezdirin. Gelişiminizde katkısı olacağına inanıyorum.

Saygılarımla.
 
Kayıt
17 Mart 2008
Mesaj
3.270
Tepki
100
@noatabu
merhaba noatabu;
aslına bakarsanız söylediklerinizle türkiyedeki uygulamaların pekte farkı yok.
bunun için çok sebep ve sonuç sıralanabilir. bunun tek çözüm kaynağı olarak, devleti ve ilgili kurumları görüyorum.
tabii birde dernek gibi bir çatı altında birlik olunmalı.

üniversiteye gitmekle tabiiki iyi yapmışsınız.
ama burada çözüm ne üniversitedir. nede belli bir programda kendinizi yetiştirmek.
burada çözüm tamamen kendinizi yetiştirmek ve kabiliyetiniz varsa bunu açığa çıkarmaktır.
saygılar...
 
Kayıt
25 Haziran 2008
Mesaj
1.278
Tepki
4
Grafikerlerin sıkıntısı aslında kendinden kaynaklanıyor. Neden?
Çünkü, bigisayarı bilen (ve bazı grafik programlarını bilen) kendini bu işe verdi. Piyasada ismi olan bir meslek ve gençleri çeken, geleceği olan bir meslek. Dolayısıyle bu mesleğe yönelen genç arkadaşlar bu işin özünü kavramadan piyasayadan isteklerini sıralamaya başlıyorlar. Kendini geliştirmeden, tasarım yapamadan, gelişi güzel şekil yazı resim, çizim ve görsel kullanarak bu işi ben de yapıyorum diyerek nice usta grafikerlerin hakkını yiyen yüzlerce arkadaş var. Hak yiyen arkadaşlar hakkı yenildiğinde BİRLİK olalım diye bağırmaya başlıyorlar. Bu reva mıdır?
İyi grafik tasarımcı hiçbir yerde ezilmez, sanatçı kimliği ön plana çıkar ve saygı duyulan bir konumda olur.
Önce herkes kendini kontrol etsin. MAC bilmeyen (duymamış), hiç matbaaya dahi uğramamış, Pantone kullanamayan insanların grafikerim demesinden kaynaklanıyor sorun...
 
Kayıt
9 Ağustos 2008
Mesaj
6
Tepki
0
@Serkan Baysal

Tekrar merhebalar, yazdıkalrınızı büyük bir dikkatle okudum, benim için çok deyerli ve yararlı bilgiler vermişsiniz. Bunun için teşekkür etmek istiyorum.Kafamdakı bir çok soruya cevap bulduğumu bilmenizi isterim. Forum gerçekten de grafikerlik mesleği açısından deyerli bir kaynak. Ben aranızda olmaktan mutluyum. Aslında samimi olmak gerekirse söylediklerimi ve mesleki sorunlarımı anlayan ve mantıklı yanıtlar veren kimselerle konuşmak beni rahatlattı.

Teşekkürler sayın Serkan Baysal!
 
Kayıt
9 Ağustos 2008
Mesaj
6
Tepki
0
@Emine Şahin

Sayın Emine Şahin, söyledikleriniz doğru ve ciddi konular. Eminim buradakı her kes de buna katılır. Benim fikrimce, aslında Türkiyeyle buranın farkı çok. En önemlisi grafikerlik diye bir mesleğin olduğundan çoğu kimsenin haberi yok Bizde grafik tasarım fakültesi olan sadece bir üniversite var. Bu alanda çalışan ve üniversite mezunu kimse yok. En kötü yanı da bu işi yapan insanların "bu işi yapmak için üniversiteye ne gerek var" demesi. Tabii burada insan biraz niye okudum diye düşünüyor. Ama ne güzel ki, sizler gibi insanlarla bilgi ve fikir paylaşma şansım var. En azından doğru yolda olduğunu anlıyor insan.

