Marks ve Bleeds Ayarı

gkgokhan

Üye
Kayıt
5 Mart 2010
Mesaj
14
Tepki
0
Merhabalar.

Tekrar farklı bir sorunla karşınızdayım. Binbir gece sorunları gibi bu seferki sorunum Marks ve Bleeds ayarları.

İlk başta Illustrator CS5'te çalışıyorum.

Sevgili Art Director'ume çalışmayı gönderiyorum. Kendisi Freehand kullanıyor. Ve pdf olarak yolladığım çalışmada sorun olduğunu söylüyor. Bleed ayarlarımda sıkıntı yok. Misler gibi 3mm kurtarmışım. Fakat Marks'lar o kadar geniş almış ki, pdf'te beyaz boşluklar var kenarda. Kendisi bana "ben eğer bunu baskıcı arkadaşa söylemezsem beyazlı falan basar, yanarsın" dedi. Bende araştırdım ve bulamadım tabi.

Şimdi Art Director'um doğrumu söylüyor, yoksa ben bunu kime göndersem " vay abi adam yapmış babalar gibi mark'lamayı banada kesim paylarından kesmek düşer" mi der?

Dosyalar sevgiyle aşağıda bekler...

İncelemek için pdf dosyası burada. Tıkla insin.

Jpeg görsel ise ise buradadır efendim.

Şimdiden desteğinizden dolayı teşekkürü borç biliyorum. Saygılar.
 
Kayıt
25 Haziran 2008
Mesaj
1.278
Tepki
4
Ben illustratorden anlamam fakat pdf'e göre etrafındaki boşlukların bir önemi yok senin verdiğin kesim payları önemli. Yani matbaacı senin verdiğin paya göre hareket eder. Ancak 3 mm yerine 5 mm vermek her zaman daha garantilidir. İşin özü pdf'teki gibi basılır ancak senin verdiğin taşma paylarından kesilir ve son hali o olur.
 

gkgokhan

Üye
Kayıt
5 Mart 2010
Mesaj
14
Tepki
0
Burada Mark'lar belirleyici özelliktir diyorsunuz. Yani A3 boyutundaki bir pdf çalışması içine A4 çalışmış olsa dahi, A4'e mark attıktan sonra kağıt ebatı ne kadar büyürse büyüsün ben baskı sonrası A4 alırım. Umarım anlamışımdır.
 
Kayıt
25 Haziran 2008
Mesaj
1.278
Tepki
4
Mantıklı olan işi kendi ebatında çalışmaktır. Tabii ebat belirlenkende kağıt zayiatını düşünmek, en az fire verecek şekilde ebat ayarlamak gerekir. Sizin sorunuza göre ise A3 boyutunda bir çalışma gelse ve kesim işaretleri olsa ve ebat A4 boyutuna düşecek kadar kesilme ihtimali olsa öncelikle matbaacınız sizi uyarır ama uyarmadı diyelim A3 ebatında basılır ve sizin belirlediğiniz yerden kesilir.
 

gkgokhan

Üye
Kayıt
5 Mart 2010
Mesaj
14
Tepki
0
Süleyman Bey, o klavyeye bastığınız her tık için birer teşekkür ediyorum size. Umarım bu konuda sıkıntı çeken arkadaşlara ibretlik bir ders olur :)
 
Yukarı Alt