Hangi Vektör Programı?

Corel Draw mı? yada illustrator mü?


  • Toplam katılım
    498
  • Poll closed .
Kayıt
17 Ocak 2008
Mesaj
769
Tepki
6
bence ulead video studio :)

yani photoshopun burda pek alakasi oldugunu sanmiyorum
Ancak bu anket degismeli diye dusunuyorum artik corelmi illustratormu diye tartisilmali ve fikrimizi soylerken su sebepten dolayi corel veya sundan dolayi illustrator dersek daha iyi olur :) ancak elmayla armudu tartisirken patlican kizartmasida guzel oluyo demek tuhaf ? :D
 
Kayıt
7 Ağustos 2009
Mesaj
157
Tepki
1
corel üstüne çıkılamaz freehand corel yanında program degil kullananlar kızıcak ama ben aynı zamanda baskı makineside kullandıgım için freehand yüzünden ilimde patlayan işlerin sayısı çok fazla tabiki bende dikkat eksikligi bilgi eksiklide var ama corelde böyle bir sorun yok kullanımda daha kolay
 
Kayıt
11 Nisan 2009
Mesaj
13
Tepki
0
bu anket yanlış olmuş kanımca çünkü herkes kendi kullandığı programa oy veriyor kaç kişi bu programların hepsinide kullanıyor ki bu anket en çok hangi program kullanıyor şeklinde olmalıymış ben corel kullanıyorum çokda memnunum kısa tuşlarına ve işlevlerine hakim olduğumdan kafamda tasarladağım şeyi uygulamakta zorluk çekmiyorum pratik bir şekilde her istediğimi yapıyorum allaha şükür ama diğer programları kullanmadım tabiki öğrenmek kullanmak gerek aradaki farkı ozaman anlar insan yoksa nerden bileceksin hangisi daha iyi...
 

hastam

Üye
Kayıt
3 Eylül 2009
Mesaj
92
Tepki
0
ıllustrator Freehand kadar eski bir program. Corel hepsinden genç ama çok daha yetenekli. Hemen hemen her ikisini de barındırıyor. Customl'lar harika. Daha ne olacak. Tek kelimeyle Corel.
 

Erkan Nehir

Grafik Tasarımcı & Ressam
Uzman Üye
Kayıt
10 Ocak 2010
Mesaj
2.523
Tepki
53
@Cengiz Ünal
Kullanım alanlarına göre ikisi bambaşka programlar. Bence Corel Draw ile photoshop'u kıyaslamak doğru değil. Kullanım alanları çok farklı. Photoshop ile gazete dergi vs. yapmak mümkün olmazken corel draw ile bu tür şeyler ve vektörel logolar vs. kolaylıkla yapılabilir. Öte yandan photoshop, Corel Draw kullanırken bazı efekt ve görsel düzenlemeleri için yardımcı program olarak kullanılabilir. Birbirini yerine göre tamamlayan programlar.
Örneğin aşagıdaki çalışmayı Corel Draw+Photoshop kullanarak yaptım.

 

GürhanErkal

Altın Üye
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
22 Aralık 2009
Mesaj
444
Tepki
43
Herkes tabiki daha rahat kullandığı programı övecek ben de zamanında freehand kullanırdım. Elbette freehand diyeceğim. Ama corelde kullandım. Az çok biliyorum diyebilirim. Zamanında corelle başlayabilecekken direk fh'ye yönelmemin nedenini anlatırsam sanırım neden freehandin daha iyi bir uygulama olduğunu anlayacaksınız. Zaten x4 ile fh mx i karşılaştırmak abesle iştigal. Freehandi ya corel 11 ya da 12 ile karşılaştırmanız gerekir.

Teknik üstünlüklere hiç girmeyeceğim elbette özellik çokluğu ve bazı üstünlükler yönünden 6 sene önce piyasaya elvade demiş fh'yi corel kat ve kat geçmiştir.

