Haziran Ayı yarışma Sonuçları.

Admin

Başkan
Yetkili Kişi
Yönetici
Kayıt
10 Temmuz 2008
Mesaj
132
Tepki
25
1. olan Yarışmacı : polateray (Mehmet Polater)
Jüri Puanı : 25
Çalışma: Görmek için tıklayın


2. olan Yarışmacı : mavi
Jüri Puanı : 21
Çalışma: Görmek için tıklayın


3. olan Yarışmacı : bmd (merve diker)

Jüri Puanı : 17
Çalışma: Görmek için tıklayın


Jüri özel ödülü: Sabahattin Özlü
Çalışma: Görmek için tıklayın





Jüri Değerlendirmesi:

Puanlar Aşağıdaki Numaralara göre verildi.

01. İdcelik
02. cikolatacadii
03. mavi
04. ozlem_acikgoz
05. bmd (merve diker)
06. silverrain
07. Sabahattin Özlü
08. polateray (Mehmet Polater)
09. MehmetDk (Mehmet Harman)
10. kanakan
11. Bull (Mehmet Sırthan)
12. Yakup Kıvılcım
13. kurtsalih
14. derya_d13 (Derya Derince)
15. ceycey35 (ceyhun uzun)
16. krmksz
17. lanetli_86



Ozan Muhammet Candan (Reklam Danışmanı) yorumu;

Merhaba,

Öncelikle yarışmaya gösterilmiş olan ilgi ve katılım beni son derece mutlu etmiştir, bunu şahsım adına belirtmek isterim. Gelecek yarışmalarımızda katılımın çok daha fazla ve renkli geçeceğini daha şimdiden görebiliyorum. Tüm yarışmacı arkadaşlarıma yapmış oldukları çalışmalar için teşekkür ederim. Yeni yapılacak olan yarışmalarımızda yeniden birlikte olmayı ve mesleki anlamda güzellikler yaşamayı arzu etmekteyim. Burada yapacağım puanlama ve değerlendirmeler hiçbir eserin kötü olduğu anlamını taşımamakla beraber çok başarılı çalışmalar olduğu anlamını da taşımamaktadır. Bu nedenle, yarışmacı arkadaşlarım verdiğim değerlendirme puanları için ne çok başarılıyım, ne de çok başarısızım sonucuna ulaşmasınlar. Burada sadece mesleğimizin güzelliğini yaşamak ve bunun karşılığında da bir ödül kazanmaktan başkaca bir amaç bulunmamaktadır. Yarışmacı arkadaşlarım da bu yaklaşımla değerlendirme ve sonuçlara bakarlarsa sevinirim. Değerlendirme ve puanlarım hakkında yarışma sıralamasına göre eserler hakkında gerekli açıklamalarda bulunacağım ve böylece hangi esere neden ve nasıl bir değerlendirme yaptığımı görmüş olacaksınız. Eser sırasına göre başlayacak olursak;

1 numaralı çalışma: 3

Logo olarak çizilmiş olan güneş figürü ve diğer materyallerde kullanılan güneş figürü çok farklı, oysaki bir kurumsal kimlik çalışmasının başlıca amacı işletmeye bir çizgi belirlemek değil midir? Kurum kimliği için belli şekil ve renkler aynı şekilde kullanılmalıdır ki, kurumsallaşma gerçekleşebilsin. Şu durumda bu eser için çok iyi bir çalışma diyemem. Yine de ortada belli ki bir emek ve çalışma var, bu yüzden bir numaralı esere üç (3) puan vermiş bulunmaktayım…

2 numaralı çalışma: 2
Çalışmada hazır figürlerin kullanıldığını düşünüyorum. Bir kurumsal çalışma yapılacaksa eğer, hazır figürlerden, clipartlardan faydalanmak ve kullanmak hiç doğru bir şey değil. Kendimiz çizmeli ve gerçek bir grafik tasarım ortaya çıkarmalıyız. Bu çalışmaya verdiğim puan iki (2)

3 numaralı çalışma: 6
Bu çalışmayı çok beğendim, sade ve güzel, renk tonlamaları çok yerinde. Fakat bir logo çalışması yapılırken özellikle açık hava uygulamalarında uygulanabilirliği bence en ön planda tutulması gereken konuların başında geliyor. Bu tür bir çalışmanın açık hava çalışmalarında, tabela, iç yönlendirme v.s. işlerde çok fazla kullanılır olduğunu düşünmüyorum. Örnek olarak bu çalışmanın bir krom çalışmada kullanılması oldukça zor görünüyor. Bu çalışma için verdiğim puan altı(6)

4 numaralı çalışma: 2
Yine bu çalışmada da hazır figürlerin kullanıldığını düşünüyorum. Bir kurumsal çalışma yapılacaksa eğer, hazır figürlerden, clipartlardan faydalanmak ve kullanmak hiç doğru bir şey değil. Kendimiz çizmeli ve gerçek bir grafik tasarım ortaya çıkarmalıyız. Bu çalışmaya verdiğim puan iki (2)


5 numaralı çalışma: 7

Bu çalışmada, ikinci çalışma, yani sağda olan çalışmayı başarılı buldum. Fakat burada da karşımıza yine açık hava uygulamalarında ne kadar kullanılabilir olup olmadığı çıkıyor. Fakat yine de tamamen uygulanamaz bir çalışma değil. Bu çalışmaya verdiğim puan yedi (7)

6 numaralı çalışma: 2

Bu çalışma son derece vasat bir görüntü izlenimi verdi bana. Çalışmaya verdiğim puan iki (2)

7 numaralı çalışma: Jüri özel ödülü

Bu çalışmada gördüğüm emek ve harcanan zaman beni bu çalışmaya puan vermekten kaçınmamı sağladı. Belli ki uzunca bir zaman harcanmış çalışmanın ortaya çıkması için. Renkler ve kompozisyon hoş olmuş. Fakat yine aynı konuda yazacağım, açık hava reklam uygulamalarında neredeyse uygulamak mümkün değil. Bu yüzden çalışmaya puan vermek yerine jüri özel ödülü ile ödüllendirilmesi taraftarıyım…

