Kalp krizi kadınlarda hızla tırmanıyor

Kayıt
10 Eylül 2008
Mesaj
221
Tepki
1


Ailesinde yüksek tansiyon, şeker, kolesterol olan kadınların 30’lu yaşlarda mutlaka kardiyolojik check–up yaptırmaları gerektiğini belirten uzmanlar kalpten ölümlere dikkat çekiyor.

Ailesinde yüksek tansiyon, şeker, yüksek kolesterol olan kadınların 30’lu yaşlarda mutlaka kardiyolojik check–up yaptırmaları gerektiğini dile getiren Prof. Dr. Mehmet Salih Bilal , “kalp krizi geçiren kadınlarda ölüm oranı erkeklere göre daha yüksek.
Prof. Dr. Bilal , yaptığı yazılı açıklamada, atardamarlarda daralma veya tıkanma, kalp ritm bozukluğu ve kalp kapağı hastalıklarının kadınlar için büyük bir tehdit oluşturduğunu belirtti. Ailesinde yüksek tansiyon, şeker, yüksek kolesterol olan kadınların 30’lu yaşlarda mutlaka kardiyolojik check–up yaptırmaları gerektiğini ifade eden Bilal , 65 yaşın üzerindeki her 4 kadından birinde bir çeşit kalp rahatsızlığı görüldüğünü söyledi.
Koroner arter hastalığının risk faktörlerinin günümüz toplumunun yaşam tarzında giderek daha yaygınlaştığını kaydeden Bilal , kalp krizi geçiren kadınlarda ölüm oranının erkeklere göre daha yüksek olduğunu ifade etti.
Kadınların, ev halkının sağlıklı beslenmesinin mimarları olarak kalp hastalıklarından korunmada önemli bir role sahip olduklarını vurgulayan Bilal , düzenli egzersiz, sağlıklı beslenerek şişmanlıktan korunma ve varsa sigara alışkanlığını terk etmenin, kadınları kalp hastalıklarından korumada en etkili önlemler olduğunu kaydetti.
Sigara içen kadınların sigara içmeyenlere göre 2 ile 6 kat daha fazla kalp krizi geçirme riski taşıdıklarını belirten Bilal , “Bir günde içilen sigara sayısı arttıkça kalp krizi riski de artar. Evde veya işte sigara dumanına maruz kalmak bile kalp hastalığı gelişme ihtimalini yüzde 25–30 arttırmaktadır. Düşük katran veya nikotinli sigaralar bu riskleri azaltmamaktadır” dedi.
Türk toplumunda kadınlardaki kalp hastalığının hızla arttığını ve alarm verdiğini belirten Bilal , 60’lı yaşlara kadar kadınlarda koroner hastalığı erkeklere göre daha düşük oranda iken bu yaştan sonra iki cinste oranın eşitlendiğini kaydetti.
 
Yukarı Alt