Kaliteli bir Tasarımcı olmak için okulunu okumak mı gerekiyor

barisow

Üye
Kayıt
11 Mart 2009
Mesaj
23
Tepki
0
Hocam size bir soru sormak istiyorum.

Bu sorumu sakın yanlış anlamayın. Tecrübelerinize ve bilgilerninize dayanarak soruyorum.

Acaba sizce grafik meslegini seçmek isteyipte, yanlış yönlendirmeler sonucu, 4 yılını farklı bir branşta harcamış ögrenci. 4 yıl bittikten sonra kendi kararları dogrultusunda grafiker olmayı hedefleyen biri olabilirmi. Bu amaç ugruna çok çalışan kaybettigi zamanı telafi etmeye çalışan biri gerçek anlamda bir tasarımcı olabilir mi? Tasarım yetenegi bence sonradan olan birşey degil, insanın ruhunda olandır . Sizin bahsettiginiz gibi kaliteli bir tasarımcı olmak için okulunu okumak mı gerekiyor? Eger gerekiyorsa 4 yıllık bir grafik bölümünde ögrenciler 1. yıllarını hazırlıkla geçirmiş oldugunu varsayarsak ve 2. yılında da kültür derslerini alımış oldugunu düşürsek. Geriye kalan 2 yılda mı bu çocuklar grafiker olarak yetişiyor. Benim bir arkadaşım çocuklugunda da resim yapmayı seviyordu. Çocuklugunda da renklere ilgi duyuyordu. Ama yanlış yönlendirme sonucu 4 yılını istemedigi bir alanda geçirdi. Acaba bu çocuk için ne önerirsiniz. ve bu çocuk üniversite egitimini grafikerlik üzerine tamamlamış olsa, hayatına iyi bir tasarımcı olarak yön vermek istese bunu arzulasa. Diger kardeşlere haksızlık etmiş olur mu?
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
@barisow

Siz hem soru sormuş hem de kendi sorunuza kendiniz cevap vermiş ve fikir beyan etmişsiniz.

İşte beyanettiğiniz bir fikir;
"Tasarım yetenegi bence sonradan olan birşey degil, insanın ruhunda olandır "

Ben de diyorum ki;

Buna itirazım yok.
Eğitim bu yeteneği daha mükemmel hale getirir.

Müzik okullarına şarkı söyleme yeteneği olan öğrenciler alınır. Enstrüman çalmaya istidatlı (kaabiliyetli) çocuklar alınır.

Yoksa kaabiliyetsiz odun gibi çocuklar alınıp yontulmaya uğraşılmaz.

Akıllı devlet güreşe kaabiliyeti olan çocukları alır güreş okuluna koyar, futbola eğilimi olanı alır futbolcu yapar.

Akıllı devlet futbola eğilimi olmayan topa vurmasını bilmeyen çocuğu futbolcu yapacağım diye uğraşmaz.

Eğitim olmayacak duaya amin demek, olmayacak şeyler için uğraşmak demek değildir. Karga sesli kadını şarkıcı yapacağım diye uğraşmak değildir. Eliyle masaya vurup tempo tutmasını bilmeyen, ritim duygusu olmayan bir çocuğu Fazıl Say gibi ünlü piyanist yapma inadı hiç değildir.

Eğitim kalas gibi heriflerden bambu kamışı üretmeyi hayal eden bir laboratuar değildir.

Eğitim insanları kobay olarak kullanma yeri hiç değildir.

Eğitim; insanın yaratılışındaki eğilimlere uygun donanım kazandırma işidir.

Eğitim üniversite giriş sınavlarını SEÇME VE YERLEŞTİRME SINAVI PALAVRASIYLA, ELEME VE ENGELLEME METODU HİÇ DEĞİLDİR.

Eğitim, üniversite giriş sınavı denilen zulüm ile, öğrencinin istediği veya eğiliminin olduğu bölüme değil de puanının tuttuğu bölümde okumaya kerhen(istemeden) ve zorla mecbur edilmesi değildir.

Eğitim; sözel ve sayısal sorularla insanların eğilim ve yeteneklerinin tespit edildiği saçmalığı ve yalanı hiç değildir.

Eğitim, 9-10 yaşlarında yapılması gereken öğrencinin neye yetenekli olduğunun tespitinin saçma sapan yöntemlerle üniversiteye giriş aşamasında yapılması hiç ama hiç değildir.

Eğitim, insanların eğitim adı altında sürüleştirildiği, koyunlaştırıldığı, okumaktan korkar hale getirildiği, soru sormaktan uzaklaştırılıp pasifleştirilip sindirildiği, herşeyin test sistemine indirgenip ezberletildiği bir sistem asla değildir.

Eğitim, tasarım adı altında program öğretilmesi hiç ama hiç değildir.

Eğitim; eğitimdeki 1. ve 2. yılları boşa geçmiş sayarak sadece 3. ve 4.yılları eğitim olarak kabul etmek hiç değildir.

Grafik eğitimi, yeteneksizin tekinin alınıp mükemmel grafiker yetiştirileceği iddiasında bulunmak hiç değildir.

Grafik eğitimi yetenekli kişiler için asla gereksiz değildir, aksine ASIL YETENEKLİLER için gereklidir.

Grafik eğitimi bir KÜLTÜR eğitimidir, İLETİŞİM EĞİTİMİDİR, GÖRSEL MESAJ EĞİTİMİDİR.

Keman çalmak ile BESTE YAPMAK arasında nasıl DAĞLAR KADAR FARK VARSA, Photoshop kullanmak ile GRAFİK TASARIM yapmak arasında öyle büyük farklar vardır.

Her keman çalan beste yapamayacağı gibi, her program kullanan da tasarım yapamaz.

HER YENİ GRAFİK TASARIM, YEPYENİ BİR BESTE DEMEKTİR.

Grafik TASARIM EĞİTİMİ TIPKI BESTEKARLIK EĞİTİMİ GİBİDİR. İçten gelen duygular önemli olduğu kadar, geniş bir repertuar bilgisi, engin bir müzik kültürü, sıkı bir nota bilgisi, kısaca hem teorik hem pratik bilgi ve tecrübe gerektirir.

(Bana İbrahim Tatlıses örneğini vermeyin, eğer İbo konservatuar eğitimi alsaydı sahnede kadınlarla kavga etmez, daha kültürlü ve medeni olur ve elbette müzik olarak çok daha ileri noktalara gelir hatta Viyana ve Pariste konserler verirdi. Onun eğitimsiz halini ölçü olarak almamalısınız, "ya eğitilmiş olsaydı bu yetenek ne süper olurdu" diye düşünmelisiniz.)

