Hazırlamış olduğum 2 afiş çalışması

Arzu ULUIRMAK

Art Director
Kayıt
22 Nisan 2008
Mesaj
993
Tepki
14
İki çalışmanızda da aynı problem var... Okunması gereken hiçbişi okunmuyor... Ya o yazıları hiç koymadan görsellerle okutacaktınız... Yada koyduysanız okunması gerekiyor... Sanırım burada tek sorun renkler, yazı renkleri ve efektleri zemine çok yakın, kontras olmalı...

Eline sağlık
 

Ömer Ayar

Üye
Kayıt
20 Haziran 2008
Mesaj
168
Tepki
15
ben tasarıma bişiy söylemiyeceğim yalnız benim gözüme ilk takılan tasarımı yapan arkadaşın reklamı binlerce afiş gördüm yalnız bu çalışmalarda olduğu gibi reklam yerleşimi görmedim ve reklamlar büyük olmuş bence farklı bir yerleştirme tarzı olmuş ama arkadaşın kendi organizasyonuna yaptığı için sorun teşkil etmez ama ben müşteri olsam ve bana böyle bir iş gelse bırakın para vermeyi o işi almak bile almam
 
Kayıt
7 Temmuz 2008
Mesaj
208
Tepki
5
Selam,

Bu konu başlığı altında arkadaşımız hazırlamış olduğu poster tasarımlarından iki tanesini bize sunmuş.

Bir de kendisi bizim hakkında bilgi sahibi olabilmemiz için tasarımlarını bizim yorumumuza açtığını belirten yazıyı da örneklerin üzerine eklemiş. İyi de yapmış.
Öncelikli olarak kendisine harcamış olduğu emek nedeniyle teşekkürler ederiz. Sonrasında ise kişinin kendisini değil ama çalışmalarını yorumlamak için isterseniz konuya şöyle bir girelim. Bu arada konuya girmeden önce yapılan 4 sayfalık yorumda dikkatimi çeken önemli bir noktayı ele almak istiyorum.

Öyle ya da böyle sonuçta tasarlanmış iki adet poster çalışmasına yapılan 4 sayfalık yorumda;

Çalışma Olmuştur, Olumludur yazan kişi sayısı : 15
Çalışma hatalı, Olmamıştır yazan kişi sayısı : 3
İlgili duruma Çekimser nitelikte kalan kişi sayısı : 2


Tekrarlar, karşı cevaplar, açıklamalar hariç konuya yorum getiren toplam kişi sayısı : 20

Hazırlanan poster tasarımlarının bir amaca yönelik olduğu bir gerçek. Bu amaç istenildiği gibi etkili, çarpıcı, nitelikli ve sonuç almaya yönelik olarak hazırlanmış mı işte burası biraz karışık. Kullanılan tipografinin görsel etkinliği zayıf, çalışma konsept olarak yerine oturmamış, gezintinin doğa turu olduğu izlenimini uyandıran floral çerçeve desenleri kullanılmış, İstanbul turu eşittir kız kulesidir olarak algılanmaya yönelik görsellikle konuya yaklaşılmış arkadaşımızın da bir yerde belirttiği gibi;

- Biz düşündük, biz düzenledik biz gerçekleştirdik...

bakış açısına uygun bir tasarım mantığı oluşturulmuş. Başlık, slogan, etkinliği yok alt kısımdaki gezi takvimi karışık ve düzensiz. Tamam olmuş ama bu şekilde olmuş. Daha iyi bir çalışma sunulabilirmiydi..? Elbette. Ben bunlarda değilim. Çalışma ve o çalışmayı tasarlayan kişi bir şekilde kendisini yenileyebilir. Burada asıl çarpıcı olan başka bir nokta var.

Bu çalışmaya olumlu ve geçer not veren 15 kişi var. Asıl sorun bu. Bizden farklı olarak konuya yaklaşım gösteren ve hazırlanan tasarımı neredeyse göklere çıkartan bu 15 kişi ne olacak..? Bu kişilerin bu yazıdan sonra düşünceleri değişecek mi..? Ya da bundan sonraki bakış açılarında nelere dikkat edecekler..?
İşte asıl sorun bu bence.

Tasarım denen çalışma mantığına bakış açısı bizden farklı olan kişilerin karşılarına çıkan bu tür çalışmalara ( bu sözü çalışmayı kötülemek anlamında söylemiyorum ) olmuş ya da süper olmuş türünden destekler nitelikte yazılar yazmaları hangi bakış açısında olduklarını gösterir. İsterseniz konuya bir de bu pencereden bakalım ve olması gerekenle olmaması gereken arasındaki farkı ortaya koyalım.

Tasarımı hazırlayan kişiyi yüreklendirmek adına bile olsa ilgili tasarımın eksiklerini, yanlışlarını ortaya sermeden hazırlanmış tasarımı göklere çıkartmak olsa olsa ilgili kişiye sonuçta kötülük yapmak demektir. Eksikliklerinin ne olduğunu bilmeyen kişi doğru yolda yürüyemez. Olduğu noktada kalmaya ve hatta kalamadığı yerde daha da geriye düşmeye başlar ki bu da tasarımcı için kötü bir durumdur.

Konuya bu bakış açısıyla bakıp yorumlarınızı buna göre düzenleyebilirseniz sanırım ilgili arkadaşa daha çok yardımcı olmuş olursunuz. En azından bu arkadaşın grafik tasarıma yönelik bakış açısını geliştirmek adına.

Saygılar...
 

karmaskesi

Üye
Kayıt
5 Ağustos 2008
Mesaj
8
Tepki
0
1. afişte vurgulanması gereken istanbul değil, "kaçamağa ve varmısın" kelimeleri olmalıydı. yazılar biraz boğuk kalmış. düşünce ise oldukça güzel.
2. afişte ise arka fon ve seyircelir birleşmesi süper ellerine sağlık. Fakat yine vurguların yanlış olduğunu görüyorum. Tarih o kadar öne çıkacak kadar önemli değil bence. Beyaz Show yazısı daha ön planda olmalıydı. İlgisini çekenler zaten tarihi ve geri kalan bilgileri karınca büyüklüğünde yazsan da arar bulur. Ama genel konsept süper. Emeğine, ellerine ve düşüncene sağlık.
 
Yukarı Alt