Montaj / Forma Nedir? Nasıl yapılır? (Resimli Anlatım)

Erkan Nehir

Grafik Tasarımcı & Ressam
Uzman Üye
Kayıt
10 Ocak 2010
Mesaj
2.523
Tepki
53
Montaj ve forma nedir, nasıl yapılır, mantığı nedir, en pratik ve basit yönden anlatmaya çalışacağım.

Bir A4 kağıdını alarak 4'e katlayın. Katladıktan sonra ilk sayfada sağ alt köşeden başlayarak her sayfa köşesine sayfa numaralarını yazın. (Rakamlar birbirinin arkasına gelecek şekilde yazılmalıdır.)
Sonra A4 kağıdı açtığımızda yazmış olduğumuz rakamlara göre sayfaları yerleştirin. (Ters rakamlarda sayfa da rakam yönünde ters yerleşmelidir.)
Sayfanın bir yüzü bir formadır. Yaptığımız olayın genel adı ise montajdır.
Bu 16 sayfalık bir montaj örneğidir. Fakat aynı mantıkla daha az veya daha fazla sayfa montajını kolaylıkla yapabilirsiniz.

Kolay gelsin.

 

Sedat Gül

Graphic Desing
Altın Üye
Kayıt
18 Temmuz 2008
Mesaj
2.054
Tepki
141
güzel bir bilgi paylaşımı erkan bey,
ilave olarak kağıt ölüçülerimizde ben eklemek isterim.
Kuşe Kağıt Ölçüleri 70 x 100 - 64 x 90 - 57 x 82
 

saykobg

Üye
Kayıt
30 Haziran 2011
Mesaj
2
Tepki
0
paylaşım için teşekkürler.
forma montajı (frehand,corel,illusrator,indesing) vb programlarda yapabilirsin.Tabi resimdeki 1-2-...16 kadar giden şekilde sayfaları dizmen gerekir.
 
Kayıt
14 Ekim 2010
Mesaj
3
Tepki
1
Bilgilendirici konular, çok teşekkür ederim. Fakat bu iş tasarımcıları değil de sanki matbaa teknikerlerini ilgilendiriyor gibi daha çok. Yani bir grafik tasarımcı, iki sayfayı yan yana düşünüp ona göre tasarımını yapmayı yeğler. Forma hesabına göre tasarlamak çok zor değil mi?
 

Erkan Nehir

Grafik Tasarımcı & Ressam
Uzman Üye
Kayıt
10 Ocak 2010
Mesaj
2.523
Tepki
53
Forma hesabina gore tasarim diye birsey yoktur. Forma, sayfali bir urunun baskiya hazir halde yerlestirilmesidir. Tasarim asamasi ile alakasi yoktur. Forma en son istir. Ve grafikerim Diyen herkesin, bu yontemi kullansin Veya kullanmasin bilmesi Gerekir.
 

06dejavu

Üye
Kayıt
19 Ağustos 2009
Mesaj
19
Tepki
0
konu sanırım baya bi önce yayımlanmış olacakki resimler görünmemekte zahmet vermezsem eğer tekrar yükleme gibi bir imkanımız varmıdır acaba emeğiniz ve anlatımınız için teşekkür ederim
 

b3krkdk

Üye
Kayıt
25 Aralık 2010
Mesaj
403
Tepki
91
@Erkan Nehir

Bence de grafikerin formanın ne demek olduğunun ve montajın ne olduğunun bilmesi gerekli...

Ayrıca artık montaj yapmak için programlar kullanılmakta. Benim şimdiye kadar kullandığım ve en işlevsel gördüğüm "pdf" montaj programı, 'Oce PRISMAprepare'. İnanılmaz bir program, hem dijital baskılar için montaj yapılmasına olanak sağlamakta hem de ofset matbaalar için uygun montajları desteklemekte...
 

uniquereal

Üye
Kayıt
6 Mayıs 2011
Mesaj
5
Tepki
0
Merhaba,
Bir fabrikanın 26 sayfalık bir kataloğunu hazırlıycam ama tek bildiğim program photoshop.. illustratör bilgim photosop un yarısı kadar bile değil..

1-Her sayfayı tek tek 3mm taşma payları verilmiş şekilde matbaaya göndersem onlar formasını yaparlar mı? Bu şekilde basılır mı?

2-Sırt payı vb. konularda sıkıntı olur mu?

3-Daha önce sırf photoshop da baskıdan çıkmış katalog görmüştüm.. yazılarda hiçbir sıkıntı yoktu.. Yazılarda problem yaşarmıyım? %100K

4-Eklemek istedikleriniz.....?
 
Yukarı Alt