Grafik eğitimi sadece resim eğitimi değildir, çünkü grafikerlik ressamlık değildir.
Grafik eğitimi sadece tipografi eğitimi demek değildir:Çünkü grafiker sadece hattat (güzel yazı yazan) değildir.
Grafik eğitimi sadece fotoğraf eğitimi değildir. Çünkü grafiker sadece fotoğrafçı değildir.
Grafik eğitimi sadece baskı teknikleri eğitimi değildir. Çünkü grafiker sadece matbaacı değildir.

Grafikerlik son derece komplike, çok yönlü, bir çok sanat disiplini ile iç içe olan, bir yönü ile zenaat, bir yönü ile sanat olan meslektir.

Kesinlikle yüksek kültür, yüksek zevk ve incelmiş beğeni gerektiren bir meslektir.

Bu konuda benim bu sitedeki 10 maddede grafik tasarım tanımıma bakınız.

Kafanızdaki bir çok sorunun cevabı orada vardır.

Ayrıca; sorduğunuz soruların cevapları bir başka yazımda yer alan aşağıdaki cümlelerimle verilmiştir;

"Tasarım eğitimi almadıklarını itiraf edemiyorlar ve eğitimin gereksiz olduğunu öne sürerek asıl olanın yetenek olduğunu iddia ediyorlar ve "yetenek varsa eğitime gerek yok, eğitim yetenek kazandırmaz" diyerek kendi cahilliklerine kılıf buluyorlar ve doğru gibi görünen sözlerle kafa bulandırıyorlar. Oysa; yeteneğin eğitimle daha da güçleneceğini kasıtlı olarak göz ardı ediyorlar.

Üniversiteler? Güzel Sanatlar bölüm başkanları doçent iseler profesörlüklerini beklemekte, uslu uslu oturmakta, bana dokunmayan yılan bin yaşasın, dertsiz başıma dert almayayım demekte ve mezun ettikleri yarı eğitilmiş, yarı eğitilmemiş yeni mezun grafikerleri piyasada ne gibi vahşi koşulların beklediği onları hiç ama hiç ilgilendirmemektedir."

Sayın Barisow;
Yeteneği öne çıkartıp, eğitimi ikinci plana atanlar CEHALETİN SAVUNUCULARIDIR. Ve bu kişiler beni yormaktadır.

Eğitim konusu ülkemizde kanayan bir yaradır ama bunun çözümü eğitimin yerine yeteneği koymak değildir.

Saygılarımla.
 
Kayıt
25 Haziran 2008
Mesaj
1.278
Tepki
4
Ben eğitim almadım bir ustanın yanında yetiştim ama Hocamın görüşlerine katılıyorum. Eğitim ve yetenek içiçedir. Biri eksik kalırsa tasarım öksüz kalır. En önemliside grafikerin - tasarımcının kültürlü, güncel, okuyan, gezen biri olması gerekir. İçine kapanık birinin ben iyi bir tasarımcı olacağına inanmıyorum. Olsa olsa bilgisayarcı olur.
Saygılar...
 

barisow

Üye
Kayıt
11 Mart 2009
Mesaj
23
Tepki
0
Hocam bilgilendirdiginiz için teşekkür ederim. Aslında benim bu yazımı bir sitem olarak degerlendirebilirsiniz. Benim size bu soruları aslında cevapları bende olan bu soruları size yöneltmemin sebebi kaybettigim zamana üzülmemdir. Bahsettiginiz grafiker özelliklerine kesinlikle katılıyorum. ve bunun için bende ugraş gösteriyorum. Sitemim size degildir. Göstermiş oldugum tepki egitim anlayışınadır. Ve hayla devam etmekte olan zaman kaybıdır. Bir çok arkadaşımın kaybolan zamanlarıdır. Yetişmekte olan yeni nesilde bu bencillikler yüzünden (bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın) yanlış yönlendirlmektedir. Benim ugraşım kaybedilen zamanı telafi edebilmektir.

Saygılarımla...
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
@barisow


Sayın Barisow;
Örneğini verdiğiniz grafiker tiplemesinde asıl kişinin siz veye çok yakınınızdaki biri olduğunu ve o kişi üzerinden hareketle cevabını bildiğiniz soruları bana yöneltip, sizdekine uygun cevaplar almak istediğinizi hissetmiştim.

Bunu da kısmen cevabımda belirttim.

Ama buna rağmen üşenmeden uzun bir cevap verdim.

Genç kardeşlerim beni ne kadar yorsalar da, sonuçta ortak noktada buluşmak yorgunluğuma değiyor, lakin bir de inatlaşarak yanlışları savunmakta ısrar edenler veya dürüst tartışmayıp asıl niyetlerini gizleyenler var. Bir de hiç bir şey bilmeden bilgiçlik taslayan, yapmadığını yaptım deyip yalan söyleyen veya kendisini dev aynasında görenler var.

Beni işte asıl onlar yoruyor.

Şimdi konumuz madem ki eğitimdir, aslında bir yönüyle de İDEAL GRAFİK EĞİTİMİ NASIL OLMALIDIR? Sorusuyla da bağlantılıdır.

Bir önceki yazımın son cümlesinde demişim ki;

“Eğitim konusu ülkemizde kanayan bir yaradır ama bunun çözümü eğitimin yerine yeteneği koymak değildir.”

O cümleye şunu ekiyorum;
“Bu kanayan yaranın çözümü; kişinin yeteneğine uygun eğitim almasıdır.

Aklı başında her ülke böyle yapar.

Bakınız bu konuda Sn. İsmail Ev ne diyor; … fakirleştirilen ülkelerde beyinleri köleleştirilmiş(satın alınmış) yöneticiler toplumlara lanse edildi. Toplumun içinden yetişen kahramanlar ise yalnızlığa ve güçsüzüğe mahkum edildi.
Gerçek alim, gerçek bilim ve söylemler tiye alındı.

Bakınız; https://www.grafikerler.org/cafe-org/11560-krizin-sorumlusu-bulunur-bekci.html#post65569)

Ancak yabancılar tarafından satın alınmış veya kandırılmış yöneticiler kendi ülke insanlarını mutsuz edecek, kişilerin yeteneklerine uygun olmayan, ülke kalkınmasını geciktirici eğitim metotları seçerek eğitim adı altında zulüm yapmaktadırlar. Buna size yazdığım ilk cevabımda maddeler halinde değinmiştim.

