java Script De ŞartLı işlemLer

Kayıt
7 Haziran 2008
Mesaj
533
Tepki
6
Javascript’te karşılaştırma yaparken şartlı (..ise ..yap! ) işlemler de yaptırabilirsiniz. Şartlı işlemlerde ? (soru işareti ) ve : (iki nokta üstüste ) işaretlerini kullanırsınız.

Karsilastirma2.htm dosyasının bütün document.write.. kodlarını silin ve yerine şu iki satırı yazarak, karsilastirma3.htm adıyla kaydedin.




Kod:
sonucMsg = (y==x )?"y degiskeni x degiskenine esit!" : "y degiskeni x degiskenine esit degil!"  
alert(sonucMsg )





Kod dosyası düz yazı programında açıkken, karsilastirma3.htm’i Browser’da açın. Uyarı kutusunda, iki değişkenin eşit olması şarti halinde görüntülenmesini istediğiniz mesajı göreceksiniz. Dosyada değişkenlerin değerini değiştirerek, sonucu inceleyin. Bunu sağlayan şartlı işlem komutu üç bölümden oluşuyor: şartın doğru olup olmadığını sorguladığınız, soru işaretine kadar olan karşılaştırma bölümü; iki nokta üstüste işaretine kadar olan şart doğru ise uygulanacak bölüm, sonra satır sonuna kadar olan şart yanlış ise uygulanacak bölüm. Yukarıda, “Javascript bir karşılaştırma yaptıktan sonra karşılaştırma sonucu doğru ise, karşılaştırma işleminden sonraki ilk komutu icra eder” demiştik. Burada da, x değişkeni ile y değişkeni aynı olduğu zaman, soru işaretiyle biten karşılaştırma işleminden hemen sonraki ilk komut (veya ifade ) seçiliyor; değişkenler aynı olmadığı taktirde, iki nokta üstüste işaretinden sonra gelen komut (veya ifade ) seçiliyor.
 
Yukarı Alt