Ilk mac pro kutusundan çıktı!

Kayıt
27 Mayıs 2010
Mesaj
420
Tepki
29
Apple'ın büyük ilgi toplayan profesyonel masaüstü bilgisayarı Mac Pro'nun ilk teslimleri yapılmaya başlandı. Yeni cihazın kutu açma görüntüleri haberimizde.


Apple’ın Haziran ayında gerçekleşen geliştirici konferansı WWDC’de tanıttığı yeni masaüstü bilgisayarı Mac Pro sahiplerine kavuşmaya başladı. Silindir şeklindeki fütüristik tasarımı ve profesyonel ihtiyaçlara yönelik üstün donanımı ile dikkati çeken Mac Pro’lar için ön sipariş alımı bir süredir yapılıyordu.
mac_pro_closed_ports_hero1387485679.jpg
Ürün teslimleriyle birlikte ilk kutu açma videosu da ortaya çıktı. FCP.cositesi tarafından yayınlanan 2 dakika 18 saniyelik videoda Mac Pro’nun da diğer Apple ürünleri gibi şık ve minik bir kutuya sahip olduğu görülüyor. Diğer birçok Apple ürününün ambalajının aksine siyah ağırlıklı bir kutuya sahip olan Mac Pro boyutlarıyla bir kez daha izleyenleri şaşırtıyor.

Apple’ın fütüristik tasarıma sahip bu minik devinin ilk görüntülerini burayı tıklayarak izleyebilirsiniz.
ewwe.jpg

Mac Pro Hakkında Her Şey

Apple'ın profesyonel masaüstü çözümü Mac Pro'nun yeni nesli tanıtıldı. Fütüristik tasarımıyla dikkat çeken cihazın özellikleri haberimizde.

Apple’ın 10 Haziran’da gerçekleşen WWDC etkinliğinde ön gösterimi yapılan masaüstü bilgisayarı Mac Pro bu akşamki etkinlikte tanıtıldı. Fotoğrafçılar, grafikerler, video editörler gibi profesyonellerin tercihi olan ürün oldukça uzun zamandır güncellemiyordu.

İki ayrı model seçeneği ile sunulan yeni Mac Pro, Intel’in Xeon E5işlemcilerindengücünü alıyor. Giriş modelinde 3.7 Ghz saat hızında dört çekirdekli E5 işlemciye yer verilirken, üst donanım seviyesinde 3.5 Ghzsaat hızında altı çekirdekli E5 işlemci kullanılıyor.
1866 Mhz hızında 12 GB ve 16 GB’lık DDR 3 belleklere sahip Mac Pro’lar,GDDR 5 belleklere sahip Dual AMD Fire Pro grafik çözümleri içeriyor. Girişmodelinde 2 GB bellekli D300 grafik kartına yer verilirken üst modelde 3 GB bellekli D500 kartı yer alıyor. Cihazlarda depolama birimi olarak iki kata kadar daha hızlı PCIe katı hal sürücüleri kullanılıyor.

Tasarımıyla büyük ilgi toplayan yeni Mac Pro’nun ölçüleri de dikkat çekici.25.14 cm boyundaki cihaz, 16.76 cm eninde. Yeni Mac Pro’nun ağırlığı ise 4.98 kg.

Zengin genişleme olanakları sunan cihazda 4 adet USB 3.0, 6 adetThunderbolt 2, çift Gigabit Ethernet, HDMI 1.4 Ultra HD bağlantı kapıları bulunuyor. Cihaza 6 adete kadar Thunderbolt Display, 4 adete kadar da4K monitör bağlanabiliyor.

Aralık ayında piyasada olacak yeni nesil Mac Pro’nun girişmodeli 2999 dolar, üst modeli ise 3999 dolardan satışa sunulacak.
 
Son düzenleme:

GürhanErkal

Altın Üye
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
22 Aralık 2009
Mesaj
444
Tepki
43
Çok güzel makina ama minimalizmin tuzunu kaçırmışlar biraz ben şekil itibariyle beğenmedim. Eski mac pronun kasasına hayrandım bence güncelleyebilirlerdi.
 