Çözüm olarak önerdiğim ve aslında çok ama çok basit bir uygulama olan; kişinin yeteneğine uygun eğitim alması halinde; sizin bahsettiğiniz yanlış eğitimle zaman kaybetmek, yılları boşa harcamak, eğitildiğini sanırken mutsuz olmak, yanlış eğitim sonucunda yanlış meslek edinip istenen maddi veya manevi başarıya kavuşamamak, bunun da kişiye veya ülke ekonomisine zarar vermesi gibi olumsuzluklar zaten kendiliğinden yok olacaktır.

Ama bu olumsuzluklar bizde YOK olmamış, Yüksek Öğrenim Kurumu kurularak adı YÖK olmuştur.

YOK olması gereken şeyler YÖK olunca işte önceki mektubumda bahsettiğim “bana dokunmayan yılan bin yaşasın” zihniyeti ile inşaat mühendisleri çizgi film bölüm başkanı olabilmiştir. Mezarından Pablo Picasso çıkıp gelse güzel sanatlar fakültesinde ders vermek istese, “sen profesör değilsin” diye reddedilecek noktaya gelinmiştir.

YOK olması gereken şeyler YÖK olunca; kimi güzel sanatlar fakültelerinde grafik tasarım derslerinde masa üstü yayıncılık, web yayıncılığı ve 3 boyutlu tasarım ve modelleme dersleri verilirken, bazı fakültelerde ise 1 yıldır Freehand dersi alıp da kartvizit yapamayan grafik öğrencileri vardır. Kimi Grafik bölümlerinde Grafik Tasarım Eğitimi programı hemen hemen hiç yoktur ve ağırlık fırça ile yapılan Temel Sanat Eğitimi ve 500 yıl öncesine ait taş baskı / çinko baskı derslerine verilmekte olup computerde dijital tasarım eğitimine çok az yer verilmekte, adeta grafiker yerine ressam yetiştirilmekte, öğrenciler harcanmaktadır.

Bu nedenle önceki mektubumda “öğrenciler yarı eğitilmiş olarak piyasanın vahşi koşullarına bırakılmaktadır” cümlesini kullandım.

Bunun canlı tanığı bu sitenin sahibi Ömer Yıldız’dır. Daha dün gece, bu anlattığım tarzda yanlış eğitim almış bir öğrenci benimle ve Ömer beyle msn’de chat yaptı ve bana 2 yıllık meslek yüksek okulunun bu sene son sınıfında olduğunu, okulunu bitirmek üzere olduğunu, bir amblem yapması gerektiğini fakat bilgisayar programı bilmediğini, bu yüzden benim yapmamı rica ettiğini söyledi. Bu öğrenciyi daha önce de tanıyordum, bazı hocalarını da tanıyordum. Adımı önceden duymuş, benim ders verdiğim üniversiteye derslerimi dinlemek için ara sıra gelirdi. Sınıftaki bir öğrencinin yanına oturur sessiz sedasız onun nasıl tasarım yaptığına bakar ve derslerimi dinlerdi. Sınıftan çıkarken de bizim hocalarımız böyle anlatmıyor derdi. Ben de abartıyor ve gereksiz yağ çekiyor zannederdim. Meğer doğruymuş ve çok üzüldüm.

İşte CHAT KAYITLARI; (Cevap hakkı doğmasın diye öğrencinin ve hocasının ismini değiştirdim, mail adresini sildim, metnin doğallığını bozmamak için acele yazmaktan kaynaklanan imla ve kelime yanlışlarını aynen bıraktım.)

mrb hocam naslsınız

3/13/2009 00:13:01 Faruk - www.farukcagla.com sağol teşekkür ederim. sen nasılsın?

