Mimar Sinan GSF - İç Mimarlık Bölümü - Tanıtım

Hasan YILDIZ

Altın Üye
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
19 Aralık 2011
Mesaj
1.154
Tepki
164
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi' nde, İç Mimarlık eğitim ve öğretimi 1925 yılından bu yana sürdürülmekte ve yetişmiş meslek adamları mezun olmaktadır. Bugün Mimarlık Fakültesi içerisinde eğitim veren bölümlerden biridir.

M.S.G.S.Ü. İç Mimarlık Bölümü' nde lisans düzeyinde diploma veren eğitimin süresi 4 yıldır. Fen Bilimleri bünyesinde ise 2 yıllık yüksek lisans ve sanatta yeterlik, doktora eğitimleri verilmektedir. İç Mimarlık Bölümü' nde eğitim ve öğretim; dersler, atölye çalışmaları, eskizler, seminer ve benzeri çalışmalar, inceleme gezileri ve diploma çalışmasından oluşan bir bütündür.

İç Mimar, mekan organizasyonuna yeni ve ekonomik çözümler getirmek amacı ile yetiştirilir. Bir meslek adamı olarak, insan-ekipman-mekan sorunlarını alışılmış biçim ve ölçülendirmelerin ötesinde temel verileri ele alarak, yeniden, günümüz ve gelecek kaygısı ile araştırır. Malzeme ve teknoloji alanındaki gelişmeleri, mekan ve ekipman tasarımlarında kullanır.

İç Mimarların hizmet ettikleri alanlar genel olarak şöyle sıralanabilir:

1. Mekan tasarımının ilk aşamalarından, etüdlerden, uygulamaların bitimine kadarki (karar verme-uygulama) süreci gerçekleştiren ekip içinde yer alır. Mekana özgü mobilyaların (ekipmanların) elde edilen veriler doğrultusunda boyut ve kullanım verilerini saptar, özgün biçimleri gerçekleştirir.

2. İç mekanın yeniden düzenlenmesine, yeni bina yapımından daha sık gereksinim duyulduğu bir gerçektir. Yapımı tamamlanmış veya eski işlev dışında yeni bir işlev kazandırılacak yapıların iç mekanlarında öngörülen yeni işlevi, insanın yaşam ve davranış biçimlerine göre çözümler ve düzenler.

3. Kültür kalıtı ya da tarihi eser olarak belirlenmiş eski yapıların iç mekanları ve bu mekanlarda yer alan öğeleri (mobilya, yapı elemanları vb.) saptar ve restorasyonunu yapar. Geleneksel sanat ve kültürümüzün benimsetilmesi ve tanıtılmasına böylece aracı olmak iç mimarın çalışma alanı içindedir.

Tüm gelişmiş ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de çağdaş bir gereksinim olan iç mimarlık uzmanlık eğitiminin 1925 yılından beri yapılmakta oluşu, günümüz koşullarında gerçekleştirilmeye çalışılan uzmanlık anlayışı ile paralellik göstermektedir.

İLETİŞİM

Bölüm Başkanı : Yrd. Doç. Dr. Saadet AYTIS
Bölüm Başkan Yardımcıları Yrd. Doç. Osman ARAYICI
Bölüm Başkan Yardımcıları : Yrd. Doç. Şenay BODUROĞLU
Telefon : 0212 252 16 00 / 269
Faks : 0212 243 13 61
 
Yukarı Alt