Son 2 seneyi saymazsak Tr de sektörde lider kuruluş ve calışanlar fh kullanır= Kullanım çokluğu veri bolluğu

Coreli bazı çok yönlü çıktıcıları, camcıları birazda dijitalcileri saymazsak daha küçük ve zayıf işletmeler kullanır. Büyük ajans ve işletmeler FH'yi kullanır yada kullanırdı:) (fh ile birlikte quark kullanılırdı. Artık ai ve id kulanılıyor)

Tasarım anlamında bir fark olmamasına (zaten tasarımı grafiker yapar program bi halt yiyemez) rağmen GSF'li, eğitimli yada kendini eğitmiş tasarımcıların ezici çoğunluğu Fh kullanır. Alaylı bile diyemeyeceğimiz bir çok bilgisayar operatörününde çoğunluğu corel kullanır. İstisnalar kaideyi bozmaz. Bu kullanım farkı otomatikmen üstünüze yapışır. Söz gelimi iyi bir ajansa gidip corel kullanıyorum derseniz %90 ihtimalle size önyargılı davranırlar.

Tabi diyeceksiniz kardeş bunlar programla ilgili değilki evet değil gibi gözüküyor ama çok ilgili. Bu yukarıda saydığım durumlar ister istemez işinizide etki edecek. Atıyorum piyasayı bi tarafa atarsak düz mantıkla mac ve fh kullanan bir işletmenin rahatlıkla corel ve pc kullanan bir işletmeye göre çok daha iyi olduğuna, çok daha iyi maaş alabileceğinizi en önemlisi de tasarımınızı geliştirebilecek bir ortama girdiğinizi düşünebilirsiniz. İnanın ben tersi ihtimalin çıkma ihtimaline bile hiç rastlamadım:)

Şöyle düşünün bir işletme dünyanın parasıyla bir yayınevi açıyor yada dergi çıkarıyor ve temel program olarak coreli kullanıyor. Bu şu anlama geliyor bunun için en küçük bir araştırma bile yapılmamış ciddiye alınmamış. Türkçe tireleme desteği olmayan lens gibi hala çağdışı yollar kullanan, pdfi zar zor düzgün çıkartan bir programla nasıl kitap, dergi yaparsın inanılır gibi değil. Ha sadece vektör çizim olsa tamam orada bir alternatiftir derim. Ama çoklu sayfalı işlerde corel ve hatta hala fh kullanılması bir bilinçsizliğin eseridir.

Ben sonuç olarak ne ai, ne corel, ne fh diyeceğim. Bugün günlük ajans-yayım işlerine en iyi giden program indesigndir. Geçenlerde okudum adobe yetkililieri sektörümüze hayret ediyor. Bir çok işte ai kullanılıyor diye. Daha önce çok konuştuk arkadaşlar geçmişin fh'sini, bugünün corelini gerçek anlamda karşılayan baskıya yönelik işlerde indesign programıdır. Ai gelişmiş çizim, logo, illustrasyon gibi işlerde kullanılır daha çok. Zaten günlük kullanımda görürsünüz ai hızlı ve pratik bir program değildir. Adı üstünde o bir çizim programıdır. Fh ve corel ise tasarım-baskı programıdır. Adobe ise resmi ağızdan der ki. Fotolarınızı ps de logolarınızı çizimlerinizi ai'de yapın tüm bunları id'de birleştirip, montajlayıp, pdf alıp baskıya öyle yollayın.
 

Erkan Nehir

Grafik Tasarımcı & Ressam
Uzman Üye
Kayıt
10 Ocak 2010
Mesaj
2.523
Tepki
53
İşini zamanında bitirebiliyor musun? Müşteri verdiğin işten memnun mu? Paranı istediğin kadar ve zamanında alabiliyor musun? Kullandığın programa hakim misin?
Tüm cevaplar evet ise en kral program senin kullandığın programdır. :)
 

GürhanErkal

Altın Üye
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
22 Aralık 2009
Mesaj
444
Tepki
43
@Erkan_Nehir

O zaman neyin anketini yapıyoruz ki:) Dediğin genel itibariyle doğru tabiki ama birde kulağı tersten göstermek var. Açık ve net corel, fh ve ai'yi aynı kıstasta değerlendirmek yanlış, çok sayfalı dökümanları corel, ai ve fhde çalışmak ise eziyetin, yanlışlığın daniskasıdır.
 
Yukarı Alt