Illustratorde Cross Ve Taşma Payı Hk.

FyGa'

Üye
Kayıt
17 Mayıs 2013
Mesaj
7
Tepki
0
Elimde konuşma balonları için hazırlanmış bıçak izleri var bunların içlerini dolduracak şekilde grafik düzenlemesi yapmam gerekiyor. Fakat matbaa ortamında basılacağından ötürü bunlara ne şekilde nasıl taşma payı ve cross ekleyebilirim. Taşma payı için 3 mm lik bir büyütme nasıl yapabilirim. Ve elimde var olan bıçak izlerindeki balonların hepsi bir arada. bunları ayrı ayrı bir sayfadamı yoksa tüm bıçak izlerinin üzerinde mi grafik düzenlemelerini yapmalıyım ? Yani bıçak izleri üzerinde nasıl çalışacağım ?
Yardımlarınızı bekliyorum teşekkürler.
 
Kayıt
3 Ağustos 2009
Mesaj
607
Tepki
74
Merhaba Grafiker,
Öncelikle, bunun için elinizde bu bıçaklar ile kesilmiş iş olması gerekir. Bunları düzgün bir şekilde tarayıp illustrator'a atmak gerekir. Sonra kenarından giderek veya trace yaparak düzgün bir çizim elde etmelisin.

Eğer bu proje zaten çizilmiş olarak var ise, ozaman gayet iş kolay demektir..

İster hazır olsun, ister hazırlamak zorunda kalın, elinizin altında bu bıçak izlerine denk gelen çizimler olması gerekir. Bunu varsayarak size şöyle yardımcı olabilirim. Hatta bunun için iki yöntem vardır.

Birincisi, çizimlerin biri veya hepsi seçili iken 3mm'lik stroke vermelisin. Ayrıca bu stroke, yani kontür, objeden dışarıya doğru olmalıdır. Stroke panelindeki "Aligne stroke" satırındaki seçeneklerin sonuncusu budur.
Sonra bu dışarıya doğru 3mm kontür verilmiş objeyi veya objeleri Object>Expand Apperance komutunu vererek dolguyu kontürden ayırın. Grup oluşacaktır. Bunu Ungrup yaptıktan sonra bu dolgu ve kontur objelerini (dikkat edin, kontur artık dolguya dönüşmüştür) Pathfinder panelinden kaynak yapın.
Artık objeniz 3 mm taşırılmış olarak hazır.

Diğer yöntem ise, objeniz seçili iken, Object>Path>Offset path komutunu verince gelen pencerede yapılır. Burada offset satırına 3mm değerini girin. joins satırını miter, nihayet miter limitini 7 mm girin.
İşte 3mm taşırılmış objeniz hazır.

Asıl profesyonelce yapılacak yöntem bu ikinci yöntemdir. Zaten offset path dediğimiz şey, bu taşırılma işlemidir. Aslında bu taşırma değil, şişirmedir. Serigrafçiler, emprimeciler bunu iyi bilirler.

Umarım yardımcı olmuşumdur.

Tuncer ÖZKAN-İSTANBUL
 

FyGa'

Üye
Kayıt
17 Mayıs 2013
Mesaj
7
Tepki
0
@Tuncer Özkan

İlginiz önerileriniz ve yardımlarınız için çok teşekkür ederim.
 
Kayıt
3 Ağustos 2009
Mesaj
607
Tepki
74
Bu sözü edilen ikinci yöntemde miter, gönye demektir. Miter limit ise köşe dönüşü için verilen tolerans değeridir. Rakamları küçültüp büyüterek en uygun değeri oluşturmalısınız. Rakamların büyüdükçe dönüşün sivrileştiğini göreceksiniz.
 
Yukarı Alt