imsakiye her şehrin

Durum
Konu kapatılmıştır.
Kayıt
17 Mart 2008
Mesaj
3.270
Tepki
100
teşekkürler arkadaşım.
ama benim izmiri ili için müftülükten aldığım
imsakiye ile aralarında, bazı günler için birer dakika fark var.
 

Wish

Üye
Kayıt
6 Kasım 2007
Mesaj
190
Tepki
4
bilemiyorum eminecik.ben izmirli değilim.
bu bilgiyi paylaşmak iistedim.
burdan bilgi alan arkadaşlar ellerine müftülükten bilgi geldiğinde son kontrollerini yapar bu uyarı üzerine.
incelediğin için teşekkürler.
 

S.Efendi

Üye
Kayıt
18 Haziran 2008
Mesaj
7
Tepki
0
@eminecik

*Temkin: İslam alimleri namaz ve oruç (bilhassa Yatsı ve imsak) vakitlerinin giriş ve çıkış zamanlarında hataya düşmemek
için vakitlerde ilave ve kısaltma yaparak bazı tedbirler almıştır. Bu tedbirlere *Temkin (İhtiyat Tedbiri) denilmiştir. Bu vakitler temkinli olduğu için olsa gerek farkldır bence.
 

İsmail Ev

Altın Üye
Altın Üye
Kayıt
29 Temmuz 2008
Mesaj
84
Tepki
1
Temkin 1-2 dakika veya artık saniyeler kadardır. Fazilet'in yaptığı işgüzarlık ise, Dünyaca kabul edilen tek otorite Diyanet İşleri Başkanlığı'nın vakitlerini kabul etmeyip, kendince temkin diye abarttığı(İmsakiyede 14 dakikaya kadar) vakitlerle insanların kafalarını karıştırmaktır. Kusura bakmasınlar ama (iyi niyetli de olsa) bu tür ayrılıkların İslam literatüründeki adı, gerçekten tehlikeli vedüşündürücüdür.
 
Kayıt
17 Mart 2008
Mesaj
3.270
Tepki
100
@grafiker.iso

arkadaşım bilmediğimiz konularda yorum yapmak uygun değildir.
helede konu dini meseleler olunca çok daha önem kazanmaktadır.
yukarıda arkadaşın verdiği bilgi fıkhi bir konudur. islam alimlerinin ittifat ettiği bir konudur.
Bir şehirde bir tek şer’i üfuk ve bir tek temkin müddeti vardır. Bir şehrin en yüksek mahalline ait olan Temkin zamanı değiştirilemez. Her namaz için ayrı ayrı temkinler yoktur. Temkin zamanı azaltılırsa, öğle ve daha sonraki namazlar vakitlerinden evvel kılınmış olur. Oruca da sahûr vakti geçtikten sonra başlanılmış olur. Bu namazlar ve oruçlar sahîh olmazlar. Temkin müddetinin İhtiyat zamanı ile uzaktan yakından hiçbir ilgisi yoktur. Temkin müddetini bir İhtiyat zamanı zannederek, imsâk vaktini 3-4 dakika geciktirenin orucu, akşam vaktini 3-4 dakika öne alanın orucu ve akşam namazının fâsid olacağı (bozulacağı) Dürr-i yektâ kitabında da yazılıdır. (İmâmzâde Muhammed Es'ad bin Abdüllah, Konyalı olup, İstanbulda tevellüd etdi. 1267 [m. 1851] de vefât etdi. (Dürr-i yektâ) ve (Hilyetün-nâcî) fıkh kitâbları İstanbulda basılmışdır.)

temkin ile ilgili daha detaylı bilgi için tıklayın
 
Kayıt
25 Haziran 2008
Mesaj
1.278
Tepki
4
temkin önemlidir bilmeyenlere araştırmak ve yanlış yorum yapmamak, bilenlere ise bilgilendirmek düşer. Gayet yararlı ve benim de kesin doğru kabul ettiğim bir bilgi. Diyanetin ise otorite olduğundan şüpheliyim.
 
Durum
Konu kapatılmıştır.
Yukarı Alt