Hakan D

Yönetici
Yetkili Kişi
Yönetici
Kayıt
20 Haziran 2008
Mesaj
3.382
Tepki
716
Özelliklerini değerlendirerek bir yorum yapmak gerekirse açıkçası öyle pek de beklenen gibi doğaüstü bir makine değil, bu özellikte birçok makineyi toplayarak da bunun benzerini hatta daha iyisini yapabiliriz.

Eksileri:
-Tasarım olarak "Çöp Kutusu"nu andırıyor, yani çok komik bir görüntüsü var.

-MAC'e özgü "piano beyaz" ı terkedip siyah aliminyum bir malzeme kullanmalarını eksi bir durum olarak değerlendiriyorum; çünkü MAC kullananların çoğunun MAC'in beyaz büyüsüne kapıldığını biliyorum. Bunu yapmalarında tek bir sebep olabilir, MAC ile özdeşleşen beyaz rengin karşıtı bir renk kullanarak üründe daha fazla dikkat toplayabilmek...

-İşlemci hızında yine Intel'e bağımlılıkları nedeniyle 3.9 da -ki o da turbo boost ile- kalmışlar. Oysa AMD ile 6 Ghz'ye kadar gidebilirlerdi ancak şirket politikaları bunu gerektiriyor demek ki. Gerçi Intel'in "i" serisinde bir CPU'nun overclok ile stabil 4.5'e kadar yolu vardı ama bu makinede "Xeon" kullanılmış. (Xeon [zion] Intel'in server sistemleri için ürettiği CPU'dur.)

-256 GB flas disk alanı sunması tamamen kötü bir durum; çünkü günümüzde sadece bir oyun 12GB'yi bulmaktadır, böyle olunca haliyle alan sıkıntısı ortaya çıkacak. Bu durumu alt etmek için mecburen -hala çok pahalı olan flash disk ile- 1TB'ye kadar yükseltme yapılacak, yani ortaya ek maddi bir külfet çıkacak. Firmanın 256GB alan sunmasının tek sebebi Flash Disk teknolojisinin çok pahalı olmasıdır. 256 GB Flash Bellek yanında taşınabilir 2.5" HDD'lerimiz bir seçenek olarak kullanılabilir ancak onların da USB 3 teknolojisinde olması ayrı bir hız avantajı olacak.

-SLI ve Cross Firex'te anakart desteklediği sürece 4 ekran kartına kadar GPU birleştirebiliyorduk, bu makinede sadece 2 ekran kartı birleştirme şansımız var.

-Fiyat olarak 10 bin lira yazdığını gördüm. Bana sorarsanız bu makine için 10 bin lira çok yüksek bir meblağ.
Ben bu tutara bu makineden çok çok güçlü bir başka makine toplayabilirim.

-Garanti süresi 1 yıl olarak kararlaştırılmış, elektronik ürünlerde -hele ki bu makine statik elektrikten dahi bozulan bileşenlere sahip ise- 2 yıl zorunlu garanti olması şart.


Artıları:
-Taşınabilirlik olanağı sunması olumlu bir özellik, tabii ki 5kg'yi taşımayı göze alıyor isek.

-Monitör çıkışı HDMI, bunun anlamı bu makinenin görüntüsünü LCD ve LED monitörlere verebiliriz.
Ancak evimizdeki VGA çıkışlı eski tip LCD monitörlere bağlantı yapmak istiyorsak ek olarak HDMI->VGA converter kablosu almamız gerekiyor.

