Illustrator Sorularınızı Bu Başlığın Altında Toplayalım

Durum
Konu kapatılmıştır.

Seda Başer

Graphic Designer
Kayıt
26 Ağustos 2008
Mesaj
255
Tepki
11
merhaba ben freehand de çok iyi bir grafikerim. ancak Illustrator e yeni başladım ve freehandle birbirlerine çok benzediklerini gördüm. artık Illustrator de çalışmak istiyorum ama yapamadığım bir sürü şey var. mesela sayfayı yan yatıramıyorum. ben freehand de ctrl K yapıp dosyayı keyline modunda görüyorum burda yapamıyorum. convert yapamıyorum. cros atacağım zaman otomatik olarak bir ölçü verip cros u oraya gönderemiyorum. kısacası freehand de yapabildiğim herşeyi burda yapabiliyor muyum? bana yeter mi. ya da sizde ders cd si mevcut mu. şimdiden teşekkür ederim.
SEDA
 
Kayıt
7 Temmuz 2008
Mesaj
209
Tepki
5
Selam,

FreeHand programından sonra Illustrator programına geçmek için yanılmıyorsam herhangi bir ön araştırma yapmadığınız;

- Eğer FreeHand'i kullanıyorsam bunu da kullanırım...

türünden ani bir girişimle Illustrator programına başladığınız anlaşılıyor. Bu iki programın aynı amaca hizmet ettiğini söylemek yanlış olur.

Genellikle ve çoğunlukla yurtdışında Illustrator programı adına layık olduğu şekilde İllüstrason çalışmalarında kullanılan bir programdır. Bu anlamda yetenekleri, becerisi ve özellikleri geliştirilmiş bu program FreeHand gibi pratik, esnek ve her yöne eğilebilen bir özelliğe sahip değildir.

- FreeHand programında uyguladığınız " Keyline " özelliğinin karşılığını Illustrator'de bulamazsınız.

- Şu anki yapısıyla çoklu sayfa desteği yok. ( CS4 serisinde olacağı yönünde belirtiler var. )

- Sayfaya taşma payı " Bleed " veremiyorsunuz. ( CS4 serisinde bu da olacakmış )

- Sayfayı yan yatırmak için File > Document Setup menü başlığına gidip açılan Document Setup penceresinde bulunan " Orientation " bölümünde sayfayı yatık olarak ayarlayabilirsiniz.

- Yazdığınız yazıları FreeHand programındaki gibi Convert to Path yapabilirsiniz yalnız bu işlemin Illustrator programındaki adı farklı. Yazıyı seçtikten sonra Type > Create Outlines komutunu verdiğiniz zaman yazınız çizime dönüştürülür.

- Illustrator programında otomatik kros özelliği mevcut. Tools paletinden " Crop Area Tools " aletini seçip kroplamak istediğiniz ögenin üzerini tıkladığınızda ilgili ögenin kroplandığını göreceksiniz. Burada ilginç bir durum oluşur kropladığınız öge seçili duruma gelir ve sayfanız Costum görünümüne geçer. Selection Tool aletini seçtiğinizde sayfa görüntünüz normal haline döner. Bunun yanında eğer sayfada bulunun tüm ögeleri kroplamak isterseniz sayfanın herhangi bir yerine tıkladığnızda tüm ögelerin kroplandığını göreceksiniz.

Sorduğunuz sorulara umarım yeterli açıklama yapabildim. Benim size önerim FreeHand programından sonra geçilecek programın Indesign olduğunu belirtmek. Gerek çoklu sayfa desteği ve esnek çalışma şekli nedeniyle ve en önemlisi de daha pratik çalışacağınız düşüncesiyel Indesign sizin için daha iyi olacaktır. İsterseniz bir de siz deneyin.

Saygılar...
 
Kayıt
9 Eylül 2008
Mesaj
1.562
Tepki
25
medusali sanırım yazıları itme özelliğini istiyorsunuz indesing düşünüyosunuz artık ama yinede bukonuda yardımcı olayım ben metin alanı oluşturduktan sonra resminizi getiriyosunuz ve )resim üstte ve yazı altta olacak) object - text wrap - make diyosunuz bu defolt ayarındaki boşluğu verir eğer kendiniz boşluk yapmak isterseniz yine aynı yolda options ayarı var oradan girebilirsiniz umarım yardımcı olmuşumdur

slm arkadaşlar ben illustraytor da text te sıkıntım var. yazıları yazıyorum fakat karakter kısmında fontları göremiyorum (aynı pc de diğer programlarda görebiliyorum fontları) ama menü yolunda fontlar görünüyo ayrıca yazı seçiliyken sağ tuştanda fontu görebiliyorum bu benim için sıkıntı haline geldi ne yapmam gerek yardımlarınızı bekliyorum
program kurulumuyla ilgili bir sıkıntı olduğunu sanıp tekrar silip yükledim bu kezde fontu göremediğim gibi aynı zamanda yazıyı text halinde kayıt yapmıyor objeye çevirdiğim zaman kayıt yapıyor acil yardımlarınızı bekliyorum

