Indesign Dergi Kapağı Sırt Payı ve Convert

StANDby007

Üye
Kayıt
25 Eylül 2013
Mesaj
3
Tepki
0
Merhaba arkadaşlar...


Adobe Indesign CS6 kullanıyorum.


Dergi çalışmamı bitirmiş bulunmaktayım. Geriye sadece kapak kaldı. Kapağı Indesign ile yapacağım. (Aslında kapak tasarımları yapılmış fakat çözemediğim olaylar arasında kaldım.)


Bu konu hakkında bir kaç sorum olacak:


1) Kapak için nasıl bir sayfa düzeni üzerinde çalışmam gerektiğini bilmiyorum. Dergi bittikten sonra matbaa ile görüştüm (dergiyi çalışmamı gösterdim) ve bana kapak için "sırt payı" bırakmamı ve gereken ölçüyü verdi. (Ölçüyü yazmıyorum çünkü sorun kaç mm olacağı değil.) Sırt payı bırakmamı istediler. Ben bu sırt payını Indesign sayfa düzeni içerisinde nerede nasıl bırakacağım. Örnek bir kapak düzeni şablonu var mıdır?


2) Kapağı Benden Convertli Corel olarak istediler. Bende Corel bilmediğimi Indesign olarak çalıştığımı söyleyince Indesign'da da olur dediler. Convert işlemi tam olarak ne için nasıl yapılıyor şeklinde biraz araştırma yaptım internette ve convert işleminin yazı tiplerinin baskıda kullanılan bilgisayarda sorun çıkarmaması için grafik formatına çevrilmesi olduğunu öğrendim. (Doğru mu?) Eğer Convert işlemi yazı karakterleri için yapılacak ise ortada şöyle bir durum var. Ben derginin sadece iç sayfalarını yapmış bulunuyorum. Dergi Kapağı tasarısı iki sayfa olarak başka bir grafikere yaptırıldı. O Grafikerde bana Tasarıyı 2 ayrı sayfa çalışması şeklinde Photoshop PSD formatında ulaştırdı. Yani Indesign içerisinde kapağı ben tasarlamadım. Indesign içerisinde de mevcut kapağı çalışma içerisine yerleştirilmiş JPEG grafiği olarak kullanacağım. Bu durumda Convert işlemine gerek var mı? Veyahut Bütün Kapağı Photoshop'tamı yapmalıyım? Indesign'sız olur mu?


3) Kapağın arkalarına düşen sayfalarını da kapak çalışması içerisinde 4 sayfa halinde mi yapacağım? 1-Ana Kapak, Çevirdik arkası 2. sayfa Reklam, ve dergi başlar, geldik en arkaya, reklam ve çevirdik arka kapak. Bu şekilDe mi olacak onu çözemedim... Kapağı dergi gibi 4 sayfa halinde hazırlayacak isem. Sırt payını nereden nasıl vereceğim ki sırt payı üzerinde de dergi adı vs yazılı olacak)


4) Convert işlemine gerek olsun veya olmasın kapağı diğer dergi sayfaları gibi PDF şeklinde kayıt edip mi matbaa'ya teslim edeceğim?


Aşağıdaki örnek şablondaki gibi mi Indesign içerisinde kapağı hazırlayacağım yoksa başka bir düzen şeklinde mi?





Vakit ayırıp cevap verecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ediyorum...
 

Kemal Aksekioğlu

Altın Üye
Altın Üye
Kayıt
30 Haziran 2013
Mesaj
2.035
Tepki
916
bence bütün yazıları convert'leyip yollasanız daha garanti olur, font vardı yoktu sorunu ortadan kalkar
 

StANDby007

Üye
Kayıt
25 Eylül 2013
Mesaj
3
Tepki
0
@Kemal Aksekioğlu

Usta sanırım mesajımı özet geçerek okudunuz... Kapak tasarımı bana hazır olarak geldi. Convert olacak bir yazı katmanı mevcut değil. Komple 300 dpi'lık bir JPEG tasarımı var elimde kapak hazır yani...
 

rhinokurt

Üye
Kayıt
8 Temmuz 2010
Mesaj
55
Tepki
11



Mesela; width 15 cm Height 20 cm sırt 2 cm olan bir çalışmamız olsun.
Dış kapak bir sayfa iç kapak bir sayfa toplam iki sayfa çalışacağız. (Number of Pages:2)

width: 15+15+2 yani 32 cm
Height: 20 yazarız.

Taşırma için Bleed'e değer veririz. Örnekte: 0,5 cm
Kroslarımızın gözükebilmesi için Slug'ada değer veririz. Örnekte 1 cm


Sayfayı açtık. İstersek direkt sayfada yahut masterpage'de sırt için cetvel çekeriz. Cetveli çektiğimiz yerin slug alanına katlamayı belirten kros koyarız.




Press Quality seçeneğiyle PDF kaydederken Marks and Bleeds seçeneğinde
Köşe kroslarının otomatik olarak eklenmesini sağlarız.
Use document settings ve include Slug areayı işaretleriz.
Crop marks'ı işaretleriz.
 

StANDby007

Üye
Kayıt
25 Eylül 2013
Mesaj
3
Tepki
0
Tam da yaptığım gibi anlatmışsınız. İki sayfayı birleştirip (iki sayfa kapak arkası ve önü + sırtpayı tek bir sayfa halinde) 2 sayfa olarak çalışmayı yapmıştım. Doğru yapıp yapmadığımı onaylattırmak için aslında buraya yazmıştım.

Teşekkürler rhinokurt kardeş

Bu anlatımını neredeyse internette hiç bir yerde bulamadım. Sadece "sırt payının kaç mm olacağı" hesabı anlatılmış her yerde. Bu işe yeni başlamış kişiler için bu anlatım hiç bir yerde yoktu. Veyahut ben bulamadım.

 
Yukarı Alt