- 2 ayrı Ethernet girişi sunması çok olumlu bir yaklaşım. Firmanın bunu yapmasında iki sebep var:
1. sebep ethernet olmayan ortamlarda Mesh (örgü) Topolojisi ile makineler arası kablolu bağlantı sağlamak, bunun için 2 ayrı ethernet girişi olması şart.
2. sebep ethernet yuvaları çok basit bir şekilde elektriksel bazlı hasarlar görebiliyor, bu makinede genişleme yuvaları olmadığı için biri bozulursa diğerini geçici bir süre kullanabiliriz. Tabii ki servise en kısa zamanda götürmek şart.

-16GB Ram kapasitesi en azından şimdilik çoğu uygulama için yeterli. Ayrıca çok önemli olan bir durum da RAM frekans hızıdır, bu makinedeki RAM frekans hızı 1866 MHz, bu da yabana atılacak bir hız değil.
Günümüzde RAM canavarı oyun ve uygulamaları düşününce 64GB kadar yükseltilebilir RAM kapasitesi sunması da iyi bir durum.
-Ram teknolojisinde ECC kullanıyor olması ise beklenmeyen hataları önleme açısından çok çok önemli bir gelişme. (ECC, eşlik denetimi demektir, açılımı error correction code olarak bilinir, görevi ise bellekteki 1 ve 0 ların herhangi bir olumsuzluktan dolayı değişmesi sonucunda makinenin bellek hatası vermesini önlemektir) Bu özellik sadece seçkin makinelerde bulunuyor.

-Makinede wireless ve bluetooth adaptörlerinin olması da yine olumlu bir yaklaşım çünkü masaüstü PC'lerde bu iki özellik de yok, PC'lerde bunları temin için bloetooth dongle'si almalıyız, wireless için ise genişleme yuvasına takılan wireless adaptörü almalıyız.

-1TB'ye kadar Flash Bellek sunması yine işletim sistemi ve uygulamaların hızı açısından çok çok önemli bir özelliktir.

-3GB bellek alanıyla GDDR5 teknolojisinde 384 bit veriyolu genişliğine sahip ekran kartı yine bu makine için yeterli görünüyor.
Ayrıca bizim PC'lerde yaratabileceğimiz SLI ya da Cross fireX özelliği bu makinede dahili olarak kart üzerinde yapılmış.
Çift GPU diye bahsettiği özellik bu yani.

-Ses de bir makine için çok önemli unsurdur, bu makine kendinden sensörlü fanı sayesinde neredeyse çok sessiz çalışıyor ya da işlemciye binen yüke göre devir alabiliyor.


Hızlı evet; ancak bana sorarsanız bu makineye 10 bin lira vermem.

Hakan D.
 

GürhanErkal

Altın Üye
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
22 Aralık 2009
Mesaj
444
Tepki
43
@Hakan Dağdeviren

Tasarım konusuna size ben de katılıyorum. Ama bir workstationu toplama sürekli problem çıkartma ihtimali olan bir PC ile karşılaştırmak yanlış. En başta bunda kullanılan ve özellikle bu kasada kullanılan bir çok şey özel üretim. Sadece kaliteli bu düzey bir kasanın bile en az 400 - 500 Tl seviyesinden satılacağını tahmin edersiniz.

Onun dışında xeon işlemci ona uygun anakart ve hepsinden daha önemlisi ECC bellekleri bu kalitede bu fiyata toplayamazsınız. Zaten apple ve diğer workstation üreten firmalar pro serilerinde hep yıllardan beri ECC ram ve xeon (2006 dan bu yana) işlemci kullanır. Fiyat farklarının temelinde bu yatar. Bu özelllikleri PC'de toplasanız da aynı performansı alamazsınız.

2 adet bütünleşik ATİ firepro ekran kartının da ortalama Tr satışının 2000/2500 TL olacağını tahmin ediyorum. Ayrıyetten 3 monitörde 4K video desteği olacağı söyleniyor. Bu demektir ki bir sinema filmini rahatlıkla tek makina başında sorunsuz bağlayabilirsiniz. Bu muhteşem bir şey ben şahsen alabileceğim en iyi PC donanımını aldım ama bir kaç dakikayı geçen Full HD bol efektli / renk düzeltmeli işlerde yine can çekişmeye devam ediyorum.