8 numaralı çalışma: 9

Bu çalışma gerçekten de profesyonelce hazırlanmış ve düşünülmüş bir çalışma. Eksik bir tarafını görmüyorum. Renkler konusunda hemfikir olmamakla beraber, yapılmış olan çalışmalar içerisinde en güzel olanı diye düşünüyorum. Açık hava uygulamalarında kolayca uygulanabilir ve hiçbir sıkıntı yaratmaz. Tam olarak bir kurumsal çalışma diyebiliriz. Daha güzeli yapılabilir mi? Elbette ki yapılabilir, fakat mevcut çalışmalar arasında bir adım öne çıkan bir çalışma. Arkadaşımıza bu başarılı performansından dolayı teşekkür ederim…

9 numaralı çalışma: 6

Bu çalışma da beğendiğim çalışmalardan birisi fakat sanki bir yerlerden esinlenme var gibi geldi bana, diyeceksiniz ki, tasarımın bir sonu yok mu? Tüm çalışmalar biri birine benzeyemez mi? Elbette ki benzeyebilir, anımsatabilir ama neticede bu en az şekilde olmalı veya hiç olmamalı diye düşünüyorum. Bu çalışmaya puanım altı (6)

10 numaralı çalışma: 4

Bu çalışmamız bir otel logo çalışmasından ziyade daha çok bir emlak veya gayrimenkul firmasını anımsattı bende. Çalışmaya verdiğim puan dört (4)


11 numaralı çalışma: 2

Çok vasat bir çalışma olduğunu düşünüyorum. Bu çalışmaya verdiğim puan iki (2)


12 numaralı çalışma: 5

Bu çalışma genel anlamda güzel olmasına rağmen, yine mevcut çalışmalardan ve daha önce yapılmış olan logo tasarımlarından bir esinlenme olduğunu düşünüyorum. Bu çalışma için verdiğim puan beş (5)

13 numaralı çalışma: 3

Bu çalışmanın da çok vasat bir çalışma olduğunu düşünüyorum. Bu çalışmaya puanım iki (2)



14 numaralı çalışma: 2

Yine bu çalışma da vasat bulduğum çalışmalardan birisi. Bu çalışma için de verdiğim puan iki (2)


15 numaralı çalışma: 2

Yine vasat bir çalışma. Verdiğim puan iki (2)



16 numaralı çalışma: 5

Bu çalışma da ise güzel bir çalışma ortaya çıkarmak için emek harcandığını düşünüyorum. Bu çalışmaya verdiğim puan beş (5)



17 numaralı çalışma:

Bu çalışmanın da vasatın üzerine çıkamadığını düşünüyorum. Bu çalışma için puanım iki (2)

Sekiz numaralı yarışmacı : 9
Beş numaralı yarışmacı : 7
Dokuz ve altı numaralı yarışmacılar : 6
Yedi numaralı yarışmacı : Jüri özel ödülü



Sonuç olarak güzel bir konu ve güzel bir sektör için daha iyi çalışmalar da ortaya çıkabilirdi diye düşünüyorum. Bundan sonraki yapılacak olan yarışmalarımızda katılımcı arkadaşlarımızın daha özenle ve daha özverili bir şekilde çalışma içerisinde olmaları en büyük temennimdir. Yeni yarışmalarımızda yine birlikte bu güzellikleri yaşamak umuduyla, hoşça kalın…

Tüm yarışmacı arkadaşlarıma mesleki yaşamlarında başarı dolu günler dilerim…

Saygılar…

______________________________


Melih yongacı ( Grafik Tasarımcı) yorumu;

Selam,

Haziran ayı kapsamında site üyelerine sunulan konsept gereği ortaya çıkan 17 çalışmayı kendimce değerlendirmek istiyorum.

Öncelikle tasarımların her birinin özgün çalışmalar olduğu düşüncesiyle konuya yaklaşıp her bir çalışmayı konsepte uygunluğu çerçevesinde ele alıp incelemek gerekiyor.

Bu anlamda hazırlanan kurumsal kimlik çalışması kapsamında öncelikli olarak logotype tasarımının ele alınması gerektiği ve site üyelerine yönelik olarak sunulan brifte de belirtildiği gibi,

- Logotype tasarımı ve bu tasarımın basılı bir materyal üzerine ( Kartvizit, Antetli vb. ) uygulanması.

Yaklaşımından hareketle değerlendirmeleri bu bakış açısı ile yapıyorum. Çalışılan ve gönderilen tasarımlar arasında brife uygun olanların yanında abartıya kaçmış, konuyla ilgisi olmayan, salt göndermiş olmak düşüncesiyle hazırlanmış çalışmaların da olduğunu gözlemledim. Arkadaşlardan istediğimiz bir çalışmayı tasarımın dışında uygulama olarak otel malzemeleri üzerinde göstermeleri bence konuya biraz abartılı yaklaşmalarından başka bir şey değildir. İstenen neyse öncelikli olarak o verilmeli sonrasında konuya yönelik olarak götürülecek önerilerin ve müşterinin isteklerinin doğrultusunda aplikasyona yönelik çalışmaların da hazırlanması iş akışının doğru yönlendirilmesinin yanında en önemlisi de doğru bir satış ve pazarlama politikasının oturması anlamında bir reklam ajansı ve o ajansta çalışmalarını sürdüren bir grafik tasarımcı için temel öncelik olmalıdır.

Ne kadar çok tasarım sunarsak o kadar çok müşteriyi kazanırız politikası aslında ne yapmak istediğine karar verememiş amatör bir bakış açısına sahip kurumların müşteriyi kaçırmamaya yönelik olarak gösterdikleri bir yaklaşım politikasıdır. Bu anlamda bu tür yaklaşım biçimlerine ve amatör düşüncelere en azından bu yarışma kapsamında yer olmadığını düşünüyorum.

