Lütfen yardım edin durumum çok kritik

varonburak

Üye
Kayıt
18 Kasım 2010
Mesaj
43
Tepki
1
Arkadaşlar ilk önce size durumumu anlatmak istiyorum hiçbir yerden doğru düzgün cevap alamadım son çare foruma yazayım dedim..

Ben 95 doğumluyum. Liseye başladığım sıralarda en başta bilişim okumak istiyordum can atıyordum. Türk Telekom Meslek Lise'sine gittim. Lise 1'i okudum bitirdim. Lise 2'ye geçince bilgisayar tabanlı dersler başladı bende zaten bunu istiyordum en sevdiğim şeyi okulda eğitim olarak almak, eğitimimin bu olması beni çok mutlu ediyordu. Fakat 2. dönem işler biraz karışmaya başladı, bilgisayarın temellerine indikçe işlerin nasıl döndüğünü biraz daha kavramaya başlıyordum. Ben okula grafik tasarım bölümü açılacak sanıyordum. Okulun ilk öğrencileriydik zaten okul daha yeni açılmıştı her şey yeniydi. Evet dersler bilgisayar kullanmak, derslerimin bilgisayar olması çok hoşuma gidiyordu bundan memnun kalıyordum. Fakat dal seçimlerine sıra gelince bir şeylerin daha yeni yeni farkına varıyordum..

Dal seçimine sıra gelince önümüzde 4 tane seçenek duruyordu

*Veritabanı Programcılığı ; Bilgisayar kullanmaktan çok iyi anlıyorum ve seviyorum diye bu işide zorda olsa zevkle yaparım sanmıştım.Fakat hiç zevk almamaya başlamıştım başaramıyordum da öğrendim ki yetenekli de değildim bu konuda. Benim için programcılık hayalleri suya düştü çünkü hem zevk almıyordum hem yetenekli değildim bu konuda hemde bu iş sayısal zekaya dayanıyordu benim ki görsel ve sanatsal zeka..

*Web Tasarım ; Web tasarımda da programcılık vardır ve artı oda tasarıma dayanıyordu fakat bununda tam olarak bana hitap etmediğini gördüm çünkü ben yapıcağım tasarımın sadece web tasarımdan ibaret olmasını istemiyordum vede bu işin basit ve aranmayan bir meslek olduğunu öğrendim.

*Ağ İşletmenliği ; Bu iyi güzel hoşta tamamen matematiğe bağlı. Benim matematikle aram iyi değil sevmiyorumda zaten.. Sevmediğim bir iş yapmak mantıklı olmaz.

*Teknik Servis ; Teknik Servis olurum oda iyi para getirmez daha iyisi olabilir diye düşündüm.


Daha iyisi işte sanatımı duygularımı yeteneğimi katabileceğim bir meslek. Bu yüzden lise tercihlerinde 1. sıraya kendi okulumu(TürkTelekom) 2. ve 3. sıraya ise grafik ve fotoğrafçılık bölümü olan kız meslek liselerini yazdığıma pişman oldum. 1. sıraya grafiği tercih etmeliydim ama ben o sıralar bilişim diye tutturmuştum..

Velhasıl şimdi lise 2'yi bitirdim sorumluluk sınavlarına giriyorum hala sınıfta kalmamak için vede okulların açılmasına çok az bir vakit kaldı. Ben 2. sınıftan tekrar başlıyarak Grafik ve Fotoğrafçılık bölümü olan bir kız meslek lisesinde devam etmek istiyordum. Fakat 2, 3 tanesine gittim hiçbiri beni almadı. Ya karma değil sadece kız alıyorlar yada kontenjanları dolmuş oluyor. Bende henüz bir grafik meslek lisesine girmiş bulunamıyorum. Annem ve babam bu okulunda devam et yeter ki diplomayı al biran önce okulunu bitir diyorlar. Onlar diploma peşinde ben ise okula severek gitme zevk alma ve okulda başarılı olma peşindeyim ama İstanbul-Avrupa'da oturuyorum hiç bir okul bulamadık hala geçiş yapabilmem için yarın sorumluluk sınavım var. Ailemin dediği gibi istemediğim bir okulda liseyi bitirip diplomamı almak yoksa istediğim grafik bölümünde 2. sınıftan başlayıp grafik ve fotoğrafçılık meslek lisesinden mezun olmak mı ? Onlar sen bilişimide bitirip diplomasını alsan yine grafik kursunu vs gidip işini öğrenip yapabilirsin diyorlar veyahut bilişim diplomanı gördülermi seni heryere alabilirler diyorlar.