3/13/2009 00:13:31 fatmaXXXX bende iiyim tşkr ederim
3/13/2009 00:13:58 Faruk - www.farukcagla.com ne var ne yok hayat nasıl gidiyor?
3/13/2009 00:14:40 fatmaXXXX ii hocam ne olsun
3/13/2009 00:14:50 fatmaXXXX bitirme teziyle ugraşıyoruz
3/13/2009 00:15:03 fatmaXXXX sizi gözlerimiz arıyo okulda
3/13/2009 00:15:06 fatmaXXXX ama göremiyoruz
3/13/2009 00:15:24 Faruk - www.farukcagla.com sen sXXX’in öğrencisisin değil mi?
3/13/2009 00:15:36 fatmaXXXX evt hocam
4/8/2009 01:28:46 fatmaXXXX siizi gördügüme çok sevndm
4/8/2009 01:28:47 fatmaXXXX naslsınız
4/8/2009 01:29:43 Faruk - www.farukcagla.com sağol iyiyim sen nasılsın.
4/8/2009 01:29:58 fatmaXXXX bende derslerle boguşuyorum çok kötüyüm
4/8/2009 01:30:02 fatmaXXXX:(:(
4/8/2009 01:30:10 Faruk - www.farukcagla.com fatmaXXXX bi dakka.
4/8/2009 01:30:28 fatmaXXXX ok hocam
4/8/2009 01:31:25 Faruk - www.farukcagla.com fatmaXXXX telefon geldi.
4/8/2009 01:31:49 fatmaXXXX öenmli degil siz işinize bakın
4/8/2009 01:32:11 Faruk - www.farukcagla.com bir arkadaş.
4/8/2009 01:32:22 Faruk - www.farukcagla.com arıyorkonuşuyoruz.
4/8/2009 01:33:23 Faruk - www.farukcagla.com fatmaXXXX senin hoca nasıl.
4/8/2009 01:33:27 fatmaXXXX:) canı sıkılıyo heralde
4/8/2009 01:33:43 fatmaXXXX valla ii
4/8/2009 01:33:47 fatmaXXXX ama bizi çok yoruuyo
4/8/2009 01:33:47 Faruk - www.farukcagla.com sXXX hoca.
4/8/2009 01:34:18 Faruk - www.farukcagla.com temel sanat epğitimi dersleriyle mi yoruyor.
4/8/2009 01:34:43 fatmaXXXX evt biraz zor begeniyo ya obkmdan
4/8/2009 01:34:45 fatmaXXXX hocam
4/8/2009 01:35:21 fatmaXXXX hocam ya müsitmsiinimisnz bir şey rica edicem sizden
4/8/2009 01:35:41 Faruk - www.farukcagla.com fatmaXXXX buyur.
4/8/2009 01:36:42 fatmaXXXX ben fotosohop bilmiyorumda
4/8/2009 01:36:47 fatmaXXXX oyzden yapamıyorum
4/8/2009 01:36:50 Faruk - www.farukcagla.com fatmaXXXX evet.
4/8/2009 01:37:00 fatmaXXXX yaparmsıınız
4/8/2009 01:38:15 Faruk - www.farukcagla.com fatmaXXXX bütün sınıftanterklif var.
4/8/2009 01:38:20 Faruk - www.farukcagla.com teklif var.
4/8/2009 01:38:56 Faruk - www.farukcagla.com fatmaXXXX kimseye yapmamaya söz verdim çünkü birine yapsam ötekine de yapacam. ayrıca vaktim de yok.
4/8/2009 01:39:22 Faruk - www.farukcagla.com fatmaXXXX gül diye bir kız vardı o da bana yaptıracaktı. sonra birini bulmuş yaptırmış.
4/8/2009 01:39:28 fatmaXXXX ben kimsye soylemm lutfen hocam çok zor durumdayım
4/8/2009 01:39:42 fatmaXXXX inanaın yoksa sizden boyle bir şey istemm
4/8/2009 01:39:55 fatmaXXXX çok basit bir şey istiyorum 10 dkkanzıı bile almaz lutfenn :(:(
4/8/2009 01:40:03 Faruk - www.farukcagla.com fatmaXXXX nedir söyle bakiim.
4/8/2009 01:41:37 fatmaXXXX çok zor durumda kaldım oyzden lutfen hocamm inanın yoksa sizden istememdm boyle bir şey
4/8/2009 01:41:39 fatmaXXXX:(:(
4/8/2009 01:41:53 Faruk - www.farukcagla.com fatmaXXXX ne yapılcak.
4/8/2009 01:42:14 fatmaXXXX logo yapılacak çiçekçi logosu
4/8/2009 01:42:27 fatmaXXXX hayali bir çieçkçi logosu
4/8/2009 01:44:07 fatmaXXXX yapıcakmısınz hocam
4/8/2009 01:44:30 Faruk - www.farukcagla.com fatmaXXXX bi dakka.
4/8/2009 01:44:48 fatmaXXXX tmm
4/8/2009 01:53:27 fatmaXXXX hocamm:(:(
4/8/2009 01:53:37 Faruk - www.farukcagla.com fatmaXXXX bi dakka.
4/8/2009 01:53:56 Faruk - www.farukcagla.com fatmaXXXX nasıl bir logo olacak bilgi.
4/8/2009 01:54:01 Faruk - www.farukcagla.com fatmaXXXX ver.
4/8/2009 01:54:07 fatmaXXXX hocam ya
4/8/2009 01:54:13 fatmaXXXX çiçekçi logosu olucak
4/8/2009 01:54:21 Faruk - www.farukcagla.com fatmaXXXX adı ne.
4/8/2009 01:54:31 fatmaXXXX hayali bir çieçkçi logosu
4/8/2009 01:54:33 Faruk - www.farukcagla.com fatmaXXXX frehand biliyor musun.
4/8/2009 01:54:36 fatmaXXXX hyr
4/8/2009 01:54:45 Faruk - www.farukcagla.com fatmaXXXX sen grafik okumadın mı.
4/8/2009 01:54:57 fatmaXXXX okudum ama bizim hocalarımız sizin gibi
4/8/2009 01:55:02 fatmaXXXX tek tek ilgilenip yada
4/8/2009 01:55:09 fatmaXXXX sınnıfı 2 ye bölüp anlatmadılar
4/8/2009 01:55:14 Faruk - www.farukcagla.com fatmaXXXX kaçıncı sınıftasın sen?
4/8/2009 01:55:18 fatmaXXXX 2
4/8/2009 01:55:22 fatmaXXXX geeçn sene aldık
4/8/2009 01:55:26 fatmaXXXX biz o prgramları
4/8/2009 01:55:37 Faruk - www.farukcagla.com fatmaXXXX sen şimdi frehand ve photoshop bilmiyor musun.
4/8/2009 01:55:45 fatmaXXXX evt
4/8/2009 01:55:47 fatmaXXXX bilmiyorum
4/8/2009 01:55:55 Faruk - www.farukcagla.com fatmaXXXX bu sene ne programı aldınız.
4/8/2009 01:56:05 fatmaXXXX frehandde çok az biliyorm onuda kendi çabmla ögrendim
4/8/2009 01:56:12 fatmaXXXX ama pek bir işe yaramıyo
4/8/2009 01:56:21 fatmaXXXX bu dönem hiç program almadık
4/8/2009 01:56:37 Faruk - www.farukcagla.com fatmaXXXX bu logo kaç güne kadar lazım.
4/8/2009 01:57:05 Faruk - www.farukcagla.com fatmaXXXX bu arkadaş yapacak.
4/8/2009 01:57:13 Faruk - www.farukcagla.com fatmaXXXX benim işim var.
4/8/2009 01:57:22 Faruk - www.farukcagla.com fatmaXXXX şimdi chat yaptığım arkadaş.
4/8/2009 01:58:23 Faruk - www.farukcagla.com fatmaXXXX şimdi seni ekliyor.
4/8/2009 01:58:27 Faruk - www.farukcagla.com fatmaXXXX msn ye.
4/8/2009 01:58:28 fatmaXXXX yarına lazımm
4/8/2009 01:58:31 tmm hocam
4/8/2009 01:58:58 Faruk - www.farukcagla.com fatmaXXXX sen de onu ekle.
4/8/2009 01:59:10 fatmaXXXX tmm hocam
4/8/2009 01:59:15 fatmaXXXX çok tşkr ederim
4/8/2009 01:59:28 Faruk - www.farukcagla.com fatmaXXXX bi şi diil.
4/8/2009 02:01:09 Faruk - www.farukcagla.com fatmaXXXX hadi gene kurtardın.
4/8/2009 02:11:09 fatmaXXXX inşlhh hocam ya sizin sayenizde
4/8/2009 02:47:28 fatmaXXXX hocam çok tşkr ederimm
4/8/2009 02:47:38 Faruk - www.farukcagla.com fatmaXXXX bi şi diil.
4/8/2009 02:48:37 Faruk - www.farukcagla.com fatmaXXXX iyi aklşamlar. ben çıkıyorum.
4/8/2009 02:48:45 fatmaXXXX bende çıkıyorum hhocam
4/8/2009 02:48:47 fatmaXXXX ii akşamlar
4/8/2009 02:49:00 Faruk - www.farukcagla.com fatmaXXXX ok bye soranlara selamlar.
4/8/2009 02:49:08 fatmaXXXX com as

İşte bu chatten de anlaşılıyor ki; program eğitimi ihmal edilmiş, fırça ve boya ile yapılan Temel Sanat Eğitimi sanki 4 yıllık eğitim müfredatı uygulanıyor gibi gereksiz yere 2 yıllık okulda 2 yıl boyunca uzatılmış, program eğitimi sırasında öğrencilerle bizim yaptığımız gibi tek tek ilgilenilmemiş, sınıfın öğrenci sayısı kalabalık tutulmuş, kısaca GRAFİK TASARIMCI YETİŞTİRMEK İÇİN UĞRAŞILMAMIŞ ve PİYASAYA YARI EĞİTİLMİŞ MEZUN, yani YARIM GRAFİKER gönderilmiştir.