Konuyu daha fazla uzatmadan değerlendirmeye geçiyorum…

Saygılar...

1. Çalışma : 2 Puan.

Aplikasyon çalışması havasında konsepte uymayan bir çalışma tarzı. Müşteriyi kazanmadan aslında biz senin her çalışmana talibiz türünden tipik matbaa tarzı bir yaklaşım. Logotype tasarımı özgün biçimiyle ortada yok. Uygulamalara yedirilmiş şekliyle kendisini göstermeye çalışıyor.

2. Çalışma : 3 Puan.

Çalışma konsepte uygun olarak hazırlanmasına karşın ( logotype ve antetli kağıt ) sanatsal bir etkinlik yaratamamış. Daha çok çocuksu bir hava tasarıma hakim olmuş. Herhangi bir çocuk ürününe daha çok yakışır.

3. Çalışma : 7 Puan.

Bu tasarım eğer herhangi bir yerden esinlenme değil de özgün bir çalışma ise ki kesin emin değilim özgün bir çalışma olduğu varsayımından hareket ediyorum, esinlenme bile olsa iyi bir esinlenme olmuş, eğer özgün bir çalışma ise konuya cuk oturmuş. Konsepte uygunluğu güzel. Grafik ögelerin kullanımı profesyonelce, POP malzemeye uygulaması noktasında herhangi bir sorun yok. Bu anlamda bu çalışmanın profesyonel bir bakış açısıyla ve çağdaş bir otelcilik yaklaşımını benimsemiş bir düşünce biçimi ile hazırlandığını, bu çalışmanın tipografisi gereği güneşsiz bile kullanılabileceğini düşünüyorum.

4. Çalışma : 2 Puan.

Vasat.

5. Çalışma : 5 Puan.

Arkadaş çok uğraşmış çalışmasını takdir ediyorum ama başta da söylediğim gibi boşuna uğraşmış. Kullandığı grafik ögeler hemen bir çok yerde bulunabilir türden. Orta karar bir çalışma diyebiliriz. Verdiğim puan emeğinin karşılığıdır.

6. Çalışma : 3 Puan.

Çalışma konsepte uygun ama sektöre uygun değil. Düğme üretisicis bir firmaya hazırlanmış havası var. Merter’de bulunan matbaalardan çıkmış görünümü yansıtan bir çalışma.

7. Çalışma : 1 Puan.

Renk seçimi inanılmaz derecede kötü. Çamur gibi bir renk. Hiçbir tasarımda uygulanmayacak bir renk kombinasyonu.

8. Çalışma : 8 Puan.

Takdire şayan bir çalışma tarzı, yaklaşım biçimi ve bakış açısı. Arkadaşımız kendisinden istenilenin çok üzerinde bir performansla bizlere bir çalışma sunmuş. Hatta brifte belirtilmeyen POP malzemelerini bile başarılı bir şekilde uygulamış. Bir de üzerine logotype tasarımının kurumsal hikayesini yazmış. Brifte istenen POP malzemesinin çok üzerinde bir çalışma üretmesine karşın belirttiği bir nokta bence konuyu iyi kavradığını ve müşterinin istediği önemli noktayı yakalayabildiğini yani kısaca müşterinin nabzını iyi tutabileceğini gösteren güzel bir örnek oluşturmuş. Logotype çalışması ilk bakışta biraz karmaşık gibi görünmesine karşın konuya kişisel yaklaşımını eklemesinin sonrasında çalışmalara genel olarak baktığımızda ne istendiğini ve ne verilmesi gerektiğini iyi kavramış bir çalışma ile karşı karşıya kaldığımızı görüyoruz. Kendisini tebrik ediyor, başarılı çalışmalarının devamını diliyorum. 2 puanı kendisini gereksiz şekilde yorduğu ve brife göre çok fazla çalışma ürettiği için kesiyorum.

9. Çalışma : 2 Puan.

Vasat.

10. Çalışma : 1 Puan.

Müteahhit veya Emlakçıya yönelik bir çalışma. Konseptle ilgisi yok.

11. Çalışma : 2 Puan.

Bu çalışmayı hazırlayan arkadaş bu kadar çok palmiye ağacını kullanarak ne yapmak istemiş anlayamadım. Sanırım otel sahibinin arap olduğunu düşünüyor. 5 yıldızlı bir otelden anladığı sanırım güneş ve palmiye ağacı… Vasat bir çalışma.

12. Çalışma : 1 Puan.

Yeşil ve Lacivert. İkisi de soğuk renkler. Bir logotype tasarımında üstelik te adı Sunlife olan bir otelin logotype tasarımda kesinlikle seçilmemesi gereken renk kombinasyonu. Vasat ötesi bir çalışma.

13. Çalışma : 1 Puan.

Vasat ötesi.

14. Çalışma : 5 Puan.

Bu puanı palmiyesiz olan çalışması için veriyorum. Palmiye ve güneş tropik bir adadaki herhangi bir otel için çok kullanılan sıradan bir ikili.

15. Çalışma : 1 Puan.

Arkadaş sanırım yazılan briften hiçbir şey anlamamış. Çorap etiketi türünden bir çalışma hazırlamış. Başka bir yorum yapmıyorum. Bu puanı da arkadaşın konuya iyi niyetli yaklaşım gösterip bir çalışma göndermiş olması nedeniyle veriyorum.

16. Çalışma : 6 Puan.

Deniz, kum ve güneşlik olan logotype çalışmasına bu puanı veriyorum. Diğer çalışmalarını dikkate almıyorum. Yine palmiye hay allah…

17. Çalışma : 2 Puan.

Sıradan bir çalışma.