Parası evet çok fazla ama bu makinanın yüksek gelirli ajanslar, prodüksiyon firmaları için olduğu da çok belli. Sinema filmini yardımsız elinden çıkaracak bir makinaya sadece 10 bin TL yatırım yapmak bu firmalar için hiçbir şey.

Oyun konusu da aslında bu makinalar özelinde hiç girilmemesi gereken bir konu. Xeon işlemcili , pro ekran kartlı bir makinadan zaten aman aman bir oyun performansı beklenmez. Oyun oynamak için gidip 600 TL ye bi Xbox almak varken 10.000 TL'lik iş istasyonu makinada oyun konusunu düşünmek pek mantıklı olmaz zannımca.
 
Son düzenleme:

Hakan D

Yönetici
Yetkili Kişi
Yönetici
Kayıt
20 Haziran 2008
Mesaj
3.382
Tepki
716
Merhaba Gürhan;
-"Ama bir workstationu toplama sürekli problem çıkartma ihtimali olan bir PC ile karşılaştırmak yanlış."
-"Onun dışında xeon işlemci ona uygun anakart ve hepsinden daha önemlisi ECC bellekleri bu kalitede bu fiyata toplayamazsınız"

Yazdıklarınızı okudum ancak sizinle fikir sentezi yapmak istiyorum, hem birbirimizi daha iyi anlarız hem konunun özü özeti ortaya çıkar :)

Öncelikle yukarıda alıntıladığım iki iddianız size birçok kez hayal kırıklığı yaşatabilir. Bu konuda esas yanlış olan, konuya kesin yargılarla yaklaşmak olur sanırım.

Ben sizin mesleğinizin ne olduğunu tam bilmiyorum, grafikersiniz sanırım.
Benim mesleğim B.T ve yıllardır bu sektörün içerisindeyim.
İşim gereği yıllardır sayısız PC topladım, yeri geldi 600 T.L lik makine topladım yeri geldi 8 bin T.L lik makine.
Yine işim gereği yıllardır server sistemleri içerisindeyim, bunun için çeşitli eğitimler ve setifikalar aldım.
Ancak bu gün ben dahi MAC'e sizin gibi kesin yargılarla yaklaşmadım, yaklaşmam.
Neden?
Çünkü siz de iyi bilirsiniz ki bu iş İyi-Kötü tartışması değil; çünkü teknolojide bir kural vardır, paranız var ise en iyi teknolojiye sahipsinizdir.

-"Ama bir workstationu toplama ..."

Dünyada ya da Türkiye'de her yerde server sistemlerinde MAC mi kullanılıyor ?
Ben Toshiba'da Arazide iken Tüm Akdeniz bölgesine bakıyordum, gittiğim her kurumda Win Server vardı oysa.
Yine Akdeniz bölgesinde anlaşmamız olan özel işletmelerin çoğunda Win Server kuruluydu, hatırladığım sadece 3 işletmede MAC makine vardı, onlar da Sinema Sektöründe çalışan firmalardı.
Kaldı ki dünyada PC ile Mac kullanıcılarını karşılaştırırsanız aradaki dehşet uçurumun farkına varmanız kaçınılmaz olacaktır.


-"sürekli problem çıkartma ihtimali olan bir PC ile karşılaştırmak yanlış."

PC'ler sürekli sorun çıkarma ihtimaline mi gebeymiş?
Aslında bu yaklaşım bir rivayet. Böyle düşünülmesinin sebebi ise tamamen "Tüme Varım"
Aslında yine bu inanıştan PC'nin piyasadaki bilgisayar kullanıcılarını eline ne kadar fazla geçirebildiğini anlayabiliriz.
Elektronik bir cihazın kullanıcısı ne kadar fazla ise o cihaz o kadar çok farklı hata verir.
Bu sorun PC ya da MAC ile alakalı bir durum değil.
Bunun sebebi, örneğin PC'ler sürekli sorun çıkarmazlar; ancak kullanıcıları PC'lerde sürekli sorun yaratır.
Bu kural, B.T eğitimde öğrendiğimiz son kullanıcı hatalarından en klişe olanıdır.
Örneğin benim 2 yıllık ev bilgisayarımda bugüne kadar bir kez dahi hata almadım; fakat arazide çok enteresan kullanıcı hatalarıyla karşılaştım.

