Mcse (microsoft Certified Systems Engineer) Hakkinda Hersey

Abdullah Şahin

Altın Üye
Altın Üye
Kayıt
3 Nisan 2008
Mesaj
2.630
Tepki
89
Son zamanlarda sikca duymaya basladigimiz MCSE nedir? MCSE'nin açilimi Microsoft Certified Systems Engineer, yani Microsoft sertifikali sistem mühendisi diyebiliriz. Bu sertifika egitimi kurslar tarafindan veriliyor. Peki bu egitimlerde neler ögrenebiliriz ve bu sertifika ne isimize yarar?

MCSE kurslarini, ileri düzey bilgisayar kursu olarak degerlendirmek yanlis olur. Daha çok, sistem alanina yönelmeye, server'lar bazinda çözümler üretmeye ve dahasi network konularinda egitim alacaksiniz. Eger bu alanlarda ilerlemeyi düsünüyorsaniz MCSE egitimleri ile ilgilenmenizi tavsiye ederim. Gelecekte yeni is alanlarinda bu sertifika ve almis oldugunuz egitim isinize yarayacaktir.

Hangi konularda daha iyi oldugunuzu, hangi konulara daha çok merakli oldugunuzu iyi tespit edin ve bu dogrultuda bir sertifika programina katilin. Bu seçimde kendi karakterinizi de göz önüne alin.

MCSE egitimini kesinlikle küçümsemeyin. Zaten egitim materyallerine göz atacak olursaniz çok kapsamli bir egitim oldugunu göreceksiniz. Tabi ki gerçekten istemeli ve çalismalisiniz.

Gittiginiz egitimden maksimum fayda saglamak için neler yapmaniz gerektigine deginmek istiyorum. Gittiginiz egitim kurumundan son noktasina kadar faydalanmaya çalisin. Ilave laboratuar saatleri isteyin. Kurs hocalarina sürekli sorular sorun. Hem kendinizi hem kurs hocalarini bilgi alisverisine zorlayin. Merakli, azimli ve istekli olun. Kurs arkadaslarinizdan da derslerin ciddiyetle takip edilmesini isteyin.

'Bilmek' baska, 'Ögretmeyi bilmek' daha baskadir. Bu nedenle gittiginiz egitimlerdeki kurs hocalari, sizler için çok verimli olamayabilirler ama yinede sizler istekle çalisirsaniz basarili olabilirsiniz. Ve bir meslek olarak bu meslegi begeni ile yapabilirsiniz. MCSE egitimi alacagim kurs ve egitmeniyle ilgili arastirmam gerekenler nelerdir?

Bence kurslara yazilmadan önce bu tür kurslara gidenlere danisin. Orada gerçekten neler ögrenebileceginizi önceden bilin. Size ders verecek olan egitmenin CV' sini isteyin ve inceleyin, deneyimini sorusturun. Kurs yerine gidip egitim ve laboratuar ortamini inceleyin. Hatta deneme için bir derse katilip katilamayacaginizi sorun. O egitim kurumundan daha önce mezun olmus birinin mail adresini isteyin ve kurs hakkinda ona sorular sorun.

MCSE egitimi için gerekli olan Ingilizce düzeyi nedir?

Minimum orta düzey Ingilizce bilgisi yeterli. Okudugunuzu anlamak önemlidir. Daha çok teknik terimler ve bilgi islem dünyasi ile ilgili terimler olacak. Eger bunlara asina iseniz zaten isiniz kolay.. Kurs esnasinda da bu konuda gayret gösterin. Ayrica egitimden önce dokümanlara göz atin ve Ingilizce'nizin yeterli olup olmadigina kendiniz karar verin. Aslinda iyi düzeyde bir Ingilizce'ye sahip oldugunuzda egitimin ve sinavlarin çok zor olmadigini göreceksiniz. Daha önemlisi Internet denen bilgi okyanusu sizi bekliyor olacak.

Kurslar pahali; mutlaka bir kursa gitmem gerekir mi? Kendi kendime ögrenemez miyim?

IT sektöründe tecrübeniz fazla degilse, MCSE için kursa giderek hazirlanin. Tecrübeli olanlara da bu egitimleri tavsiye ediyorum. Çünkü is hayatinda daha çok kendi ugras sahanizla ilgili kisimlari ögreniyorsunuz. Ögrenmediginiz bazi kisimlar ve püf noktalari kalabiliyor. Tecrübeli olanlar, kursa gitmese bile bir arkadasindan egitim materyallerini alip baksin derim. Bu tür kurslara verdiginiz yüklü paralardan dolayi pisman olmamalisiniz. Çünkü çalisan ve kendini yetistiren, eninde sonunda karsiligini alacaktir. Ve bu kurslarda, kitaplardan elde edilemeyecek bilgi ve deneyimi ögrenecek, bir çevre edineceksiniz.

