Maskeleme tekniği

Curse

Üye
Kayıt
30 Eylül 2007
Mesaj
315
Tepki
2
Maskeleme tekniği Maskeleme tekniği
Masking, adın da anlaşıldığı gibi animasyonlarımıza maske çekmeye yarar. Ancak Flash'taki maske bildiğiniz maskeden biraz farklı mantıkla çalışır. Sadece maskelediğimiz alan görünür, geri kalan kısım görünmez.Maskeleme tekniği için bir Mask Layer'a (Maske Katmanı) ihtiyaç duyarız. Herhangi bir Layer'ı Mask Layer'a dönüştürmek için, Timeline'da Layer'ın adının üzerine sağ tıklayıp "Mask" seçeneğine tıklamanız yeterlidir. Bu işlem, o Layer'ı Mask haline getirirken aynı zamanda otomatik olarak altındaki Layer'ı da Masked Layer (Maskelenmiş Katman) haline getirir. Bunu yüzünüzdeki maskeye benzetebilirsiniz. Yüzünüz Masked Layer'la, üzerindeki maske ise Mask Layer'la eşleştirilebilinir.

Bu kısa açıklamadan sonra, konuyu daha iyi kavramanız için bir örnek yapalım.
1. Yeni bir film dosyası açın. (CTRL+N)

2. Tools Penceresinden Text Tool'u seçin. Stage'de istediğiniz bir yere birşeyler yazın.

3. Timeline'da Layerlar için ayrılmış bölümdeki Insert Layer düğmesine tıklayın.

4. Yeni açılan Layer'a sağ tıklayın ve "Mask" seçeneğine tıklayın. Bu işlem aynı zamanda, yazının olduğu Layer'ı Masked Layer haline getirecektir.

5. İki Layer da şu an kilitli durumdalar. Bu neden oluyor bilmiyorum doğrusu. Araştırma gereği de duymadım zaten. Layer'lardaki asma kilit resimlerine tıklayarak kilitlerini açın.
6. Mask Layerda iken elinize Oval Tool'u alın ve yazdığınız yazı boyutlarında bir daire çizin. Mask Layer için içinde bulunan şekillerin renklerinin önemi yoktur. Herhangi bir şekille dolu olan her alan, Masked Layer'da gösterilir.
7. Daire seçiliyken, Insert* Convert to Symbol'ü seçerek yada F8'e basarak daireyi bir Graphic Symbol'ü haline getirin.
8. İki Layer'ında 20. Framelerine birer KeyFrame ekleyin. (F6)
9. Mask Layer'ın 20.Frame'indeki daireyi yazının en sonuna götürün.
10. Araya bir Motion Tween koyun. İsterseniz yeni öğrendiğiniz Easing tekniğini de kullanın! Timeline'da aşağıdaki görüntüyü elde etmiş olmalısınız.
İşte bu kadar! F12 ye basarak animasyonunuzu seyredin. Yazdığınız yazının sadece dairenin geçtiği yerlerinin gösterildiğine dikkat edin. Bu tekniği kullanarak yapabileceğiniz o kadar çok ve güzel şeyler var ki..






arakadaşlar bu çalışma ile karanlık bi mekanda bir spot ışık gibi bir yazıyı okutturabilirsiniz.



__________________
 
Yukarı Alt