Öte yandan siz MAC'i kusursuz bir Superman zannediyorsanız yanılıyorsunuz.
Çünkü MAC kullanıcıları da an olur küçücük bir hata ile boğuşur durur, burada hata faktörü yine son kullanıcı kaynaklıdır.
Örnek istiyorsanız MAC'in ülkemizdeki 3. parti forumunda "Donanım" bölümüne göz atabilirsiniz.

Hazır yeri gelmişken MAC kullanıcıları Windows'un sürekli çöktüğünü, göçtüğünü ileri sürer.
Acaba Windows kötü bir yazılım olduğu için mi sürekli çöküyor ve MAC iyi bir yazılım olduğu için mi çok güvenli?
Tabii ki de cevap belli: Tüme Varım.
(Misal bu örnekte Windows ile PC'yi kastedelim)
Mantıken bir düşünelim, ben şahsen tüccar olsaydım en kalabalık yer neresi ise oraya tezgah kurardım.
İşte bu durum Windows'a bu kadar çok virusun neden yazıldığının kanıtıdır, en çok kullanıcısı olan işletim sistemi ne ise en çok virus mantıken ona yazılır. Windows'un açığı çok evet ve Windows'a yazılmış virus çok ancak bu; MAC'in açığının olmadığını ve MAC'in bir virus ile hiç çökmeyeceğini göstermez. MAC'in de açıkları mevcut ve MAC için de yazılmış viruslar var. Araştırmak yeterli.
Şayet bugün kullanıcı bazında Windows yerine Mac tepede olsaydı aynı durum Mac için geçerli olacaktı.


-"En başta bunda kullanılan ve özellikle bu kasada kullanılan bir çok şey özel üretim."

PC donanımları piyasasını ne kadar yakından takip ediyorsunuz?
MAC üretmiş ise o üründen daha kaliteli bir ürün PC için üretilmemiş midir?
Bunun doğruluğunu analiz etmek için bilgisayar sistemlerinin tüm donanın piyasasını bilmek ve bunu ona göre yazmak gerekir.
Yani şimdi en basitinden bir sormak istiyorum, MAC PowerPc'yi bırakıp neden Intel'den işlemci almaya başladı sizce?
IBM'den CPU'yu alıp geliştiren INTEL karşısında aciz kaldığı için olabilir mi?
Bunun olacağını zaten Core 2'den bu yana çoğumuz gördü ama bu daha sadece bir başlangıç.
İleride MAC üretimi sadece kasadan ibaret olabilir yani, diğer parçaların çoğuğu yine PC gibi dışarıdan alması yüksek ihtimal.
Zaten Bellek teknolojisinde OEM'i grafikte ise Intel ya da AMD'yi takip ediyor.

MAC'i ayrıcalıklı kılan tek şey donanımların onun anakartına özel olarak üretilmesiydi zira MAC, PC'deki gibi genişletmeye uygun bir makine değildi.
Ama teknoloji çok acımasızca gelişiyor ve "rekabet çevreleri" bunun farkında :)


- "Onun dışında xeon işlemci ona uygun anakart ve hepsinden daha önemlisi ECC bellekleri bu kalitede bu fiyata
toplayamazsınız"
-"Bu özelllikleri PC'de toplasanız da aynı performansı alamazsınız."