______________________________


Faruk ÇAĞLA (Grafik Tasarımcı) yorumu;


GEREKÇELİ KARAR;


1 ve 2 no lu esere 5 puan verdim. 1 no lu eser de şemsiye, bulut ve güneşten oluşmuş figüratif logoyu güzel buldum ama altındaki eğri ornament süslemeyi fazla abartı ve gereksiz ekleme olarak değerlendirdim. Sun Life Tipografisini basit ve yalın bulmakla beraber hiçbir orijinallik göremedim, hele üzerindeki taç gibi süslemeyi yine gereksiz bir kalabalık olarak gördüm.

BU logonun kartvizit versiyonları berbat bir biçimde yine gereksiz güneş tekrarları ve ve abartılı süslemelerle dolu. Bu kardeşimiz küçük alanları iyi değerlendiremiyor sıkış tepiş dolduruyor.

Daha geniş alanlarda çok daha başarılı veya alan büyük olunca dolduramıyor ve ferah kalabilmiş. Bu nedenle yüzde elli başarılı görerek 5 verdim.

2 nolu esere de 5 puan verdim.Her iki çeşit çalışmasını da inceledim. İlk çalışmasındaki Tipografi inanılmaz kötü bir font, bence bir otele yakışmayacak kadar kalın ve sert. Sanki gazetenin haber başlığı gibi. Güneşin içindeki S harfi Gotik ve çok ağdalı bir klasik. Sunlife Resort Otel yazısı ile uzaktan bileuyumlu değil. O klasik S nin altına antik bir yazı mesela Bir Garamond, bir Trajan pek ala uyumlu dururdu.Hele dağ mıdır nedir, eğimli yatay ve tümsek çizgiyi hiç sevmedim. Rengi de sarı olunca sanki çöl tepesi gibi duruyor, Çöldeki otel izlenimi veriyor.

Çok sarı renk kullandığını fark eden sanatçı, ikinci çalışmasında deniz fikrinden hareketle mavi renge yönelmiş ve bence de çöl sıcaklığından sonra iyi de etmiş. Ama kartvizitte ipin ucunu kaçırmış, maviyi abartmış.

Her iki çeşit çalışmada kayda değer bir kompozisyon ve istif yerleştirmesi, grafik bir oyun, bir buluş göremedim, sınıfta kalmaz ama iyi de sayılmaz, bu yüzden 5 verdim.

5 nolu çalışmaya ve 14 no lu çalışmaya da 5 puan verdim.

5 nolu çalışma iki çeşit tasarım halinde. İlk versiyondaki logoyu beğendim fakat resort hotel yazısı ana logodan ayrı düşmüş bu büyük bir kusur ve o yüzden büyük puan kırdım. Resort yazısı ve yıldızlar logonun üst bölümüne yerleşebilirdi veya alttaki 5 adet deniz çizgisi 2 veya 3 çizgiye indirilip oraya yerleştirilebilirdi. Ya da soldaki Marmaris yazısı nasıl logoyla bütünlük sağlamış ise resort otel yazısı kırmızı şemsiyenin yanına Marmaris lezzetinde konulabilirdi. Resort otel yazısının ayrı düşmesi canım tasarımı berbat etmiş , antetli ve zarf tasarımlarındaki güzelliği bozmuş.

İkinci versiyondaki başarı çok daha yüksek. Özellikle logo çok başarılı. Bu tasarımcı soldaki versiyonu yollamayıp sadece sağdakini yollasaydı benden 8 numara alırdı. Ama soldaki acemiliği sağdaki ustalığını kapatmış. Sağdaki çalışmada sadece logoyu ve zarfı beğendim.

Bu kardeşimize 6 vermek içimden geliyor ama yapmaması gereken hatalar yapmış, 5 vererek uyarıyorum.

14 no lu yarışmacıya da 5 puan verdim. İki çeşit logo yapmış, bir palmiyeli biri palmiyesiz versiyonlu. Her iki versiyonda da deniz çizgisi ortak. Aynı patlıcandan iki çeşit yemek yapmasını biliyor.Palmiyeli versiyondaki Turuncu güneş rengi daha koyu olmalıydı, beyaz Tipografi okunmuyor. Palmiyeli versiyonda yeşil renk çok ağır basmış, sanki Hotel Sun Life değil Hotel Palm Life gibi etki veriyor. Sağdaki antetlide alttaki turuncu alan çok abartılmış, çok daha az yer kaplamalıydı, çünkü yukarıdaki turuncu alan zaten yeterince göz alıyor. Alttaki kalın turuncu bence yukarıdaki logoyu da öldürmüş. Usta grafiker bu leke dengelerini gözetirdi. Soldaki çalışma ise çok vasat. BU kardeşimizin hakkı 4 ama teşvik olsun diye 5 verdim

8 nolu katılımcıya 7 puan verdim. Logosundan tişörtüne kadar tam bir kampanya tarzı profesyonel bir çalışma tarzı gördüm. Turuncu ve lacivertin çok güzel bir uyumunu sergilemiş.

Bu kardeşimiz logo ve tipografi konusunda fazla iddialı değil, fakat istif ve leke dengesi bakımından zevk sahibi. Tıkış tıkış değil, ferah ve dengeli bir kompozisyon kurma yeteneği var ki bunu çok taktir ettim, 8 puan verip vermemekte tereddüt ettim.

Bir logo çeşidi daha görebilseydim 8veya 9 verecektim. Ama tebrik ederim.

3 nolu tasarımcıyı tebrik ve teşekkür ederim. 8 puan verdim. Bir tek logo ve bir tek çalışma yollamasına rağmen gerek sadece 2 renk kullanması ve gerekse hiç abartıya ve zorlamaya kaçmadan her şeyi yerli yerinde kullanması bakımından çok beğendim. Hem logonun alan değerlendirmesi ve figür-tipografi ilişkisinin mükemmeliyeti açısından, hem bu logonun değişik formatlardaki 3 değişik yüzeyde çok akıllıca yerleştirilmesi bakımından takdir ettim ve 8 puan verdim. Ayrıca logo beni çok etkiledi. O güneş çizimine çok uygun bir font bulunmuş, kutlarım. Usta işi bir çalışma.

