Indesign'da Montaj Yapılırmı?

d.aydin

Üye
Kayıt
6 Temmuz 2009
Mesaj
19
Tepki
0
Arkadaşlar Indesign'da montaj yapılabiliyormu? Biri beni bu konuda aydınlatırsa çok sevinirim.
 

User4

Forumdan Uzaklaştırıldı
Kayıt
18 Ekim 2008
Mesaj
1.325
Tepki
39
InDesign programı mizanpaj içindir. Yani dergi, gazete, kitap vb. tasarımların mizanpajını hazırlamak için kullnılır. Adobe'nin üretmiş olduğu bir yazılım olduğu için diğer Adobe programlarıylada uyumlu çalışır. Yani Photoshop, Illustrator gibi programlarda ki çalışmalarınızı InDesign programında kullanabilirsiniz.

InDesign de de ufak tefek efektler vardır, gölgelendirme, çerçeve eklemek gibi. Fakat resim düzenlemek için veya sıfırdan bir imaj tasarımı yapmak için yeterli bir program değildir. İstediğiniz çalışmayı InDesign programında yapamazsınız. Bunun için Photoshop öneririm..
 
Kayıt
28 Ağustos 2008
Mesaj
137
Tepki
5
arkadaşımızın montajdan kastı sanırım çok sayfalı bir çalışmayı (dergi, kitap gibi) 50x70 veya 70x100 gibi ebatlardaki bir kağıda basılacak şekilde montaj yapmak. mesela 50x70 bir tabakada basılacaksa 6 tane A4 ebatındaki sayfa sığar.
 
Kayıt
17 Ocak 2008
Mesaj
769
Tepki
6
tabiki yapilabilir, sayfayi bolebilirsin, aralarindaki paylari bile ayarlarsin, su an pcmde indesign yok, yarin sabah sana bunu yazacagim :)
 

Fatih Çelikhan

Uzman Üye
Uzman Üye
Kayıt
18 Aralık 2007
Mesaj
373
Tepki
4
d.aydin

baskı formunda dergini yada gazeteni ya da broşürünü taşma paylarını vs vs göz önüne alarak pdf olarak hazırlarsın

sonra yine indesig'da kağıt ve kalıp ebatlarına ve işinin olması gereken sekilde nereye ne gelecek gibi teknik ayrıntılarının hazırlandığı neni bir belge oluşturup o belge içinde senin işinin pdf lerini uygun sayfalarını PLACE yöntemi ile çağırarak son PDF oluşturmanı yapabilirsin.

daha basit bir montaj şeklini ise CS3 serisinde FİLE menüsü altında Print Booklet komutunu kullanarak (sırt sırta tel dikiş, yan yana devam eden sayfalar vs vs) değişik montaj yöntemleri ile yeni belge oluşturabilirsin.

şunu da eklemek isterim. montaj demek bir işi baskıya göre uygun şekle getirmektir. bunun için ebatlar ve tasarımın cilt payı dikiş ve kırım paylarının bilinmesi ve bunu basılacak kağıt ebatına ve kullanılacak makineye göre uygun şekilde yerleştirilmesi demektir.

yani araç giydirme vs vs MONTAJ demek değildir.

bu tarz işlemlere ise PİKAJ diyebiliriz karıştırmamak gerek ve bilmek gerek.
 
Yukarı Alt