Yani şimdi toplayabilir miyim toplayamaz mıyım karar verin? :)
Ve neden bu kadar önyargılı davranıyorsunuz, şimdi insan ister istemez düşünüyor "Acaba Gürhan duygularına mı yenildi bunu yazarken"
Kesin yargılar ile yazmışsınız, sanki bunu denemiş ancak PC'den bir performans alamışsınız gibi.
Ötede de dediğim gibi,teknolojiyi ne kadar yakından takip ediyorsunuz, kaç defa bilgisayar topladınız, kaç performans testi yaptınız sayısını bilmiyorum, ben hobi olarak değil işim gereği bu sektördeyim, teknik servis departmanında görevliyken gün boyu satılan PC'leri toplamak ile meşguldüm ve sizi garanti ederim ki 10 bin T.L'ye buradaki makineden daha hızlı bir PC toplayabilirim. Performansı ise şurada dursun.


-"Parası evet çok fazla ama bu makinanın yüksek gelirli ajanslar, prodüksiyon firmaları için olduğu da çok belli."

Parası fazla evet, bu konuda mütabığız, sorun yok; ancak bu makineyi sadece işletmeler alacaktır, makine onlar için üretilmiştir gibi bir yaklaşım da pek sağlıklı olmaz, bu en başta bir satış stratejisi gereği Apple'nin işine gelmez.
Parası bol olan alır, gözüne gelmez, ben almam ama belki siz alırsınız, burada sorun yok.
Zaten ben "ancak bana sorarsanız bu makineye 10 bin lira vermem" yazmıştım, verenler çıkacaktır illa ki.



-"Oyun konusu da aslında bu makinalar özelinde hiç girilmemesi gereken bir konu. Xeon işlemcili , pro ekran kartlı bir makinadan zaten aman aman bir oyun performansı beklenmez."

Ancak mesajınızda "10 bin liralık krediye aynı performansta bir pc makine toplayamazsınız, toplasanız da aynı performansı alamazsınız" yazmışsınız.


-"oyun oynamak için gidip 600 TL ye bi Xbox almak varken 10.000 TL'lik iş istasyonu makinada oyun konusunu düşünmek pek mantıklı olmaz zannımca."

Bu çok görece bence. yani aynı olaya böyle bir yaklaşıma istinaden şöyle bir yaklaşım da sergilenebilir:

- 10.bin T.L'lik bir makine almışsam oyun oynamak için neden 600-1400 T.L'yi götürüp XBOX,Wii,PS gibi makinelere ödeyeyim?


Sonuç itibariyle ben yukarıdaki yazımda övgü ya da yergide bulunmadım, bahsi geçen makinenin eksik yanlarını yazdım ancak sonra iyi yönlerini de yazdım. Herhangi bir karşılaştırmaya gitmedim.
Makine güzel, alan alsın, artıları da var eksileri de; ancak bu durum MAC'e özgü değil, 2000 T.L'ye aldığınız bir garfik kartının dahi artısıyla eksileri de olacaktır, hiçbir makine kusursuz üretilemez, üretilirse almaya maddi güç yetmez, bu yaklaşım teknolojideki üretim ve pazarlama yöntemlerinden sadece birisidir.
Bunları zaten siz de biliyorsunuzdur, amacım sadece teknolojide hiçbir şeye kesin yargılarla yaklaşımamasını izah edebilmekti.
Umarım kendimi ifade edebildim.

Hakan.
 

GürhanErkal

Altın Üye
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
22 Aralık 2009
Mesaj
444
Tepki
43
:))))
Mac PC tartışması başlamış gibi oldu. Severim bu tartışmaları... Ki ben çok nadir Mac tarafında olurum çünkü o cenahta çok fazla ön yargı ve iyi görünme çabası olur genelde. Macleri severim ama bir steve jobsu da severim ama apple ne yapsa iyidir, phalıysa iyidir diyenlerden hiç değilim. Kendime ait apple ürünüm bile yok. Anlattıklarımın kaynağı yaklaşık 10 yıllık grafik tasarım, kurgu ve hareketli grafik kariyerimde ve tam zamanlı/yarı zamanlı yada proje ortaklığı şeklinde çalıştığım 20'den fazla işletmede gördüklerimle ilgili.