Benim eğitimden kastettiğim bu değildir, bu ALDATMACADIR.

Nasıl ki bazı 2 aylık kurslar GRAFİK TASARIM KURSU adı altında aldatmaca yapıyorsa, bazı 2 yıllık ön lisans yüksek okulları da GRAFİK TASARIM BÖLÜMLERİNDE GRAFİK TASARIM EĞİTİMİ adı altında ALDATMACA yapmaktadır.

Bir yakınımın oğlunun okuduğu meslek lisesinin Grafik Bölümünde Reklam Filmi Story Board çizimi dersinde, çocuklara bir reklam filmi senaryosu verilip onun temel sahnelerini metne sadık kalarak kamera çekim tekniklerine ve uygun görsel mesaj verme prensiplerine göre çizdirecekleri yerde, senaryo ile ilgisiz olarak Mandrake-Kızılmaske, Tommix gibi çizgi romanları ışıklı masa üzerine koydurup oradan anlamsız sahneleri kopya ettirip içini guaş boya ile doldurtarak…. Evet böyle bir ALDATMACA ile çocuklara STORY BOARD çizdirdiklerini iddia eden öğretmenlerin var olduğunu bizzat ben gözlerimle gördüm.

Veliler de çocuklarının ne güzel reklam filmi senaryosu resimlediklerini sanıyorlar. Oysa ki; milli eğitim bakanından bakanlık yöneticilerine kadar tüm bakanlık mensupları, okul müdürleri, öğrenciler ve öğrenci velileri TOPYEKUN OLARAK aldatılıyor. Bir ülkenin eğitim ordusu kendini ve milletini ancak bu kadar aldatabilir.

Demek ki gerek kurslarda gerekse yüksek okullarda ve liselerde EĞİTİM yerine ALDATMACA varsa, Sayın Barisow eğitim alamadım diye üzülmemelidir.

Sayın Barisow doğru eğitim alamadım diye de üzülmemelidir, çünkü doğru eğitim doğru sistemde olur.

Doğru sistem ise doğru adamların yönetiminde olur.

Bu aldatıcı, engelleyici sistemde şu soru soruluyorsa;
Kaliteli bir Tasarımcı olmak için okulunu okumak mı gerekiyor?

Cevabı şu olmalı;

Kaliteli tasarımcı olmak için, kaliteli okullarda, kaliteli hocalardan eğitim almalı, iş hayatında kaliteli ustaların yanında çıraklık ve kalfalık yaparak tecrübe kazanılmalı, kaliteli bir insan olarak yetişmeye özen gösterilmeli, kalitenin temelinin bilim, ahlak, kültür ve sanat olduğu, kaliteli tasarımcının kaliteli insan olduğu asla unutulmamalıdır.

Kaliteli insanların da kaliteli toplumlarda mutlu olacağı, kaliteli toplumların kaliteli tasarımcıya değer vereceği bilinmelidir.

Kültüre, sanata, fikre ve düşünceye değer vermeyen toplumların eğitiminde sorun olduğu her zaman hatırlanmalı ve ona göre davranılmalıdır.

Bu değerlere değer veren toplumların EĞİTİME DE DEĞER VERDİKLERİ hiç ama hiç unutulmamalıdır.
 

barisow

Üye
Kayıt
11 Mart 2009
Mesaj
23
Tepki
0
Hocam size bahsetmiş oldugum bi arkadaşım aslında benim. Bunu yazılarımdan anlıyorsunuz sanmıştım. Ama sorun yok. Size çok teşekkür ediyorum. Ben kaybetmiş oldugum zamanı telafi için elimden geleni yapmaya hazırım. Hazırım demek zamanı belli olamayan bir durumu savunmak gibi olur. Ben kaybetmiş oldugum zamanı telafi için elimden geleni yapıyorum demek daha dogru olur.

Size saygı duymamış sahip oldugunuz bilgi ve birikime güvenmemiş olsaydım bu soruları yöneltmezdim. Evet dogru söylüyorsunuz bu soruların cevapları bende...

Hani diyorsunuz ya "Kaliteli tasarımcı olmak için, kaliteli okullarda, kaliteli hocalardan eğitim almalı, iş hayatında kaliteli ustaların yanında çıraklık ve kalfalık yaparak tecrübe kazanılmalı, kaliteli bir insan olarak yetişmeye özen gösterilmeli, kalitenin temelinin bilim, ahlak, kültür ve sanat olduğu, kaliteli tasarımcının kaliteli insan olduğu asla unutulmamalıdır. " Bende kaliteli bir tasarımcı olmak için çevremde kaliteli gördügüm insanların bilgi birikimlerinden yararlanmaya çalışıyorum.

Yazdıklarımı size yaranmak olarak görmeyin. Bunları size söylüyorum çünkü foruma dahil oldugum günden beri yazılarınızı takip ediyorum.

Hatırlarsanız ben size Hocam diyebilirmiyim demiştim. Size hocam olarak görüyorum ve sizin dagıttıgınız elmalardan(tecrübe ve bilgi birikimi) bir dilim dahi olsa yararlanmaya çalışıyorum.

Tekrardan Saygılarımla Sevgili Hocam...
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
Sayın Barisow,
Öncelikle saygınıza, sevginize ve taktir hislerinize çok teşekkür ederim.

Demişsiniz ki;
"Hocam size bahsetmiş oldugum bi arkadaşım aslında benim. Bunu yazılarımdan anlıyorsunuz sanmıştım."

Ben de anladığımı bir önceki mesajımda şu cümlelerle ifade etmiştim:
"Sayın Barisow;
Örneğini verdiğiniz grafiker tiplemesinde asıl kişinin siz veye çok yakınınızdaki biri olduğunu ve o kişi üzerinden hareketle cevabını bildiğiniz soruları bana yöneltip, sizdekine uygun cevaplar almak istediğinizi hissetmiştim."

Diyorsunuz ki;
"Yazdıklarımı size yaranmak olarak görmeyin. Bunları size söylüyorum çünkü foruma dahil oldugum günden beri yazılarınızı takip ediyorum"

Ben de şimdi diyorum ki;

Yazdıklarınızı yaranmak veya yağcılık olarak görmüyorum, taktir ve beğeni duyguları olarak değerlendiriyor ve teşekkür ediyorum. Siz ve sizin gibi gençlere bilgi ve birikimlerimizden ne kadar çok dilim dağıtırsak o kadar memnun olduğumuzu bilmenizi istiyorum.

