Lorem Ipsum [p0h8m]

Kayıt
14 Ekim 2008
Mesaj
7
Tepki
0
Lorem Ipsum, dizgi ve baskı endüstrisinde kullanılan mıgır metinlerdir. Lorem Ipsum, adı bilinmeyen bir matbaacının bir hurufat numune kitabı oluşturmak üzere bir yazı galerisini alarak karıştırdığı 1500'lerden beri endüstri standardı sahte metinler olarak kullanılmıştır. Beşyüz yıl boyunca varlığını sürdürmekle kalmamış, aynı zamanda pek değişmeden elektronik dizgiye de sıçramıştır. 1960'larda Lorem Ipsum pasajları da içeren Letraset yapraklarının yayınlanması ile ve yakın zamanda Aldus PageMaker gibi Lorem Ipsum sürümleri içeren masaüstü yayıncılık yazılımları ile popüler olmuştur.
Neden Kullanırız?

Yinelenen bir sayfa içeriğinin okuyucunun dikkatini dağıttığı bilinen bir gerçektir. Lorem Ipsum kullanmanın amacı, sürekli 'buraya metin gelecek, buraya metin gelecek' yazmaya kıyasla daha dengeli bir harf dağılımı sağlayarak okunurluğu artırmasıdır. Şu anda birçok masaüstü yayıncılık paketi ve web sayfa düzenleyicisi, varsayılan mıgır metinler olarak Lorem Ipsum kullanmaktadır. Ayrıca arama motorlarında 'lorem ipsum' anahtar sözcükleri ile arama yapıldığında henüz tasarım aşamasında olan çok sayıda site listelenir. Yıllar içinde, bazen kazara, bazen bilinçli olarak (örneğin mizah katılarak), çeşitli sürümleri geliştirilmiştir.

Nereden Gelir?

Yaygın inancın tersine, Lorem Ipsum rastgele sözcüklerden oluşmaz. Kökleri M.Ö. 45 tarihinden bu yana klasik Latin edebiyatına kadar uzanan 2000 yıllık bir geçmişi vardır. Virginia'daki Hampden-Sydney College'dan Latince profesörü Richard McClintock, bir Lorem Ipsum pasajında geçen ve anlaşılması en güç sözcüklerden biri olan 'consectetur' sözcüğünün klasik edebiyattaki örneklerini incelediğinde kesin bir kaynağa ulaşmıştır. Lorm Ipsum, Çiçero tarafından M.Ö. 45 tarihinde kaleme alınan "de Finibus Bonorum et Malorum" (İyi ve Kötünün Uç Sınırları) eserinin 1.10.32 ve 1.10.33 sayılı bölümlerinden gelmektedir. Bu kitap, ahlak kuramı üzerine bir tezdir ve Rönesans döneminde çok popüler olmuştur. Lorem Ipsum pasajının ilk satırı olan "Lorem ipsum dolor sit amet" 1.10.32 sayılı bölümdeki bir satırdan gelmektedir.
1500'lerden beri kullanılmakta olan standard Lorem Ipsum metinleri ilgilenenler için yeniden üretilmiştir. Çiçero tarafından yazılan 1.10.32 ve 1.10.33 bölümleri de 1914 H. Rackham çevirisinden alınan İngilizce sürümleri eşliğinde özgün biçiminden yeniden üretilmiştir.

Nereden Bulabilirim?

Lorem Ipsum pasajlarının birçok çeşitlemesi vardır. Ancak bunların büyük bir çoğunluğu mizah katılarak veya rastgele sözcükler eklenerek değiştirilmişlerdir. Eğer bir Lorem Ipsum pasajı kullanacaksanız, metin aralarına utandırıcı sözcükler gizlenmediğinden emin olmanız gerekir. İnternet'teki tüm Lorem Ipsum üreteçleri önceden belirlenmiş metin bloklarını yineler. Bu da, bu üreteci İnternet üzerindeki gerçek Lorem Ipsum üreteci yapar. Bu üreteç, 200'den fazla Latince sözcük ve onlara ait cümle yapılarını içeren bir sözlük kullanır. Bu nedenle, üretilen Lorem Ipsum metinleri yinelemelerden, mizahtan ve karakteristik olmayan sözcüklerden uzaktır.
http://tr.lipsum.com/
 

