Illustrator'da nesne aynalamak..

Kayıt
3 Ağustos 2009
Mesaj
604
Tepki
74
Merhabalar..

Illustrator'da aynalama, yani bir nesnenin ayna görüntüsünü elde etmenin dört ayrı yöntemi vardır:

1. En basit ve pratik olanı, araç kutusundaki reflect aracıdır. Bununla seçili olan nesneye rahatlıkla ayna görüntüsü verilebilir. Bu durumda nesneyi bu araç ile çevirerek aynalama yapılır. Eğer 45 derecelik adımlara yapışarak çevirmek istiyorsanız, bu işlemi shft tuşuna basarak yapınız.



2. Nesne seçili iken Transform panelini açarak, panelin sağ üst köşesinden bu panele ait menüyü açın. Bu menüden flip vertical ile dikey aynalama, flip horizontal ile yatay aynalama yapabilirsiniz.



3. Diğer bir yöntem ise object menüsünden transform satırı ve buradan açılan reflect... komutu ile gelen pencerede aks seperatörü içindeki horizontal veya vertical kutucuğunu seçin.







Fakat burada dikkat edilmesi gereken bir durum var. Aks seperatörü içinde yer alan kutucuklar ve açı değeri, ayna aksını belirler. Yani yatay (horizontal) bir ayna tutuşuyla dikey yansıma, dikey (vertical) bir ayna tutuşu ile yatay bir yansıma elde edilir. Öte yandan ayna tutuşunu bir açı belirleyerek de belirli bir açıdan yansıma elde edilir. Demek ki, burada bildiğimiz parametrelerin tersini dikkate almalıyız. Zaten penceredeki komutlarda görülen ikonlar herşeyi açıklıyor.

4.Nihayet, bütün transformların aynı anda yapıldığı, object menüsünden transform satırından açılan transform each... komutu ile gelen pencerede görülen Reflect X ve Reflect Y kutucuklarına işaret koyarak aynalama yapılabilir. Dikkat ederseniz, aynı anda hem yatay, hem de dikey aynalama verilebilir. Ayrıca bu kutucukların altındaki referans noktaları da kayda değer yarar sağlar.








Son söz

Kötü niyetli kraliçe aynanın karşısına geçer ve sorar:
Ayna, ayna.. söyle bu dünyada benden daha güzeli var mı?
Ayna yanıtlar:
Hayır kraliçem, Siz dünyanın güzellerinden birisiniz. Ama sizden daha güzel Corel Draw var!..


Bir sonraki ders: Corel Draw'da aynalama yöntemleri!..


Herkese kolaylıklar, başarılar ve bol kazançlar.

Tuncer ÖZKAN
 
Kayıt
3 Ağustos 2009
Mesaj
604
Tepki
74
Teşekkür ederim Yaşar Bey.

Bir forumdaşın Illustrator'da nasıl aynalama yapılacağını soruyordu. Ona orada cevap vermek yerine, bir başlık açıp konuyu detaylandırmak istedim. Fakat, yazımın sonundaki nükte, umarım kimseyi özellikle Illustrator kullananları kırmaz. Bu konuda bütün forumdaşların hoşgörüsünün enginliğine güveniyorum.

T.Ö.
 

htc_gny

-_-
Kayıt
4 Kasım 2011
Mesaj
297
Tepki
6
Programın bu özelliğini çok kullanıyorum... Arkadaşlara da faydalı olacağına inanıyorum teşekkürler Tuncer Bey...
 

Ahmet ALTUN

Font Tasarımı
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
29 Mayıs 2009
Mesaj
1.398
Tepki
36
@Tuncer Özkan


Allah iyiliğinizi versin Tuncer Bey.. Güne, bu nükte ile iyi başladım kabul ediyorum. Öğrenmenin ve öğretmenin en güzel yönteminin bu olduğuna inanırım ; insanların bir noktaya dikkatini toplamanın ve orada tutmanın süresi saniyeler seviyesinde çok kısa.. Fakat sizin yaptığınız gibi, araya espri mahiyetinde bir şeyler katılıp süslendi mi en sıkıcı bir öğreti bile olsa tadına, doyum olmuyor..

Bu güzel konu için kendi adıma sonsuz teşekkür ederim.. :)

Not ; Kraliçe Dünya'nın en güzel kadınıdır ve kötü de niyetli değildir.. Ondan başka güzel yoktuuur.. :D
 

danisman

Consultant
Kayıt
27 Nisan 2009
Mesaj
1.504
Tepki
30
Teşekkürler Tuncer Bey, ilgilenen arkadaşlarımız için, güzel bir ders olmuş...
 

Yaşar Karadeniz

Grafikerler.org
Altın Üye
Kayıt
7 Eylül 2008
Mesaj
3.274
Tepki
75
Son söz
.....Ama sizden daha güzel Corel Draw var!.. [/QUOTE]

Mac kullanıcı olduğumdan pek takılmadım. Herkesin bildiği, kolay kullandığı, yapmak istediğini en pratik şekilde yaptığı çalıştığı program herkesin kendince en güzel programıdır, ben saygı duyuyorum.
 
Yukarı Alt