Fakat çok üzüldüğüm ve cevabını bulamadığım bir şey var. O da şudur;

Bu sitede 27.000 üye olduğu söyleniyor ama Barisow gibi 3-5 kişi ile yazışıyoruz 27 binden hadi diyelim 10 kişi çıkartırsak bunun 26.990 kişisi nerede?

Bu kişiler grafiker değil mi, benim yazılarıma sizin ve sizinle birlikte 5-10 kişinin daha gösterdiğiniz ilgiyi niçin göstermiyorlar?

Aklıma şu geliyor; bunun da sebebi yine kalite mi acaba?

İnsanlar o hale getirilmişler ki, evlerine ekmek götürme derdindeler, kaliteli grafiker olmak derdinde değiller herhalde.

O nedenle benim yazılarımla ilgilenmiyor olabilirler veya yazılarım onlara ağır gelmiş olabilir.

Onların derdi çok başka olmalı.

Onların derdi mesela Photoshopta alev efektini nasıl verebilirim, yazıya nasıl kabartma etkisi verebilirim veya yaptığım şu broşür hakkında görüşlerinizi söyleyin, yaptığım bu logo güzel olmuş mu gibi şeyler.

Photoshopta alev efektini vermesini bilmeyen bir grafiker bu efekti pistole aracı ile sarı kırmızı alev şekilleri yapmak suretiyle de verebilir. Bu konu program kullanma becerisidir ve TEKNİK BİLGİ DERSİDİR ve elbette gereklidir.

Bir tasarım hakkında yorum beklemek ise ESTETİK ve ARTİSTİK BİLGİ dersine girer ve elbette o da gereklidir...

Zaten TEKNİK ve ESTETİK beceri ; YARATICILIK VE BULUŞ ile birleşmezse TASARIM OLMAZ.

Bütün bunların hangi koşullarda hangi eğitim kurumlarında ve hangi sistemde öğretilmesi gerektiği de tartışılmalıdır.

Bu gibi sitelerde yapılanlar yeterli değildir. Ya da ne kadar yeterlidir.? Ben buna dikkat çekmeye çalışıyorum.

Onlar bunlarla kaliteli tasarımcı olunabileceğini düşünüyor olabilirler.

Onların derdi çarpık eğitim sistemi, grafikerlerin birlik olması filan değil.

Onlar zaten çarpık eğitim sisteminin kurbanı olmuş, bundan zarar görmüş ve birçoğu grafikerlik eğitimi almak istedikleri halde alamadıkları için bu eğitimi çalışma hayatında para kazanırken hem patrondan maaş alıp hem de meslek öğrenme çabası içindeler.

Bu nedenle kültür-sanat, vatan-millet, eğitim-devlet gibi konular onların karnını doyurmuyor bence.

Bir de negatif kültür bombardımanının etkisinde kalmış olabilirler.

Mesela bir Polat Alemdar çıkıp gelse dese ki "grafikerler birlik olmalı," hemen birlik kurarlar. Mesela bir İbrahim Tatlıses gelse, "Urfada Oxford vardı da biz mi okumadık. O halde bu grafiker kardeşlerimize devlet eğitim verdi de onlar mı istemedi? Bu böyle olmaz, haydi birlik olun", dese birlik olurlar ama... Bir Faruk Çağla yazınca işte senin gibi 3-5 kardeşimiz ilgileniyor ancak.

Peki bu üye kardeşlerimiz benim yazdıklarımla ilgilenmiyorlar da demin dediğim filanca programdaki filanca efekt konularıyla da çok mu ilgileniyorlar sanki?

Yani niçin ezildikleri, niçin sömürüldükleri onların ilgisini çekmiyor, peki ders diye görmek istedikleri şeylerle kaç kişi ilgileniyor?

Ben inceledim; bir usta grafiker photoshopta normal resim nasıl heykel haline dönüştürülür konusunu anlatınca, yine 3-5 kişi teşekkür ediyor. Öyle 20-30 kişi bile değil. Hani bu 26.990 kişi bunlar nerede?

Yine inceledim; bir grafiker şu broşürü ben yaptım nasıl olmuş derse, yine 3-5 kişi akıl öğretiyor, yol gösteriyor. Yine 20-30 kişi değil. Peki yine nerede bu 26.990 kişi?

Demek ki sorun başka yerde...

Kimsenin düşünmediği başka yerde:

İncele bakalım, mesaj yazan kaç kişi -de ve -da eklerinin nerede bitişik nerede ayrı yazılması gerektiğini biliyor?

İncele bakalım kaç kişi geliyor mu derken, -mi ve -mu eklerinin ayrı yazılması gerektiğini biliyor?

İncele bakalım kaç kişi herkez kelimesinin yanlış herkes kelimesinin doğru yazıldığını biliyor. Akü şarz kelimesinin yanlış akü şarj kelimesinin doğru olduğunu biliyor?

İncele bakalım; hatasız yarım sayfa mektup yazmasını becerebilen kaç grafiker var bu 27 bin üyelik dev sitede?

İncele bakalım, meramını anlatırken saçmalamayan, fikrini doğru ifade edebilen kaç kişi var burada? Akım demek isterken kakam diyen bir sürü kişi tanıyorum ve uyarıyorum. Sorduğum sorularda veya yazdığım yazılarda değindiğim konulara aynı ciddiyetle değinen kaç kişi var allah aşkına?

Görüyorsunuz; ben kız oğlan kızım diyorum, yazdıkları cevapta kaç çocuğun var diyorlar...

Ama çık oyna diyorsun, yerim dar diyenler, yer açıyorsun yenim dar (gömleğim dar) deyip deyip yine oynamak istemeyip çerşitli bahane uyduranlar çok değil mi?

Bu 27.000 grafikerin kaç tanesi ortaya çıkabiliyor, yerim dar veya yenim dar bahanesini öne sürmeden? Yine 3-5 kişi ! Hani 26.990 kişi nerede?

Eğitim mi yetenek mi önemlidir diye soruyorsun, neredeyse eğitim gereksiz diyecekler.

Kulağıma geliyor; "FaRUK HOCAYA CEVAP YAZAMIYORUZ,ÇÜNKÜ YANLIŞ Bİ Şİ YAZARSAK BİZİ KINIYOR, ELEŞTİRİYOR, KEPAZE EDİYOR, O YÜZDEN MUHATAP OLMAK İSTEMİYORUZ" diyorlarmış.

