Kitap kapak tasarımı nasıl hazırlanır? Püf noktaları ve örnekler.

Erkan Nehir

Grafik Tasarımcı & Ressam
Uzman Üye
Kayıt
10 Ocak 2010
Mesaj
2.523
Tepki
53
Bir kitap kapağı tasarımında belirli malum baskı kuralları dışında, kesin kriterler yoktur. Tasarımcı tamamen özgürdür ve kapak tasarımı en zevkli tasarımlardan biridir. Elbette kitabın konusu ile de bir bağlantısı olması gerekmekte. Fakat bu yine de tasarımcının “uçmasına” engel değildir.
Kitap kapağı tasarımı şu programla yapılır diye bir kaide yoktur. Bazen elle çizilen karakalem bir eskiz bile kapak olarak kullanılabilir. Yazılı baskı (Gazete, dergi, kitap vs.) gibi alanlarda kullanılan belirli programlar vektör tabanlı programlar olsa da, ekstra efektler için yardımcı Bitmap tabanlı programlardan destek alınabilir. Tamamen Bitmap tabanlı bir program ile bir kapak veya afiş yapımı, boyutların ortama göre değişimi sırasında sorun yaratabileceğinden vektör tabanlı programlar ile bir ana şablon yapmak daha pratik ve kullanışlıdır.
Kitap kapağı boyutu genel olarak ortalama A5 büyüklüğündedir. (Dosya kağıdının yarısı boyutunda) Tabii bu ortalama bir büyüklüktür. Yazarın isteğine, kitap sayfa adedine, baskı adedine, baskı ortamına göre değişiklik gösterebilir. Kitap sırtı (kalınlık) kitap sayfa adedine göre hesaplanır.
Sayfaların yerleşiminde ana unsurlar; başlık, yazar ismi, biyografi, kısa özet veya slogan, barkod gibi şeylerdir. Bunların yerleşimi, vurgulanmak istenen unsura göre değişir. Kimi yazar ismini ön planda tutmak isterken (Stephen King gibi) kimisi daha arka planda olmayı tercih eder ve kitap ismini ön plana alır. Kimi yazar fotoğraflı biyografi kullanırken, kimisi biyografi bile kullanmaz. Yazarın buna benzer ana istekleri ve kriterleri dışında tüm tasarım, tasarımcının hayal gücüne kalmıştır. Kullanılan görseller ve isim birbirini arka plana itmeyecek şekilde orantılı ve uyumlu olmalıdır. Kullanılacak font ise tema ile uyum içerisinde olmalıdır. Tasarımın son aşamasında kenarlardan minimum 10 mm boşluk bırakmak baskı açısından sağlıklı olacaktır. Ve elbette görseller CMYK modunda ve 305 dpi çözünürlükte olmalı.
Bunların dışındaki tüm olay yaratıcılığınıza ve el becerinize kalmış.
Ekte, fikir vermesi açısından birkaç örnek tasarım sunuyorum.
İyi tasarımlar.
Erkan NEHİR.










 

Günay YUNUS

Grafikerler.Org
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
5 Mayıs 2011
Mesaj
419
Tepki
26
Kitap kapağı tasarımında birçok kriter vardır. Örneğin, çocuk kitabına kapak hazırlanacaksa kesinlikle iç resim olmamalı. Roman ve öykü kitaplarında konuyu ifade eden photomanipulation (çok sık kullanılan bir yöntemdir.) tercih edilir.
Teknik anlamda ise arka kapaktan ön kapağa doğru sıralayacak olursak 0.5 kesim payı+kitap ebatının boyu+sırt kalınlığı (kitap kaç forma ise; 1 forma 16 sayfadan oluşmaktadır. Örnek 80 sayfalık bir kitap ise 0.5 sırt kalınlığı olur)+ön kapak boyutu+0.5 kesim payı. Adım adım kitap kapağı yapmanın teknik yöntemi budur.
Yapılan tasarımın kesime gidecek olduğu hesaplanarak fazladan pay bırakılması gerekmektedir.

