Metro Ethernet Teknolojisi ve Yapılandırma

Abdullah Şahin

Altın Üye
Altın Üye
Kayıt
3 Nisan 2008
Mesaj
2.630
Tepki
89
METRO ETHERNET TEKNOLOJİSİ

Metro ethernet bağlantı adındanda anlaşılacağı gibi, tüm local area da yapılan ethernet bağlantı şeklinin bütün şehre uygulanmasından doğmuştur.Bu teknoloji sayesinde 5Mbps dan başlayıp 1Gbps kadar desteklemektedir fakat fiber optik kablo çektirme maliyeti fazla olduğundan dolayı biraz caydırıcı olmaktadır.Bildiğim kadarıyla fiber kabloyu çektirme maliyeti 1m=6,609774 YTL dir.Fakat telekom 20 Mbps ve üstü bağlantılarda telekom ücret almamaktadır.Israr edilirse 20 Mbps altındaki bağlantılardanda ücret almayabiliyor çünkü Telekom müşteri kaybetmek istemez.


Türk telekom iki çeşit Metro hizmeti vermektedir birisi internet diğeri noktadan noktaya erişim. Tabiki bu iletişim çeşitleri bütün alt yapı hazırlandıktan sonra sağlanmaktadır.
Altyapıda neler olması gerekli ve nelere dikkat etmemiz gerekli,


* Fiber altyapısı kuracağımız yerin kısa süreli taşınacak bir yer olmaması yani kiralık olmaması yoksa bir sene sonra taşınacak yere metro yatırı mı yapmamız çok akıllıca olmaz.

* Metro bağlantısını sonlandırmak için telekom kendi switch ini verir ve kendisi konfigurasyonunu yapar ve size müdahale ettirmez fakat siz kendi switch nizi koyarak metro yu sonlandırıp switch e istediğiniz gibi müdahale edebilirsiniz.Kendi koyacağımız switch in türk telekom şebekesiyle uyumlu olmasına dikkat etmeliyiz.

* Fiber sonrandırabileciğiniz, üzerinde 1000 base LX fiber optik arayüz olan bir switch olması ve 802.1q standartını destekleyen ve aynı zamanda SNMP/HTTP yönetimi olmalıdır.

* QoS(Quality of Service) i destekleyen bir switch olması ilerde bize kolaylık sağlayabilir gerçi telekom QoS tanımları yapmamaktadır fakat bu hizmeti ileride verirse firma o zaman switch i daha esnek kullanabilmektedir.QoS tanımları karşılıklı yapılmalıdır sadece bizim yapmamız bir şey ifade etmez.



Buraya kadar anlattığımız metro ethernet alırken dikkat etmemiz gerekli olan parametreler ve kısaca anlamıydı.Birazda teknolojisinden bahsedecek olursak.
Telekom metro altyapısını şuan 4 ilde sağlanmaktadır İstanbul,Ankara,izmir,Konya dır.Aslında çok karışık bir yapı yoktur arka tarafta, metro switchler de sonlandırılan fiber Layer2 toplama switchlerinden bize gelir.Toplama switchlerinden omurga switchlere bağlanırlar ve omurga switchlerde ip şebekesine dahil edilirler.


Metro alt yapısında aşağıdaki cihazlar kullanılır,
Omurga Anahtarı : BlackDiamond 6808
Toplama Anahtarı: BlackDiamond 6808
Kenar Anahtarı-1: Summit48si
Kenar Anahtarı–2: Summit48si
Yönetim Sistemi: Epicenter

Bundan sonrası telekomun yaptığı bir takım atraksiyonlardır.Trafiği layer 2 QinQ ile layer 3 de MPLS ile kendi şebekesinde istediği gibi yönlendiriyor. Telekomun trafiği MPLS şebekesine sokması daha hızlı aktarım sağlamak içindir. Yavaş yapılan yönlendirme işleminin ağın giriş noktasında gideceği yerin belirlenip ona göre etiketlenip hedefe iletilmesi sağlanarak yönlendirme işlemi hızlı bir şekilde gerçekleştirilmiş olur.
Son zamanlarda popüler olan G.SHDSL teknolojisinin Metroda sonlandırılması aslında bakıldığında bu çok karmaşık bir durum değil.Gshdsl FR (Frema Relay) şebekesinden geçmezler, ATM şebekesinden geçerler ve burdan MPLS şebekesine sokulur.G.shdsl in belli bir vc (virtual circuit) değeri vardır bunlar vlan-id ler ile map (eşlenir) edilir.


Bize fiber ile gelen Metro Ethernet bağlantısı, arka taraftaki Layer 2 toplama switchlerinde ve omurga switchlerde vlan tanımlamaları yapılarak diğer müşterilerin trafikleri birbirlerinden ayrılması sağlanıyor.Eğer bizim birden fazla şubemiz bulunuyor ise her şubeye düşen bir vlan-id verilecektir. Pekala telekom bu kadar müşterinin bulunduğu bir ortamda nasıl oluyorda switchlerde bu kadar fazla vlan -id tanımlıyor.Normalde switchlerin desteklediği 4096 vlan dir.TT burda yaptığı Q in Q dir yani bizim vlanler için bir çeşit private vlan ler olusturmasıdır.


Her vlan-id nin altında 4096 sub vlan oluşturabildiğimizi düşünürsek 4096x4096=16777216 tane sub vlan oluşturabiliyoruz.Zaten telekomun şubelerimiz için bize verdiği id ler bunlardır.Bu vlan leri fiber kablodan taglanmış bir şekilde aldıktan sonra gerikan bütün atraksiyonlar bize kalmış.İster layer 3 bir switch koyar routing işlemleri switch üstünde yaptırırız istersek Trunk(.1Q) desteği olan router ile trunk yapıp intervlan routing yapıp router üzerinde yaparız. Ufak bir araştırmayla switch ve router üzerinde nasıl bir konfigurasyon yapıldığıyla alakalı bir sürü döküman bulabilirsiniz.


Router üzerinde yapılan örnek konfigurasyon;

Burda yaptığımız switchden gelen trunk portun router da sonlandırılması yani intervlan routing.

c2600#show running-config
Building configuration...

Current configuration:
!
version 12.1
service timestamps debug uptime
service timestamps log uptime
no service password-encryption
!
hostname c2600
!
no logging console
enable password mysecret
!
memory-size iomem 7
ip subnet-zero
!
interface FastEthernet0/0
no ip address
duplex auto
speed auto
!
interface FastEthernet0/0.1
encapsulation dot1Q 10
ip address 10.10.11.1 255.255.255.0
!
interface FastEthernet0/0.2
encapsulation dot1Q 20
ip address 10.10.12.1 255.255.255.0
!
interface FastEthernet0/1
no ip address
shutdown
duplex auto
speed auto
!
ip classless
no ip http server
!
line con 0
transport input none
line aux 0
line vty 0 4
password mysecret
login
!
no scheduler allocate
end


Switch üzerinde yapılan örnek konfigurasyon;

Aslında switch üzerinde yaptığımız interface vlanler e ayırmak ve ip routing i enable etmek. Bunun için switchimizin layer 3 olması gerekir,yoksa yukardaki gibi router kullanmak zorunda kalırız.

Switch(config)# interface vlan 10
Switch(config)# ip address 10.10.11.1 255.255.255.0
!
Switch(config)# interface vlan 20
Switch(config)# ip address 10.10.12.1 255.255.255.0
!
Switch(config)# ip routing
 
Yukarı Alt