Aklım çok karışık zamanda git gide daralıyor ne yapsam bilmiyorum yada bilişimin açık öğretimine girebilirim haftasonları sadece veya beni avrupada okuluna alabilicek bir kız meslek lisesi fotorafçılık bölümü olan biliyorsanız lütfen yardımcı olun çok yetenekliyim, grafik alanı olan tüm meslek liseleri kız meslek lisesi karma bulmakda çok zor. lütfen yardım edin çok sıkışık durumdayım :((
 

keso

Üye
Kayıt
7 Eylül 2011
Mesaj
1
Tepki
0
Öncelikle merhaba..
Ben Selçuk üniversitesinde grafik tasarım okuyorum..Yazını baştan sona okudum.Bence gittiğin liseye devam et.Sana tavsiyem lise sona geçtiğinde yada şimdiden güzel sanatlar fakültesi Grafik ve fotoğraf bölümü için yetenek sınavlarına hazırlan.Lisede hangi bölümü seçtiğin o kadar önemli değil sen yalnızca şimdiden çizim tasarım ve ilüstrasyon tarzı denemeler yapmaya çalış.Emin ol buna pişman olmazsın şimdi okulunu değiştirip liseyi baştan okuman sana dezavantaj sağlayabilir vakit kaybetme okulunu ve yetenek sınavı hazırlığını bir arada yürütmeye çalış..Benden sana bir abla tavsiyesi..Benim şuan ki sınıfımda meslek lisesi öğrencilerinden çok düz lise mezunları var ve çok başarılılar...Bunu düşünebilirsin...İyi günler..BAŞARILAR..:)
 

varonburak

Üye
Kayıt
18 Kasım 2010
Mesaj
43
Tepki
1
Teşekkürler anlayınca güzel tavsiye fakat yetenek sınavı nedir bu hiç duymamıştım üniversite sınavı gibi bişeymi ? Tamam burada devam ettim diyelim üniversitede grafik bölümüne girdim hatta selçuk üniversitesine girip sizin selçuğun öğrencisi oldum diyelim bu yetenek sınavından biraz bahsedermisiniz ? Üniversite sınavına girmeden yetenek sınavına girip geçersek selçuk üni grafik alanına girebiliyomuyum. Liseyi nerde okuduğumun pekde bir önemi yokmu? Selçuk kız meslek lisesine gittim fatihteki kontenjanımız doldu dediler özel muamele yapmadılar :/ O zaman açık lise okurum hafta içide ders alırım nerden alıcam peki bilgilendirirseniz sevinirim
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
@varonburak

Üniversite sınavına girilmeden yetenek sınavına girilmiyor. Önce üniversite sınavında belirli bir puan tutturacaksın, sonra puanın yettiği güzel sanatlar fakültelerine ön kayıt yaptıracaksın.Ön kayıttan sonra 3 aşamalı yetenek sınavına gireceksin. Bu yetenek sınavlarında modelden bakarak resim çizme, hayalden resim çizme vs gibi resim ve desenle ilgili sınav olacaksın. Birinci aşamayı geçersen ikinci aşamada kurşunkalemle afiş çizme, logo çizme gibi sınavlara gireceksin.Bunu da geçersen sözlü mülakata girip eğer okul Atatürkçüyse; Atatürkün sanata bakış açısı neydi gibi konularda veya okul dindarsa Mimar Sinan hangi camileri yapmıştır gibi konulardan sözlü olacaksın. Kazanırsan grafikte okumaya hak kazanacaksın.
 

varonburak

Üye
Kayıt
18 Kasım 2010
Mesaj
43
Tepki
1
Lise dönemi eğitimiyle ilgili ne düşünüyorsunuz ? meslek lisesinden yatay geçiş vs 2 yıllık
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
@varonburak

Meslek lisesinin grafik bölümünü bitirenler, üniversite sınavına hiç girmeden, lisedeki diploma notu yeterli olursa Grafik Bölümüne (veya eşdeğer bölümlere) sahip 2 yıllık Meslek Yüksek Okullarına doğrudan kayıt yaptırabilmektedirler.

Bazı Meslek Yüksek Okulları yetenek sınavı ile almaktadır ama genellikle yani %70-80 meslek Yük. Okulları yetenek sınavı olmadan direkt olarak lise diploma notuyla öğrenci kayıt etmektedir.

Daha ayrıntılı bilgileri lisenizdeki rehber hocanızdan alabilirsiniz.
 
Yukarı Alt