MCSE egitimi, sadece bilgisayar sektöründe çalisanlar için mi geçerli? Baska sektörden bu alana geçmek isteyenler basarili olamaz mi?

IT sektörü disindan bu egitimlere ilgi duyan insanlar yadirganiyor. Oysa insanlar meslek degistirebilirler. Baska meslekten IT sektörüne ilgi duyan insanlar olabilir. IT sektöründe tecrübeleri olmayabilir ama içlerinde öyle istek vardir ki is, 'Tavsani geride birakan kaplumbaga' hikayesine dönebilir. Yeter ki azimli olsunlar, çalisarak, severek o isi yapsinlar diye düsünüyorum. Tabi bu türden azimli ve çok merakli insanlar da her zaman bulunmuyor.

Burada, kaplumbagadan geri kalan tavsan kimdir? Isi bilen; ancak kendini gelistirmek için çaba göstermeyen, 'Ne yani ben simdi o isi yapsam, becersem, maasim mi artacak?' diyerek isteksiz davrananlar ve bildiklerini yeterli görerek hiçbir yeni bilgi edinmek için ugrasmayanlardir.

MCSE sertifikasi olanlar çok yüksek maaslarla mi çalisiyorlar?

Birakin maas konusunu, is bulabilme konusunda bile MCSE sertifikasinin bir önemi yoktur. Varsa da az vardir; görsel bir ögedir. Asil önemli olan: Tecrübe, çaliskanlik, arastirmayi çok sevme, çok sabirli olma.. Tabi bir de nasip diyelim.. Unutmayin: MCSE sertifikasi, IT kariyerinizdeki bir basamaktir. Ulasilacak son nokta degil. Hatta sertifika aldiktan sonra daha da çok çalismaniz gerekecektir.

'MCSE ol, su kadar maas var' diyenler daha çok kurslarina ögrenci bulmak isteyenlerdir. Çünkü direkt bir baglanti olmasina imkan yok. Ama bakin demin nasip dedim ya.. Çok bilgili oldugu halde is bulamayanlari da gördüm. Yeni MCSE oldugu halde bir sekilde bir yerlerde is bulup hizla mesleginde ilerleyenleri de gördüm..

Kriz ortamlarinda hangi meslekte olursa olsun is bulmanin kolay olmadigini ve firmalarin bazen güçlükle ayakta durdugunu bilin... Sadece akilli olmanin yetmedigini de bilin! Dogada en akilli hayvan tilki ve maymundur ama en cilizi da onlardir. Basarili olmanin çok sayida etkeni vardir.

MCSE egitimi ve sertifika sonrasi Türkiye kosullarinda is bulmak kolay mi? Kaynaklarda yazdigina göre Türkiye'de çok sistem mühendisi açigi varmis, dogru mu?

Firmalarin belli destek ve dagitimci düzeylerine yükselebilmesi, bazen ihalelere katilabilmesi için sertifikali eleman bulundurmalari gerekebiliyor. Dahasi isverenler, sadece alistigi rutin isleri hizlica yapan teknik eleman degil ayni zamanda 'bilerek' yapan ve kendini gelistiren elemanlar ariyorlar. O yüzden is görüsmelerinde sertifikalar daha çok konusulur oldu ve pek çok insan, bu sertifikalar için ödedikleri parayi çoktan çikartacak isler bulabiliyorlar. Ama bu ne kadar kolay? Çok kolay degil elbette.. Çünkü aslinda açigi olan sey, MCSE sertifikali kisi degil, 'bilen' sertifikali insanlardir. Açigi olan sey, o açigi 'gerçekten karsilayacak' insanlardir.

Aslinda bu sertifikaya yönelis sadece is bulmak için degil, uzmanlasmak ve bunu belgelemek için olmalidir.. Sertifikadan önce, saglam bir egitim almayi düsünün.

Su yanlisa da düsmeyelim: MCSE kurslari bir meslek edindirme kursu degildir. Bu egitime is garantisi gibi bakmak, temel olarak yanlistir. Size üzerine bina yapabileceginiz bir temel verilir, ama binayi yapip yapmamak size kalmistir.

MCSE egitimi uzun süreli mi olmali yoksa kisa süreli ve yogunlastirilmis egitim seklinde olanlarini mi tercih edelim?