Saygılar!
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
@noatabu

Sayın Noatabu;
Ben Azerbeycan'da, Baku'da 1997 yılında 11 gün kaldım. Nerimanov caddesinde Eldar Kurbanovun resim atölyesinde yattım. Sonra Ekologia Lisesinde (Tramway son durağının orada) sergi açtım, konferans verdim. Gençlere Grafik tasarım üzerine seminerler verdim. En iyi soruyu soran 3 öğrenciye kalem hediye ettim.

Her akşam bir devlet görevlisi veya milli eğitim bakanlığından bir yetkili 10 kişilik heyet ile bana akşam yemeği ısmarladı. 10 gece boyunca elinde minik bir vodka kadehi ile şerefime konuşmalar yapıp beni çok iyi ağırladılar. Her bir konuşma 15 dakika sürüyor, bu arada etler soğuyordu.

Ben de daha sonra Istanbul'a gelen bir azeri grafiker kardeşime köm eyledim (yardım ettim) ve kendisine Istanbul'da iş buldum. Kendisi St. Petersburg resim ve grafik okulunun bitirmiş çok iyi bir grafik sanatçısıdır. Şimdi burada 2.000 dolardan fazla maaş almaktadır. Istanbulda yüz bin dolarlık ev almıştır. Dostluğumuz sürmektedir.

Ben Baku'da THY bürosunun olduğu binada Ressamlar İttfaqında (Ressamlar Birliğinde) bulundum. Karşısında Baku Art Centerda Rafael ile Azerbaycan sanatı haqqında fikirleştik. (konuştuk) . Amerikan sanat modasının etkisindeydi, ve her şeyi Amerikaya göre belirliyordu. Bildikleri tek şey Rus kültürü kötü, Amerikan kültürü süper idi. Avrupa kültürünü ve sanatını hiç bilmiyorlardı.

Azatlık (Hürriyet) meydanında yeni kurulan reklamcılık fuarını gezdim.

O zaman Hayder Aliyev president (başkan) idi. Ben Azeri ve Rus gençlerini çok cevval, çok meraklı ve çok kültürlü gördüm. Türkiyeli gençlerden daha fakir (yoksul) ama daha kültürlü ve öz güvenleri yüksek gördüm.

Reklamcılık sadece teknik araç gereç ve out-door (açık hava reklamcılığı) ve tabelacılık olarak görülüyordu. Reklamcılık eşittir teknoloji gibi görülüyordu. Fikir ve yaratıcılık önemli değildi.

Tek gördüğüm mükemmel reklam ; TOYOTA "keyfiyetli otomobil" reklamı idi.

Reklamcılık ve grafikerlik; Eqipmanı ve aleti alırsın, grafiker olursun diye görülüyordu. Bu, Türkiye'de de genel olarak böyledir... Bu tamamen bir şark (doğu) kafasıdır. Kaçkınlar (göçmenler) geldi Baku bozuldu diyorlardı. Para mafyada vardı, kültür ise fakirlerde vardı.

Gazeteler ve dergilerdeki muhteşem grafik tasarımları ise Azeri grafikerlerin yerine Rus grafikerleri yapıyordu.

1-Şimdi de Azerbeycan'da Rus grafikerler daha çok iş yapıp, daha kaliteli iş yapıp, daha çok para mı kazanmaktadır?

2-Halen Moskova ve St.Petersburg grafik eğitimi ve fakülte için cazibe (çekim) merkezi midir?

3-Benim bu sitedeki tüm yazılarımı bulup onlarda bahsetmiş olduğum konular hakkınızda fikirlerinizi yazmanızı rica ediyorum, münkün müdür?

4-Lütfen ince sanat olan grafik tahsil ve eğitiminizden vaz geçmeyiniz, bu arada teknik ve computer program bilginizi de geliştiriniz. Aynı AT ARABASI gibi düşününüz, iki attan biri topallarsa, aksarsa araba düz gitmez. Tek atlı araba yerine daima çift (double) atlı araba kullanmak gerek. Bunu unutmayınız. Bunu yadınızda tutunuz.

Muhabbetle.

Faruk Çağla
 
Yukarı Alt