Kitap kapağı tasarımı nasıl yapılır, nelere dikkat edilmelidir?

danisman

Consultant
Kayıt
27 Nisan 2009
Mesaj
1.504
Tepki
30
Kitap dediğimiz zaman, ilk aklımıza gelen, bilgi edinebileceğimiz, faydalanabileceğimiz, zaman geçirmek için vakit harcadığımız, eğlendirici, dinlendirici ve aynı zamanda öğretici yanları olan yazılmış, yayımlanmış, kısacası basılmış, ciltlenmiş ve raftaki yerini almış olan ürünler aklımıza gelir. Belki sözlükte daha değişik bir açıklaması olabilir kitap tarifinin ama benim lügatimde kitabın tarifi bu şekildedir.

Kitap her insanın hayatında mutlaka vardır, kimisinde az yer tutar, kimisinde çok fakat hayatında hiç kitap görmemiş veya eline almamış insan var mıdır, bilemiyorum ama ben olacağı kanısında değilim. Görüldüğü üzere ilgili olsak da, olmasak da kitap insan hayatının içerisinde yer alan, ekmek kadar, su kadar önemi olan bir ürün bizler için. Buraya kadar kitap insan için ne demektir, kısa yoldan anlatmaya çalıştım.

Konumuz elbette ki, kitabın insan hayatındaki önemi değil ama insan hayatında bu denli önemli yer tutan bir ürünün tasarımının da, ne denli önemli olduğunu sanırım anladık. Kitap tasarımı dediğimizde ilk aklımıza gelen, kitap kapağı tasarımı olacaktır çünkü, kitap içerisinde tasarımın o kadar önemi yoktur, sonuçta tasarım, kapakta yer almaktadır. Yani bir kitabın kalbi, kapağıdır, diyebiliriz.

Her tasarımda önemli olan birçok tasarım kuralı, kitap kapağı tasarımında da geçerlidir, öncelikle bunu belirtmekte fayda görüyorum. Tasarım kurallarını tam olarak bilmiyorsanız, öncelikle bu kuralları öğrenmenizi ve sonrasında ciddi işler üretmeye başlamanızı tavsiye ediyorum. Buradan ne anlıyoruz, kitap kapağı tasarımı ciddi bir iştir.

Tasarımımıza başlarken, kitap içeriğinde yer alan bilgilerin ve paylaşılacak yazıların içeriğini iyi bilmemiz gerekmektedir. Yani, basılacak olan kitabı okumaktan bahsediyorum, incelemekten, irdelemekten. Belki bir fırıncıya reklam metni yazarken veya kartvizit hazırlarken inceleme gereği hissetmezsiniz ama konu bir kitap kapağı tasarımıysa, o kitap içerisinde yer alanları okumalısınız. Buradan şunu anlıyoruz, kitap hakkında yeterli bilgiye sahip olmalıyız. Bu zaten, tüm tasarım yapacağınız ürünler ve işler için geçerlidir, bilgi sahibi olmadığınız bir ürünün tasarımını yapmak, gözlerinizi kapatıp, kalabalık bir trafiğin ortasından geçmeye çalışmak demektir.

Şimdi gelelim konumuzun detaylarına, bir kitap kapağı tasarımında kullanacağınız görseller, metinler önemlidir ama daha önemli olan bazı kriterler de var onlardan bahsedelim. Akılda kalıcılık, belki birçok tasarımda önemlidir ama kitap kapağı tasarımında çok daha önemlidir, bunu asla unutmayınız. Unutulmayan çabuk anımsanıveren detaylar yine çok önemlidir. Kitabı okuduğumuza ve bilgi sahibi olduğumuza göre, kitaba anlam veren ayrıntıları da biliyor olmalıyız, kitap içerisinde yer alan ve o kitaba anlam veren detayları unutmamalıyız.

Hazırladığımız kitabın içeriğinde yer alan bilgiler, daha önceden hiç kaleme alınmamış mıdır, yani daha önce o bilgileri veren kitaplar yayınlanmamış mıdır? Peki, bizim kapağını hazırladığımız kitabımızda yer alan bilgilerin farklılığı nedir, işte bunlara dikkat etmeliyiz.

Her tasarımın en önemli yanı özgünlüğüdür, yani kendine has bir yanının bulunmasıdır, çarpıcı bir yanı olmalıdır, buna dikkat etmeliyiz ve yapılan tasarımı sıradanlıktan kurtarmalıyız. Yapacağımız kitap tasarımının, topluma, çoğul kişilere ve kalabalıklara hitap edeceğini, belki milyonlara ulaşan bir okuyucuya veya inceleyecek milyonlarca kişiye ulaşacağımızı düşünelim. Böyle bir tasarımda en önemli konu nedir, bunu iyi bilmeliyiz, yani, o kitabı eline alan herkes, merak etmelidir. Evet, merak ettirmekten bahsediyorum, merak etmeli o kitabı eline alan veya rafta gören kişiler. Bununla birlikte fark edilmek, yine çok önemlidir, bunu kullanacağınız renklerle, görsellerle veya özel tekniklerle basılmış, hazırlanmış bir kapak çalışmasıyla yapabilirsiniz. Kitap içeriği ile ilgili görseller veya yazarıyla ilgili görseller kitap kapağında kullanılabilecek ürünlerin başında gelir.