Bahtınur YILDIZ

Altın Üye
Altın Üye
Kayıt
19 Haziran 2008
Mesaj
1.141
Tepki
456
evet bunu bilmiyordum öğrendim, kelime yabancı değildi sanki ama.
Mustafa teşekkürler yenilerinide beklerim :)
 
Kayıt
14 Ekim 2008
Mesaj
7
Tepki
0
Lorem Ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Fusce ut magna. Vestibulum sollicitudin, purus in scelerisque pretium, risus massa malesuada orci, et molestie neque mi sed nulla. Nulla facilisi. Integer urna. Duis mauris odio, sagittis in, dignissim a, fermentum non, ante. Quisque tristique posuere nisl. Donec lectus orci, rutrum at, rutrum sit amet, elementum eu, ipsum. Vestibulum dapibus purus tristique diam.

De masanın türemiş sıfat adresini patlıcan balıkhaneye domates umut öyle ki. Gitti kapının kulu uzattı sokaklarda eve doğru kapının kulu bilgisayarı yapacakmış türemiş sıfat sarmal açılmadan dolayı. Ve batarya kutusu biber ötekinden dolayı şafak un değirmeni. Cesurca yaptı sokaklarda değerli olduğu için beğendim gidecekmiş gördüm. Cezbelendi masaya doğru lambadaki cesurca yaptı bundan dolayı lambadaki. Hesap makinesi kalemi sıla kalemi umut mıknatıslı okuma sayfası. Bilgiyasayarı yapacakmış türemiş sıfat bundan dolayı çobanın ötekinden dolayı lambadaki mıknatıslı okuma sayfası sandalye masanın.
Biber yazın tv sandalye mutlu oldular sevindi cesurca yaptı koşuyorlar yapacakmış duyulmamış adanaya çakıl ama düşünüyor. Duyulmamış şafak layıkıyla şafak filmini mi. Karşıdakine adresini bilgisayarı çünkü koştum dışarı çıktılar gülüyorum dışarı çıktılar gidecekmiş değerli olduğu için bundan dolayı anlamsız. Ötekinden dolayı sevindi karşıdakine sokaklarda masanın ötekinden dolayı dergi karşıdakine karşıdakine duyulmamış beğendim kalemi. Dergi masanın bundan dolayı koştum ona doğru otobüs karşıdakine bilgiyasayarı cesurca yaptı yazın. Adresini bundan dolayı orta camisi yapacakmış bilgisayarı biber koştum sarmal açılmadan dolayı filmini mi duyulmamış sinema domates. Ve sevindi eve doğru batarya kutusu değerli olduğu için beğendim sinema batarya kutusu salladı duyulmamış gördüm sinema gazete. Türemiş sıfat sarmal açılmadan dolayı çakıl masanın sıla biber beğendim sıla un değirmeni yazın.
Mutlu oldular çakıl ona doğru de sarmal açılmadan dolayı masanın karşıdakine bilgiyasayarı beğendim bilgiyasayarı hesap makinesi ışık dağılımı. Tv gül beğendim göze çarpan sinema öyle ki sıla gülüyorum yapacakmış teldeki sıradanlıktan türemiş sıfat balıkhaneye. Otobüs telefonu hesap makinesi orta camisi bundan dolayı mutlu oldular gidecekmiş un değirmeni ama eve doğru. Koşuyorlar ekşili çorba gitti de lambadaki lambadaki çobanın un değirmeni filmini mi bilgiyasayarı ve dışarı çıktılar layıkıyla. Dışarı çıktılar çobanın sıradanlıktan gülüyorum ekşili çorba. Mıknatıslı okuma sayfası adanaya kalemi cezbelendi ekşili çorba adresini sıla sevindi sinema. Mutlu oldular eve doğru filmini mi koşuyorlar de sıradanlıktan. Domates ona doğru sokaklarda gördüm domates ışık dağılımı göze çarpan domates adanaya lambadaki koyun gitti göze çarpan. Nedirnedemek Türkçe Lorem İpsum.

rica ederim nur :)
 
Yukarı Alt