Mobil Teknolojilerle Polisi Kandırmak Tarih Oluyor

Abdullah Şahin

Altın Üye
Altın Üye
Kayıt
3 Nisan 2008
Mesaj
2.630
Tepki
89
Mobil teknoloji kullanımı ABD'de tutuklamaları arttırdı. Türk polisinin, bir süreden beri rastgele kimlik kontrolünde kullandığı mobil cihazların ABD'de yaygınlaştırılması gündemde. Bu iş için BlackBerry'i kullanan Baltimore polisi son 3 ayda tutuklamalarda 3 kat artış yaşandığını ifade ediyor. Cihazla, sahte kimlik beyan eden kişi 'anında' yakalanıyor.

Genişletilmiş Bilgi Toplama(GBT), vatandaşların siciline işlemeyen, sabıka kaydında görünmeyen suç veya bilgileri mobil teknolojilerle kanun uygulayıcıların ekranına yansıtan bir sistem. Türkiye'de, emniyet teşkilatı tarafından bir süreden beri kullanılan teknoloji, ABD'nin Baltimore şehrinde polis memurlarının standart donanımı kapsamına alınıyor.

Baltimore Polis Departmanı, böylelikle tüm polislerine BlackBerry dağıtan ilk teşkilat olarak ABD tarihine girmiş oluyor. Bu çerçevede, federal hükümetin kendisine sunduğu fonun 3.5 milyon dolarlık bölümünü kullanan şehir yetkilileri, 2 bin adet BlackBerry ya da bir diğer adıyla 'Cep Polisi' satın alıyor.

Cep Polisi'yle, memurlar; araçların kimlere ait olduğundan kimlik sorgulaması yapılan kişinin 'suç geçmişine' kadar bir çok bilgiye saniyeler içerisinde ulaşabilecekler. Böylelikle, polis ekipleri araçlarının ön konsoluna monteli bilgisayarlara bağımlılıktan da kurtulmuş olacaklar. Üzerine yerleştirilen donanımlarla ekip arabalarının, polisler için bir ofis halini aldığını belirten Baltimore Polis Müdürü Frederick Bealfeld, mobil teknolojilerle bir yere bağımlılığın sona erdirilğini söyledi.

Geçtiğimiz yılı, son 20 yılın en sakin dönemi olarak kayda geçiren Baltimore emniyet yetkilileri, polis memurlarından ellerindeki teknolojileri etkin kullanarak şehrin geri kalmış bölgelerinde oturan vatandaşlarla bir köprü oluşturmalarını istiyor. Hali hazırda 100 BlackBerry'le teknolojiyi test eden polis, sonuçtan bir hayli memnun görünüyor. Polis kaynakları, son 3 ay içerisinde cihaz kullanımıyla birlikte tutuklamalarda 3 kat artış yaşandığını ve hatırı sayılır sayıda aranan şahsın yakalandığını ifade ediyorlar.

Mobil teknolojilerle polise yalan söyleyebilmek de tarih oluyor. "Ehliyetimi, kimliğimi evde unutmuşum" bahaneleri artık pek sökmüyor. Ekrana gelen fotoğrafla o ismi telaffuz eden kişinin yüzü aynı değilse vay haline! Zira, ismini söylemesiyle birlikte şahsın fotoğraflı dosyası saniyeler içerisinde BlackBerry ekranına geliyor. Cihaz, sahte isim veren şüpheliyi 'anında' yakalıyor.

Mobil teknolojiler, mali portesiyle de şehir yetkililerine önemli tasarruflar sağlıyor. Yıllık kontratıyla bir BlackBerry emniyet teşkilatına 1700 dolara mal olurken, ekip aracına yerleştirilen bir dizüstü bilgisayar, işletim sistemiyle birlikte 7800 dolara kadar çıkabiliyor.

Büyük ölçüde yoksulluğun hüküm sürdüğü Baltimore, Amerika'nın, en büyük 18'inci şehri durumunda bulunuyor. Geçtiğimiz aylarda, şehirde bir uyuşturucu çete liderini hadef alan saldırıda 12 kişi hayatını kaybetmişti.

Kaynak
Murat Çehreli
Turk.internet.com
 
Yukarı Alt