Geri kalan yarışmacıları bu yazdığım kriterler dahilinde benzer değerlendirmelere alarak, kendimce uygun gördüğüm puanları verdim. Onları ayrı ayrı açıklamayı gereksiz buluyorum.

Gerekçeli kararımı bildirrir, katılımcıların hepsine teşekkür eder, saygılar sunarım.

Faruk Çağla.

F C
1 nolu eser; 5 puan
2 ..............; 5
3.................8
4................2
5................5
6.................1
7................2
8................7
9................3
10..............2
11.............2
12.............3
13..............2
14..............5
15..............3
16.............3
17.............2
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
Benim gerekçesiz puanlarımın gerekçeli kararımın altına eklenmesini rica ederim.

Gerekçeleri olmasa da hiç olmzsa kime kaç puan verdiğimin bilinmesi gerekli.
Saygılar.
 
Kayıt
11 Nisan 2009
Mesaj
14
Tepki
0
dereceye giren arkadaşları tebrik ediyorum.Fakat jüri üyelerinin yorumları beni üzdü açıkçası.
1.olarak logomda hazır figürler kullanılmamıştır.(ayrıca dereceye giren logolardada hazır figür kullanılmış olma ihtimali yüksek)
2. si ne olursa olsun emek harcanmış çalışmalara kimsenin vasat demeye hakkı yok. bunu emeğe saygısızlık olarak nitelendiriyorum.
saygılarımla..
 

kriptonik

Üye
Kayıt
4 Mart 2009
Mesaj
257
Tepki
1
Yarışmaya katılan tüm arkadaşlara Teşekkür ediyor, çalışmalarının güzelliği için tebrik ediyorum hepsini.. Dereceye giren arkadaşları kutluyorum ve derece alamayan arkadaşların çalışmalarının da bence son derece iyi olduklarını belirtmek istiyorum. Ancak bu bir yarışma ve sadece 4 çalışma derece alabiliyor sonuçta bu 4 çalışmadan biri diğer katılımcı arkadaşlardan birinin çalışmasıda olabilirdi, yani seçilememek hiç kimseyi rahatsız etmemeli.. Sonuçta beğeniler, zevkler göreceli kavramlar bu yüzden herkesin çalışmaları değerlendirme sonuçları farklı olabilir.. Ancak çalışmalar aynı jüri tarafından aynı kriterler aranarak değerlendirildiğinden sonuçta kimseye haksızlık yapılmamış olduğundan emin olabiliriz.. Tekrar tüm katılımcıları tebrik ediyorum...
 

Kerim ÖKSÜZ

Altın Üye
Altın Üye
Kayıt
22 Aralık 2007
Mesaj
1.394
Tepki
19
@ozlem_acikgoz

Bu konuda size katılıyorum özlem hanım jüri üyelerinin değerlendirmelerde bir ayrımcılık yada hata yaptıklarını düşünmüyorum ancak ne olursa olsun emek harcanan çaba sarfedilen hiçbir çalışma için vasat denilmemeli. yapılan çalışma her zaman güzel olacak diye bir kaide yoktur ama vasat yerine yarışmacıyı bir sonraki yarışmaya katılmaya kendini geliştirmeye teşvik edici kelimeler seçilmeliydi diye düşünüyorum. Ayrıca çalışmalarınızda jüri üyelerinin söyledikleri gibi hazır figürler kullanılmadığı açıkça ortada tüm çizimler yapılması kolay ve hazır figür kullanmaya gerek bırakmayacak kadar normal figürler.
Yarışmada dereceye giren tüm arkadaşları tebrik ediyor başarılarının devamını diliyorum

Saygılarımla...
 

Sabahattin ÖZLÜ

Altın Üye
Altın Üye
Kayıt
12 Şubat 2008
Mesaj
193
Tepki
3
Bende bir şeyler demek istiyorum....

Aslında yarışmasının sonucunda değilim ... Sizin gibi yorumlarda takıldım..
Benide çok üzdü. Çok şaşırdım buna.
Juri üyelerinin yaşları ne kadar büyük ya da küçük olursa olsun ... Bu beni ya da bizi ilgilendirmiyor. Sanki Juri Üyeliğinin bilinçinde değilmiş gibi davranışlar sergilenmiş. Bu juri yorumları, Grafik tasarım alanında ne kadar iyi olurlarsa olsunlar, bilmişlik taslamak gibi tavırlar sergilenmiş. Ben bu yum, sen bu sun gibi.. Sanki 2 sn içinde çalışmlara bakıp damgayı vurmuşlar. Akıllarına gelen yorumları yazmışlar gibi.
Ki ben bu juri üyelerini yakında da olsa takip ediyordum. Yazılarını sıkılmadan okuyordum... Ancak bu yarışmada bu tür kalitesiz yorumlar neden yapıldı hala onun şaşkınlığı içindeyim. Yarışmaya katılan öteki arkadaşlar gibi, bende 15 günü aşkın sürede tasaladığım emek harcadığım çalışmaya " Çamur " gibi olmuş deyilip, 2 satır bile tutmamış yorum yapılmış. Juri ödülü olan tasarıma, bir jüri yorum bile yapmamış.
Bir başka juri arkdaşımda "açık hava reklam uygulamalarında neredeyse uygulamak mümkün değil."
Bunun tam açıklamasını bana verebilirmi acaba kendisi ? Tam olarak neden söz ediyor? Hangi uygulamalarda yapılamaz?
Bu yorumlar, yukarıda ki arkdaşlarımın dediği gibi biz katılımcıların şevklerini altüst ettiler.. Hevesimizi kırdılar, kursamığımızda bıraktılar.
Ben aslında yorum yapmayacaktım sesiz kalıcaktım... Sonra bunun yanlış oldugunu düşünüm... İlk okuduğum günden beridir yorumlar karısında sakin olamiyorum acıkcası.
 

Ömer YILDIZ

Admin
Yetkili Kişi
Kayıt
29 Temmuz 2007
Mesaj
2.320
Tepki
92
Sabahattin bey;

Lütfen Yarışmaya başka konu, kurum ve kuruluşları karıştırmayınız.