Yani ben BT uzmanı değilim ben bilgisayarda işe özellikle de belirli bir zaman içinde sorunsuz çalışma kapasitesine bakarım kağıt üstündeki rakamlar yada sistemler yeniyken ki durumu da hiç önemli değil. Makina toplanıp çalışmaya başlayıp üstündeki onlarca yazılımı 6 ay sonra da sorunsuz çalışabilmesine render performansına bakarım. Üstelik burada önemli bir nokta var ona değinmiştim. 3 monitör ve 4k çözünürükte akıcı performans ben bunu hayal bile edemem. Sizin için sistemimi not olarak alta ekleyeceğim.

Burada ise olay çok ama çok farklı buradaki alet bir workstation sıradan bir makina değil aradaki farkı ikimizde biliyoruz. Aradaki fark daha pahalı donanımdan öte bir şey. Burada süratten, fiyat/performansdan öte bir kalite ve stabilite beklentisi var. Buradaki alet bir imac, mac mini yada macbook pro olsaydı siz haklıydınız benim fikirlerim sadece mac pro modeli için geçerli.

Eğer örneklerimdeki düzeyde işlerim ve işletmem olsa hiç düşünmem duruma göre ya HP - Dell (pc) duruma göre ise mac pro alırdım. Toplama makinayla uğraşmazdım. Bir kere bile sorun yaşamadım demeniz konuya çok spesifik yaklaştığınızı gösteriyor. Örneğin ben ev bilgisayarımda bir önceki sistemimde yaklaşık 3 yıl boyunca konuşmaya değecek hiç bir hata yaşamadım. Ama yenilediğim sistemde tam 2 hafta donanım aksilikleriyle uğraşmak zorunda kaldım. Elimdeki işler bir bir uçtu. Makina resmen kapalı kaldı. (temel sorunum anakartın bios sürümüyle, işlemcinin uyuşmaması-düzeltilmesi için aynı modelde bir eski versiyon işlemcinizin mevcut olması gerekiyordu)

Düşünseniz ya çizgi üstü bir reklam ajansında reklam filminin renk düzeltmesini yapıyorsunuz, işin yetişmesi lazım akşama ama bu tür bir sorun yaşadınız derdinizi kime anlatacaksınız olası bir gecikmede yerle bir olan karizmanızı nasıl toparlayacaksınız.

Böyle bir sorun olur ve her zaman olmaktadır. Evet maclerde de bir çok sorun olur ama konu mac pro (yada markalı bir ws ) ise sorun yaşama ihtimaliniz çok ama çok daha azdır. Üstelik kullanıcıdan dolayı sorun yaşama olayınız yok denecek kadar azdır. Ha diyelim sorun oldu çağırırsınız servisi yaptırırsınız. Markanın size verdiği güvence var. Siz de biliyorsunuz PC de öyle saçmalamalar yaparsınız sistemi çökertirsiniz. Ha bu sistemin sorunu değil adam işi bilmiyor diyeceksiniz. İyi de ben tasarımcı - Kurgucu yada motion graphic artistim donanımla vakit geçirmek ona zamanımı harcamak istemiyorum diyebilir adam bu en tabi hakkıdır ve hatta bir anlamda profesyonelliktir.

Dikkat ederseniz benim anlatımımı bir firmanın en düzey ürünü ve bunu kullanma kapasitesinde olan işyerleri için geçerlidir. Burada macde virüs yok, Mac en hızlı, PC kaka, yok neden macde sağ tuş yok gibi bir sohbet çevirmiyorum.