grafiker seda; tabiki iillustratorda herşeyi yapabilirsin sadece çoklu sayfa mantığını göremezsin o sadece freehanda var yani anlatmak istediğim tek bir sayfada birden çok sayfayı freehandda görebiliyoruz. şimdi soruna gelince şöyle cvp vereyim sayfanı yan çevirdiğin gibi ölçülerdede değşiklik yapmak mümkün menü yolu, file - document setup giriyosun pencere açılacaktır oradan sayfa ölüçüleri ve sayfa düzeni değişikliği yaparsın yan çevirmek; orientationdan dikey ve yatay yapabilirsin
 

Serkan Baysal

Altın Üye
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
10 Haziran 2008
Mesaj
2.204
Tepki
76
sayın ilkdilek;

Lütfen forum kurallarını okuyunuz ve flood yapmakta ısrar etmeyiniz. Ard arda mesaj yazmak flood olduğu için yasaktır.
 

Seda Başer

Graphic Designer
Kayıt
26 Ağustos 2008
Mesaj
255
Tepki
11
Melih Hocam verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Aslında ben freehand le çok mutluyum ama freehand in bir üst sürümü çıkmayacakmış. o yüzden ben de başka bir çizim programına yönelmek zorunda kaldım. fakat corel i hiç sevmiyorum. ya ai de deniyorum şansımı ya indesign da. umarım olur. tekrar tşekkür ederim hocam
SEDA
 

Barad Dur

Üye
Kayıt
31 Ekim 2008
Mesaj
1
Tepki
0
Aşağıdaki resimde biri siyah biri kırmızı iki şekil var. Illustratorda bu iki şekil üzerinde oynamadan kırmızı şekli resim 2 de görüldüğü gibi siyah şeklin içinden nasıl geçirebilirim?

Resim1:

Resim2:
 
Kayıt
7 Temmuz 2008
Mesaj
209
Tepki
5
Selam,

Illustrator CS4 ( Version 14 ) sürümünü yeni incelemeye başladım. Önümüzdeki günlerde yine bu alanda bu programın yeniliklerini aktarmaya çalışıcam.

Seda Başer arkadaşımızın sormuş olduğu bazı soruların cevaplarına işaret etmek adına hemen bir kaç konuya değinebilirim.

1- Illustrator CS4 sürümü ile birlikte artık View > Outline komutu vererek açmış olduğunuz dosya üzerindeki tüm ögeleri keyline (FreeHand programındaki gibi ) görme şansına sahipsiniz.

2- Illustrator CS4 sürümü ile birlikte artık File > New komutu verdiğinizde açılan " New Document " penceresinde bulunan " Number of Artboards " bölümüne sayı girerek artboard üzerinde birden fazla sayfa açabilirsiniz.

3- Açmış olduğunuz bu artboard üzerinde bulunan sayfaların pozisyonlarını belirleyebilir ( soldan sağa sıralı, yukarıdan aşağı sıralı, yatık, dik vb. ) döküman açıldıktan sonra sayfa ölçülerini yeniden belirleyebilir, sayfaları yatık veya dik konuma getirebilirsiniz.

4- Illustrator CS4 sürümü ile birlikte artık sayfa kenar taşmaları için " Bleed " tanımlaması yapabilirsiniz.

Bu yazıyı şimdilik bir ön açıklama olarak kabul edelim. Illustrator CS4 sürümüne ait yenilikleri yazmaya devam edicem. İzin verirseniz eğer önce ben ne olduğunu bir anlamaya çalışayım.

Saygılar...
 
Kayıt
13 Kasım 2008
Mesaj
1
Tepki
0
merhaba arkadaşlar benmde bir sprum olacak.Type Tool ile bir yazı yazıp Daha sonra Type-Create Outlines, Object – Ungroup yapmak istiyorum ama bu secnekler bi türlüaktif hale gelmiyor.nasıl yapabilirim
 
Kayıt
9 Eylül 2008
Mesaj
1.562
Tepki
25
@fatos duzgun

ben denedim oldu : yazınızı yazın seçiliyken type - create outlines yapın daha sonra yine seçiliyken yazı object - ungroup yapabilirsiniz. sadece yazınızı seçili hale getirmeniz yeterli...
 
Kayıt
21 Ocak 2009
Mesaj
1
Tepki
0
Bende Sormak İstiyorum Adobenin Cs3 Serisinde Pcmde Önceden Vardı Ama Silip Yeniden Yükledim Ama Yüklenmedi Bu Ürünü Kullanamazsınız Lisans Filan Diyor Anlamadım :S Yardımcı Olun Lütfen
 
Durum
Konu kapatılmıştır.
Yukarı Alt