Mesajınızda düzeltmeler yapılmıştır.

.................................................

Jüri üyeleri oylama yaparken tarafsız ve objektif davranıp not verme hakkını kullanmışlardır.

Lütfen jüri Üyelerimizi zan altında bırakacak mesajlar yazmayınız.






 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
@ozlem_acikgoz

VASAT demek; ortalama düzeyde, orta kalitede, sıradışı olmayan, sıradan, alışılmış demektir. Aşağılayıcı bir kelime değildir.

Vasat kalite, orta kalite demektir.

Vasati 40 kibrit çöpü, demek; aşağı yukarı, ortalama 40 kibrit çöpü demektir.

Dolayısı ile vasat kelimesi emeğe saygısızlık değilidir.

Bu yarışma emeğe saygısızlık etmek için değil, kalitesiz, orta kaliteli veya yüksek kaliteli emeği tespit etmek için yapılmıştır.

Kalitesiz emek our mu? Olur. Buna niteliksiz emek de denir. Her işi yaparım abi diyenlerin, kol emekçilerinin, kazma kürek kullananların emeği elbette kutsaldır ama bir uçak mühendisinki ile bir değildir.

Dolayısı ile kısaca, bu yarışma için konuşursak, emek dediğimiz şeyin içinde tasarım gücü, kültür birikimi, sanatsal duyarlılık, sezgi, o anki konsantrasyon, program kullanma becerisi,sağlıklı tespit yapabilme ve buluş bulabilme, yaratıcı düşünebilme, göz yorgunluğu, mouse kullanmaktan kaynaklanan el yorgunluğu vs gibi bir çok değişken girer.

Oysa kazma kürek kullanan bir kişinin emeğinin içine sadece alın teri ve bilek gücü girer.

BU bakımdan bu yarışmada 1 puan almış tasarımcının emeği bile KOL EMEKÇİSİNİN emeğinden daha niteliklidir.

Bu yüzden eskiden kol emekçileri üzerine inşa edilen siyasal görüşler, bu gün beyin emekçiliği kavramı ile karşı karşıya kalmış ve emekçiler mavi gömlekli kol emekçileri ile beyaz gömlekli beyin emekçileri olarak ikiye ayrılmıştır.

Aslında grafikerlerin en önemli sorunlarından biri de fikir ve sanat işçisi oldukları halde KOL İŞÇİSİ gibi değerlendirilip,MATBAA İŞÇİSİ STATÜSÜNE sokulmak istenmeleridir. Türkiye Yazarlar Sendikası vardı ama Türkiye Çizerler Sendikası veya Grafikerler Sendikasının olduğunu duymadım. Grafikerler diğer Basın çalışanlarının sendikaları içine davet edilmektedirler. BU konu enine boyuna tartışılmalıdır.

Bu gün bir çok grafiker KOL İŞÇİSİNDEN DAHA KÖTÜ ŞARTLARDA ve oNLARDAN DAHA DÜŞÜK MAAŞLARA ÇALIŞTIRILMAKTADIR. Hatta grafiker tasarım yaparken ona kalk bize çay al, telefonlara bak, müşterileri kabul et denilmektedir.

EMEĞE SAYGI TARTIŞILACAKSA BUNLAR TARTIŞILMALIDIR.

Grafiker Emeği konusunda hassas olanlar, bu konuya da duyarlı olmalıdır. Bu konulara duyarsız kalınarak Grafiker Emeğine saygı istemek, buzdağının altını görmemek olur.

JURİ üyelerinden istenen Grafik emeğine saygı; müşteriden, patrondan, piyadan, programı ön planda tutup tasarımı ikinci plana itenlerden ve grafiker emeğine saygısızlık eden her kim varsa onlardan da istenmelidir.

Kaldı ki Vasat kelimesi grafiker emeğine saygısızlık değildir.

VASAT KELİMESİNE ALINGANLIK YAPMAK DOĞRU DEĞİLDİR.

Her yarışmada vasat, vasatın altı vesatın üstü çalışmalar olabilir.
BU ifade normaldir ve herhangi bir aşağılama-saygısızlık-art niyet taşımamaktadır.

Kaldı ki, bu yarışmanın juri üyelerinden ikisi GRAFİK TASARIMCIDIR, yıllardır grafik tasarım ve TASARIM EMEĞİ ile bizzat uğraşmaktadırlar. Tasarımcının emeğine SAYGISIZLIK etmek bir YANA, tasarımcının emeğinin değerini bulması için uğraşmaktadırlar. EMEKÇİDİRLER ve EMEĞİN DEĞERİNİ BİLECEK DURUMDADIRLAR.

Emeğe saygısızlık değerlendirmenizi; yarışma sonuçlarına duyduğunuz itiraz hislerinizin duygusal bir tepkisi olarak değerlendiriyorum.

Saygıyla.

(Not; EMEĞE SAYGISIZLIK suçlamasına cevap verilirken ister istemez; "Grafiker Emeğine Nasıl saygılı olunur", "Grafikerin nitelikli Emeği" gibi başlıklara da değinme zorunluluğu doğmuştur. Netice itibariyle, doğada hiç bir olay diğer olaylardan ayrı ve bağlantısız olarak gelişmiyor. Bir olayın sonucu, öteki olayın sebebi olabiliyor.

BUna diyalektik felsefede "her olayın birbirine zincirleme bağlı olması prensibi" denilmektedir.

Nasıl ki "Kadına saygılı olun" ifadesi "Kadın Hakları" ile doğrudan ilgiliyse, Grafiker emeğine saygılı olun ifadesi de Grafiker Hakları ile doğrudan ilgilidir.

"Kadın hakları" konusu da Kadınların Ezilmesiyle bağlantılı olduğu gibi, Grafiker Hakları da Grafikerlerin ezilmesiyle doğrudan bağlantılıdır.