Bre gafiller, bre cahiller, adam gibi görüş bildirene biz niye kızalım ki? Barisow'a kızdık mı? Süleyman Köklü'ye kaç kere görüşüne katılıyoruz dedik. İsmail Ev'in yazdıklarını ezberleyin dedik. Onlar bana yağcılık mı yapıyor, bu yüzden mi ben onlara kızmıyorum? İsmail Ev ile fikir tatışmasına girmedim mi? Fatih Coşkun, Erkin Karataş ile fikir alışverişinde bulunmadım mı?

Beni muhatap almak istemeyenler, benim sertliğimden mi korkuyorlar, yoksa kendi yetersizlikleri foyaları ortaya çıkacak diye bu yüzden mi sessiz kalmayı tercih ediyorlar.

Ben soruyorum; bu gün hava nasıl diyorum? Cevap olarak "otomobilim bozuldu""diye bir cevap geliyor. Yahu ne alakası var havayla şimdi diyorum, "Bu Faruk hoca da bizi hep tersliyor" diyor. Saçmalamaya izin verirsem, ses çıkarmazsam iyiyim, aksi halde kötüyüm. Bu mantık normal mantık mı? Bırak normali, mantık mı?

Biz dialog yapmasını bilmiyoruz... edebiyle, erkanıyla, usülü ile kaidesi ile, kuralları ile, yolu yordamı ile TARTIŞMA KÜLTÜRÜMÜZ YOK. Bunu diyemiyorlar...

Düzgün cümle kuramıyoruz, düzgün yazı yazamıyoruz, derdimizi meramımızı anlatamıyoruz, sonra GRAFİKER olmaya kalkıyoruz. Bunu itiraf edemiyorlar....

Sen grafiker değilsin, GRAFİK İŞÇİSİSİN derlerse de KÜSÜYORUZ, KIRILIYORUZ, İNCİNİYORUZ. Sen ART DİREKTÖRSÜN derlerse HOŞLANACAĞIZ; MUTLU OLACAĞIZ AMA KENDİMİZİ ALDATACAĞIZ.

"Olgun kişinin dostluğunu kazanmak için onu eleştir, cahil kişinin düşmanlığını kazanmak için onu eleştir" Bu Çin atasözünü bilmiyorlar.

Grafiker soruyor; şu broşürü yaptım, nasıl olmuş diyor. Millet de bildiği kadarıyla görüş ve önerilerini söylüyor. Şurasını böyle yapsaydın diyor. Broşürü yapan bozuluyor, çünkü illa eline sağlık güzel olmuş cevabını bekliyor. Eleştiriler fazlalaşınca, yahu ne diyorsunuz sizin dediklerini yapsaydım müşteri beğenmezdi, bu haliyle müşteri beğendi, çünkü müşteri böyle istedi, deyiveriyor. Maden bunu diyecektin de niçin broşürüm nasıl olmuş diye bize sordun kardeşim diyen yok ! Herkes marifetine iltifat bekliyor, ama marifet gerçekten marifet mi bunun tartışılmasını istemiyor.

Şimdi böyle tartışmaları seven, beğenen ve özleyen kardeşlerimiz olabilir.
Ama bu kardeşlerimiz de unutmasınlar ki bu tartışmalara katılan sadece yine 3-5 kişi ve onların çoğu da gerçekten bilgi almak için değil TEŞEKKÜR ALMAK için yani POHPOHLANMAK, takdir görmek için, eline sağlık, teşekkür ederiz laflarını duymak için bu tartışmalara giriyorlar.

Oysa ki forum kurallarında böyle kısa cevaplar vermek de kurallara aykırı...

Forum ne demektir? yağcılık yeri midir? hakaret yeri midir? İkisi de değildir! TARTIŞMA YERİDİR !

Tez+antitez= sentez yeridir...

Bunları sadece 3-5 kişi becerebiliyorsa geri kalan 26.990 kişinin yeri neresidir?

Tez ve antitez ileri süremeyip, fikir alışverişinde bulunmaktan acizlerin yeri neresidir?

Eğitimle ilgilenmeyen, mesleğinin sorunlarına sahip çıkmayan, fikir beyan etmekten kaçınanların yeri neresidir?

İki satır cevap yazma kültürüne sahip olmayana GRAFİKER denir mi?

GRAFİK TASARIM demek, müşterinin istekleriyle grafikerin çözüm önerilerini birleştirip SENTEZ YAPABİLMEK DEMEKTİR.

SENTEZ YAPAMAYAN ADAMIN YERİ NERESİDİR???

Baylar bayanlar;
TEK SORUNUMUZ KALİTEDİR !

Bütün şikayetlerin sebebi KALİTESİZLİKtir.

Kalitesiz tasarım tasarım değildir. Kalitesiz grafiker Grafiker değildir.
Kalitesiz ÜYE değildir, seyircidir, misafirdir.

Bİr panelde, bir forumda, bir konferansta konuşanlara KONUŞMACI denir, konuşmaya katılmayanlara DİNLEYİCİ denir.

Bu 27 bin üye içinde 26.990 adet dinleyici vardır. (Hadi 26.900 olsun)

Demek ki KONUŞMAYI BECERENLER AKTİF ÜYEDİR, BECEREMEYENLER PASİF ÜYEDİR.

Grafiker olduğunu iddia edip de bu siteye üye olanlar
a) yaptıkları tasarımlarla
b) tartışmalara yaptıkları fikirsel-düşünsel-entellektüel katkılarla

BUNU İSPAT ETMEK ZORUNDADIRLAR.

Grafikerin önce düşünmesini BECERMESİ gerekir. Sonra bunu
a) sözlü
b) yazılı
c) görsel olarak

SUNABİLMESİ gerekmektedir. İKİ KELİMEYİ BİR ARAYA GETİREMEYİP DERDİNİ ANLATAMAYAN İKİ GÖRSELİ BİR ARAYA NASIL GETİRECEKTİR?

NASIL EDEBİ; FİKRİ VE GÖRSEL BİR SENTEZ ELDE EDECEKTİR?

BU KONUDA SESSİZ KALANLARIN YERİ NERESİDİR????

KALİTELİ BİR TASARIMCI OLABİLMEK İÇİN BU SORULARIN CEVABINI DÜŞÜNMEK GEREKLİDİR !!!
 