Ve mevzubahis olan yeni mac proya gelelim tekrar. Bilmiyorum konuyla ilgili videoları takip ettiniz mi? burada zaten en azından anakartın, kasanın ve soğutma sisteminin özel üretildiği gayet açık. Kartların, devrelerin bu tür bir kasaya sağlıklı ve sorunsuz sığması, çalışması için yapılmış/yapılması gereken argeyi gözönünüze getirin! Bütün bağlantı noktalarının tekrar elden geçirildiğini düşünün. Adam bunu direkt sıradan bir kare kutuya yerleştirebilirdi. Yani en azından arge yada estetik olarak bunu vatandan aldığınız sistemlerle karşılaştırmak çok büyük insafsızlık olur.

Cebinden pat diye 7 - 8 bin Tl çıkartamayacak adama da mac önermiyorum. Bu parayı bir iki ayda kolayca amorti edecek stabilite ve verimliliğin ön planda olduğu yerlerden bahsediyorum. Zaten bu makinada ben onun içinim diyor.

Oyun konusunda kesinlikle anlaşamayız gibime geldi çünkü şirketlerin profesyonellikleriyle ilgili bir şey bu. Bu şey gibi geliyor bana madem "dozer" aldım o kadar para saydım ben bunla parkta da gezerim demek gibi:) İyi de dozer iş makinası ağır işler yapmak için parkta gezeceksen 200 bin TL'lik dozer değil 200 TL'Lik bisiklet alacaksın ya da PC'de oynamayı seviyorsan. 1500 TL'Lik makina her türlü işini görür.

Ayrıca pro (CAD-CAM) ekran kartlarının oyun performanslarının da oldukça vasat olduğunu belirtmiştim. Üst düzey IPS ekranlarında tazeleme hızlarının düşük olduğu düşünülürse (böyle bir makinada TN panel ekran kullanmayı düşünmezsiniz sanırım) hem yavaş hemde bol gostingli oyun oynayacağınızın garantisini verebilirim.

Hülasa ben de artık cıvımış içi boşalmış bir mac pc tartışması onu geçelim Mac daha iyidir tartışması asla yapmıyorum. Genelde de bu tür tartışamalarda PC tarafında yer alırım ama yerine göre. Bu sistemi eleştirmek için ben aynı paraya daha iyisini toplarım mantığına karşı çıkıyorum. Daha önce araştırmasını bizzat yapmıştım. Mac değil belki ama HP'nin x model workstationuyla başa baş bir sistemi toplamaya çalıştığımda (ki bazı malzeme TR'de bulunmuyordu) daha pahalıya topladım sistemi. (sanal olarak)

Sanırım derdimi anlatabildim. Ben sizi anladım sanıyorum.

Kendinize iyi bakın, saygılarımla.

Sistemim:
Core i7 4820k (4,2 ghz OC)
Anakart: MSI GD65 x79
Kingston 32 gb 1600 mhz ram
SDD: 240 Gb + 80 gb
HDD: 320 gb + 1 TB + 1 Harici + 3 TB Harici
Ekran kartı: Zotac GTX 660 2 GB,
Truva Phalan-x tower kasa
Monitörler: Dell 2311 UH ips - Samsung 2233BW monitor
 
Son düzenleme:

Hakan D

Yönetici
Yetkili Kişi
Yönetici
Kayıt
20 Haziran 2008
Mesaj
3.382
Tepki
716
Merhaba;
Dilerseniz 1. mesajımda cihaza yazdıklarımı tekrar okuyun.

Neyse, açıkçası fazla söze gerek yok; zira içerisinde birçok şeyin yazılılı olduğu konuya yaklaşımınız zaten daha fazla tartışmanın yersiz olduğunu gösteriyor.

Konuya yaklaşımınız:
"Bu sistemi eleştirmek için ben aynı paraya daha iyisini toplarım mantığına karşı çıkıyorum."

Konuya yazış sebebim:
Benim yazım "bu sisteme verilen paraya daha güzel bir sistem kurarım" üzerine olmayıp, halihazırda piyasaya sürülmüş herhangi bir teknolojiyi eksi ve artılarıyla değerlendirmekten ve kişisel görüşlerimden ibarettir.

Bu bugün MAC olur yarın Nvidia.
 
Yukarı Alt