Bu bakımdan ilk bakışta yarışma konusuyla ilgisi yokmuş gibi görünse de, bu açıklayıcı nottan sonra aradaki bağlantının anlaşılabileceğini ümid ediyorum.)
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
@Sabahattin ÖZLÜ

Sevgili Sabahattin,
Yarışmaya katılmak demek, yarışmayı kabullenmek demektir.
Yarılmayı kabul eden, yarışmanın adil olacağını ümid ederek, yarışma jurisinin adaletine güvenerek yarışmaya girer.

Buna adaletli oyun (fairy play) denir.

Adaletin tecelli etmesi için oy birliği veya oyçokluğu gerekir.

Oy verme konusunda 2 ÖNEMLİ FAKTÖR VARDIR;
1-Objektif kriterler( ölçüler-değerlendirmeler)
2-Subjektif değerlendirmeler.

Bunlarda birincisi; Eğer yarışma GRAFİKERLİK üzerine oluyorsa; Sanatın, tasarımın, grafikerliğin yaratıcılık veya buluşçuluk kuralları, teknik kurallar, baskı tekniği kuralları (itiraz ettiğin açıkhava reklamcılığı baskı kuralları), tipografi bilgisi, renk kullanım becerisi, alan değerlendirme ve kompozisyon vs gibi O SANAT-BİLİM DİSİPLİNİN GENEL KURALLARI bakımından değerlendirmelerdir.

Eğer SPOR yarışması veya BOX karşılaşmasıyla, sporcuların box teknikleri ve becerileri, attıkları yumruk sayısı ile yedikleri yumruk sayıları, orta hakemin sayma durumu vs. vs dir.

İkincisi ise yarışmayı değerlendiren HAKEMLERİN, (mahkemeyse Hakimlerin, Amerikan Mahkemesiyse Jurinin) kendi kişisel yorum ve kanaatlerini içeren, aslında evrensel hukuk, spor veya sanat kurallarına bağlı oldukları kadar HAKİMİN TAKDİR HAKKI, KİŞİSEL KANAATI denilen sadece o jurinin, o hakemin kişisel ve bireysel fikridir, değerlendirmesidir.

Yani ne kadar objektif ve tarafsız davranmaya çalışırsa çalışsın, sonunda kendisi farklı bir kişiliktir ve genel kurallara bağlı kalmak şartıyla birey olarak başkalarından etkilenmeden kararını verebilmelidir.

İşte bu nedenle:
Aşağı yukarı denk gibi gözüken bir boks maçında, üç hakemden ikisi A boksörüne, diğeri B boksörüne verebilir. A boksörüne veren 2 hakemin de puanları tıpatıp aynı olmaz. X hakemi A sporcusuna 28 puan vermişse Y hakemi A sporcusuna 25 puan vermiştir. A sporcusuna galibiyet vermeyip B sporcusuna puan veren Z hakemi ise A sporcusuna 24 B sporcusuna 22 puan vermiş olabilir ama aradaki 2 puanlık fark B sporcusuna yetmemiştir.

Ama asla hiç bir hakem ağzı burnu darmadağın olmuş, 2 defa ringin ortasına boylu boyunca uzanıp knockout'tan kıl payı kurtulmuş bir sporcuya da, yani dayak yediği su götürmez şekilde belli olan sporcuya da galibiyet vermez, veremez.

Dikkat edilirse, bu yarışmada benim birincilik veridiğim kardeşimiz ikinci olmuştur.Benim ikincilik verdiğim kardeşimiz de birinci olmuştur.

Demek ki juri üyeleri birbirinden habersiz aşağı yukarı aynı değerlendirmeleri yapmışlardır.

Yani karar uyumludur, ilk üçü paylaşan kardeşlerimiz 3 kişilik juri tarafından yakın tercihlere ve ortak beğenilere dayanarak seçilmişlerdir.

BU seçime kimse isabetsiz diyemez.

Demek ki;
1-Objektif kriterlerde bir sapma olmamıştır.
2-Subjektif kriterlerde ise juri üyelerinin kendi kişisel tasarrufu (rezervi)(kanaati) (vicdan muhasebesi) sonucunda her 3 juri üyesinin tercihleri arasında bir kopukluk, bir uçurum gözükmemektedir.

BU bakımdan JURİ, BU ESERLERİ ÇABUCAK DEĞERLENDİRMİŞ ifadenize katılmıyorum.

Boks maçının hakemleri kazananı box maçı süresinde belirler, aylarca düşünüp taşınıp karar vermez.

JURİ üyelerinin YAŞI BAŞI DA ELEŞTİRİ KONUSU OLMAMALIDIR. Her ne kadar Akıl yaşta değil baştadır deseler de; Gençler bilebilse, yaşlılar da yapabilse diye bir söz vardır.

Yarışma jurisindekiler yaşlıdırlar ama henüz 70li-80li yaşlarda değllerdir ve çok şükür bunak değillerdir. Halen aktif olarak görevlerini sürdürmektedirler. Kişilere yaşlı diye hakaret edemezsiniz. Hele hele, "bilmiş" demekle küçümsemek istiyorsunuz ama, o yaşlı kişiler gerçekten bildikleri için orada juri olmuşlardır.

Bilmiş demek, bilmediği halde bilir görünmek, olur olmaz her konuda sanki fikri varmış gibi konuşmak, aslında bir şey bilmemek, manasındadır.

Benim bilmiş olmamdan rahatsızlık duyan, benden daha bilgili olduğunu göstermelidir.

Yaşlandığınız zaman anlarsınız, yaşlıların tecrübesine her zaman ihtiyaç vardır. Dünyanın tüm toplumlarında, yaşlılara hürmet diye bir ahlak kuralı vardır. Gençler bazen küstahlık ederek, gençliklerinin verdikleri tez canlılıkla bu geleneği unutabilirler, benim gibi yaşlıların da onların gençliklerine verip hoş görmemiz lazım.