Kitap kapağı tasarımının, aklı meşgul eden, düşündürücü, kapağı gördüğü zaman, okuyucuya soru sorduran bir yanı mutlaka olmalıdır. Yani sorgulamanın başlangıcı, kitabın kapağı olmalıdır. Bir fikir kitabının kapağında, okuyucu ile duygusal bağlantı kurulabilir mi, buna birçoğunuz olmaz yanıtı verecektir, ben de olabilir yanıtı verenlerdenim. Bundan birkaç yıl önce bu soruyu bana sorsaydınız, kesinlikle sizin gibi düşünür ve yanıtlardım ama şuna inanın, artık okuyucu kitlesi de, yazar kitlesi de, çok değişmiş durumda. Buradan şunu anlıyoruz, kitap kapağı tasarımı yapıyorsanız, o camianın içinde yer almanız, yani sizinde iyi bir okuyucu olmanız gerekiyor, bunu asla unutmayın. Çünkü kitap kapağı tasarımı, bulunduğunuz ve yaşadığınız zaman dilimiyle alakalı bir konudur. Bu birçok tasarım için geçerlidir ama kitap kapağı tasarımı için, kesinlikle geçerlidir. Bundan yirmi yıl önceki kitap kapağı tasarımlarını bir düşünün, bir de şimdilerde yapılan tasarımları düşünün, o zaman ne anlatmak istediğimi, çok daha iyi anlayacaksınız.

Ben tüm tasarımlarda karmaşadan daha ziyade, sadelik yanlısı birisiyim ve kitap kapağı tasarımında da, sadelik ve yalın bir tasarımın daha etkileyici olacağını düşünüyorum. Yani, okuyucuyu yormadan, kendisi hakkında fikir sahibi olmasını sağlayacak bir kitap kapağı tasarımından bahsediyorum. Kullanacağınız renkler ve tonlamalar okuyucuyu içine çekmeli, tüm bunları yaparken de, yine her zaman belirttiğim gibi, yapacağınız tasarım amacına uygun olmalıdır. Tüm bunları düşünürken, tasarlarken veya oluştururken ekonomik yanını da düşünmeniz gerektiğini bilmenizde fayda görüyorum. Kısa bir şekilde teknik detaylara girmeden, bir kitap kapağı tasarımında dikkat edilmesi gerekenleri sizlere anlatmaya çalıştım, umarım faydalanabileceğiniz bir yazı olmuştur.

Yeni bir konuda yine görüşmek üzere…

Tasarımınız bol olsun…


Ozan Muhammet CANDAN
Grafikerler.org
 

Günay YUNUS

Grafikerler.Org
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
5 Mayıs 2011
Mesaj
419
Tepki
26
Kitap kapağı tasarımında birçok kriter vardır. Örneğin, çocuk kitabına kapak hazırlanacaksa kesinlikle iç resim olmamalı. Roman ve öykü kitaplarında konuyu ifade eden photomanipulation (çok sık kullanılan bir yöntemdir.) tercih edilir.
Teknik anlamda ise arka kapaktan ön kapağa doğru sıralayacak olursak 0.5 kesim payı+kitap ebatının boyu+sırt kalınlığı (kitap kaç forma ise; 1 forma 16 sayfadan oluşmaktadır. Örnek 80 sayfalık bir kitap ise 0.5 sırt kalınlığı olur)+ön kapak boyutu+0.5 kesim payı. Adım adım kitap kapağı yapmanın teknik yöntemi budur.
Yapılan tasarımın kesime gidecek olduğu hesaplanarak fazladan pay bırakılması gerekmektedir.

Umarım yardımcı olabilmişimdir.
Teşekkürler :)
 

by.yolcu

Üye
Kayıt
23 Kasım 2009
Mesaj
12
Tepki
0
Bende bir ek yapmak istiyorum, kitap kapağı yaparken mutlaka mizanpaj yapılıp ve tamamen baskıya hazır olması gerekir. Burda kitabın kaç forma olduğu forma hesap ise 1 forma 16 sayfa, yarım forma ise 8 sayfadır, ve toplam formayı 16 çarpmak gerekir. (Forma hesabı, 9x16= 144).
Kitap hangi kağıda göre basılacak. Örnek, 1 hamur, kitap kağıdı ve avrupa kağıdı adlandırılan kağıtların özelliklerine göre sırt ölçüsü değişir.
birde intigra kapak olayı var o ayrı bir bilgi gerekir.
Saygılarımla


@Günay YUNUS
 
Yukarı Alt