Umarım yardımcı olabilmişimdir.
Teşekkürler :)
 

Erkan Nehir

Grafik Tasarımcı & Ressam
Uzman Üye
Kayıt
10 Ocak 2010
Mesaj
2.523
Tepki
53
@Erkan Nehir
Cevabınız için teşekkürler Fakat yazdığım konuyu tamamen ve iyice okumadan. Cevap yazdığınız belli. :)
ne demişim? "Belirli malum baskı kuralları dışında"
Bu ne demektir?
Anladınız siz onu :)

Ayrıca çocuk kitaplarında iç kapak resmi neden kesinlikle olmamalı? Böyle bir kanun var da biz mi bilmiyoruz acaba? Enteresan :)
Ayrıca bahsettiğiniz manipülasyon vs uygulaması bir kriter değil, seçimdir.
Kriterin anlamı bambaşkadır.
Kitap sırt kalınlığı sayfa adedine göre değil sayfa adedi+sayfa kağıt gramajına göre belirlenir. Her sayfa cinsi aynı değildir. 80 sayfa şu kadar cm olur diyemeyiz kağıt cinsini bilmeden.
Yorumunuz için teşekkürler. :)
 

Günay YUNUS

Grafikerler.Org
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
5 Mayıs 2011
Mesaj
419
Tepki
26
Sayın Nehir,

Yazmış olduğunuz konuya muhalefet için değildir yazdıklarım. Sizin yazdığınızı sonradan okudum.
Sorularınızın cevabına gelmek isterim. İç kapak resmi değil, kullanılan iç resimler kapak resmi olarak kullanılmaz. Pek tercih edilen bir yöntem değil çeşitlilik olgusunu azalttığından dolayı.
Kriterin anlamını biliyorum teşekkür ederim. Yazdığınız konuya muhalefet yapmadım bunu bir kez daha belirtmek isterim. Ben teşekkür ederim.
 

Erkan Nehir

Grafik Tasarımcı & Ressam
Uzman Üye
Kayıt
10 Ocak 2010
Mesaj
2.523
Tepki
53
@Gunay Yunus

Yazdıklarımı okumadan cevap verdiniz yani? O da güzel :)
Tasarımda ve sanatta "belirli" ölçü ve kuralların dışında "olmaz, imkansız" gibi terimler yoktur. Sizin de dediğiniz gibi "tercih" vardır. Eğer bir tasarımcı bu olmaz-kesinlikle yapılmaz diye düşünürse tasarımcı değil operatördür sadece. Sanat özgürdür.
İyi çalışmalar dilerim.
 

Günay YUNUS

Grafikerler.Org
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
5 Mayıs 2011
Mesaj
419
Tepki
26
Konuyla ilgili birşeyler yazılmış olabilir, konu başlığı ile ilgili paylaşım yapılmaz diye bir kaide yok. Üzerinize alınmanızı anlayamadım. Sanat özgürdür,bireyseldir elbette.
Çalışmalarınızın başarılarınızın devamını dilerim
 

Erkan Nehir

Grafik Tasarımcı & Ressam
Uzman Üye
Kayıt
10 Ocak 2010
Mesaj
2.523
Tepki
53
@Gunay Yunus

Kimse size paylaşım yapamazsınız demedi. Dedi mi? :)
Konuyu anlamış olmanıza sevindim. Umarım faydalı ve bilgilendiren bir paylaşım olmuştur.
Teşekkürler.
 

Günay YUNUS

Grafikerler.Org
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
5 Mayıs 2011
Mesaj
419
Tepki
26
@Erkan Nehir

Rica ederim ne demek Sayın Nehir. Elbette ki yararlı oldu. Küçük bir anlaşmazlık oldu gibi bir an. Aynı ortak paydada kişi ve kişilerle paylaşım yapıyoruz en nihayetinde.
 
Yukarı Alt