Bence kisa sureli egitimlerden kaçinin. Kisa surede ögrenilen, kisa sürede unutulur. Çünkü çok deneme-yanilma, alistirma yapmaniz gerekiyor. Bu kadar kisa sureli egitimlerde çok deneme yapamayacaksiniz. Egitmen bir seyler gösterecek ve bu hep 'dogru'su olacak! Halbuki çogu zaman, bir seyleri yanlis yapip, isler ters gittikten sonra daha iyi ögreniyoruz. Ayrica egitim alirken bir yandan baska kaynaklar karistirmaniz gerek. Bunun için de zamana ihtiyaciniz olacak.

'Çok kisa surede ve yogunlastirilmis olarak verilen egitimlere kimler katilmali?' diye sorarsaniz söyle derim: Zaten bu isi bilen, sektörde uzun suredir çalismakta olan ama sertifikasyon isini de bir an önce halletmek ve eksik kalan son teorik bilgilerini tamamlamak isteyenler katilmali.

'Diploma out, sertifika in' gibi söylemler var. Üniversite okumak yerine lise sonrasi MCSE egitimini mi tercih etmeliyim?


Bir kere bunlar tamamen farkli seyler.. O yüzden karsilastirma yapmayin derim. Imkaniniz varsa elbette ki bir üniversite bitirin. Diplomanizin her zaman is hayatinizda etkisi olacaktir. MCSE egitimine yaz tatilinde bile katilabilir ve sertifika alabilirsiniz.

Sertifika aldiktan sonra bir yerde staj yapmak faydali midir?

Eger sadece angarya isler olan degil de mutlaka bir seyleri ögrenebileceginiz yerlerse kesinlikle tavsiye ederim. Isverenler sizi kullanirlar ama siz de kendinizi gelistirmis olursunuz. Kendinizi her açidan kabul ettirmeye, kiymetli bir eleman olmaya çalisin.

Sunu unutmayin: Özel sektör, 'çirak yetistirmeye' pek merakli degildir. O yüzden hiçbir sey bilmeden staj yapmaya çalismak da mümkün gözükmüyor. Eger gittiginiz MCSE egitiminin ve sertifikasinin hakkini verdiyseniz staj konusunda eliniz bos dönmezsiniz.

MCSE egitimi için en uygun zaman nedir?

Bu egitim, kariyeriniz için bir yatirimdir; ne zaman isterseniz o zaman yaparsiniz. Eger imkaniniz varsa kriz ortamlarinda egitim almaktan çekinmeyin çünkü fiyatlar çok düsüyor. Biraz abarti olacak ama issiz kalirsaniz ve eger imkaniniz, maddi birikiminiz varsa yine bu türden egitimler alin derim. Çalisirken bu kadar bos vaktiniz olmayacaktir.

MCSE sertifikasi aldiktan sonra, hayal kirikligi yasayanlar var mi? Neden?


Evet maalesef bu türden olaylar olabiliyor. Bu tür egitimlere baslayanlar, sadece 'hemen is bulma' ve 'yüksek maasla çalisma' gibi bir hayalle basladiklarinda, bu tür hayal kirikliklari oluyor. Hatta bu hayal kirikliginin sonucunda, egitim aldigi kursa düsmanlik gösterme, egitimini aldigi ürün yerine baska ürünlere inadina yönelme veya aldigi sertifikayi yirtmak isteme gibi tepkiler olabiliyor.

IT forumlarina baktigimda, 'sertifikalar hiç bir ise yaramiyor' diyenleri de gördüm. Bu sertifikanin ve egitimin, 'kendilerine yeni isler ve ufuklar kazandirdigini' söyleyenleri de gördüm. Hangisi dogru? Her ikisi de kendi sahiplerinin bakis açisina göre dogru! Birinci görüs sahibi, sertifika alir almaz kendisini havada kapacaklarini umut etmis, böyle olmayinca da ise yaramiyor demis. Ikinci görüs sahibi ise sertifikayi sadece ilk basamak kabul etmis, kendini sürekli ögrenci olarak hissetmis, sürekli bir ögrenme gayretinin içinde olmus, alt basamaklardan baslayarak yavasça ilerlemis ve sonunda oldukça yol kat ettigini görmüstür.

Internet'te gördügüm 'Dump' denilen sorularla çalismak faydali mi?

Isi iyi bilen birisi, Dump türünden sorulara bakmazsa sinavlari zorlukla geçer. Çünkü sinavlarda çikan sorular farkli ve ögrendiginiz seylerle çok benzer olmayabiliyor. Veya yasayamayacaginiz, sizin için geçerli olmayan büyüklükte senaryolar içerebiliyor. Üstelik sinavin oldukça yüksek bir ücreti olmasi yüzünden insanlar, sinavlari riske atmak istemiyor.

Gelelim madalyonun diger yüzüne.. Sadece Dump'lari ezberleyerek sertifika alanlar, yani hiç tecrübe edinmemis veya en azindan güzel bir MCSE egitimi alip çokça pratik yapmamis olanlar gerçekten piyasada komik duruma düsebilirler.

