Mutlu Yıllar!

danisman

Consultant
Tepki
30
Yeni bir yıl mı, güldürmeyin beni!

Ne yenisi, geçmişte yaşadığımız ve bildiğimiz eski günlerin tekrarından oluşan yeni bir dönem geliyor, hepsi bu!

Yeni yıl diye adlandırılan ve ballandırılan bu gün, yani 31 Aralık gecesi, aslında o kadar da özel bir gün değil. Sıradan insanların kendilerini avutmaları için tasarlanmış, süslenmiş, makyaj yapılmış öylesine bir gün! Bazıları, sözde inançları için bu günü ve hatta öncesinde, haftayı yaşarken, bizim gibi deforme edilmiş toplumların da, sözüm ona eğlence ihtiyaçlarını karşılamak üzere ortaya atılmış “eğlence komedisi” diye düşünüyorum!

Normal olarak, yeni dediğimiz bir şeyin, bazı değişiklikleri olması gerekmez mi? Mesela bir deterjan üzerinde “yeni” ibaresini gördüğümüzde anlarız ki, formülünde, parfümünde veya herhangi bir şeyinde bir değişiklik vardır. Yenidir kısacası veya yenilenmiştir!

Peki, bizim yeni yılımızda neler değişecek veya değişecek mi?

Elbette ki koca bir hayır!

Şimdi bu yazım sonrası birçok okuyucum, yine karamsar olmakla itham edecek beni ama olsun, ben gerçekçi bir insanım ve gerçekleri görmeme hiçbir makyaj engel olamaz!

Yeni yılımız, küresel ısınmanın hızla devam ettiğini, denizlerin her geçen gün biraz daha çekildiğini, günün birinde bir avuç kalacağını unutturacak mı? Her geçen gün nesli tükenmekte olan canlı türlerinin yok olmasının önüne geçebilecek mi? Haksız yere ve hiç olmadık biçimde yazılan senaryolar sonrası çıkarılan savaşlarda, canından olan masum insanların ölmesinin önüne geçecek mi?

Bu yeni yıl, birileri sürekli ekonomik olarak büyürken, birilerinin üç kuruş kazanmak için günlerini tüketmesinin ve sonunda eline hiçbir şey geçmeyişinin önüne geçer mi? Birileri bisiklet alamazken, birileri milyon dolarlık arabalar almaya devam etmeyecek mi? Birileri çadırda yaşamaya mahkum edilirken, birileri gökdelenlerde bahçe keyfi sürmeye devam etmeyecek mi?

Bu yeni yılda, birileri sırf oğlu/kızı bir devlet dairesine demir atsın diye, koca bir ülkenin yok oluşuna müsaade edecek oylarını, hoyratça kullanmaya devam etmeyecek mi? Birileri geğirerek haksız yere kazancını hazmetmeye çalışırken, birileri kuru ekmek alacak paranın peşinden koşmayacak mı, bir fare yavrusu gibi!

Yeni yıl diye heyecanla beklenen ve yeni umutların beslendiği bu günlerin, geçmişte yaşanan saçma günlerden ne farkı olacak? Benim düşünceme ve benim gibi düşünenlere göre hiçbir farkı olmayacak ve hayal kırıklığı yaşamayacağız! Çünkü biliyoruz ki, değişen hiçbir şey olmayacak! Değişen sadece, her yeni yıl öncesi, geçmişte yaşadıklarını unutan ama kendini aldatmaya devam eden, yeni insan düşüncelerinin belki de bu yeni yılı kutlayarak girme telaşına düşmüş olmaları olacak! Yani demem o ki eskiden her şeyin farkında olan insanların bile medya gücü ile veya çevresindeki insanların düşünce ve yaşam şekilleri ile değişime uğrayışları olacak!

Kısacası doğru düşünen, doğruları gören veya görebilen insanlar gittikçe azalmakta! Bu durum, insanların tek düze olarak yaşamasını isteyen, gerçekleri görmesini bilmeyen toplumların türemesini isteyenlerin ekmeğine yağ sürecek!

Haydi, unutun yukarıda saydığımız gerçekleri ve sayamadıklarımızı ve kutlayın yeni yılınızı!

Mutlu yıllar!

Ozan Muhammet CANDAN
grafikerler.org

Ozgul

Üye
Tepki
57
Benzer düşünceler içinde sabah yürüyordum, siz kaleme almışsınız, ne güzel, teşekkür ederim.

Dediğiniz gibi hiçbir şey değişmeyecek! Şimdiye kadar değişti mi ki? Yaşananlar yaşanacakların garantisi değil midir? 1 Ocak da diğer günler gibi sıradan bir gün olacak. Ve sonraki günler de… Gidişata bakılırsa çok da iç açıcı şeyler söylenemeyeceği apaçık ortada. Karamsar olmak istemiyorum ama gerçekleri görmezden gelerek ya da polyannacılık oynayarak hiçbir sorunun çözülemeyeceğini de gayet iyi biliyorum.

Önce bireysel ardından da toplumsal olarak bilinçlenmeli bunlara dur diyebilmek için. Ezberletilen, dayatılan, yönlendirilen şekliyle değil; yaşananları neden-niçin-nasıl sorularıyla tartarak daha iyi koşullar(?!) yaratmak için çabalamalı. Her şey maddiyat değil, hayat sadece para kazanmak ya da daha iyi şekilde yaşamaktan ibaret değil. Tüm arzular bunun üzerine kurulu, çoğu yayın tüketimi körüklemekte; sorgulamadan, bakmadan, görmeden körü körüne yetişen bir toplum üretmekte. Ve tüm bunların maalesef planlıca yapıldığını düşünüyorum…

Yine de umutsuz olmak bu planların işine yarayacağından “ne yapılabilir?” sorusu üzerine fikir üretmek en uygun davranış olacaktır.

Yeni bir yıla, yeni fikirlerle, yeni umutlarla girmek dileğiyle... İsteyenler 31 Aralık gecesini beklemeyebilir, benim gibi şimdiden kendini bu duruma uyarlayabilirler…

Sevgilerle…

Yukarı Alt