Kayıt
9 Eylül 2008
Mesaj
1.562
Tepki
25
CHAT KAYITLARI bana geçmişimi hatırlattı nedense hocam. Benimde parayla ödev yaptırdığım aklıma geldi.. Nasıl mı? Daha önceki sohbetlerimizde bahsetmiştim Resim öğretmenliği mezunuyum anabilimdalım Grafiker Bölümü... Ödevimiz: herkesin bulunduğu il ile ilgili Kurumsal Kimlik Oluşturmaktı. Eğitim Öğretim yılı boyunca bilgisayar, Program kullanmak nedir bilmeden, toplasanız bir elin beş parmağını geçmeyen sözde bilgisayar odasına gidişimiz var ve bizden böyle bir ödev talep edilidi hem de program kullanarak yapmamız istendi. "Hadi bakalım nasıl yaparsanız yapın şimdi"olayı ile karşı karşıya geldik. O dönemler not önemliydi bizler için ne yapacağımız konusunda bir çıkmaza girmişken o anda bir el uzandı bize yan sınıftan bir arkadaşımız ben sizin ödevlerinizi yaparım dedi biz havalara uçtuk tabi amaaaa ..... ücret karşılığında. O anki şaşkınlığımızı görmeniz gerek el mahkum tabi başka bir çıkar yolu yoktu. Ödevimin tasarı aşamasını önce ben yaptım; işte logomu çizdim kartvizitim şöyle olmalı antetli zarf derken hepsini tasarladım kendi elimle çizerek. Sonra ödevi yapacak kişiye verdim böyle olmalı diye biraz değişiklikle getirdi ödevlerimizi... Şimdi benim hocam anlamadı mı sanıyosunuz benim yapmadığımı anladı evet. Peki bana Dilek bunu sen yapmamışsın neden demedi, diyemedi çünkü biliyordu eksik olduğunu ama eksikliğin bende değil kendinde olduğunu biliyordu.
Çok klasik olacak ama Tekrar o yıllara dönmeyi isterdim gerçekten ama şimdiki aklımla tabi derslerin boş geçmesi çok cazip gelirdi bizlere hakkını aramayan ne denirse, ne istenirse, itiraz etmeden kabullenirdik oysa ne kadar yanlışmış...Benim şansızlığım iyi bir hocam olmasına rağmen ondan faydalanamamak oldu. Onun bölüm başkanı olması işte toplantılar dersin iptali ve bizim bu duruma sevinmemiz ve kayıtsız şartsız bunu kabullenmemiz.
Peki Hocam bu durum yani benim hocamın hazırladığım ödeve itiraz etmemesi erdemli oluşunu mu kılar...
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
@Dilek Doğrusöz


Dilek hanım, ilginize ve sorularınıza teşekkür ederim.

1-Derslerin boş geçmesine üzülmemek ALIŞTIRILMIŞ BOŞVERMİŞLİK KONUSU ile ilgilidir. Hakkını aramamak, itiraz etmemek ALIŞTIRILMIŞ YILGINLIK konusu ile ilgilidir. Karikatürlerime bakınız. Koyun gibi olmayla veya koyunlaştırılmayla ilgilidir.

2-Hocanızın sizin yapmadığınız ödeve sizin tarafınızdan yapılmış muamelesi yapması erdemsizlik değil, bu KEZ ONUN ALIŞTIRILMIŞ BOŞVERMİŞLİĞİdir.

3-Hocanızın sizin yapmadığınız ödeve sizin tarafınızdan yapılmış muamelesi yapması erdemsizlik değil, BANA DOKUNMAYAN YILAN BİN YAŞASIN, SALLA BAŞINI AL MAAŞINI mantığıdır. Bu da yine ALIŞTIRILMIŞ BOŞVERMİŞLİK konusu ile ilgilidir.

Bütün bunların temelinde BOZUK SİSTEMİ DEĞİŞTİRMEK değil, BOZUK DÜZENİ BOZMAMAK duygusu BOZUKLUĞU BEN Mİ DÜZELTECEĞİM duygusu ve BOZUKLUKTAN MENFAAT SAĞLAMAK duygusu vardır.

Dersin boş geçmesi boşluğunu eğlence ile dolduran öğrenci,
dersi boş olduğu halde ücret veya maaş alıp cebini dolduran öğretici...

Ve bu bozukluktan rahatsız olmayan yönetici...

İşte bütün mesele; bunlara alışanlar ve alışamayanlar.

Tartışılan yöntem şudur; Alışmayanlar zorla mı yoksa kurnazlıkla mı alıştırılmalı?
Narkozla yavaş yavaş yavaş mı uyutulsun, güm diye kafaya vurularak mı uyutulsun?

İşte İsmail Ev dostumuzun dediği satın alınanlar ve alınamayanlar konusu burada devreye girer.

Bunların ne ilgisi var Kalitelli Tasarımcıyla?

Çok ilgisi var; kaliteli tasarımcı bozuk sistemde yetişmez. Bozuk sistemde ANLATTIĞINIZ GİBİ EĞİTİMDE BOZUKLUK OLUR. BOZUK EĞİTİM BOZUK HOCALAR, BOZUK ÖĞRENCİLER ÜRETİR.

O ZAMAN BİLİM BOZULUR, SANAT BOZULUR, AHLAK BOZULUR. ADALET BOZULUR.

ve İNSAN BOZULUR.

Yine İsmail EV'in kulakları çınlasın; İNSAN ÜRETMEK yerine SADECE yemek, içmek, barınmak ve çiftleşmekten ibaret olan HAYVANİ İHTİYAÇLARINA ODAKLANMIŞ ve bunları yapabilmek için herşeyi ile teslim olmuş, herşeyi KABULLENMİŞ, kültür ve sanatı TV dizisi zanneden, savaşı ise sadece top tüfekle yapılan mücadele sanan VARLIKLAR ÜRETİLİR.

Bu arada kültür ve eğitim savaşı kaybedilir.

Ve elbette bu varlıkların üretildiği bir sistemde grafik öğrencisi logo yapmayı bilmez ve meydan 2 aylık kurslara verilir. Bu durum bozuk sistemden menfaat elde edilmesi değildir de nedir?

Üniversite giriş sınavı ZULMÜ kaldırılırsa ÖSYM hazırlık dersaneleri kapanır mı, kapanmaz mı?

Resmi okullrda kaliteli Grafik Tasarım Eğitimi verilse bu 2 aylık program kursları Grafiker yetiştiriyoruz diyebilirler mi?

Erdemli olup olmamak konusuna gelince... oğlumun adını ben niçin Erdem koydum dersiniz?

Bu mücadeleyi kimin için veriyorum sanıyorsuz? Tüm Erdemler ve erdemliler için!!!!

Saygılar.
 
Kayıt
9 Eylül 2008
Mesaj
1.562
Tepki
25
Faruk hocam ben çok teşekkür ederim ilgi alakanız için...
Bu mücadele bir gün herkes tarafından taktir edilecek öyle umuyor ve diliyorum.
Sevgiler...
 
Yukarı Alt