Dogrusu, bu türden sorulara baksaniz bile, cevaplarin nedenlerini arastirin. Bu amaçla bakarsaniz çok ögretici olduklarini da göreceksiniz.

Özetle: Tek kaynak dump olmamali. Sadece ögrendigi bilgileri takviye için kullanilmali. Bazi sorular gerçekten pratik hayatta da insana yarayacak çok seyler ögretiyor.

Paper MCSE nedir? Bunlar, bu sertifikanin degerini düsürüyorlar mi?

Sadece soru ezberleyerek sinavlari geçenlere ve sertifika alanlara verilen isim.. Hedef sadece sertifika almak oldugunda bu kavram ortaya çikiyor. Evet bu tür kisiler, sertifikalarin degerini düsürüyorlar. Oysa tecrübe ve bilginizle kendinizi ispatlamadikça bu tür Paper MCSE sertifikalari ise yarar bir araç olarak gözükmüyor.

Ancak bu tür olaylar, size egitimi ve sertifikayi çok kolay alinan ve degersiz bir kavram gibi göstermesin. Çünkü aslinda, hem egitim alan hem de egitimin sonunda sinavlarin tümünü vererek MCSE olanlarin orani oldukça düsük...

MCSE sertifikasi, asil olarak bilginizi belgelendirmektir. Ancak unutmayin: Is hayatinda bilginiz sürekli olarak sinanacaktir.

Mail gruplarinin bu egitime faydasi var mi? MCSE ile ilgili Türkçe mail gruplari var mi?

MCSE ile ilgili mail gruplari, benzer egitimlerden geçmis kisilerin birbirlerine danisabilecekleri, birlikte çözümler ürettikleri haberlesme ortamlaridir. Katilmanizi tavsiye ederim. Ingilizce yazismak isterseniz yurtdisinda yüzlerce MCSE mail grubu var.

Türkçe yazismak isterseniz su mail gruplarini tavsiye edebilirim:

http://groups.yahoo.com/group/mcpturk
http://groups.yahoo.com/group/sistemadmin
http://groups.yahoo.com/group/izmir-mcse
http://groups.yahoo.com/group/turkw2k

Kurslarda her sey ögretiliyor mu? Is hayatinda her sorunu çözebilecek miyim? Sistem yöneticisi olmak daha çok server kurmak midir?

Tabi ki kurslarda her sey ögretilmiyor. Teorik bilgi, temeldir. Çabalamali ve olaylari yorumlamalisiniz. Pratikte siz kendinizi yetistireceksiniz. Tam karsilamasa bile söyle bir benzetme yapalim: Araba kullanmayi çok iyi biliyorsunuz ama ehliyetiniz yok. O zaman ehliyet alin.. Ehliyetiniz var ama araba kullanmayi pek bilmiyorsunuz. O zaman çok pratik yapin.. Is hayatinizda göreceksiniz ki bazi ögrendiginiz seyler, size sertifikadan daha degerli gelecektir.

MCSE'ler genel olarak, sistem planlamasi, ag yönetimi, destek ve benzeri pozisyonlarda görev aliyorlar. Ve sistem yöneticisi olmak, sadece server kurmak degildir elbette. O isin en kolay yönüdür. Asil olan, çalistiginiz firmadaki tüm sistemlerin, ortaya çikan ihtiyaçlara göre sekillendirilmesi, projeler üretilmesi, sistemin daha verimli hale getirilmesi, çikan sorunlara çabuk çözümler üretilmesidir. Ve bunlarla ilgili olarak sürekli arastirma yapilmasidir. Arastirma yapmak deyince aklima geldi. Karsiniza çikan bir sorunda hemen kurs hocanizi veya daha tecrübeli birini mi arayacaksiniz? Hayir. O sorunla karsilasan sadece siz degilsiniz. Sorunun göstergelerini takip edin. Ve çözümünü Internet'ten bulun. Bu asama çok önemli: Hangi anahtar kelimeleri, ne sekilde kullanarak arama yapacaginizi ögrenirseniz, çok hizli bir sekilde çözüme ulasirsiniz.

Egitimle sertifika ayni sey midir? Bir MCSE egitim kursuna katildigimizda kursun sonunda MCSE sertifikasi mi verilecek?


Hayir ayni sey degil tabi ki. Egitimi alip almamak size kalmistir. Egitim alsaniz bile sertifika için belli sayida zorunlu ve seçmeli sinavlara girmeniz ve basarili olmaniz gerekiyor. Bu konuda MCSE egitimi veren firmalara danisin, detayli bilgi vereceklerdir.


Alıntı
http://www.mcsenedir.com
 
Yukarı Alt