Sevgili Sabahattin, elbet her yarışmada sonuçları beğenenler, beğenmeyenler, itiraz edenler, etmeyenler olacaktır.

Zaten subjektif (objektif olmayan) kararların olduğu her işte böyle olması normaldir.

Önemli olan dayak yiyen boksörün galip ilan edilmemesidir ve bu yarışma da da kazananlar ortak kanaat ve uyumlu karar sonucu kazanmışlardır, yani adil bir seçim olmuştur.

Zaten adaletli olması için de seçici kurul, neyi niçin seçtiğini kamuoyuna hesap verir gibi gerekçeleriyle, şeffaf ve açık olarak açıklamıştır.

Katılmadığım ifadelerinin yanında, sana katıldığım bir nokta var;
Amblem ve logo veya kurumsal kimlik çalışması, günümüzde artık indoor ve outdoor uygulama tekniklerinin gelişmiş olması nedeniyle kolayca açıkhavada kullanılabiliyor. Ve ben dereceye giren çalışmaların hiç birinde outdoor veya indoor'da uygulama güçlüğü faktörü belirlemedim.

Aksine logonun temel kuralı, 1-2 cm kadar ufalıp rozet olduğunda ve anahtarlık veya kalemin üzerine basıldığında görsel değerinden bir şey kaybetmeme özelliğidir.

Yani büyümesine büyür de, asıl olan küçüldüğünde ne olacak? Yani koyu zeminde 2 punto çizgi 3 cm logoda okunur da, ya 1 cm boyuta inerse koyu zeminde 2 punto çizgi hairline olursa okunur mu, bunu hangi baskı tekniği basar?

Ben bu kriterin daha önemsenmesi gerektiği görüşünü savunuyorum.

Özetle;
Juri için yapılan eleştirilere kızmıyorum, her subjektif değerlendirmenin de karşısında başka bir subjektif değerlendirme olacaktır.

Bunda bile adalet sağlamak için; jurinin gerekçeli kararını hangi gerekçelerle beğenmediniz, siz juri olsaydınız kime ne derece verirdiniz, bunu yazarsanız, daha demokratik tartışma olur.

Dikkat edin;
Jurinin kararı tartışılmaz demiyorum ama bana göre çok adil bir karar verilmiştir diyorum.

Bu karar da kamuoyuna GEREKÇELİ ve şeffaf olarak belirtilmiştir diyorum.(hatta yanlış anlaşılmasın diye diğer gerekçesiz puanlarımın da bilinmesini ben özel olarak istedim ve listeye ilave edildi)

Ama bu gerekçeli kararları beğenmeyen varsa, kendisi juri olsaydı, kime hangi gerekçeyle ne puan verirdi, yazsın da görelim. (öyle çabucak değil, istediği kadar zamanı var, bakalım kaç günde yazacak?)

Nasıl ki; niye juri özel ödülü verildi, hangi gerekçeyle? diyorsan... Sen de gerekçelerini söyleyerek sana göre puan verip, niçin puan verdiğini de anlatıp, sizinki yanlıştır, doğrusu budur diyeceksin.

Şurası bozuk burası bozuk demek kolaydır, niçin kötü ve nasıl tamir edilir, bunu anlatmak zordur.

Eleştirmek kolaydır, çözüm göstermek zordur.

Haydi gösterin de görelim.

(Not; yalnız üzücü olan şudur; fikir hürriyeti ile kurallara saygıyı karıştırıyoruz. Her yarışma sonucunda çeşitli spekülasyonlar olacaktır ama bunların daha mantıksal ve bilimsel yapılması gerekir, gördüğüm şey, burada daha çok duygusal itirazlar yapılmaktadır. Gençler duygularını frenleyip mantıklarını işletmeye ne kadar çok alışırlarsa o oranda olgunlaşırlar. Burada iyi veya kötü bir yarışma yapıldı ve juri aşağı yukarı denk kararlar aldı.

Kendinize sorun; bu kararlarda uyumsuzluk ve adaletsizlik var mıdır?

Varsa itirazlar haklıdır, yoksa itirazlar duygusal hıçkırıktır. Ama ben hıçkıranlara da niye üzgünsün yavrum deyip, ilgilenmeliyim, yaşça büyük olanların bir görevi de budur.

Ayrıca juri üyeliğimdem hoşnut olmayanlar varsa açıkça söylesin. Genel olarak ortaya konuşmasın.

Söylenmeyelim, söyleyelim.)

Saygıyla.
 
Kayıt
11 Nisan 2009
Mesaj
14
Tepki
0
@farukcagla


Faruk bey size ve düşüncelerinize saygım sonsuz ve düşüncelerinize önem veriyorum. Fakat ,duygusallıkla alakası olmadan ve göze ve nizama bakabilecek kabiliyette olduğumu düşünerek bu yarışmadaki sonuçların ve puanlamanın çok adil olduğuna inanmıyorum. daha önce bu sitede çok fazla bulunmadım. yarışmanın ciddiyetine istinaden nacizane çalışmamı sundum. Fakat ''vasat'' kelimesi hiç bir emeğin karşısına benim getirebileceğim bir tabir değil. halk dilinde vasatın anlamı kırk çöp olarak nitelendirilmiyor. sözlük anlamını bende biliyorum.bir çalışma kötü olabilir fakat kötünün kötüsü olamaz ve benim kelime daarcığımda bu kelime bulunmaz. Bu nedenle bu yorumların çok hoş olmadığını düşünüyorum. yarışmaya katılan her arkadaşın emeğini düşünerek düşüncemi belirtmek istedim. Bu arada yazınızda da belirttiğiniz gibi kol gücü beyin gücü ve ya diğer emeklerin hepsine saygım sonsuz ve bu nedenle emeğe saygılı kişilerin hele ki böyle bir paylaşım platformunda daha yapıcı ve eğitici ,yönlendirici ve teşfik edici yorumlarda bulunmalarını tercih ederdim.(emeğe saygı..)
saygılarımla..
 
Yukarı Alt